Tämä Pro Luomun julkaisema juttu on poikkeuksellisen kauhea ...
Mirka Olin: Ottaisin kupillisen luomuteetä!... juuri Pro Luomun julkaisemaksi. Yleensä siellä julkaistuissa jutuissa pyritään jonkinlaiseen kohtuullisuuteen ja realismiin. Mutta ei tuossa jutussa.
Siinä vyörytetään estottomasti esiin kaikki luomun myytit, kliseet ja myyntimielikuvat. Suorastaan mysteeriksi sen pohjalta jää, miksi ylipäänsä kukaan käyttäisi teenviljelyssä tavanomaisen viljelyn keinoja.
Palataan ehkä myöhemmin jutun yksityiskohtiin, mutta tuodaan nyt heti esiin tämä tieto:
(Report of the Working Group on Organic Tea - Food and Agriculture Organization of the United Nations)
The average yield of organic fields in Darjeeling ranges from 250 kg to 450 kg, which is 100-250 kg less than conventional tea fields of Darjeeling.
Tuollaisesta tosiasiasta ei ollut edes pientä hajua Mirka Olinin kirjoituksessa. Siinähän luonto suorastaan kiljuu haluaan tuottaa teetä ihmiselle:
Keskustelin muuan pienen teetarhan omistajan kanssa luomuviljelystä ja hän osasi kiteyttää luomuviljelyn niin upealla tavalla, joka mielestäni tiivistää juurikin sen mitä mekin luomuviljelyltä toivomme:
”Haluan pitää teetarhani kontrollin luonnon käsissä enkä niinkään ihmisen käsissä. Haluan pitää tilani niin villinä kuin vain mahdollista! Lisäksi monimuotoisuus on rikkaus ja tällöin ei ole tarvetta käyttää torjunta-aineita tai lannoitteita. Vahvuus on siinä, että kasvi itsessään tuottaa siemeniä ja niitä käytetään teetarhalla.”
Kiinassa luomuteepensaat osaavat varmaan ihan itsestään asettua näin siisteihin riveihinkin kuin
tämän luomuviljelyartikkelin kuvassa?
No, tämä yksityiskohta on pakko esille vielä ottaa:
Messujen aikana olleessa konferenssissa oli pääpuheenaiheena kiinalaiset teet ja niiden vienti maailmalle. Jokaisessa puheenvuorossa nostettiin luomuviljely esille. Ja nimenomaan sen vuoksi, että luomuviljellyissä teelaaduissa ei ollut runsaita jäämiä esimerkiksi lannoitteista.
(lihav. HJ)
Enpä ole muualta kuullut valituksia lannoitejäämistä. En teessä enkä missään muussakaan.
Mutta jos tuossa oli kyseessä vain lapsus, ja tarkoitettiin torjunta-ainejäämiä, niin saman kysymyksen voi esittää teestäkin kuin muista nautintoaineista edellä: mitä merkitystä voi mikroskooppisilla torjunta-ainejäämillä olla verrattuna teen sisältämään kofeiiniin (teiiniin), omine riskeineen?