• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla

Started by Heikki Jokipii, 07.11.07 - klo:16:24

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#990
Mennään välillä vähän kauemmaksi. Otetaan Intia. Siitä jo toisaalta tiedämme:

Quote from: Heikki Jokipii on 21.08.17 - klo:04:55
Käännökseni:

"Jokaisessa kadunkulmassa tarjotaan herkullista liharuokaa. 3000 vuotta hindulaisuutta ei ole kyennyt uudelleenkasvattamaan [intialaisia] ihmisiä vegetaristeiksi."

Mutta kuinka on käynyt luomuruoan kanssa? Otetaan täältä selvää:

https://www.statista.com/statistics/793563/india-organic-food-market-size/

Sen syövereistä löytyy luku, että luomutuotteita v. 2021 olisi myyty 22 miljardin Intian rupian edestä. No, maa on iso, jaetaan tuo luo väestöllä eli 1,4 miljardilla. Henkeä kohti siis 15,7 rupialla.

Paljonko se olisi Suomen (euro)rahassa? Valuuttamuunnin kertoo: 18 senttiä.

Kiinasta, toisesta suuresta maasta, laskimme sentään kolme vuotta sitten tällaisen luvun:

Quote from: Heikki Jokipii on 14.02.20 - klo:06:11
Ne ovat rikkaita mainita, paitsi ehkä henkeä kohti laskettuna Kiina. Kun sen myynnin 8 087 miljoonaa jakaa Wikipediasta saatavalla väkiluvulla, keskimääräinen kiinalainen ostaa luomua 5,77 eurolla vuodessa.

Heikki Jokipii

#991
Tätä Pro Luomun teettämää selvitystä (sitä koskevaa uutista) vuodelta 2016 on nyt kiva tarkastella:

Luomun kysyntä kasvaa lähivuosina

Kun ne lähivuodet voi 6-7 vuodessa katsoa kuluneiksi.

QuoteLuomun markkinapotentiaalien selvitys on tehty osana Täsmäluomu-hanketta, jota maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa.

Kovin täsmällisesti se ei osunut. Joitakin esimerkkejä. Aloitetaan tästä:

QuoteLuomun kulutuksen odotetaan lisääntyvän Suomessa reippaasti lähivuosina. Kaupan asiantuntijat arvioivat, että vuonna 2020 luomutuotteiden myynti on noin 410 miljoonaa euroa. Luomulla olisi tuolloin noin kolmen prosentin markkinaosuus.

Tuo euromäärä lähes saavutettiin. Markkinaosuus on edelleen vain 2,5%.

QuoteAsiantuntijat ennakoivat luomun myynnin kasvavan kaikissa tuoteryhmissä, mutta euromääräisesti suurinta kasvua odotetaan luomuhedelmien ja -vihannesten, tuoreen luomulihan ja luomuleipomotuotteiden myyntiin.
(lihav. HJ)

Lihavoitu on jäänyt toteutumatta.

QuoteMyös tuoreiden lihavalmisteiden, nestemäisten maitotaloustuotteiden ja välipalatuotteiden sekä juustojen kysynnän arvioidaan lisääntyvän luomuna paljon.

Lihavoimani on jäänyt toteutumatta. Juustoista oli edellä. Jos piirakat ym. lasketaan välipalatuotteisiin, niistäkin oli edellä. Se ennuste ei takuulla ole toteutunut, että niitä menisi luomuna lisää paljon. Tuoreita lihavalmisteita ovat luomukinkutkin, niistä meillä on tämä. Alamäkeä.

QuoteMyös luomuvihannesten ja -juurikkaiden myynti on nousussa, mutta luomun suosio näissä tuoteryhmissä ei ole vielä kovin korkea. Juurikkaissa lisääntyy etenkin luomuperunan ja -porkkanan myynti ja vihanneksissa luomutomaatti, -paprika ja -salaatit.

Ennuste ei tuossa ole oikeastaan toteutunut sen vuoksi, että niitä tuotetaan luomuna niin vähän. Siihen sopii hyväksi esimerkiksi luomuperuna. Tai porkkana tai mikä tahansa. Luomun suosio noissa tuotteissa ei edelleenkään ole korkea, koska se ei voi olla.

QuoteTeollisten elintarvikkeiden osalta luomulle odotetaan reipasta kasvua etenkin panimojuomissa, lastenruoissa, pakasteissa sekä kuivissa hedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä.

Luomuoluita on jo markkinoilla useita, mutta niiden tarjonta painottuu erikoisoluisiin. [..]

Luomuoluessa näyttää yhä tältä. Jos pizza on sopiva esimerkki pakasteesta, siinä näyttää tältä. Ei mennyt noissakaan oikein nappiin.

QuoteMyös aiempaa edullisempien luomutuotteiden tulo markkinoille kasvattaa luomun myyntiä. Luomutuotteita pidetään yleisesti melko kalliina. Hintaa painottavat eniten ne kuluttajat, jotka ostavat luomua vähiten.

Luomutuotteet eivät ole halventuneet. Siitä meillä on koko triidi.

Heikki Jokipii

#992
Vielä pari lisäystä edelliseen läpikäyntiin.

QuoteLuomuleipomotuotteiden tarjonta puolestaan keskittyy tällä hetkellä pieniin paikallisiin tuotteisiin.

Rivien välissä sanotaan, että toisella hetkellä, vaikka lähivuosina, olisi toisin. Niin ei ole kuitenkaan käynyt. Päinvastoin nämä pienetkin luomuleipomot ovat lopettaneet tai sinnittelevät.

Pro Luomun leipätekstejä analysoidessa huomasimme päinvastoin päinvastaisen pyrkimyksen, joka selvästi on taustalla: luomuväen jonkinlainen hiljainen ajatus on, että leivän tulisi syntyä vielä pienimuotoisemmin ja paikallisemmin. Eli leivottaisiin luomujauhoista kotona.

QuoteLuomupakasteiden myyntiä on vauhdittanut mm. luomulihan, -broilerin ja -jäätelön valikoimien laajeneminen.
(lihav. HJ)

Vuonna 2016 luomubroileri saattoi näyttää lupaavalta tuotteelta. Tai tuskinpa enää silloinkaan. Meillä on siitä ihan oma triidinsä.

Luomujäätelöstä odotettiin tuolloin paljon.  Mutta omaan pieneen lokeroonsa (niche) se markkinoilla jäi. Jo hintansa vuoksi (kuten broilerikin). Siitä on sittemmin kuulunut paljon vähemmän. Kyllä tuolla läheisessä Prismassa sitä hyllyllä hiukan on (kuten luomubroileriakin).

Kumpikaan ei siis vauhdittanut.

Vaikuttaisiko myös jäätelössä tämä pienimuotoisuuden ihanne luomukuluttajiin:

Artesaanijäätelöt pientuottajilta

Oikeastaan jäätelökin pitäisi loppujen lopuksi tehdä kotona?

***

Miksi me olemme "huolissamme" tuollaisista, jos emme luomutuotteita osta? Koska meistä ollaan huolissaan, kun emme luomutuotteita osta! Koska emme hyväksy koko asiaa, olemme nähneet läpi sen, miten tuota luomumyynnin mukama jatkuvaa kasvua (ja kuluttajien loputonta kiinnostusta) käytetään a) myyntipuheessa ja b) luomun tukemisen perusteena. Niin, yhdellä lauseella: meille (kansalaisille) valehdellaan. Ja meidän ministeriömme maksaa niin tekeville.  8)

Heikki Jokipii

#993
Quote from: Heikki Jokipii on 18.01.23 - klo:03:44
Tuon jälkeen ei ole Pro Luomun sivuilla luomujuustoista puhuttu. On vaikea löytää kaupallistakaan saittia, josta tarjonta kokonaisuudessaan ilmenisi. Siis ihan ruokakaupassa. On kyllä yksittäisiä valmistajia, jotka tarjoavat luomujuustojaan.

" klips "

Uskaltanemme tuon pohjalta kuitenkin sanoa, että tilanne ei 10 vuodessa ole todennäköisesti muuttunut siitä, mitä Pro Luomu tuolloin kertoi.

Muultakaan ei tuoretta tietoa löydy. Tämäkin niukka uutinen on vuodelta 2012:

Vilskettä juusto- ja maitomarkkinoilla

QuoteJuuston kulutus kasvaa Suomessa tasaista tahtia. Syömme vuosittain lähes 20 kiloa juustoa henkeä kohti.
[..]
Luomujuustojen osuus kulutuksesta on luonnollisesti kasvanut, mutta varsinaisena veturina ovat olleet nestemäiset maitotuotteet.

MT kertoi juuri, että syömme yhteensä jo 25 kiloa juustoa henkeä kohti. Maksumuurin edessä ei ollut tietoa luomujuustoista.

Jos vielä kerran käyttäisimme luomumaidon arvoketjuryhmän pöytäkirjaa, päivämäärältä 13.1.2020, niin heidän havaintonsa tuolloin oli:

QuoteMarkkina- ja tuotantokatsaus
• Kaupan näkökulmasta luomumaidon kulutus pysynyt joko samana tai
hieman laskenut.
• Mahdollisesti kasvipohjaiset juomat osittain korvaavat luomumaidon
käyttöä.
• Muissa luomumaitotuotteissa, kuten juustoissa, rasvoissa ja
välipalatuotteissa positiivista kehitystä.
(lihav. HJ)

Mitään lukuja ei siinä kuitenkaan tarjottu.

Luomuväen yleinen hiljaisuus asiasta kyllä puhuu.

Heikki Jokipii

Yli kuukauden on Pro Luomu etusivullaan tyrkyttänyt meille luomukahvia. Mutta täytyisi siinä jotain kastettavaakin olla, eikö totta? Pullaa tai keksiä?

Käydäänpä ihan pienellä otoksella (mukana nyt vain K- ja S-kauppa) tutkimassa, minkälaista on luomutarjonta niissä tuotteissa. Edelleen uskoen, että se tarjonta jollakin tavalla heijastaa kysyntää. Käyttäen siis tarjontaa puuttuvien myyntilukujen "proxyna".

Pullapitkojen osalta asia näyttää selvältä. Niitä ei ole luomuna saatavissa:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivonnaiset/pitkot-ja-taytepitkot

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/leivat-keksit-ja-leivonnaiset/leivonnaiset/pullat-ja-kakut

Keksien osalta tilanne ei ole ihan yhtä selvä. Kun tuon tuoteryhmän rajoilla ovat odottamassa jo erilaiset makeispatukat, rajataan haku tässä vähän vähemmän makeisiin keksityyppeihin. Ensin K-ryhmä:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/leivat-keksit-ja-leivonnaiset/keksit-ja-pikkuleivat/suola--ja-valipalakeksit

38 tuotteen joukossa 2 luomutuotetta. Sitten S-ryhmä:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/keksit/valipalakeksit

75 tuotetta. Ei yhtään luomutuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/keksit/digestivet

Digestiivejä 9, yksi luomutuote.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/keksit/suolakeksit

Niitä 24, mutta ei yhtään luomua.

Kyllä sekä keksejä että pullaa luomuna Suomesta löytyy. Mutta hyvin niukasti niitä on tarjolla. Normaalilla kauppareissulla. Helpompaa on löytää isojen kauppaketjujenkin sivustoilta leivontaresepti, jossa kerrotaan, miten jokin luomuleivonnainen kotona syntyy.

Heikki Jokipii

Saksan luomumarkkinoista vielä tämä:

Germany’s organic food market is shrinking. Farmers blame outdated regulations

QuoteSome 35,000 farms in Germany are organically run. But they have been hit particularly hard by record inflation as a fallout of the Russian invasion of Ukraine. For the first time in history, Germany’s market for organic produce has shrunk, with sales down 4.1% by the end of October, according to the German Farmers’ Association (DBV).

Consumers have to pay substantially more for organic produce due to the more labor-intensive production and the requirements of animal-friendly and environmentally-friendly farming. But they have been cutting back for months, giving organic supermarkets a wide berth. Sustainably produced foodstuffs are now mostly bought from discount supermarkets.

Linkki alkuperäiseen:

Germany's organic farmers are in despair

Suomen luomumarkkinoista ei mitään uutta.  Tai eihän tuo Saksastakaan meille enää uutta ollut. Mutta tiedämme siis asiassa nyt paremmin ulkomaisen tilanteen kuin kotimaisen.

Heikki Jokipii

#996
Olemme siis pikkuhiljaa päätymässä siihen, että puutteellinen sortimentti on kuin onkin luomumyynnin kasvun esteenä. Edellä on läpikäyty eri tuoteryhmiä. Vähän toistaen:

Luomukalaa ei saa ensinkään. Mutta se ei juuri eroa luomulihan 1% tuotanto-osuudesta. Mutta siinä olivatkin ne kaksi tuoteryhmää, joiden ympärille suomalaiset yleensä päivän ateriansa rakentavat. Ainakin lehtien ruokamainosten mukaan. Mutta kyllä muutenkin.

Mutta kyllä me yhä tässäkin kysymyksessämme pysymme:

Quote from: Heikki Jokipii on 10.01.23 - klo:03:09
Ratkaiseva kysymys on, miksei luomusorttimenttia löydy (vaikka kiinnnostuneita on noin valtavasti). Vaikka asiaa on jo vuosikausia, vuosikymmeniä ajettu? Tuon linkatun esimerkin lisäksi netistä löytyy lukuisia " mieli tekisi sanoa lukemattomia " hankkeita ja seminaareja, joissa tavoitteena on ollut luomun jalostusasteen nosto. Se on tavoitteena myös valtiovallan Luomu 2.0 -ohjelmassa. Niin, se on yhä tavoitteena.

Eikä luomulla näytä olevan syntymässä mitään positiivista kierrettäkään, jossa sortimenttia kasvu lisäsi kysyntää, joka taas lisäisi sortimenttia. Vaan yhä jurnutetaan tässä:

Quote from: Heikki Jokipii on 09.01.23 - klo:03:07
Maistelin lisää tätä lausetta Pro Luomun koosteessa 2021, s.27:

QuoteHaasteena luomumyynnin
kehitykselle vuonna 2021
oli erityisesti valmisruokien
myynnin voimakas kasvu
koronapandemian aikana,
sillä tuoteryhmässä
ei ole juurikaan
luomuvaihtoehtoja.

Miksi siellä ei ole? Voiko niiden puute voinut tulla yllätyksenä?

Vai onko luomuväki propagandassaan todella astunut omaan ansaansa? Kun on vuosikaudet vastustettu kaikkea "teollista" ja "prosessoitua" jne., on siinä sitten täysin unohtunut tuollainen tuoteryhmä?

Otin asian ihan samaan tapaan esille jo kesällä. Mutta siihen voi lisätä, että oikeastaan tuo heijastaa luomutarjonnan yleistä kroonista kyvyttömyyttä reagoida kysyntään. Mieluummin valitellaan asiasta, vaikka julkisuudessa, että sitäjasitä tarvittaisiin luomuna lisää. Tuossa se on valmisruoka, se on ollut mm. luomuliha yleensä, ja luomubroileri erikseen.

Vai onko se muka-kysyntään? Onko sitä kysyntää aidosti? Vai onko ihmiset vain "gallupeissa" totutettu vastaamaan tähän tapaan? Vaikka "sisimmässään" tietävät, etteivät aio luomua ostaa? Siitähän tavallaan koko tämä triidi.

Eli olemme päätymässä siihen, että Pro Luomu ja valtiovalta (ja EU), jotka ovat ottaneet tavoitteekseen myös lisätä luomun kysyntää, eli ostamista kaupassa, ovat ottaneet itselleen kutakuinkin toivottoman tehtävän.

Sen, kuka on oikeassa, saamme ehkä tietää piankin. Tämän EU-rahoitteisen kampanjan pitäisi jossain ajassa näkyä luomun myyntiluvuissakin. Sikäli mikäli Pro Luomu meille niistä kertoo.  8)

Heikki Jokipii

#997
Tämä täytyy vetää osin takaisin:

Quote from: Heikki Jokipii on 19.01.23 - klo:03:11
Sitten ovat tuossa ryhmässä myös ne yhä suositummiksi tulleet paistopisteet:

IS testasi markettien paistotuotteet: Voittajapiirakka löytyi halpaketjusta " myytiin viime vuonna 25 miljoonaa kappaletta (2019)

Mutta voi huomata, että ainakaan tuossa otoksessa ei ollut yhtään luomutuotetta mukana. Joka muuten voi olla myös seuraus luomusääntöjen tiukkuudesta (lihan myynnissä on ainakin sellaisia): luomuraaka-aineet täytyy pitää tiukasti erillään? Jolloin luomulle pitäisi paistopisteessäkin olla ihan erillinen linja? Joka ei kaupalle kannata?

Tänään mainoksessa Hesarissa Lidl kertoi, että tarjolla on luomukaurasydämiä kitaan 1,50 paistopisteestä.

Mainoksessa ei luonnollisesti kerrota, miten asia on organisoitu.


PS. 7.2.23: Myös täältä huomaan olleeni väärässä:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/leivat-keksit-ja-leivonnaiset/leivat/paistopisteen-leivat

Siellä on mukana myös yksi kallis luomutuote. Mutta sieltä saamme nyt kuitenkin yhden suhdeluvun: 1 luomuleipä 14 tarjotusta. Ja se oli vasta tarjonta: emme tiedä, miten se menee kaupaksi.

Heikki Jokipii

#998
Quote from: Heikki Jokipii on 31.01.23 - klo:03:12
Suomen luomumarkkinoista ei mitään uutta.  Tai eihän tuo Saksastakaan meille enää uutta ollut. Mutta tiedämme siis asiassa nyt paremmin ulkomaisen tilanteen kuin kotimaisen.

Kieltämättä tuo jo on alkanut kovastikin harmittaa.

Kun Ruotsin tilanteestakin jo saimme hyvin täsmällisen ja seikkaperäisen raportin.

Miten se Suomessa  voi olla niin vaikeaa? Varmasti valtiovallan ja Pro Luomun välillä on jotenkin sovittu työnjaosta tuon asian raportoinnissa. Mutta kun Pro Luomu kuitenkaan ei ole virasto, ei sitä saa liriin asioiden salaamisesta.

Aikaa asiaan Pro Luomulla olisi kyllä ollut. Siellä on nyt harvinaisen pitkä väli tiedotteiden julkaisemisessa: yli kuusi viikkoa. Mutta nyt siellä vallitsee muutoinkin ilmeinen haluttomuuus tiedottamiseen. Toivottavasti kuitenkin tietoa on jotenkin "vuodettu" virkakoneistolle. Tämän takia:

Quote from: Heikki Jokipii on 17.01.23 - klo:03:20
Silläkin tiedolla olisi muutakin merkitystä kuin vain meidän uteliaisuutemme tyydyttäminen. Nyt keväällä tehdään uudet luomusopimukset. Minkälaisen luomun kysynnän pohjalta niiden määrä mitoitetaan? Jopa EU:n luomuistamispolitiikassa tulee silloin tällöin esille, että sitä olisi sovitettava luomun myyntiin.

Vai onko tässä kuitenkin liian hätäinen? Viime vuonna tämä ilmestyi 14.02.22:

Luomun myynti pysyi vuonna 2021 lähellä edellisen vuoden tasoa

Mutta sen varassa on nyt turhan päiten jouduttu olemaan kohta vuoden ajan!

Heikki Jokipii

#999
Melkoinen määrä erilaista riisiäkin on normaaleissa ruokakaupoissa tarjolla. Tässä K-kaupan valikoimaa:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/kuivat-elintarvikkeet-ja-leivonta/riisit

Mutta luomuriisiä tuskin lainkaan. Kaksi laatua tuolta löysin.

Riisi on tietysti myös käytännössä kaikki tuontitavaraa. Siinä suhteessa se on samanlainen kuin maissi. Josta juuri oli puhetta toisessa triidissä. Nyt ei samaa tarkastelua kuin sen kanssa (hinnoista), vaan tämä:

myöskään tämän ruokailun mahdollisen lisukkeen luomuisuus ei ole niin tärkeä kuluttajille, että enempää tarjontaa olisi syntynyt.

Periaatteessa luomuriisiä on toki Suomessa saatavana. Jopa Demeter-versiona.

Eikä luomuisuus näytä kiinnostavan pastassakaan:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/kuivat-elintarvikkeet-ja-leivonta/pastat

Vain kolme tapausta luomua. 101 erilaisesta. Ruotsissakin muuten pastan osuus oli vain 6%.

Luomuperunan niukkuuteen kuluttajat näyttävät täysin tyytyvän. Tästä ei ole syntynyt mitään valitusta:

Quote from: Heikki Jokipii on 28.11.22 - klo:03:18
Ruokaperunan vähäisyys luomuna (myös edellisessä puheenvuorossa) tuntuu jopa hiukan yllättävältä, kun muistaa, miten se kuitenkin on näkyvästi marketeissa esillä. Mutta suomalaista kohti sitä siis tuotetaan ja myydään vain noin 750 grammaa. Se on siis luomuporkkanan kanssa aika tasoissa. Muut mahdollisuudet saada kotimaasta luomuvitamiineja ovatkin sitten hyvin vähäiset.

Siitä puheenvuorosta (toisessa triidissä) uudestaan tämä:

QuoteLuomusta on hyötyä suomalaiselle erittäin vähän.

Heikki Jokipii

#1000
Ja nyt se on täällä!

Suomalaiset nipistävät vastuullisista valinnoista " osa luomutuoteryhmistä piti silti pintansa

QuoteLuomutuotteita myytiin vähittäiskaupassa 375 miljoonalla eurolla vuonna 2022, arvioi luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomu. Myynti laski kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta. Volyymin muutoksesta ei ole tarkkaa tietoa saatavilla, mutta elintarvikkeiden hintojen nousu huomioiden Pro Luomu arvioi, että volyymi on laskenut vielä arvoakin enemmän. Luomun osuus päivittäistavarakaupan elintarvikemarkkinan arvosta oli 2,2 prosenttia.
(lihav. HJ)

Oikeastaan kiitämme nyt Pro Luomua noista tiedoista! Vaikka sitten joutuisimmekin olemaan niiden varassa seuraavan vuoden!  ;D

Yksityiskohtaisia kommenttejakin kyllä löytyy. Niitä myöhemmin, ja tarvittaessa toisessa triidissä.

Pro Luomu tehtävänä on ymmärrettävästi yrittää  selittää kaikki parhain päin. Mutta kyllä tuo Ruotsiakin pahemmalta romahdukselta näyttää.

"Virallista optimismia":

QuoteTuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista pitää luomua vähintään melko tärkeänä ominaisuutena elintarvikkeelle.

”Luomu kiinnostaa suomalaisia edelleen, ja osana isompaa vastuullisuustrendiä kulutuksen voidaan nähdä pitkällä aikavälillä kasvavan. Kuluva vuosi voi olla vielä luomulle hankala, mutta inflaation tasaantuessa luomumarkkina todennäköisesti lähtee taas kasvuun”, sanoo Aura Lamminparras.

Jarrumies

#1001
Alla taulukossa Pro Luomun tiedotteista otetut luomun tuoteryhmien osuudet päivittäistavarakaupan elintarvikkeiden kokonaismyynnin arvosta kolmena viime vuonna. Viimeisenä lukuna on muutos prosenttiyksikköinä vuosien 2022 ja 2020 välillä, koska vuonna 2020 luomun myynnin arvo oli korkeimmillaan. Pro Luomu kertoo tiedotteissaan vain kaikkein parhaimpien tuoteryhmien myynnin osuudet.

2020 2021  2022   Tuoteryhmä        Muutos 2022-2020 (%-yksikköä)
24 %   24 %   23 %   Lastenruoka   -1 %
21 %   20 %   16 %   Kananmunat   -5 %
18 %   17 %   14 %   Kasviöljyt   -4 %
14 %   13 %   12 %   Hiutaleet  ja suurimot   -2 %
  8 %   9 %      8 %    Mehut ja mehukeitot   0 %
9.5 %   9 %    8 %     Jauhot   -1.5 %
  8 %   8 %     7 %     Kahvi,tee, kaakao   -1 %
  7 %   7 %      6 %    Hedelmät   -1 %
  5.5 %   5 %    3 %   Vihannekset   -2.5 %
  4.5 %   4 %    4 %   Maito   -0.5 %
  4.5 %   .        .         Kasvijuomat   .

Nuo luvut kertovat siis euromääräisen myynnin arvosta. Pro Luomu itse arvioi, että "volyymi on laskenut vielä arvoakin enemmän". Noin todennäköisesti onkin, koska jo tiedetään Ruotsin luvuista siellä luomun volyymin laskeneen enemmän kuin arvon. Ja molemmissa maissa näin ollen luomutuotteiden hinnat ovat nousseet enemmän kuin tavanomaisesti tuotettujen elintarvikkeiden hinnat.

Lähteet:
2020: https://proluomu.fi/luomun-myynti-ylitti-400-miljoonaa/
2021: https://proluomu.fi/luomun-myynti-pysyi-vuonna-2021-lahella-edellisen-vuoden-tasoa/
2022: https://proluomu.fi/suomalaiset-nipistavat-vastuullisista-valinnoista-osa-luomutuoteryhmista-piti-silti-pintansa/

***

Laskin vielä PTY:n taulukosta miten Pro Luomu tarkkaan ottaen laski luomun osuudeksi 2,2 % elintarvikkeiden kokonaismyynnistä.
https://www.pty.fi/kuluttajat-reagoivat-hintojen-nousuun-lihan-kalan-ja-vihannesten-myyntimaarat-laskivat-selvasti/
(excel-taulukko ko. sivulla nimeltä Paivittaistavarakaupan-tuoteryhmittainen-myynti-10-12 2022)

Myynti/,/kum. 1-12/2022
0_Kokonaismyynti   21 069 640 490      
01_ELINTARVIKKEET JA ALKOHOLITTOMAT JUOMAT   15 420 895 756      
01.1_Elintarvikkeet   13 613 904 631      
02.1_Alkoholijuomat   1 762 898 632      

Lasketaan taulukosta yhteen ryhmät 01 ja 02.1:
01_ELINTARVIKKEET JA ALKOHOLITTOMAT JUOMAT + 02.1_Alkoholijuomat  = 17 183 794 388 euroa   
Tässä luvussa ovat siis mukana elintarvikkeet ja kaikki juomat (alkoholittomat ja alkoholiset).

Luomumyynti 2022 oli Pro Luomun mukaan 375 miljoonaa euroa.

Tehdään jakolasku:
17183794388/3.75E+08 =   2.18 %

Joten luomun osuus on 2,18 %, minkä Pro Luomu pyöristää arvoon 2,2 %. Eli noin Pro Luomu laskee ja ihan järkevästi laskeekin.

Pro Luomun ja Luomuinstituutin tiedotteissa on varmaankin myös edellisvuosien luomumyynnin arvon osuudet laskettu oikein.
Ne osoittavat laskevan suunnan viimeisen kolmen vuoden aikana:
2016 2,0 %
2017 2,3 %
2018 2,4 %
2019 2,6 %
2020 2,6 %
2021 2,5 %
2022 2,2 %


Heikki Jokipii

Toisessa triidissä olemme ihmetelleet luomuvihannesten  hyvin vähäistä osuutta. Nyt sitten saimme lukea vielä tämän (lihav. HJ):

QuoteLuomun myynti laski sekä arvossa että volyymissa mitattuna eniten tuoreessa lihassa, lihavalmisteissa, vihanneksissa, kasvijuomissa ja panimotuotteissa. Arvossa mitattuna luomu menetti markkinaosuuttaan eniten kananmunien, vihannesten ja kasviöljyjen tuoteryhmissä.

”Ruuan hinnan nousu ja kuluttajien lisääntynyt hintatietoisuus ovat vaikuttaneet luomun myyntiin selvästi. Valitettavasti kuluttajat joutuvat tällä hetkellä pohtimaan kaikkia vastuullisia valintoja ruokakaupassa kukkaron kautta”, sanoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

Ja toden totta. Tiedotteen taulukosta luomun markkinaosuuksista eräissä tuotteissa 2022 saamme vielä tietää, että luomuvihannesten osuus (arvossa) oli enää 3%, oltuaan vielä vuosi aikaisemmin 5% (tieto vuoden 2021 koosteesta. Ks. myös Jarrumiehen laskelma juuri edellä). Vähäistä tuotettua määrää on vielä saatu myytyäkin huonosti. Volyymissa pudotuksen on pakko olla vieläkin rajumpi. Volyymiosuus voi olla pudonnut alle 2 prosentin, jopa vain noin 1,5 prosenttiin.

Tuo kukkaron kautta pohtiminen tuntuu erityisen uskottavalta selitykseltä niiden hintojen pohjalla, joita olemme bonganneet kasvihuonevihanneksista luomuna. Jossain ylitettiin raja, "kipukynnys"? Toki ne ovat luomuvihanneksista vain osa, mutta ehkä merkittäväkin osa? Muiden vihannesten hintakehityksestä ei täällä juuri nyt ole ihan tuoretta tietoa.

Luomuhedelmien kohdalla pudotus ei ollut yhtä raju (7% --> 6%). Mutta tietäessämme, että kotimaiset luomuhedelmät ovat käytännössä vain omenia, surkeine satoineen, voimme hyvin pitää koko ryhmää tuontitavarana. Hyvin samanlaisena kuin ryhmää "Kahvi, tee, kaakao". Mutta tiedämmekö nyt lisää tuontiluomun osuudesta, siitä täytyy tehdä oma arvionsa.

***

Myös panimotuotteet tulivat tuossa mainituiksi. Tulkitaan ne pääosin oluiksi. Luomuoluen asema on siis entistäkin vaatimattomampi.

Heikki Jokipii

#1003
Saksasta meille tullut mysli taitaa nykyisin kuulua aika moneen ruokapöytään. Oli se siiten aamu-, ilta- tai välipalaa. Niistä listaus tarjotuista:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/kuivat-elintarvikkeet-ja-leivonta/murot-ja-myslit/myslit

Ja sama toteamus kuin monesta muustakin: luomuisuus ei ole kuluttajille kovin tärkeää tai houkuttavaa. 77 tuotetta, joista vain 3 on luomua.

Mysli kelpaa esimerkiksi valmisruoasta. Pro Luomu em. tiedotteessaan käyttää taas samaa kuin viime vuonnakin:

QuotePoikkeukselliset tilanteet yhteiskunnassa tekevät kuluttajakäyttäytymisestä hankalaa ennakoida. Jo koronapandemia vaikutti luomun myyntiin, sillä ensimmäisenä vuonna 2020 tehtiin ruokaa kotona ja luomun myynti nousi vahvasti*). Seuraavana vuonna suosiossa olivat valmisruuat, joissa luomuvaihtoehtoja ei ole, joten luomumarkkinan kasvu pysähtyi.
(lihav. HJ)

Me kysymme taas: miksei ole?

***

Nyt on itsessään jännittävää, miten tuo Pro Luomun tiedote otetaan valtamediassa vastaan. Se kun ei nyt kerro luomun voittokulusta.

_______

*) eikä muuten noussut. Eikä varsinkaan vahvasti. Jarrumiehen ylläolevan aikasarjan mukaan pysyi samana.

Heikki Jokipii

#1004
Tuo tiedote vaatii vaati vielä tämän kommentin.Tämä kielenkäyttö, tämä tapa kertoa asiasta, on nyt juuttunut mukaan, ulkopuolisillakin (lihav. HJ):

QuoteVuoden 2022 päivittäistavarakaupan luomumarkkinan arvo oli noin 375 miljoonaa euroa. Inflaatio vaikuttaa kuluttajakäyttäytymiseen voimakkaasti, ja yli puolet suomalaisista kokee, että ruuan hinnan nousu vaikuttaa oleellisesti ostoskorin vastuullisuuteen. Tällä on näkyviä seurauksia luomumarkkinalle, jonka arvo laski yli kymmenen vuoden hyvän kehityksen jälkeen.

Vaikka tarkkaan ottaen inflaatio ei mitenkään tuohon vaikuta. Inflaatioissa sekä hinnat nousevat, että rahaa on liikkeellä enemmän, so. liikaa. Pelkkä inflaatio itsesssään olisi vaikuttanut niin, että luomumyynti olisi euromääräisesti (=arvo) noussut! Vaikka sen osuus olisi pysynyt samana.

Niin teki muuten A. Ylhäinenkin, kertoessaaan Tanskan luomumyynnin vielä jyrkemmästä laskusta.

Sikäli kuin luomua oli Saksassa 1920-luvun alussa... vielä ei kyllä ollut, ei edes biodynaamisia tuotteita (so. vasta vuodesta 1928)... mutta jos olisi ollut, kyllä 5 miljardin markan seteleillä maksettu tuote olisi vain huimasti lisännyt tilastoitua luomumyyntiä!    ;D

Suomen Pankin rahanarvolaskurin mukaan vuoden 2021 euro oli v. 2022 1,07 euroa.

***

Itse asiassa tämä selittää, miksi Ruotsin luomumyynti laski vuodessa vain 2,8%:

QuoteInflationen påverkar Svenskt Ekoindex. Kraftiga
prisuppgångar kombineras med minskade volymer.

Eli selitys on: siellä jylläsi se "inflaatio" pahemmin kuin meillä.  ;D