Kommentteja vielä
tähän. Tämä olisi ihan hyvä tavoite:
Fibl:n Helga Willer iloitsee markkinoiden tasapainottumisesta.
– Vihdoin ollaan siinä tilanteessa, että tuotanto kasvaa lähes samaa vauhtia markkinoiden kanssa, hän sanoo.
Vaikkapa Suomessa:
Miten kehittää luomutuotantoa ”kysyntää vastaavaksi”? Mutta eihän luomuväki ja sitä komppaavat poliitikot malta täälläkään tuon mukaisesti toimia.
Tuon "meidän systeemimme" mukainen luomupinta-alan tavoiteosuus olisi nyt 7,8%. Eli kaikki siirtymävaiheessa oleva luomuala tulisi hylätä, ja aika reippaasti nipsaista jo hyväksytynkin alan osuudesta 11,7%.
***
Biofach-messuilla kuultiin markkinakatsauksia kaikilta mantereilta. Esimerkiksi Aasiassa ja Venäjällä sekä luomun kysyntä että tuotanto kasvavat ja potentiaalia on paljon. Monissa maissa, kuten Intiassa, tehdäänkin nyt töitä lainsäädännön ja sertifiointijärjestelmien luomisen kanssa. Myös vientihaluja on esimerkiksi Intiassa paljon, joten tavoitteena on saada sertifiointi vastaamaan isoimpien markkinoiden sertifiointia.
– Vaikka Yhdysvallat ja Eurooppa ovat edelleen maailman merkittävimmät luomumarkkinat, kannattaa esimerkiksi Aasiaan kiinnittää huomiota, koska siellä kasvu on ollut todella nopeaa, sanoo Ecovia Intelligencen johtaja Amarjit Sahota.
Tuo luomuvienti rikkaisiin maihin saattaa jossain määrin onnistua, koska köyhemmissä/palkkatasoltaan matalammissa maissa pystytään työvaltaista luomua tuottamaan halvempaan hintaan. Siihen serttifiointiakin kyllä tarvitaan. Venäjällä on asiassa
ihan julkilausuttu tavoitekin.
Mutta paikalliseen kysyntään en kyllä luottaisi: vrt. edellä 14.02.20 Kiina ja sen alle 6 euron luomumyynti per capita.
***
Mutta maistellanpa vielä tätä:
Asukasta kohden eniten rahaa luomuun käytetään Sveitsissä ja Tanskassa. Molemmissa luomukulutus oli 312 euroa asukasta kohden vuonna 2018.
Muiden luomukulutuksen huippumaiden summat olivatkin sitten jo paljon pienempiä. Muuta tarkastellaan juuri noita. Paljonko*) tuo noin 300 euroa on? Se on oikeastaan aika vähän. Erityisesti Sveitsi on hyvin korkean hintatason maa, joten tyypillinen perhe ei luomulla kovinkaan paljon itseään ruoki. Vaan nojaa ruokataloudessaan sekin tavanomaiseen ruokaan. Hyvin samoin se on tanskalaisellakin tyyppiperheellä. Kun vielä muistaa, että kyllä noissakin maissa luomu maksaa enemmän kuin tavanomainen. Eli ruokaa saa tuolla summalla vastaavasti vähemmän.
Tieto vuodelta 2018 Sveitsistä, 50% enemmän:
«Bio»-Produkte kosten 50 Prozent mehrMutta jos perhe esim. valitsee pääruoakseen broilerin, perhe saa maksaa ateriastaan noin tuplahinnan.
___________
*) alle euro päivässä. Tämän päivän Iltalehdessä oli tarina, jossa joku oli pystynyt elämään kuukauden 3,5 eurolla päivässä.