Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Viljely ei ole luontoa

<< < (2/12) > >>

Heikki Jokipii:
Kun MMM taas kehottaa Suomen luonnon päivänä 27.8.2016 vierailemaan luomutiloilla ...

Suomen luonnon päivä kalakohteissa ja luomutiloilla

... niin mekin uusimme tämän kehotuksemme, tietysti päivämäärän muuttaen:

Luomutiloille Suomen Luonnon päivänä 29.8.2015, kaikki!

Kysymyksiin voisi lisätä, että (mikä on arvionne) paljonko ruoan tuontia jouduttaisiin lisäämään, jos kaikki Suomen viljelys olisi luomua, ja paljonko me silloin (väärin)käyttäisimme jonkun muun maan luontoa?

Heikki Jokipii:
Tämä Espoon kaupungin  ...

Villa Elfvikin luontotalo

.. on ihan hieno hanke tai järjestely. Mutta sitten siihenkin on täytynyt väkisin ympätä luomuviljely, tällaisen tapahtuman järjestämisellä:

Luomutuotteiden suoramyyntiä

Ymmärtämättä siis sielläkään, miten viljely ei ole luontoa ja miten juuri luomuviljely on sitä kaikkein vähiten. Vastaavalla tavalla kuin MMM näyttää siis Espookin olevan tämän sanamagian vallassa: viljelytavan nimi kun kuulostaa sellaiselta.

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Heikki Jokipii on 02.07.16 - klo:06:39 ---Kun MMM taas kehottaa Suomen luonnon päivänä 27.8.2016 vierailemaan luomutiloilla ...

Suomen luonnon päivä kalakohteissa ja luomutiloilla
--- End quote ---

... niin tietysti kysyimme myös, miksei kyseistä MMM:n uutista/ilmoitusta saa kommentoida?

Siellä näyttää olevan toinenkin biodynaaminen tila. (Johon asiaan juuri toisaalla kiinnitimme huomiota. Nyt tuo Sipoo on tuossa aika lähellä. Yritänpä haastaa MMM:n vastaavan virkamiehen keskustelemaan tuosta biodynamiikasta erikseen ja luomusta yleensä, vaikka sinne paikalle! Sen luonnon näkökulmasta.

Voisiko sinne saada paikalle myös jotain tällaisia asiaa puolittain, mutta ei kokonaan symppaavia, erilaisia, näitä. Joiden sitten sitä kautta olisi tavallaan tultava "ulos kaapista"? (Minulla itselläni on kyllä tässä aika kynnys, kun en ole oikein spontaani esiintyjä ... eli helposti jään jotenkin, no, siihen kaappiin!)

Tietysti, ensi alkuun, riittää, että kysymme tuosta Majvikin tilasta, täällä, paljonko se todella tuottaa. Per hehtaari, tietysti. Tuossahan annettiin luvut:


--- Quote ---Tila levittäytyy yhteensä 60 hehtaarin alueelle Sipoon Itäsalmessa. Peltoa tästä alasta on 20 ha ja metsää 30 ha. Loppu pinta-ala käsittää rakennukset ja piha-alueet ja puutarhat.
--- End quote ---

Eikö jopa MMM - jos se tällä tavalla on ottanut ko. tilan "ohjelmaansa" - olisi velvollinen nämä luvut meille ilmoittamaan (kun ne ovat jotain kautta kuitenkin sen tiedossa)? Ehkei juridisesti, mutta ainakin moraalisesti?


PS. 19.20: No, itse asiassa tällainen tiedustelu sitten lähtikin äsken, yhdyshenkilönä mainitulle viestintäjohtajalle. (Olkoon nyt vähintään seuraava vaihe se, ennenkuin me Sipoon pelloilla asiasta julkisesti, yleisön edessä kiistelemme. ;D Kun olen niin p-un ujo, loppujen lopuksi.  :-[)

Heikki Jokipii:
Kommentoin tätä maatalous- ja erävihreiden ehdotusta tässä *) ...

Vihreät romuttaisivat nykyiset maataloustuet – hehtaarien sijasta tuki ekopalveluille


--- Quote ---Maaseutu- ja erävihreät romuttaisi nykyisen maataloustuen täysin. Vihreät esittää, että maataloustukia maksetaan tulevaisuudessa ekosysteemipalveluista eikä enää peltoalan tai eläinten mukaan.
--- End quote ---

... koska jotenkin näyttää siltä, että he kuvittelevat niin, että juuri (ja vain?) viljelyä säätämällä ja muuttamalla voitaisiin luontoa pelastaa ja suojella. Luomuideologia paistaa ehdotuksen taustalla:


--- Quote ---Vihreiden mukaan maatalouden yksipuolinen tehostaminen alkoi 1950-luvulla. Silloin alkoi keinolannoitteiden ja maatalouskemikaalien käyttö, viljelyn koneellistuminen sekä Euroopan maatalouspolitiikka, jolla tukia ohjattiin tehoviljelyyn. Teollinen tuotanto syrjäytti lopulta perheviljelyn. Haitat ympäristölle ja vesistöille alkoivat lisääntyä ja raha ja valta siirtyivät kaupalle.
--- End quote ---

Tästä heidän listastaan olen lihavoinut ne kohdat, joissa minun mielestäni voitaisiin edetä parhaiten olemalla viljelemättä (ja tuottamalla tarvittava ruoka tehokkaasti pienemmällä alalla):


--- Quote ---Kun maatalouden tuet perustuvat ekosysteemipalveluihin, maksettaisiin esimerkiksi:

Maan pitämisestä talvella kasvipeitteisenä

Typpeä sitovien kasvien määrästä

Viljeltävien kasvilajien moninaisuudesta

Kukkivien kasvien ja pölyttäjien määrästä

Orgaanisten ravinteiden osuudesta lannoitteissa

Laiduntavista/ulkoilevista eläimistä

Liikennepolttoaineiden myynnistä

Hiilen sidonnasta maahan

Syväjuurisista maanhoitokasveista

Fossiilisen energian minimoinnista

Veden kierrätyksestä ja käytön tehokkuudesta

Maiseman hoidosta ja eläinten pidosta maisemassa

Linnuston pesinnästä

Laskeutusaltaiden teosta alueellisena yhteistyönä

Matkailu- ja koulutus- sekä Green Care -palvelujen osuudesta tilan tai yrityksen liikevaihdosta

Luonnonmarjojen ja kasvien myynnistä

Omien tuotteiden suoramyynnistä

Yritykseen palkattujen työntekijöiden määrästä

Puurakentamisesta ja rakennusperinnön säilyttämisestä

Soiden tai suosta raivattujen peltojen ennallistamisesta
--- End quote ---

Osa ehdotuksista ei kyllä sitten ole lainkaan "ekosysteemipalveluja" vaan elinkeinopolitiikkaa. Ehdotukset "typpeä sitovien kasvien määrästä" ja "orgaanisten ravinteiden osuudesta lannoitteissa" maksamisesta ovat suoraan luomuviljelyyn viittaavia ja liittyviä (eli ehdotuksia luomutuen säilyttämisestä tässä heidän uudessakin järjestelmässään). En ole kuullut, että Suomen luonnolta puuttuisi typpeä.

__________

*) oli vaikea tätä sijoittaa, mutta tämä ei mielestäni ansaitse omaa triidiään. Ainakaan vielä tässä vaiheessa. Tuohan ei ole vielä edes emopuolueen hyväksymä ehdotus.

Heikki Jokipii:
Otsikkomme oivallus on pohjana tässäkin Aamulehden jutussa/TV-ohjelmassa:

Tyly tyrmäys luomulle: ”Luomuideologia on pelkkää elintarvikkeiden kalleuttamista”


--- Quote ---– En tykkää luomun käsitteestä. Se, mitä ihminen istuttaa, kasvattaa ja prosessoi, ei ole luomua, vaikka se olisi kuinka hevosenpaskalla lannoitettua, Määttänen väittää.

– Tämä luomuideologia ei ole mitään muuta kuin elintarvikkeiden kalleuttamista. Jos jokin myydään meille elintarvikkeena, se on niin prosessoitua tavaraa, että siinä ei ole mitään luomua. En tykkää siitä. Luomu on sitä, että menet metsään, kaadat hirven ja syöt sen. Tai keräät puolukoita.
--- End quote ---

Mutta kysyttävä on, että onko tuossa taustalla myös se oletus, että luonnosta saatu, "oikeasti" luonnon mukainen olisi aina hyvästä? Tai vain se? Joka oletus on kyllä hyvin kyseenalainen, ei lainkaan itsestäänselvä!

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version