Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
20.03.19 - klo:03:48 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: "Pienemmät" ravinteet  (Luettu 2053 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218Profiili Sähköposti
« : 26.08.14 - klo:09:50 »


Täällä on jo omat triidinsä typelle, fosforille ja kaliumille. Mutta huomasin nyt, että "pienemmät" ravinteet (eli ne, joita tarvitaan vähäisempiä määriä - mutta tarvitaan kumminkin) on unohdettu. Korjataan se asia nyt. Ja aloitetaan tällä Eurekalertin uutisella boorista:

MU Researchers Find Boron Facilitates Stem Cell Growth and Development in Corn

USA:ssa siis booria on tietyissä osissa maata riittämättömästi, ja sitä joudutaan lisäämään. Nyt tutkimus on päässyt boorin vaikutusmekanismien jäljille, erityisesti maissin tuotannossa, ja tutkimuksen tulosten avulla saatetaan parantaa maissin satoja ja kehittää viljelymenetelmiä.

***

Täysin tätä ei ole kyllä unohdettu. Ihan alusta saakkahan sivuillamme on ollut Justuksen artikkeli seleenistä, jota ainetta taas Suomen maaperästä puuttuu.
 
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218Profiili Sähköposti
« Vastaus #1 : 26.08.14 - klo:10:46 »

Löydän ehkä paremman (tai ainakin suomeksi), mutta tässä tällainen vaikuttava lista asiasta, alkuun:

www.sciencelearn.org.nz/Contexts/Just-Elemental/Science-Ideas-and-Concepts/The-essential-elements

Eli ilman näitä 25 alkuainetta ei oikein mistään tulisi mitään! Ilman muistilistaa en minä ainakaan pärjäisi, jos nuo täytyisi yksitellen poimia luonnosta! Hymyilee

Eloperäisten lannoitteiden ("luomulannoitteiden" jos nyt välttämättä halutaan)  salaisuus on tietysti siinä, että ne välttämättä sisältävät ainakin pieniä määriä kaikkia noita aineita, edelliseltä "kierrokselta". (Ja tässähän on lähtökohta luomunkin taustalla oleville "vitalistisille" harhoille - toki, toki asia on monimutkainen, niin kuin elämä on.)

Eli kaikkea ei tarvitse muistaa.

Mutta sisältävätkö ne riittävästi? Ja kuinka paljon asiaa voi parantaa, eri tilanteissa?

Kuten parista edellisestä esimerkistä jo näimme, ei "luontoäitimme" suinkaan, tässäkään asiassa, ole niin kovin huolellinen ja/tai tasapuolinen lapsiaan kohtaan. Ja enää ei "äiti" tiedä parhaiten, tässäkään!
« Viimeksi muokattu: 26.08.14 - klo:11:13 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218Profiili Sähköposti
« Vastaus #2 : 26.08.14 - klo:11:24 »

Ja edellisen päälle tulee vielä tieto, että tarvitsemme miniminiminimaalisia määriä myös sellaisia aineita kuin ...

http://paleohacks.com/minerals/lead-cadmium-and-arsenic-as-essential-ultratrace-elements-9127

... lyijyä, kadmiumia ja arsenikkia!

Terveisiä vain Jamie Oliverille (toisessa keskustelussamme)!

Muistaakseni on julkaistu tuore lista kaikista elämän tarvitsemista alkuaineista (mukana jokin, edelleen muistamani mukaan, suht. tuore päivitys asiassa). Jos arvon lukijamme muistaa asian minua paremmin, niin linkki tänne otetaan kiitollisuudella vastaan.

***

PS. klo 14: Tämä kesäkuinen päivitys löytyi - myös Eurekalerista - eli se 28:s oli bromi;

Vanderbilt scientists discover that chemical element bromine is essential to human life

Mutta 26. ja 27. ja koko - tarkistettu - lista puuttuu täältä vielä, ja erityisesti suomeksi.

PS2: "Ravinne"-käsite on toki muutakin kuin alkuaineita. Tässä puhutaan nyt kuitenkin niistä. Saa laajentaa keskustelua, jos siihen on tarve. Alkuaineitakaan "luonto" ei usein nauti mielellään ihan "semmoisenaan", vaan "tykkää" esim. "blandatusta" hiilidioksidista paljon enemmän kuin raa'asta ja liian väkevästä hiilestä. Iskee silmää
« Viimeksi muokattu: 26.08.14 - klo:14:24 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218Profiili Sähköposti
« Vastaus #3 : 04.09.14 - klo:13:11 »

Eloperäisten lannoitteiden ("luomulannoitteiden" jos nyt välttämättä halutaan)  salaisuus on tietysti siinä, että ne välttämättä sisältävät ainakin pieniä määriä kaikkia noita aineita, edelliseltä "kierrokselta".

Ja tältä pohjalta tässä englanninkielisen Wikipedian väitteessa (Micronutrient) on pikkuisen totta ...

Lainaus
Steady growth of crop yields during recent decades (in particular through the Green Revolution) compounded the problem by progressively depleting soil micronutrient pools.

.. eli siis, että Vihreän vallankumouksen (so. tehoviljelyn) myötä nämä mikroravinteet olisivat maaperästä vähentyneet.  Mutta ajatus on järkevä vain sen "pikkuisen". Koska mikään ei estä näitä mikroravinteita myöskin lannoitteisiin lisäämästä - josta komea ja pitkäaikainen esimerkki on tämän Suomen seleeni. Näin voidaan tietysti menetellä muuallakin, ja lisätä keinolannoitteisiin sitä ravinnetta, josta puute kulloinkin on. Ja näin on tehty, muuallakin. Kun on  huomattu, etteivät pääravinteet (NPK) yksin riitä.

Sen lisäksi mikään ei tavanomaista viljelyä myöskään estä käyttämästä esim. lantaa, jos se tuntuu asiassa helpommalta tai tarkoituksenmukaisemmalta ratkaisulta. Ja näinhän siinä yleensä tehdäänkin. Käytetty "apulanta" eli keinolannoitteet eivät asiaa tee mitenkään pahemmaksi, vaan nimenomaan päinvastoin.

Mutta tästä totuuden "kärpäsestä" on luomupropagandassa tehty "härkänen", ja väitetään yhä, Suomessakin, että tehoviljely tuhoaa maaperän. Ei, tätä eivät tee luomua puolustavatkaan tiedemiehet, mutta luomuväen "folkloreen" se kuuluu.

« Viimeksi muokattu: 04.09.14 - klo:13:39 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218Profiili Sähköposti
« Vastaus #4 : 27.01.17 - klo:12:27 »

Tämä menestystarina jatkuu:

LANNOITUS TURVAA SUOMALAISTEN SELEENIN SAANNIN

Lainaus
Suomalaiset saavat seleeniä elintarvikkeista riittävästi, koska lannoitteita täydennetään seleenillä.  Tutkimusten mukaan seleenilannoituksen käyttö on turvallisin tapa varmistaa suomalaisen ruoan ja rehun riittävä seleenipitoisuus. Seleenin puute voi aiheuttaa ihmisille nivelsairauksia ja eläimille lihasten rappeumaa.

Lannoitteiden seleenitäydennystä tarvitaan, sillä kasveille käyttökelpoisen eli liukoisen seleenin määrä on suomalaisissa viljelysmaissa pieni. [...]

Kummallisesti näin on edelleen, tai oikeastaan taas ...

Lainaus
Seleeniä ei ole suomalaisessa luomusäilörehussa eikä -kasviksissa, koska markkinoilla ei ole tällä hetkellä luomutuotantoon soveltuvia seleeniä sisältäviä lannoitteita.

... koska välillä asian kerrottiin olevan jo kunnossa? Vai hoidettiinko asia toisin, mutta tuon (linkissä olevan tiedon) mukaan seleeniä luomusäilörehussa siis ainakin oli, jos sitä oli siihen luvalla lisätty.
« Viimeksi muokattu: 27.01.17 - klo:13:13 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218Profiili Sähköposti
« Vastaus #5 : 24.05.17 - klo:07:31 »

Eloperäisten lannoitteiden ("luomulannoitteiden" jos nyt välttämättä halutaan)  salaisuus on tietysti siinä, että ne välttämättä sisältävät ainakin pieniä määriä kaikkia noita aineita, edelliseltä "kierrokselta". (Ja tässähän on lähtökohta luomunkin taustalla oleville "vitalistisille" harhoille - toki, toki asia on monimutkainen, niin kuin elämä on.)

Mutta tältä kaupalliselta sivulta selviää, ettei se niin helppoa (ja usein väitetyllä tavalla) automaattista ole luomuviljelyssäkään:

Luomuratkaisut Viljelijän Berneriltä
« Viimeksi muokattu: 24.05.17 - klo:07:36 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218Profiili Sähköposti
« Vastaus #6 : 05.12.17 - klo:05:20 »

Samassa mainosliitteessä, jonka jo toisaalla mainitsin, kerrottiin tällaisesta yrityksestä ja/tai hankkeesta:

Lainaus
Tracegrow Oy on kehittänyt ainoana maailmassa teknologian, jonka avulla käytettyjen alkaliparistojen sisältämät hivenaineet jalostetaan mikroravinnetuotteiksi maatalouden käyttöön.

Kyse on sinkistä ja mangaanista. Jutun mukaan arviolta puolet maailman maatalousmaasta kärsii niiden puutteesta (joten vientinäkymiä on!) Paristoja on kierrätetty aiemminkin, mutta hivenaineiden talteenotossa tämä uusi menetelmä on ylivoimainen, tehokkuudessa ja tuloksena olevan tuotteen puhtaudessa.

Hanke on eri tahoilta saanut myös julkista tukea, Mutta sitten tulee luomuviljelyn kannalta arveluttava tieto (lihav. HJ):

Lainaus
Kemiaan perustuva menetelmä on kehitetty yhdessä suomalaisten yliopistojen ja  tutkimuslaitosten kanssa.

Mutta jos nuo aineet saadaan jotenkin vielä kiertämään tavanomaisen tilan lehmän tai oljen kautta, eivätköhän ne siinä pyhity luomuviljelynkin käyttöön!  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 05.12.17 - klo:05:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218Profiili Sähköposti
« Vastaus #7 : 03.10.18 - klo:06:20 »

Näistä "pienemmistä" ravinteista on tässäkin pääosin kyse:

Lannoitusratkaisu kasvillesi
Luonnonmukainen viljely


Ja tuokin sivu hyvin osoittaa, ettei niiden saanti luomuviljelyssäkään suinkaan ole niin automaattista ja itsestään selvää kuin luomun puolesta puhujat usein antavat ymmärtää. Vrt. edellä 24.5.2017.

Lainaus
Luomutilan lannoitus perustuu ensisijaisesti viljelykiertoon ja luonnonmukaisesti tuotetun eloperäisen aineksen lisäämiseen peltoon. Täydennyslannoitusta voidaan käyttää, jos riittävää ravinnemäärää ei saavuteta viljelykierrolla tai omasta tai muusta luomuyksiköstä peräisin olevalla eloperäisellä aineksella.

Ja tuolla tavalla käy usein "pienempienkin" ravinteiden kohdalla. Sivulla olevassa listassa näitä tapauksia tavallaan luetellaan, kun niihin tarjotaan apukeinoja.

Tämä fakta tuodaan esille ...

Lainaus
Kasvit tarvitsevat tasapainoisen lannoituksen tuottaakseen laadukkaan sadon. Kasveille välttämättömistä ravinteista hiilen, hapen ja vedyn kasvit saavat ilmasta tai vedestä, muut 13 ravinnetta ne ottavat maan ravinnevaroista tai lannoitteista.

Kasvit pystyvät käyttämään vain epäorgaanisessa muodossa olevia ravinteita. Orgaanisessa aineksessa olevat ravinteet ovat kasveille käyttökelpoisia vasta sitten, kun maan mikrobit ovat muuttaneet ne epäorgaaniseen muotoon. Hajotukseen mikrobit tarvitsevat vettä ja lämpöä, siten ravinteet ovat kasvien käytössä vasta maan lämmettyä, usein juhannuksen jälkeen.
(lihav. HJ)

... mutta sitten yritetään kuitenkin  todistella, että tarjotut tuotteet edes jotenkin olisivat orgaanisia. Jossain se veteen piirretty viiva sitten sijaitsee:

Lainaus
Luonnonmukaisessa viljelyssä saa käyttää vain luonnosta peräisin olevia ravinteita, tämä estää esim. Yaran Kaliumsuolan ja seleenipitoisten tuotteiden käytön.

Niinpä noiden ravinteiden kohdalla täytyy kehittää joku keino, jolla ne saadaan luonnosta peräisin oleviksi. Suosituin taitaa  niissäkin olla se, että ne "pyhitetään" tavanomaisen eläimen ruoansulatuksessa.

Seleenin kohdalla tämä pyhittäminen voi tapahtua kasveissakin. Ja usein ulkomailla.
« Viimeksi muokattu: 03.10.18 - klo:08:25 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!