Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
18.12.18 - klo:23:47 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 13 14 [15]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomun vienti ja tuonti  (Luettu 36333 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10753Profiili Sähköposti
« Vastaus #210 : 18.11.18 - klo:04:12 »

Varmemmaksi  vakuudeksi vielä tämä lainaus Pöytäniemen (2013) tiivistelmästä:

Lainaus
Suomalaisluomun tärkeimmät vientimaat ovat nyt Tanska, Ruotsi, Saksa ja Ranska. Saksa on
Euroopan suurin luomumarkkina-alue ja vastaa noin kolmanneksesta maanosan yhteensä 21,5
miljardin euron luomukulutuksesta. Saksan luomumarkkinat ovat kuitenkin erittäin kilpaillut.

Venäjän luomumarkkinat vuonna 2012 olivat vain 115 miljoonaa euroa, mutta ne kasvavat arviolta
noin 15 % vuosivauhdilla. Suomalaisten kannattaisikin tarjota luomua Venäjän kasvaville
markkinoille
etenkin Pietarin alueella. Kysyntää löytyisi muun muassa luomumeijeri- ja
luomutuoretuotteille. Vientiä helpottaisi se, että suomalaisilla elintarvikkeilla on Venäjällä jo
entuudestaan hyvä maine, minkä lisäksi maantieteellinen sijaintimme tarjoaa logistiikkaetuja.

Suomalaiselle luomuviennille on kasvupotentiaalia myös nykyisissä päävientimaissa sekä Pohjois-
Amerikassa ja Kaukoidässä. Luomulle kannattaisi etsiä uusia vientimahdollisuuksia muun muassa
pohjoismaisen päivittäistavarakaupan private label -markkinoilta. Keskieurooppalaiset
luomubränditukkurit ottavat PL-valikoimaansa myös erikoisempia luomutuotteita.

Parhaimmillaan Suomen vuotuinen luomuvienti voisi markkinapotentiaalin valossa nousta jopa
sataan miljoonaan euroon, josta puolet olisi luomumeijerituotteita. Tämä kuitenkin edellyttäisi
julkiselta sektorilta johdonmukaista luomutuotannon ja -viennin edistämistä sekä yritystason
strategisia valintoja. Tällä hetkellä suomalaisen luomuviennin kasvun suurin este on se, että
kotimaista luomua ei ole saatavilla riittävästi.
(lihav. HJ)

Vaikka siis nuo arviointiraportin (2018) tekijät osasivat lainata useita lauseita tuosta, koko ajatuskulkua he eivät saaneet siirrettyä.

Pöytäniemen näkemys saattoi olla kirjoitushetkenään vielä aika realistinen, esim. luomumeijerituotteiden osalta. Enää se ei ole. Eivätkä sen pohjalta arvioidut luvutkaan. Tuo 100 miljoonan arvio tulisi joko unohtaa - tai sitten perustella jollain aivan uudella tavalla.

Edellä on esitetty tietoja siitä, miten myös noilla muilla mainituilla alueilla luomumarkkinat ovat erittäin kilpaillut.
« Viimeksi muokattu: 18.11.18 - klo:10:31 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10753Profiili Sähköposti
« Vastaus #211 : 20.11.18 - klo:05:12 »

Uudessa julkilausumassaan  Luomuliittokin puhuu viennistä ja vetoaa siihen:

Lainaus
Luomuliitto vaatii myös, että uudessa CAP:issa turvataan luomutuotannon kannattavuus, sillä elintarvikeviennin kasvattaminen edellyttää luomutuotannon lisäämistä. Laatutietoiset kuluttajat vientimaissa haluavat ostaa puhdasta, laadukasta ja sertifioitua ruokaa – pelkkä suomalaisuus ei riitä.

Mutta kyllä suomalaisuus, tai mikä se sitten onkin, on hyvin tähän asti riittänyt, jos tavanomaisen osuus ruokaviennistä on yli 99% ja luomun osuus vain jossakin välillä 0,6 % -0,9 %. (ks. edellä 21.4.18). Ja mikään asiassa ei tunnu muuttuneen. Hieman vaihteleva, mutta vuosi 2017 huomioon ottaen jopa nousujohteinen*)  Suomen ruokavienti näyttää kehittyvän täysin luomusta riippumatta.

Mutta kannattavuudesta kannattaa kyllä puhua: onko luomuvienti koskaan Suomelle kannattanut? Kannattaisiko se jatkossakaan?  Olisiko Suomen luovuttava luomuviennin lisäämisen pyrkimyksestä siinäkin tapauksessa, että sen saisi onnistumaan? Mitä siis ei ainakaan noin viiteen vuoteen ole tapahtunut.

________

*) vuoden 2014 jyrkän romahduksen syy tuossa käyrässä on täällä useaan kertaan tullut esille!
« Viimeksi muokattu: 20.11.18 - klo:07:33 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10753Profiili Sähköposti
« Vastaus #212 : 21.11.18 - klo:06:43 »

Tästä vähän vanhemmasta uutisesta voimme lukea, miten myös Kazakstanissa löytyy samanlaisia näkemyksiä maan ruokaviennin mahdollisuuksista kuin Suomessa luomuväellä:

Kazakhstan ‘goes organic’ to compete in $90 billion non-GMO food market

Tämä näyttää sielläkin joillekin itsestään selvältä:

Lainaus
“We can use these hectares for starting ecological production,” Isaeva said in an interview in London. “It’s our advantage. We cannot compete by price with U.S., Australian and Canadian agricultural products, but we can be a competitor in the organic markets.”

Sitä, että itse luomumarkkinat ovat kovasti kilpailtuja, ei sielläkään nähdä minään uhkana. Mutta varmaan, jos he noin tekevät, he pystyvät niillä markkinoilla kilpailemaan - Suomen kanssa!
« Viimeksi muokattu: 21.11.18 - klo:06:57 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10753Profiili Sähköposti
« Vastaus #213 : 24.11.18 - klo:05:57 »

Pro Luomu tukee kannanotollaan Luomuliittoa. Vientiin viitataan tuossakin, mutta minusta falskisti:

Kannanotto: Suomi tarvitsee lisää luomupeltoja

Lainaus
Luomun kysyntä kasvaa sekä kotimarkkinoilla että viennissä. Viime vuonna luomutuotteiden myynti Suomessa lisääntyi 13 % ja oli noin 310 miljoonaa euroa. Ala arvioi, että myynti on mahdollista nostaa 2-3-kertaiseksi lähivuosina. Luomun maailmanmarkkina oli yli 80 miljardia euroa vuonna 2016, ja kasvoi edellisestä vuodesta noin 10 %. Suomen puhdas ja arktinen ympäristö sekä luotettava toiminta tekevät suomalaisista luomutuotteista uskottavia myös vientimarkkinoilla.
(Lihav. HJ)

Sillä mitä ihmeen merkitystä tuolla maailmanmarkkinoiden koolla on, jos Suomen luomuvienti on täysin vähäpätöistä. Eikä sen osalta ole nähtävissä mitään kasvuakaan. Pro Luomun Kottila ja Nurro aika äskettäin artikkelissaan todistivat, miten luomuvienti on jämähtänyt siihen noin 10 - 15 miljoonaan euroon. Ks. edellä 21.04.18. tai suoraan täältä.

Kun tuo tosiasia aktiivisesti unohdetaan, ei nähdä absurdiutta tässäkään:

Lainaus
Luomumarkkinan kasvun suurin este sekä kotimarkkinoilla että viennissä on tuotannon vähäisyys, sillä epävarmuus luomuraaka-aineiden saannista jarruttaa yritysten tuotekehitystä. Luomualan laajenemisen pysäyttäminen lisää tätä epävarmuutta ja saattaa nostaa tuontiluomun osuutta kuluttajan ostokorissa.

Lisäksi Suomen hallitus on sitoutunut toteuttamaan kansallista luomuohjelmaa, jonka tavoitteena on nostaa luomun osuus 20 %:iin maan peltoalasta. Tällä hetkellä luomun osuus on noin 13 % peltoalasta; uutta luomualaa tulee tukea tavoitteen saavuttamiseen asti.

Miten ihmeen paljon sitä luomupeltoalaa pitäisi olla, luomuviennin näkökulmasta, jos n. 13 prosentin osuudella on saavutettu vajaan 1 prosentin osuus viennistä. Nykytilanteesta arvioiden tuon 20% toteutuminenkaan ei nostaisi luomuvientiä mitättömän kynnyksen yläpuolelle.

Arktisuus ym. voivat olla sinänsä uskottavia tosiasioina ulkomaalaisillekin, mutta eivät näytä lainkaan lisäävän myyntiä.


PS. Vaikka tuossa tuontiluomustakin oli puhe, ei ollut Pro Luomulla vieläkään kanttia kertoa, mikä sen tuontiluomun osuus kuluttajan ostoskorissa nyt on. Ihan numeroarviona? Pro Luomu kyllä sen tietää, ja onkin ainoa, joka tietää.

PS2. Ja todistustaakka on minusta edelleen luomuväellä sen osoittamisessa, että luomuviennistä olisi (yhteensä) hyötyä Suomelle. Siinähän ei tarvitsisi kiistellä millään lailla luomun hyödyistä sinänsä, vaan vastauksen voisi laskea puhtaasti euroissa. Mutta kaikki kustannuseurot olisi laskelmaan otettava mukaan! Todistukseksi ei riitä, että yksittäinen luomuviljelija tai -yritys sillä tienaa.
« Viimeksi muokattu: 24.11.18 - klo:11:11 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10753Profiili Sähköposti
« Vastaus #214 : 24.11.18 - klo:13:58 »

On oikeastaan suorastaan ihmeellistä, miten tuo myytti luomuviennin mahdollisuuksista saattaa pysyä hengissä, vaikka kokemus, empiria vuodesta toiseen toista osoittaa. Se alkoi ehkä aikanaan eräistä poliitikoista, mutta yhä sitä toistetaan. Samoilla argumenteilla. Tai pikemminkin samoilla kieli- ja mielikuvilla. Tosiasoitahan ei ei asian puolesta tuolloinkaan ollut esittää, eikä ole vieläkään.

Jos kyse olisi silkasta erehdyksestä, sen voisi antaa anteeksi. Mutta yhä enemmän alkaa tuntua, että asiassa valehdellaan hyvinkin tahallaan.

Mikä tuossa on lopulta takana? En tiedä, mutta ihan ilmaistuna tavoitteena on siis houkutella valtiovalta antamaan rahallista tukea luomuviljelyalan lisäämiselle. Vaikka vähän jekuttaenkin, myös tällä tavalla, luomuviennin lupaavia ja jopa huimia taloudellisia mahdollisuuksia maalaillen. Minusta tuollainen on rumaa.
« Viimeksi muokattu: 24.11.18 - klo:19:07 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10753Profiili Sähköposti
« Vastaus #215 : 29.11.18 - klo:06:54 »

Tässäkin luomun piilomainosartikkelissa yritetään luoda kuvaa, että suomalaisella luomulla olisi jotain erityisiä etuja viennissä ..

Ruokatrendit: Luomun suosio jatkaa kasvamistaan eurooppalaisilla ruokatoreillakin

Lainaus
Suomen osastolla esittäytyy näyttävästi yhdeksän yritystä.

Pitkien talvien ansiosta suomalaiset kasvit hyödyntävät lyhyet kesät ja valoisat yöt. Tämän tuloksena syntyy terveellisiä ja vitamiineja täynnä olevia tuotteita.

– Kaikki esillä olevat elintarvikkeemme ovat ajan hermolla, kertoo yli kolmekymmentä vuotta Suomen elintarvikeviennin eteen uurastanut Food from Finland -ohjelman projektipäällikkö Anna-Leena Soult.

– Esimerkiksi kauratuotteet ovat voimakkaasti nouseva sektori, ja Suomihan on maailman toiseksi suurin kauranviejä. Lisäksi meillä on erikoistuotteita, kuten puhdasta ja gluteenitonta kauraa, joka on maailmalla kovasti haluttua.

Arktiset Aromit -yhdistyksen osastolla on jatkuvasti väkeä. Toiminnanjohtaja Birgitta Partanen jakaa tietoja luonnontuotealan kattojärjestön jäsenyritysten tarjonnasta.

– Samalla teen kyselyjä kiinnostuneista ostajista ja välitän yhteystiedot meidän yrityksillemme. Ne tuottavat esimerkiksi marjoja ja sieniä, joihin ei tarvita lannoitteita, kastelua tai torjunta-aineita, hän toteaa.

... vaikka tuonkin artikkelin tarkka lukeminen antaa sen oikean kuvan, miten toivottoman kilpaillut Keski-Euroopan luomumarkkinat ovat.

Vaikkei tuossa ihan nimeltä luomutuotteita mainitakaan.
« Viimeksi muokattu: 29.11.18 - klo:12:03 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10753Profiili Sähköposti
« Vastaus #216 : 13.12.18 - klo:05:02 »

Luomuliito on uudessa julkilausumassaan edelleen asiasta varma:

Lainaus
Elintarvikeviennissä ruuan puhtaus ja laatu korostuu. Pelkkä suomalaisuus ei riitä, vaan tuotteen täytyy olla jonkun standardin mukaista. Näin ollen luomu on ratkaisu vientikysymykseen. Elintarvikeviennin kasvattaminenkin siis edellyttää luomutuotannon tukemista.

Eikä esitä itselleen kysymystä, miksei viennin kasvattaminen ole tuota tähän asti edellyttänyt. Vaan tavanomaisten elintarvikkeiden vienti on viime vuonna kasvanut, kun taas luomuvienti on junnannut paikallaan.

Etteikö vain olisi niin, että luomuviennin kasvattaminen edellyttää luomutuotannon tukemista. (Ja luomutuotanto Suomessa edellyttää luomuvientiä, erityisesti viljojen osalta.) Ja siinä olisi sen asian ihan oikea, rehellinen perustelu.

Toistan:

Jos kyse olisi silkasta erehdyksestä, sen voisi antaa anteeksi. Mutta yhä enemmän alkaa tuntua, että asiassa valehdellaan hyvinkin tahallaan.

Mikä tuossa on lopulta takana? En tiedä, mutta ihan ilmaistuna tavoitteena on siis houkutella valtiovalta antamaan rahallista tukea luomuviljelyalan lisäämiselle. Vaikka vähän jekuttaenkin, myös tällä tavalla, luomuviennin lupaavia ja jopa huimia taloudellisia mahdollisuuksia maalaillen. Minusta tuollainen on rumaa.
« Viimeksi muokattu: 13.12.18 - klo:05:37 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 13 14 [15]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!