Author Topic: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?  (Read 24841 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?

Tällaisen kysymyksen (suurinpiirtein) asetti minulle toimittaja Jaakko Loikkanen, joka haastatteli minua puhelimitse Aamulehden artikkelia varten (joka ilmestyy siellä kun on ilmestyäkseen).

Täytyi myöntää, että ”laitoitpa aika pahan”. Sivustommekin puolesta.

Sillä täällä on kyllä hyvin analysoitu syyt, miksi kunnollista, järkevää perustetta ostaa luomua ei ole.

Mutta miksi kuitenkin asia on niinkin suosittu? Tuo 1,2% osuus kulutuksesta ei ole tietysti merkittävä. Mutta miksi asia ja idea on niin paljon ja jatkuvasti esillä, tiedotusvälineissä, politiikassa?  (Ääriesimerkkinä nykyisen hallituksen ohjelma, jossa maatalouden tuista yleisesti halutaan säästää, ja sitten kuitenkin luomua halutaan suosia. Varmaankin myös rahalla, kun valtion budjettia tehdään?)

Mistä tämä asiaa kohtaan syntynyt jonkinlainen yleinen myönteisyys?

Jotain analyysin tynkää on keskustelussamme kyllä jo esitetty. Mutta otetaanpa tämä nyt ihan systemaattiseen käsittelyyn!

Asia on toki kansainvälinen, ja vailla ansioita ei missään tapauksessa ole, ainakaan ”alustuspuheenvuorona” täällä jo julkaistu Thomas R. DeGregorin artikkeli. Mutta se ei varmasti asiassa vielä riitä.
« Last Edit: 02.07.11 - klo:13:36 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 160
  • View Profile
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #1 on: 04.07.11 - klo:15:11 »
Raili Leino kertoo asian aika ymmärrettävästi kolumnissaan:

Luomun paremmuus on uskon asia

Valitettavasti tuon linkin kautta ei pääse lukemaan kuin pienen alun, kun tiedosto on vain maksaville asiakkaille, mutta sitä voi kiertää pistämällä googleen "raili leino luomun paremmuus" ja sitä googlen antamaa linkkiä klikkaamalla pääsee lukemaan koko jutun. Sama koskee kaikki Tekniikka & Talous -lehden maksullisia juttuja  ;)

Quote
Luomun asema on pelkästään median määrätietoisen rummutuksen tulos. Mutta kun jonkin asian lukee lehdestä ja kuulee radiosta uudelleen ja uudelleen, alkaahan sitä pitää totuutena. Varsinkin, kun luomuun liitetään kaikki hyvät tarkoitusperät: terveellisyys, ekologisuus ja eläinten hyvinvointi.

Ajatellaanpa poliitikkoa, jonka eteen luomumyönteinen toimittaja tuo mikrofonin ja esittää kysymyksen:

Kannattatteko luonnonmukaista viljelyä, jossa pyritään viljelemään ilman myrkyllisiä kemikaaleja, joiden kaikkia haittavaikutuksia ei tunneta ja ilman keinotekoisia lannoitteita, jotka kuluttavat luonnonvaroja?

Vaaditaan aika kovanahkainen poliitikko, joka uskaltaa vastata, että en kannata, koska hän jo mielessään näkee sen, kuinka sitä vastausta käytettäisiin häntä vastaan lukemattomat kerrat.

Vaikka hän ei ikinä olisi ostanut yhtään luomutuotetta, eikä tulisi koskaan ostamaankaan, hän vastaa taatusti kannattavansa, jos kysymys esitetään noin. Sitten lehdessä lukee, että poliitikko Matti Mattilainenkin kannattaa luomua ja kuvassa hymyilevä Matti Mattilainen.

Tai sitten kysytään, että kannatatteko luonnonmukaista eläintuotantoa, jossa eläimiä kohdellaan hyvin?

Luomusäännöt eivät velvoita viljelijää kohtelemaan eläintä yhtään sen paremmin kuin missään muussakaan tuotantomuodossa, vaan luomusäännöt vain lisäävät eläimen tilaa muutamia senttejä, velvoittavat rakentamaan määrätyn levyiset ikkunat navettaan, tai ruokinnassa täytyy noudattaa määrättyjä byrokraattisia sääntöjä, mutta voiko kukaan vastata tuollaiseen kysymykseen että en kannata?

Raili Leino:

Quote
Eläinten hyvinvoinnilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että niille syötetään tiettyjen rituaalien mukaan kasvatettua rehua, jonka jokainen vaihe on kirjattu ylös raskaan byrokratian kautta. Eläinten hyvinvointia voi ja pitääkin parantaa ihan riippumatta siitä, onko rehu kasvatettu apulannalla vai lehmänlannalla.

Sitten jos toimittaja kysyisi, että kannatteko luonnonmukaista eläintuotantoa, jossa eläimille tuodaan rehua Kiinasta ja Romaniasta saakka ja luonnonmukaisessa tuotannossa olevien eläinten terveys on vaarassa rehupulan takia, niin poliitikon vastaus voisi olla aivan toinen.

Tämä kysymyksenasettelu olisi täysin rehellinen, ainakin Vihreän Langan uutisen mukaan, sillä näin asiat olivat ainakin muutama vuosi sitten, enkä tiedä, onko asiaan tullut parannusta.

Kallis rehu ajaa luomulihan tuottajia alalta

Quote
”Luomuvalkuaisrehua on saatavilla niin pieniä määriä, että niiden hinta nousee mielettömän korkeaksi. Rehua joudutaan rahtaamaan nautakarjalle esimerkiksi Kiinasta ja Romaniasta”, Vilkuna sanoo. Vilkunan mukaan rehupula uhkaa jopa joidenkin eläinten terveyttä.

Mutta en ole nähnyt yhdenkään toimittajan esittävän kysymyksiä tiedettyjen tosiasioiden pohjalta, vaan ne esitetään sinänsä kauniiden mielikuvien pohjalta.

Lisäksi "luomu" sanana on saanut merkityksen, jolla painotetaan kaikkea hyvää ja luonnollista. Lehdessä voi lukea, että kesällä vauvan kannattaa antaa juosta aivan luomuna ilman vaippaa. Kesällä kannattaa kävellä luomuna ilman kenkiä, saattaa urheilulääkäri opastaa lehdessä jalkavaivoista kärsiviä ja niin edelleen. Missien pitää olla luomuja, eli kehon määrätystä osasta ei saa löytyä keinotekoista uloketta, tai muuten hän on huono missi jne jne jne....

Siinä saisivat mainosmiehet raapia päätään, jos luonnonmukaisen viljelyn nimeksi olisi aikoinaan johdettu laiskasti englannista suoraan vaikkapa orgaaninen viljely. Valion orgaaninen maito. Näyttäisi todella myyvältä purkin kyljessä ja suorastaan houkuttaisi ostamaan? Tulisi lähinnä mieleen ikävystyttävä koulun kemia, eikä mikään positiivinen ja hyvä asia. Tai eloperäinen viljely? Eloperäinen maito?

Luonnonmukainen ja siitä johdettu luomu on mainosmiehen unelma. Iskevä ja täynnä hyvää mielikuvaa ihan ilmaiseksi.

Tehoviljely kuullostaa juuri niin ikävältä, kuin nimestä voisi mielikuvien kautta ymmärtää. Ja kun laitamme samaan lauseeseen tehoviljelyn, sekä luonnonmukaisen viljelyn ja harrastamme hiukan psykologista vastakkainasettelua, niin kumpikohan sen psykologisen sodan voittaa, etenkin asioiden oikeasta tilasta tietämättömän ihmisen kohdalla?

Mielikuvien kautta se luomun tämän hetkinen suosio, tosin pieni suosio on saatu aikaan.


« Last Edit: 04.07.11 - klo:15:33 by Tarkkailija »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #2 on: 06.07.11 - klo:07:22 »
Kaiken takana saattaakin olla se julkilausumaton taustafilosofia, että luonnollinen on yhtäkuin hyvä, terveellinen jne.

Sitä filosofiaa vahvistetaan koko ajan muutoinkin, kehottamalla mm. käyttämään vapaan luonnon antimia, yrttejä jne. ruoaksi ja/tai lääkkeeksi.

Siitä filosofiasta on tullut niin vahva, että eräiden ihmisten on kertakaikkiaan mahdotonta hyväksyä Amesin ym. tulosta, että kasveissa itsessään on 'myrkkyjä' monituhatkertainen määrä torjunta-ainejäämiin verrattuna.

Näin, vaikka luonnontuotteiden potentiaalisen myrkyllisyyden pitäisi olla jo arkitietoakin: ajatellaan vaikka myrkkysieniä.

Ei, asiaan kehitetään päinvastoin (epätoivoisia) rationalisointeja, että esim. ihminen olisi evoluutiossa sopeutunut näihin luonnollisiin myrkkyihin, mutta keinotekoisiin ei. Vaikka nykyisellä ruokavaliollamme on niin lyhyt historia, ettei evoluutiolla varmasti ole ollut aikaa vaikuttaa.

Uskotaan siis (lähes raamatullisesti), että luonto on luotu meitä varten ja pohjimmiltaan ystävällinen. Ilmiselvät poikkeukset vain 'vahvistavat sääntöä' tässä ajattelutavassa.

Tämän taustafilosofian pohjalta lienee sitten helppo astua askel 'eteenpäin' uskomukseen, että että myös luonnonmukainen on yhtäkuin hyvä.

Ja koska tämä filosofia on niin(kin) yleinen ja vahva äänestäjien keskuudessa, ei ole poliitikollekaan 'viisasta' asettua sen kanssa poikkiteloin. Ja kun hän ei asetu - se on omiaan yhä vahvistamaan tätä ajattelutapaa!
« Last Edit: 06.07.11 - klo:08:20 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 160
  • View Profile
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #3 on: 27.07.11 - klo:15:40 »
Miksi luomu on niin suosittua tuottajan näkökulmasta ja siihen löytyi hyvä opinnäytetyö:

VILJATILAN SIIRTYMINEN LUONNONMUKAISEEN TUOTANTOON

Mielenkiintoinen luettava alkaa noin sivulta 61 lähtien, liitteestä 6 ja sieltä näemme, kuinka luomu onnistuu luomaan taikatempun, jolla tuottaja saadaan kokeilemaan onneaan, jopa useiksi vuosiksi.

Liitteessä kuusi on laskettu tulot tavanomaisessa viljelyssä, siirtymäkaudella ja luomuviljelyssä.

Tavanomainen viljely, sato noin 190 000 kiloa ja kate 44797 €.

Sitten alkaa taikatemppuilu, jolla sadon romahduttamisella saadaankin tulotason mykistävä nouseminen:

Siirtymävuosi 1, sato n. 63 000 kiloa ja kate 73499 €.

Siirtymävuosi 2, sato n. 68 000 kiloa ja kate 76343 €.

Luomuviljely ensimmäinen vuosi, sato n. 88 000 kiloa ja kate 68931 euroa.

Ei ihme, että jotkut haluavat unohtaa nykyaikaisen tietämyksemme järkevästä maanviljelystä siirtymällä luomuun, jos satotason romahtaminen korvataan selkeällä tulojen kohoamisella.

Opinnäytetyö on tuore, vuodelta 2009, niin siitä voinee vetää johtopäätöksiä nykytilanteesta. Myytävää vähemmän, rahaa sisään enemmän, mikäs sen mukavampaa.

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #4 on: 27.07.11 - klo:20:10 »
Kyllä tuommoiset laskelmat pitävät paikkansa. Viljelijän ei tarvitse sieluaan halvalla myydä.
Maatalouskeskusten Liiton laskelmista tein Excel-esityksen. Pohjana olivat vuoden 2003 luvut, ja sitemminhän luomutukea on NOSTETTU.
Mutta alempien tukien aikaankin tuli luomulla sama katetuotto kuin rehellisessä viljelyssä jo 1/4 satotasolla (esimerkkinä tässä on ruis: http://mattipekkarinen.net/katelask.xls
... ja luomun nollasato tuottaa (mielikuvien lisäksi) saman katetuoton kuin oikean viljelijän 2700 kg/ha.
(huom: taulukon alla on skannattuna lähdeaineisto)

huokaus
Matti
« Last Edit: 27.07.11 - klo:20:13 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #5 on: 30.08.11 - klo:17:38 »

Yleisesti tähän voi olla liittyneenä jokin selittämätön menneen maailman ihannointi.

Ajatukseni ei ole ihan valmis, mutta voisiko olla, että samat ihmiset, jotka harrastavat kuninkaallisia ja ovat jotenkin aatelistenkin ihailijoita, myös ovat kiinnostuneita luomusta?

Ainakin ninpäin näyttäisi olevan, että kuninkaalliset (prinsi Charles) ja aateliset (ja muutkin) kartanonisännät nyt ovat usein suuria luomuyrittäjiä ...  :)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #6 on: 12.09.12 - klo:05:59 »

Virpi Niemi on HS:ssä kirjoittanut artikkelin, joka hyvin myötäilee ja jatkaa Thomas DeGregorin analyysia:

Ekoshoppaaminen, ihanan oikein

Myös "Luomulakko" oli löytänyt ko. artikkelin, ja on lisännyt siihen omat kirpeät kommenttinsa.

Sama asia on ollut esillä myös New Yok Timesissa, hyvin samoin asian näkee Roger Cohen:

The Organic Fable

(so. "Luomusatu")

PS. Minulta aikanaan televisiotoimittaja kysyi, mitä olen opiskellut, ja saatuaan vastauksen, miten valtiotieteilijä on tullut kiinnostuneeksi tästä luomuasiasta. Vastasin, että hyvin luontevasti: luomu on oikeastaan sosiologinen ilmiö ... (tämä lausunto ei sitten kyllä tullut ulos telkkarista)
 
« Last Edit: 12.09.12 - klo:06:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #7 on: 06.10.12 - klo:12:30 »

Miten nämä kaksi "paukkua" ovat sitten asiassa ovat vaikuttaneet?

Olen selannut Google Newsiä, ja tulos on suurinpiirtein se, että sekä luomumyönteiset  että luomukriittiset tai -vastaiset ovat aika yksimielisiä siitä, että nämäkään tieteeliiset tulokset eivät luultavasti vaikuta juuri mitenkään.

Luomumyönteiset kirjoittajat lopulta vetoavat - johonkin, vaikka niihin torjunta-ainejäämiin ...

Luomukriittiset toteavat, että asiassa ei välttämättä alunperinkään ole ollut kyse tieteestä, jolloin nämä tuloksetkaan eivät asiaa muuta.

Vaan kyse on kulttuurisesta ilmiöstä, yhteiskunnallis-psykologisesta. Tässä on saksankielinen artikkeli asiasta, otsikko suomennettuna "Mihin yhteiskunta tarvitsee uskoa luomuun":

Wofür die Gesellschaft den Glauben an “Bio” braucht

Perusideana, että luomu on eräänlaista protestia modernisoituvaa yhteiskuntaa vastaan, tai jotain pakopaikan tai turvallisuuden tms. etsimistä (huono tiiivistelmä, kyllä ...).

(Valitettavasti saksaa ja ehkä vähän vaikeaakin saksaa. Jos jaksan, käännän)

Tuo lyhyt artikkelli ei ehkä edes "tyhjennä pajatsoa". Mutta näkökulma on minusta oikea.  Taistelussa (kiistassa, keskustelussa, totuuden etsinnässä) tässä luomuasiassa ei lopulta ole kyse vain maanviljelyn, luonnontieteen faktoista. Vaikka niitäkin toki tarvitaan, ja tarvitaan todella.
« Last Edit: 06.10.12 - klo:12:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #8 on: 31.01.13 - klo:19:55 »

Tämä YLE:n uutinen …

Ekokuluttamisella yritetään nostaa omaa statusta

… ei täällä oikeastaan ole uutinen.

Ks. jo vaikka tässä triidissäkin taaksepäin.

Ainoa, mitä voisi pyytää poliitikoilta - jotka kaiketi jo aivan luonnostaan ovat statushakuisia - etteivät he vyöryttäisi omaa statuskilvoitteluaan meidän muiden päälle ja vaivoiksi!  ;D


Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 737
  • View Profile
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #9 on: 10.02.13 - klo:11:29 »
MTK on teettänyt "Lähiruokaa, kiitos!" -kyselyn (tutkimukseksi tuota ei voi nimittää) mielipiteistä ruoka-asioissa:

Quote
Ajatuspaja e2:n, Maaseudun Sivistysliiton ja MTK:n toteuttama tutkimus kertoo suomalaisten ruoka- ja maatalousnäkemyksistä kotimaisuuden, EU:n ja ympäristön näkökulmasta. Tarkastelussa on mm. miten ikä, tulotaso, asuinpaikka, ammatti, koulutus ja puoluekanta selittävät mielipiteitä.

MTK:n tiedote tässä:
http://www.mtk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedotteet_2013/tammikuu/fi_FI/tutkimus_suomalaisten_ruoka_ja_maatalousasenteista_tukea_kotimaiselle_ruualle_ja_ympariston_huomioimiselle/

Tuolta voi avata koko kyselyn pdf:n, jossa on luomukysymyksen tulokset kuviossa 21. "Aion valita entistä useammin luomutuotteita tulevaisuudessa."

Quote
Noin neljä kymmenestä (38 %) aikoo valita jatkossa entistä useammin luomutuotteita.
Keskimääräistä vahvempi luomupainotus on nuorten aikuisten, toimihenkilöiden,
kotiäitien ja -isien, hyvätuloisten sekä korkeasti koulutettujen joukossa.
Kriittisintä suhtautuminen on maanviljelijöiden (46 %) joukossa.
Vahvimmin luomupainotus näkyy johtavassa asemassa olevien (62 %) ja
vihreiden (67 %) keskuudessa. Luomusuuntaus on keskimääräistä vahvempi
Helsingissä (48 %), Turussa (49 %) ja Tampereella (45 %).
46

Tarkemmat tulokset kannattaa katsoa kuviosta sivuilta 47-48 .

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #10 on: 11.02.13 - klo:19:55 »
Jos katsoo asiaa puolueittain, ja tulkitsee nämä ostoaikeet luomun kannatukseksi, niin valitettavasti ainoastaan Perussuomalaisilla olisi syytä poistaa luomu puolueohjelmastaan ... :(

Keskustassa ollaan toiseksi nihkeimpiä, joten nyt tämä on enemmän istuvan hallituksen asiaa ...

Toisaalta kaikilla muilla mainituilla puolueilla, paitsi vihreillä, on kannattajissaan tuollainen neljänneksen tai yli vähemmistö, joka vastaavasti tulikittuna vastustaisi asiaa. Plus iso osa luokassa "ei kantaa". Jonka voisi tulkita niinkin, että asian voisi tällä pohjalla jättää ihmisten itsensä ratkaistavaksi, valtion ja/tai puolueen ei sihen pitäisi puuttua ...

Hyvältä näyttää, etteivät itse ruoan tekijät, viljelijät, asiantuntijat paljon luomusta perusta.

PS. 12.2.13 aamulla: Olisiko niin, että täällä Suomessa tämä ajattelutapa (SK) ...

Quote
Vasemmistolaisten dogmi kiteytyy Berezowin ja Campbellin mukaan uskomukseen, että ”luonnolliset asiat ovat hyviä, luonnottomat huonoja”.

... olisi levinnyt laajalle, ja kautta linjan, puoluekannasta rippumatta ,,,
« Last Edit: 12.02.13 - klo:10:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #11 on: 14.01.14 - klo:06:32 »
Artikkeli Metro-lehdessä, olisiko yritys vastata otsikon kysymykseen:

Kolumni: Luomua sen olla pitää

Analyysi, satiiri ... vai piilomainos? Vaikea ihan varmasti sanoa.

Yksityiskohta: oliko toimittaja oikeasti kaupassa, jos hän käyttää ilmaisua "luomutuotteiden karvan verran korkeampi hinta"?
« Last Edit: 14.01.14 - klo:06:43 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #12 on: 18.01.14 - klo:18:14 »
Siilinjärven K-Citymarketissa olisin ostanut banaaneja, mutta tarjolla oli vain "reilun kaupan luomu"-banaaneja. Hintakin oli kohtuullinen: 1,69€/kg.
Kun hinta on tavanomainen, herää kysymys, että paljonko siitä saa se kurja köyhä luomuviljelijä 10-lapsisine perheineen. Ja herää epäilys, että banaanit ovatkin vain tavanomaisia.

Tomisikohan tässä ns. jäljitettävyys?
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #13 on: 19.03.14 - klo:07:48 »
Tässä nyt yksi yritys eritellä otsikon asiaa. Tosin lähtökohta ei välttämättä ole tinkimätön totuudenkaipuu, vaan ehkä kuitenkin se, millä myyntilauseilla luomua saisi paremmin kaupaksi eri ostajaryhmille:

Kahdeksan näkökulmaa luomuun

"Tutkimushanke on osa Tekesin Fiiliksestä fyrkkaa -ohjelmaa", ilmoitetaan kyllä reilusti jo sivun ylälaidassa.
« Last Edit: 19.03.14 - klo:07:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Miksi luomu (kuitenkin) on niinkin suosittua kuin se on?
« Reply #14 on: 10.04.14 - klo:08:43 »
Tässä tällainen yhteenvetotutkimus:

Why Consumers Pay More for Organic Foods? Fear Sells and Marketers Know it.

Eli: "Miksi kuluttajat maksavat enemmän luomuruoasta? Pelko myy ja markkinoijat tietävät sen"

(Kiitos linkkivinkistä "GMO Punditille")