Muut > Muut aiheet

Miten kaunista pieni voisi olla?

(1/1)

Heikki Jokipii:
Vihertävään aatteeseen kuuluu luomun ihannoinnin lisäksi myös alkuperäisen ja pienuuden ihannointi. Tämä tulee esille myös maataloudessa, jossa pientilat nähdään tärkeinä, jotenkin erinomaisina.

Tätä linjaa edustaa myös Stephanie Nieuwoudtin artikkeli "Afrikan pientilat kannattamaan", joka KEPAN palstan lisäksi ilmestyi ainakin Uutispäivä Demarissa. Alkuperäinen artikkeli olikin nimeltään "Small Can Be Beautiful"

Mutta kuinka kaunista pieni voi tosiasiassa olla? Kun nimittäin artikkeli kertoo:

"Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ruokakriisin ratkaisuja on etsittävä pienviljelmiltä, sillä 80 prosenttia alueen tiloista on alle kahden hehtaarin laajuisia."

Lasketaanpa. Nyt taitaa hehtaarituotto ko. alueella olla noin 1000 kiloa viljaa. On täysin ajateltavissa, että se nousisi Aasian tasolle, eli 3000 kiloon. Mutta sitten. Vaikka viljan hinta on nyt huimaavan korkealla, maissitonnista tämän päivän HS:n mukaan saa maailmanmarkkinoilla alle 200 dollaria. Kaksi hehtaaria kertaa 3 tonnia on 6 tonnia, kertaa 200 tekee 1200 dollaria. Jos kyse on 1 hehtaarin tilasta, 600 dollaria. Kun tilalla varmasti on enemmän kuin 1 henkilö,  puhumme edelleen tulotasosta 1-2 dollaria päivässä? Jos satoja saa vuodessa pari, hiukan isommasta summasta. Mutta jos tilalla on tullut harrastettua pirtti- tai savimajaviljelyä, niin taas paljon pienemmästä summasta, henkeä kohti.

Vertailukohtana Suomi, jossa 1930-luvulla keskimääräinen tilakoko putosi n. 100 vuoteen alimmilleen: se oli silloinkin n. 8 hehtaaria. 

Kyllä asiassa valitettavasti täytyy tapahtua muutakin, kuin että näitä viljelijöitä autetaan, nykyisissä olosuhteissaan. Eli se rakennemuutos, mikä Suomessakin on tapahtunut. Noin pienistä tiloista - vaikka itse olisivat kuinka kauniita - tulee rumaa jälkeä, jatkuvan köyhyyden muodossa.

Suomessahan aikanaan ne olivat metsätyöt, jotka pelastivat pientilalliset täydellisestä kurjuudesta - jotain "metsätöitä" täytyisi keksiä afrikalaisillekin. Tai sitten reilusti kaupunkiin, tai ainakin "kaupunkimaiseen" elinkeinoon, suuri osa heistä.

Heikki Jokipii:
KEPAn palstoilla oli kyllä jo viisi vuotta sitten myös  tämä ansiokas artikkeli:

Haluavatko avunantajat pitää pienviljelijät köyhinä?

Heikki Jokipii:
"Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.

Mutta KEPA:ssa tai ylipäänsä kehitysyhteistyöliikkeessä myös tätä yhä yritetään, kannatetaan kyllä taloudellista kehitystä ("mammonaa"), mutta silti palvotaan viheruskon ”Gaiaa”. Nyt siellä kauhistutaan tällaisista uutisista: 

Tutkimus: Yhä useampi Afrikan maa tuhoaa luonnonvarojaan

Mutta jos sukeltaa syvemmälle linkkeihin, ja katsoo itse raportin, niin mistä on todellisuudessa kyse? Ei suinkaan luonnonvarojen hävittämisestä – jota sitäkin Afrikassa tapahtuu – vaan siitä, että joku maa siellä on rikastunut, ja kuluttaa nyt enemmän kuin ennen. Ja tarvitsee tähän energiaa, myös fossiilisia polttoaineita.

Ihannemaat WWF:n raportissa, pienimmillä ”ekologisilla jalanjärjillä”, ovat sellaisia maita kuin vaikka Tansania ja Somalia. Joissa ei kuluteta, ei energiaa eikä juuri muutakaan.

Algeria, muuttamien muiden Pohjois-Afrikan maiden kanssa, oli mainittu ongelmallisena tapauksena.

Mitenköhän minusta tuntuu, ettei Algeria kuitenkaan tule hakemaan kehitykselleen mallia Tansaniasta tai Somaliasta?

Heikki Jokipii:
Jotta tulisi aivan selväksi, miten täysin typerä ja epärelevantti kyseinen WWF:n tutkimus on, niin tuodaan rinnalle UNEP:in raportti ...

Nature laid waste: The destruction of Africa

... josta hyvin selviää, että ne ovat ne rutiköyhät maat, jotka tuhoavat luontoaan, mm. kelvottomilla viljelysmenetelmillään (= kaskiviljely, liian nopealla kierrolla).

Algeriaa tai muita Pohjois-Afrikan puolikehittyneitä maita ei UNEP:in raportissa mainita lainkaan. Ne maat, jotka siinä mainitaan, ovat WWF:n listalla esimerkillisiä, kestävän kehityksen tiellä (kun niillä kerran on hyvin pieni "ekologinen jalanjälki")!

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Go to full version