Hiukan HS myös jatkoi tuolla linjalla suuressa munartikkelissaan tänään:
Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroliherkkyyden voi testata helpostiTuo grafiikkaelementti tuossa toimii huonosti, joten poimin kulutusprosentit tähän:
0 luomumunat 5%
1 ulkomunat 2%
2 vapaan kanan munat 31%
3 virikemunat 62%
Kovasti muuten korostettiin sitä ulkona liikkumisen autuutta. Ulkokanojen osalta muistettiin mainita lintuinfluenssan aiheuttama poikkeustila - mutta ei luomukanojen osalta!
Yhtäkaikki artikkeli tarjoaa tällaista trendiä jatkossa:
Keskossa kananmunien myynti on kasvanut viimeiset yhdeksän vuotta noin kahden prosentin vuosivauhdilla, mutta luomumunien menekki kasvoi viime vuonna viisi prosenttia.
S-ryhmässä luomumunien osuus on noussut viime vuosina toistakymmentä prosenttia vuosittain, uusien ulkokananmunien menekki sitäkin enemmän. Tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa uskoo, että jatkossakin suosiotaan lisäävät tuotantotavat, joissa kanojen hyvinvointi huomioidaan.
Eikä sekään kerro luomumunien hurjista hinnoista. Eikä sen hinta-asian varsinaisesta syystä.
PS. Kun Akkanen pääkirjoituksessaan kauhisteli, miten ...
Lattiakanalan hallissa voi olla useita tuhansia eläimiä.
... niin tuosta toisesta artikkelista selvisi, miten luomukanaloissa tähän on asetettu tiukka rajoitus: niitä saa olla vain 3 000!
PS.2. Tätä asiaa tuossa isossa artikkelissa sivuttiin:
Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina muistuttaa, että Suomi on yksi maailman harvoista maista, joissa kananmunia voi syödä myös raakana. Siitä kiitos Suomen noudattamalle tiukalle salmonellavalvonnalle, joka kattaa koko tuotantoketjun.
Mutta ei tuotu esille, että on näkemyksiä, joiden mukaan myös salmonellariski kasvaa kanojen ulkoilun myötä. Eli missä määrin tuo salmonellavapaus on
sen ansiota, että 93% kanoista kasvatetaan sisätiloissa (ja käytännössä Suomen talven takia suurempikin osa)?