Nyt tätä taas mainostetaan (Hesari tänään):
Kesäkanoista tuli suosittu harrastus – syksyllä kanat laitetaan pataan ja ankoista tehdään höyhentyynyjä Jutussa ei puhuta taloudesta, ei kerrota esimerkiksi, paljonko on kesäkanan vuokra.
Siin hyvin äkkiä olisikin päädytty tällaiseen laskelmaan:
Ja tästä saa laskettua sen taloudellisen hyödyn:
Tilan isäntä Markku Lassila on myynyt tänä kesänä jo noin 300 kanaa 40 euron kappalehintaan.
Foodiessa äsken kananmunat halvimmillaan olivat vähän yli 2 euroa kilo. Jopa luomumunia sai hintaan 5 euroa kilo. Kun kana saa aikaiseksi vain munan päivässä, on aika nippa nappa, saako se koko kesän aikana "tienattua" hintaansa. Kiloon näytti Foodien kuvissa mahtuvan 10-15 kananmunaa. Kesää kestää noin 100 päivää. Ehkä sen kanan syöminen syksyllä voi vähän tasoittaa tilannetta, mutta tuskin sekään paljon.
Nuo hinnat ovat aika tarkkaan samat edelleen. Kanan vuokrasta/hinnasta ei siis ole nyt tarkkaa tietoa, mutta tuskin se tuosta edellisestä neljästä kympistä laskenutkaan on.
Samainen Markku Lassila mainitaan tuossa uudessakin Hesarin jutussa kanojen vuokraajana. Paperihesarissa oli tänään hiukan eri juttu, mutta Lassila siinäkin. Luomutilaahan hän Tuusulassa pitää, mutta se on toinen juttu.
Edellä on monelta kantilta esitetty perusteet, miksei tuota harrastusta pitäisi suosia tai mainostaa. Näin sen jo 3 vuotta sitten tiivistimme:
... niin ottaisivat, nämä hesalaiset, mieluummin kissan tai kanarialinnun, hoivailuhalujensa tyydyttämiseksi. Kananmunia sa Helsingissä kaupasta, hyvin läheltä, hyvin edullisesti (halvimmillaan tuolla kananvuokran hinnalla lähes 20 kiloa!). Talvihoitoon palautettava kana palauttaa mukanaan kesän aikana hankkimansa tauditkin.
PS. Asiastahan saa melkein itsestään samanlaisen (eläinsuojelullisen) iskulauseen, joka on jo sanottu kissoista: kaupunkilainen, älä ota kesäkanaa!