Toivon merkkejä oli Euroopassa, mutta ...
Afrikkalainen sikarutto iski länsimaalaisten omistamalle jättitilalle KiinassaAfrikkalainen sikarutto (ASF)on levinnyt Kiinassa kulovalkean tavoin. Edes uusin sikalatekniikka ei suojaa eläimiä sairastumiselta: nyt tauti on puhjennut jättitilalla, jonka osaomistaja on tanskalainen investointirahasto.
[...]
ASF on viime vuoden elokuun jälkeen puhjennut lähes sadalla tilalla ympäri Kiinan. Se on levinnyt nopeammin kuin missään muussa maassa.
Elokuussahan löytyi ensimmäinen tapaus, ks. edellä 04.08.18. Eli jo on pirullinen tauti, jos kuvitellaan, ettei sitä ennen tuota Kiinassa ollut. MT:n edellisestä uutisesta:
Conrathsin arvion mukaan suurin riskitekijä ASF:n leviämiselle on edelleen ihminen, joka levittää luontoon tai syöttää sioille taudista saastunutta ruokajätettä.
Kaikkinainen kiva, eläinten parhaaksikin tarkoitettu ruokinta jätteillä on nähtävästi nykyisin tuon takia vaarallista. Eläimille talvisinkin metsään tai metsän reunaan jätetty ruoka pitäisi kuumentaa tai säiteilyttää?
Eikä niitä söpöjä nasujakaan pidä enää ottaa syliin, vaan niitä tulee ihailla vain ikkunan takaa?
Jännittävä on tämä tieto siitä edellisestä uutisesta:
Monet Itä-Viron villisioista kantavat afrikkalaisen sikaruton (ASF) vasta-aineita, kertoo eläintautien asiantuntija Franz Conraths saksalaisen agrarheute.comin haastattelussa.
Vasta-aineita kantavat eläimet ovat altistuneet taudille mutta selvinneet siitä. Epäselvää on, suojaako tämä eläimiä uusilta infektioilta.
Pystyisikö siis luonto itse osittain korjaamaan ongelman? Ainakin sen tiedämme, että suurin osa afrikkalaisista villisioista on taudille vsstustuskykyisiä. Mutta tuo voi ymmärtääkseni myös pahentaa ongelmaa, ja tehdä villisioista sikataloudelle entistä vaarallisempia: ne eivät sairastu, mutta voivat silti kantaa virusta? Niinkuin ihminen.