Tulihan se sitten EU:n luomuohjelman puolustuskin. Ainakin yritys siihen. Sari Iivonen ja Kauko Koikkalainen kirjoittavat asiasta MT:n mielipideosastossa pitkähkön kirjoituksen:
Kokoaan suurempi luomuEuroopan komissio on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen kasvattaa luomutuotannon osuutta 25 prosenttiin Euroopan peltopinta-alasta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitetta on perusteltu erityisesti luomutuotannon tarjoamilla ympäristöhyödyillä.
Ruuantuotannon perimmäinen tavoite on tarjota riittävästi terveellistä ravintoa ihmisille. Luomun kasvutavoite onkin aiheuttanut huolta ruuan riittävyydestä, sillä luomutuotannon tiedetään tuottavan keskimäärin pienempiä hehtaarisatoja tavanomaiseen tuotantoon verrattuna.
Globaalit mallinnustutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet tämän huolen aiheettomaksi.
Yksi tuoreimmista, tänä vuonna arvostetussa Nature Food -tiedelehdessä julkaistu ravinteiden riittävyydenkin huomioiva mallinnustutkimus osoittaa, että riittävä globaali ruuantuotannon taso voidaan saavuttaa, vaikka 60 prosenttia maapallon pelloista olisi luomussa. EU:n tavoite kasvattaa luomutuotantoa 25 prosenttiin ei siis vaaranna globaalia, eurooppalaista tai suomalaista ruokaturvaa.
He eivät siis suoraan yritä luistaa pienempien satojen ongelmasta*), mutta yrittävät selvitä siitä viittaamalla tuohon "mallinnustutkimukseen". Mutta siihen asia oikeastaan loppuukin. Linkkiä tai edes täsmällistä tietoa tuosta tutkimuksesta ei anneta. Vihje siitä, ettei tuo tutkimus kuitenkaan kovin paljon tainnut osoittaa, tulee jo seuraavassa kappaleessa:
On myös tärkeää huomioida, että ruuan riittävyyden ongelmaa ei ratkaista tuottamalla lisää, vaan muuttamalla myös kulutustottumuksia. Tässä kasvispainotteisempaan ruokavalioon siirtyminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat avainasemassa.
Eli paluussa hyvin perinteiselle luomun puolustuslinjalle: luomuviljely riittää, jos syödään vähemmän. Tavalla tai toisella vähemmän.
Yritystä vastata eurooppalaiseen keskusteluun ja kritiikkiin, esimerkiksi
Kielin yliopiston tutkimukseen, ei näillä suomalaisilla kirjoittajilla puheenvuorossaan ole.
_______
*) mutta ainakin kirjoituksessaan ohittavat "latausalan" ongelman: sehän ei suinkaan riitä, että luomusadot ovat noin puolet tavanomaisesta. Vaan sen lisäksi luomupellot ovat aika ajoin, kolmanneksen tai puolet ajasta, poissa pelistä, keräämässä typpeä. Jokin vastaus siihen asiaan saattaa tuossa Nature Food -lehden artikkelissa olla, mutta mehän emme tiedä, mikä se on ja missä se on. — Yleisvaroitusmerkkinä muuten näissä asioissa toimivat molemmat: jos tutkimus on
hyvin vanha tai se on oikein tuore!
PS. 19.11.21: Tämä sveitsiläisen, usein luomuväkeen lasketun henkilön, haastattelulausunto ilmestyi nettiin aika sopivasti:
Can we feed the world with just organic agriculture? No, says pro-organic Swiss agronomistBZ: We will have to feed ten billion people around the world. How can that only work with organic?
Niggli: Of course that doesn’t work. Organic is an interesting option – for part of the area. European agriculture is very intensive. But we have to get away from pesticides.