Author Topic: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?  (Read 10413 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #45 on: 31.01.19 - klo:05:59 »
Tuo Nigerian vääntö ja taistelu asiasta kuvataan edellä useissa puheenvuoroissa, jo vuodelta 2016.

Aloita vaikka siitä, miten Nigerian viljelijät protestoivat tuota EU-parlamentin päätöstä. Ja siitä eteenpäin.

Ehkäpä tuo antaa näille muillekin Afrikan valtioille rohkeutta jatkaa tuolla linjalla ...

Twiitti:

***

C. S. Prakash
C. S. Prakash@AgBioWorld·7. marrask.

Sorry Europe, Africa is on the move with #GMO testing. Maize tested in Mozambique w. insect resistance, drought tolerance; Burkina Faso (cowpea), Ethiopia (cotton), Ghana (cowpea), Kenya (maize), Nigeria (cowpea, cotton), and Uganda (banana, maize, potato), Swaziland (cotton)

... ja muille valita se linja. Ja pelko Euroopan luomuväen "kostosta" lopulta hälvenisi.
« Last Edit: 31.01.19 - klo:15:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #46 on: 14.02.19 - klo:07:19 »
Egypti oli joitakin vuosia sitten pitkällä geenitekniikan soveltamisessa maataloudessa. Sitten kehitys hidastui, jopa pysähtyi, varmaankin samanlaisista syistä kuin muuallakin Afrikassa. Nyt on kuitenkin merkkejä siitä, että maan bioteknologia voisi nousta jälleen:

Egypt poised to again lead Africa in agricultural biotechnology innovation

Quote
But on my visit to Egypt, I saw and heard a few things that indicated Egypt could soon take its rightful place and lead the continent once more in ag biotech. First, a law on GM foods that was drafted in 2016 awaits introduction in parliament for approval so that work on GMOs can resume.

Secondly, I observed that Egypt faces such enormous climate challenges that it’s going to need to adopt advanced science and technological innovations in order to continue growing food. Egypt is a desert, and more than 86 percent of the land is classified as dry. In fact, the ministry of agriculture estimates only about 4 percent of their land is perfectly suitable for food production. But the population continues to grow and more mouths need to be fed.  As the old saying goes, necessity is the mother of invention, and GMO technology like Water Efficient Maize for Africa (WEMA) that can rapidly produce drought-resistant crops will likely become increasingly attractive to Egyptians.

Muistaakseni egyptiläisillä tiedemiehillä oli myös lupaavia omia GMO-keksintöjä vehnästä. Jos oikein muistan, liittyivät suolankestävyyteen.
« Last Edit: 15.02.19 - klo:09:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #47 on: 15.02.19 - klo:05:38 »
Tässä on taas sitten myönteisiä tietoja Keniasta ...

Kenya’s support for GMO crops likely to influence East Africa

... mutta myös asian etenemisestä monessa muussa Afrikan maassa.

Yhä enemmän näyttää siltä, että EU-parlamentti ja muut GMO-vastaiset aktivistit siellä nyt selkeästi torjutaan. MEPpi, vielä kerkeät mukaan vakuuttamaan, ettei koskaan sitä mieltä oikeasti ollutkaan!

Eräs voimakas vastalause EU-parlamentille tuolloin 2016 tuli muuten juuri Keniasta, siitäkin edellä.
« Last Edit: 15.02.19 - klo:09:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #48 on: 21.02.19 - klo:07:19 »
 David Zaruk aloittaa tässä kertomalla keskusteluistaan Aasiassa, mutta saman ohjeen voi esittää Afrikan maille:

Viewpoint: Developing nations should reject Europe’s fear-based crop biotech rules to grow their economies

Vaikkapa tämän voisi ottaa rohkeasti käyttöön:

Gene-edited disease-resistant animals could reduce poverty in Africa’s most vulnerable communities

Tuossa on huomionarvoista, että eurooppalaiset tiedemiehet kyllä tukevat tuota kehitystyötä.


« Last Edit: 21.02.19 - klo:07:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #49 on: 22.02.19 - klo:05:21 »
Tämä idea on kaivettu naftaliinista. Kaikki moderni viljelytekniikka,, mutta erityisesti geenitekniikka, hyödyttääkin vain isoa rahaa, kansainvälisiä suuryhtiöitä. Niin kerrotaan IPS:n uutisessa, ja siinä esitellyssä kirjassa:

Agribusiness Is the Problem, Not the Solution

Quote
Humanity now faces a major challenge as global warming is expected to frustrate the production of enough food as the world population rises to 9.7 billion by 2050. Timothy Wise’s new book [Eating Tomorrow: Agribusiness, Family Farmers, and the Battle for the Future of Food. New Press, New York, 2019] argues that most solutions currently put forward by government, philanthropic and private sector luminaries are misleading.

[...]

Hungry farmers are nourishing their life-giving soils using more ecologically sound practices to plant a diversity of native crops, instead of using costly chemicals for export-oriented monocultures. According to Wise, they are growing more and better food, and are capable of feeding the hungry.

Unfortunately, most national governments and international institutions still favour large-scale, high-input, industrial agriculture, neglecting more sustainable solutions offered by family farmers, and the need to improve the wellbeing of poor farmers

Vielä selvemmin se tulee esille linkatussa kirjaesittelyssä:

Quote
Few challenges are more daunting than feeding a global population projected to reach 9.7 billion in 2050—at a time when climate change is making it increasingly difficult to successfully grow crops. In response, corporate and philanthropic leaders have called for major investments in industrial agriculture, including genetically modified seed technologies. Reporting from Africa, Mexico, India, and the United States, Timothy A. Wise’s Eating Tomorrow discovers how in country after country agribusiness and its well-heeled philanthropic promoters have hijacked food policies to feed corporate interests.

Mitä vaihtoehtoa sitten ehdotetaan? Kirjan esipuheen on kirjoittanut Raj Patel. Se vaihtoehto kerrotaan selvemmin tässä hänen vanhassa (2012) artikkelissaan:

Organic vs Industrial Agriculture rematch

Quote
So what would progress look like? Eric Holt-Gimenez, together with Miguel Altieri, Hans Herren and Stephen Gliessman have ideas, and I’m reposting here the fine words you’ll find at Food First.

Food First? No, tietysti se juuri. Noista muistakin "sankareista" on täällä ollut puhetta. Altierin kanssa yritin jopa muutama vuosi sitten käydä sähköpostitse keskustelua.

Kaikissa noissa teksteissä muuten sitten modernia tekniikkaa häpeämättömästi mustamaalataan sotkemalla asiaan siihen loogisesti täysin kuulumattomia kysymyksiä, kuten elintarvikevienti kehitysmaista ja bioenergian tuotanto siellä. Eikä tilojen kokokaan asiaan mitenkään kuulu: sekä vihreän vallankumouksen menetelmät että geenitekniikka ovat täysin skaalautuvia, tilan koosta riippumattomia. Vaikka jo vuosikymmeniä on yritetty toista tolkuttaa.

***

Tuon puheenvuoroni olisi voinut laittaa myös keskusteluumme "Luomu sittenkin riittäisi maailmalle?". Sillä senkin väitteen elvytysyrityksestä tuossa on kysymys.
« Last Edit: 22.02.19 - klo:10:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #50 on: 05.03.19 - klo:04:01 »
Tämä on symbolisesti erittäin merkittävä edistysaskel:

Zambia lifts ban on GMO imports, says biotech crops are safe to consume

Quote
Health Minister Dr Chitalu Chilufya says Genetically Modified Organism (GMO) food stuffs have been found not to affect the health of human organs following their consumption….

Explaining the findings of studies undertaken into GMO consumption in Parliament, [February 28], Dr Chilufya told MPs that GMO food stuffs were safe for consumption.

Sillä Sambia oli yksi niistä maista, jotka vv. 2002-2003 alueellisen nälänhädän vallitessa kieltäytyivät USA:n ruoka-avusta, koska se sisälsi muuntogeenistä maissia:

Famine-hit Zambia rejects GM food aid

Peloteltuina, totta kai. Pelottelijoina olivat GMO-vastaiset aktivistit ja länsimaiset kehitysapujärjestöt*). Mutta New Scientistin mukaan mukana tai taustalla oli myös tiedemiehiä UK:sta:

Zambia's GM food fear traced to UK

Siitä asti kuitenkin tuo kielto on maassa ollut virallisesti voimassa. Mutta nyt se on siis poistettu. Ja ainakin kyseisten elintarvikkeiden tuonti on sallittu. Seuraava askel on tietysti, että myös niiden viljely sallitaan.

________

*) eräs näistä oli kulman kautta Suomen Kepa, jonka yhteistyökumppani Sambiassa, jesuiittajärjestö, oli eräs aktiivisimmista toimijoista tuota ruoka-apua vastaan. Ja luomuviljelyn edistämisen puolesta, myös tuossa hätätilanteessa.

Sambia sittemmin kuitenkin pääsi joten kuten kuivllle, kuten kerroimme. Mutta ei luomuviljelyllä.
« Last Edit: 05.03.19 - klo:14:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #51 on: 11.03.19 - klo:03:56 »
Merkillinen kirjoitus. Siinä yritetään yhdistää huoli luonnosta, feminismi ja ylikansallisten yritysten vaikutusvallan vastustaminen:

Urgent Call for African Food Sovereignty Movements to Connect with Radical Feminist Movements on the Continent

Tai hetken mietittyäni, ei niinkään merkillinen, vaan jo hyvinkin tuttu. Tuolla samalla tavalla on toiminut Vandana Shiva jo vuosia.

Luomulinjan edistämisestä ja samalla bioteknologian vastustamisesta on kyse, vaikka sana luomu, organic on systemaattisesti korvattu toisella ilmaisulla (lihav. HJ):

Quote
An ecological food systems transition coalition, based on agroecology and food sovereignty, has found some traction in Africa and globally, but remains relatively weak, fragmented and under-resourced.

Farmers, especially women, and civil society are doing important work on agroecology and sustainable agriculture on the ground, but are often unable to break out of their localised practices. These need to urgently connect with others on the continent into a bigger and more coherent movement for change, especially radical feminist movements on the continent.  Together, we can fight back and contest the hegemony of large-scale commercial farming and corporate agri-business. We must, together, rebuild and strengthen local food and seed systems for all Africans.

Myös ruokasuvereenisuutta käytetään usein luomun peitenimenä. Siinä, sillä perusteella vältellään keinolannoiteita ostolannoitteina!

Mitä tuossa valitellaan, on se, ettei heidän kannattamansa luomuvaihtoehto olekaan saanut sellaista suosiota ja/tai tukea (poliitikoilta, valtiolta) kuin he olisivat toivoneet.

Muitakin Shivan ideoita kirjoituksessa vilisee. Analysoidaan myöhemmin ehkä vielä tarkemmin. Mutta mikä on tuo yhdistys, joka siinä mainitaan? Tässä siihen tutustumiseksi linkki sen Sambian sivustoon:

https://www.acbio.org.za/en

Olen melkoisen varma, että jäljet tuosta taaksepäin seuraten johtavat Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan.
« Last Edit: 11.03.19 - klo:13:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #52 on: 10.04.19 - klo:10:05 »
Tämän artikkelin mukaan myös EU:n päätös - tai päättämättömyys - geenieditoinnin asiassa vaikuttaa haitallisesti Afrikan maatalouden kehitykseen:

https://www.foodnavigator.com/Article/2019/04/08/GMO-overregulation-hinders-tech-development-market-diversity-and-food-security-says-researcher

Toisin voisi olla:

Quote
New plant breeding techniques, including genome-editing tool CRISPR/Cas, can contribute significantly to food security and sustainable development, according to an international group of researchers. In their new plant breeding techniques for food security article, published in Science, the researchers argue that less-restrictive regulation of genome-edited crops in the EU could send positive signal to developing countries which suffer most from food insecurity.
(lihav. HJ)

Tuollainen signaali voi olla hyvin merkityksellinen. Mutta sellaisen sijaan erityisesti EU-parlamentti on lähettänyt ihan toisenlaisia signaaleja.
« Last Edit: 10.04.19 - klo:10:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #53 on: 30.05.19 - klo:08:31 »
Täällä olisi englannintaitoisille tarjolla podcast eli äänite asiasta:

Podcast: ‘Straight out lies’ from anti-GMO groups hinder Africa’s food security, South African biologist says

Sen pääsisältö kyllä jo selviää esittelytekstistä:

Quote
Africa has the most to gain from embracing crop biotechnology, yet the continent’s farmers are still largely denied access to GMO crops.  The bottlenecks are political, not scientific, as African agricultural technology groups are developing vitamin-fortified and pest-resistant crops that remained locked away at research institutions.

Much of the anti-biotech sentiment  in Africa traces its roots to US and European activist groups that flood the continent with disturbing disinformation, warning consumers that GMO crops cause cancer and infertility. On this episode of Talking Biotech, biologist Jennifer Thomson, a leading voice for biotechnology and women’s rights in Africa, joins University of Florida plant scientist Kevin Folta to discuss the ongoing struggle to get biotechnology to the people who stand to benefit most from its implementation.

Tuota "aktivistien" toimintaa olemme seuranneet ja paheksuneet pitkin matkaa, viimeistään tämän keskustelutriidin alusta vuonna 2008. Mutta jo sitä ennenkin: ainakin Zimbabwen ja Sambian ruokakriisin yhteydessä v. 2003, jolloin nuo "aktivistit" tekivät kaikkensa, etteivät nuo maat olisi ruoka-apuna vastaanottaneet geenimuunneltua maissia.


« Last Edit: 30.05.19 - klo:16:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12243
    • View Profile
    • Email
Vs: Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?
« Reply #54 on: 15.06.19 - klo:06:36 »
Tämän optimistisen analyysin mukaan Nigerian myönteinen päätös voisi toimia keihäänkärkena, tai olisiko nyt aura soveliaampi metafora, asialle koko Afrikassa:

Why Nigeria’s greenlighting of Bt insect resistant cotton and cowpeas may spur Africa’s acceptance of GMOs

Ehkä vieläkin tarvitaan, että tietty osa Eurooppaa pitää mölyt mahassaan:

Quote
Finally, African attitudes towards these crops have been negatively affected by the anti-GMO sentiment in Europe, a major trading partner and key provider of economic and humanitarian assistance. It is not surprising therefore that many African nations have followed the EU lead in adopting the precautionary principle regarding GM crops, even though the scientific evidence strongly indicates that GM crops are no more hazardous to human health then conventionally grown crops.

Mutta onneksi on hiukan aihetta optimismiin myös Euroopan suhteen. Uskotaan ainakin niin. Ei, tehdään ainakin niin, siihen suuntaan, asian edistämiseksi myös Euroopassa.
« Last Edit: 15.06.19 - klo:07:38 by Heikki Jokipii »