• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Suomesta "luomumaa"?

Started by Heikki Jokipii, 19.04.10 - klo:16:14

Previous topic - Next topic

Pitäisikö siis Suomesta tehdä luomumaa?

Kyllä
0 (0%)
Ei
5 (100%)
En sittenkään tiedä, kaiken alempana olevan luettuani
0 (0%)

Total Members Voted: 5

Heikki Jokipii

Asiasta oli jo toisessa tridissä puhetta. Tästä lehdistötiedotteesta selviää:

QuoteEU:n komission, kuten myös Suomen oman kansallisen luomuohjelman, tavoitteena on kasvattaa luomun kulutusta sekä kodeissa että ruokapalveluissa, tukea siirtymää luomutuotantoon ja koko luomun arvoketjua. Kansallinen luomuohjelmamme sisältää lisäksi tavoitteita luomuvesiviljelyn käynnistämisestä ja keruuluomun eli luomuluonnontuotteiden tuotannon lisäämisestä. Tavoitteisiin pääsemme kaikkien luomualan toimijoiden yhteistyöllä.

Selviäisikö tästä, mikä on "kansallinen luomuohjelman" status nyt, uuden hallituksen aloittaessa?

Erillisten valtioneuvoston yleisistunnossa päätettyjen ohjausasiakirjojen voimassaolosta päättäminen (pdf)

QuoteValtioneuvosto päättää, mitkä nykyisen ja edellisten hallitusten valtioneuvoston yleisistunnossa
periaatepäätöksinä päättämistä ohjausasiakirjoista ovat edelleen voimassa. Kyse on valtioneuvoston
yleisistunnossa päätetyistä strategioista, ohjelmista ja muista strategiatyyppisistä ohjausasiakirjoista.

Edellinen vastaava päätös on tehty vuonna 2015 (VNK/480/49/2015), jolloin voimaan jätettiin 67 strategiaa.
Tässä päätöksessä tarkastellaan uudelleen myös näiden voimassaoloa. Lisäksi tarkastellaan niitä edellisten
hallitusten ohjausasiakirjoja, joista on päätetty 1.1.2016 jälkeen sekä nykyisen hallituksen sellaisia
ohjausasiakirjoja, joita koskeva päätös on tehty 31.10.2021 mennessä.

Tuo päätös on tehty 1.3.2022. Mutta nyt ollaan jäljillä. Siellä on tämäkin. Kohdassa 1.2. Edellisten hallitusten periaatepäätökset (35 kpl):

QuoteLisää luomua! Hallituksen
luomualan kehittämisohjelma ja
kehittämisen tavoitteet vuoteen
2020

Alunperin: MMM 2013.

QuoteUlkoinen arviointi tehty. Uusi
luomuohjelma Luomu 2.0 julkaistu
MMM:n ohjelmana vuonna 2021.
Voimassa 2030 saakka

Heikki Jokipii

#466
Pro Luomun versiosta:

EU:n luomutuotannon päivää juhlitaan 23.9. toista kertaa

QuoteMaa- ja metsätalousministeriön henkilökunta nauttii EU:n luomupäivän kunniaksi luomuaamiaista maanantaina 25. syyskuuta ja kutsuu Euroopan komission Suomen edustuston henkilökunnan, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Pro Luomun ja Luomuliiton edustajat mukaan.
[..]
Maa- ja metsätalousministeriössä toivotaan, että mahdollisimman monet juhlisivat EU:n laajuista luomutuotannon päivää.
[..]
Kansanedustajille on EU:n luomupäivän kunniaksi tarjolla luomua lounaalla 21.9, kun Pikku Parlamentin ravintolan tarjonta on nostettu niin luomuisaksi kuin mahdollista. Luomuliiton edustajat ovat paikalla vastaamassa luomuun liittyviin kysymyksiin.

Suun tunnustus, "liturgia" ja "riitit", eivät ole asiassa muuttuneet.

Ihmetellen tässä hiljaa, että onko  Pikku Parlamentti muistanut myös laittaa hintansa "luomuisiksi".

PS. Kornilta tuntuu Pro Luomun kuvituskuvan (luomu)kakku, kun on juuri selvittänyt, miten kehnosti luomuleivonnaisia on Suomeesa saatavissa.  8)

Kyllä tämäkin kulmakarvoja nostaa (lihav. HJ):

QuoteRuokapalvelut tarjoavat päivän kunniaksi luomuraaka-aineista valmistettuja ruokia, esimerkiksi luomupuuroa aamiaisella ja paikallisia luomuomenoita välipalalla sekä tietoa luomusta asiakkaille.

Näiden laskelmiemme pohjalta.

Heikki Jokipii

Ilkka-Pohjalainen, pääkirjoituksesta:

Kuluttajien valinnat lannistavat, mutta lannistua ei saa " Luomulla pitää olla Suomessa suuri tulevaisuus

QuoteTalouden näkymät ovat niin synkät, että usko on koetuksella vähän jokaisella. Luomutuottajat eivät ole poikkeus. Vuosi 2022 oli luomussa ennätyssatoisa, mutta maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin mukaan luomusitoumusten määrä on vähentynyt viime vuodesta kahdeksan prose...

Kuvatekstistä:

QuoteLuomuelintarvikkeilla on loistava tulevaisuus, vaikka tällä hetkellä kuluttajat niitä vieroksuvat. Kuva: Arkistokuva/Maria Mäki

Mutta kyllä näissä maakunnallisissa Pro Luomun koosteissa muutaman vuoden takaa kerrotaan vain luomun tuotannosta siellä:

https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2020/11/luomu-pohjois-pohjanmaalla-kooste.pdf
https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2021/06/ekostatistikosterbotten_2020.pdf

Eikä siitä, että tuo alue olisi erityisesti "kunnostautunut" luomun kuluttamisessa. Ei silloin. Eikä nytkään sellaisesta ole mitään "signaalia" tullut.

Varsinaiselta lehden levikkialueelta ei näytä tuollaista koostettakaan olevan.

Heikki Jokipii

Ilkka-Pohjalaisen lukijalta tuli palaute pääkirjoitukselle:

Luomutuotanto ei ole realismia

QuoteIlkka-Pohjalaisen pääkirjoitus 20.9. ”Luomun kanssa ei saa lannistua” kulkee nyhtyristi luomukeskustelun valtavirrassa. Kirjoituksessa todetaan mm., että maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah pitää valitettavana luomusitoumusten vähenemistä. Mainitaan myös Suomen kansallisen luomuohjelman tavoite kasvattaa luomun kulutusta ja tukea siirtymää luomutuotantoon. Lisäksi naulataan ykskantaan, että luomutuottajien ongelmat eivät poikkea muiden tuottajien vastaavista. Eivätkö tosiaan!
[..]
Samalta alalta luomuna tuotettu sato jää noin kolmannekseen verrattuna tavanomaisesti viljeltyyn. Jos jollain tuki- yms. toimilla luomutuotanto onnistuttaisiin saamaan reippaaseen kasvuun, mistä otetaan tarvittavat lisäpellot? Tämä ikävä ”pikkuseikka” ei luomukeskustelussa esille nouse.

”Luomu on tuotantomuoto, jonka kanssa ei kannattaisi luovuttaa”, todetaan pääkirjoituksen loppukappaleessa. Toki tälläkin tuotantomuodolla on paikkansa, mutta vallitsevana ruokatuotannon menetelmänä luomu ei ole realismia.

Heikki Jokipii

#469
Tästä näemme, miten kilttejä ja kohteliaita ilmiset kysyttäessä ovat:

Mitä syömme vuonna 2040 " Kokoelma puheenvuoroja tulevaisuuden ruoalle

QuotePro Luomu pyysi 20 yhteiskunnallista vaikuttajaa visioimaan, mitä Suomessa syödään vuonna 2040. Tavoitteena oli lähestyä aikamme suurta kysymystä eri näkökulmista ja siksi kirjoittajakaartiin valittiin vaikutusvaltaisia ihmisiä aina poliitikoista yrityksiin, kaupan toimijoihin, taiteilijoihin, tutkijoihin, viranomaisiin ja järjestöihin.

Kaikilta oli  saatu jollakin tavalla luomua myötäilevä arvio. Myös niiltä, jotka eivät kuulu varsinaiseen luomuväkeen:

Mitä syömme vuonna 2040

Jopa tekoälyltä:

QuoteCHATGPT: Ruoan tulevaisuus on valoisa

Tervetuloa tulevaisuuteen, vuoteen 2040, jolloin ruoka on muuttunut merkittävästi maapallolla. Tämä on aikakausi, jolloin olemme ottaneet tärkeitä askelia kohti kestävää ja monipuolista ruokajärjestelmää.
[..]
Luomutuotanto on kasvanut merkittävästi, ja se tarjoaa meille ruokaa, joka on viljelty ilman synteettisiä kemikaaleja ja geenimuuntelua. Agroekologiset menetelmät ovat yleistyneet maanviljelyssä, mikä tarkoittaa, että maatalous on entistä enemmän osa luonnon ekosysteemiä. Tämä edistää maaperän terveyttä ja biodiversiteettiä.

Laboratoriotuotettu liha on yleistynyt, ja se on tuotettu ilman eläinten kärsimystä ja merkittävää ympäristökuormitusta. Meillä on myös uusia innovaatioita, kuten 3D-tulostetut ruuat ja keinoliha, jotka tarjoavat vaihtoehtoja perinteiselle ruuantuotannolle.

Huimat innovaatiot se tuo esille. Mutta kohteliaasti muistaa vastustaa synteettisiä kemikaaleja ja geenimuuntelua. Koska ne on luomussa kielletty. Eikä näytä siltä, etteivätkö olisi myös v. 2040.

Näin, yhteensä, haluttiin luoda illuusio, että Ollilan tehtävä Suomelle olisi yhä jotenkin voimassa?

***

Tuo tulee varmaankin aikanaan myös Pro Luomun sivustolle. Mutta reagoimme siis jo lehdistötiedotteeseen. " Siellä se on jo (6.10.23).

Heikki Jokipii

Pohjois-Savon ELY-keskus katsoi tämän lehdistötiedotteen tässä tilanteessa tarpeelliseksi:

Luomutoimijoiden määrä ja luomuviljelyala Pohjois-Savon alueella väheni merkittävästi vuonna 2023

QuotePohjois-Savossa luomuviljelty peltoala väheni tänä vuonna lähes kaksikymmentä prosenttia viime vuoteen verrattuna. Luomualan kehitys kääntyi myös valtakunnallisesti laskuun pitkään jatkuneen kasvun jälkeen.

Tarkasti sanoen 18% (Ruokaviraston mukaan). Siirtymävaiheessa olevan pellon 19%. Luomutilojen määrä väheni 21%.

Lisää poimintoja:

QuotePohjois-Savon ja samoin koko maan luomupeltoala on lisääntynyt varsin tasaisesti 2010-luvun alusta lähtien tähän. Pohjois-Savon ELY-keskuksen tarkastaja Anni Markkanen arvioi, että suurin syy nyt koettuun alamäkeen on luomuehtojen myyntikasvivaatimuksen tiukentuminen. 

Myyntikasvivaatimuksen tiukennus on EU:n lainsäädännön kansallinen tulkinta. Sen tavoitteena on, että markkinoille saataisiin aiempaa enemmän luomutuotteita.

" Myyntikasvivaatimus ja seoskasvustotulkinta on hankaloittanut monien sekatilojen toimintaa. Luomukasvitilalla on voitu todeta, että käy kannattamattomaksi tuottaa joka vuosi 30 % myyntikasvia, jos se ei ole tilus- ja peltorakenteen kannalta järkevää. Tiukentuneiden myyntikasvivaatimuksien myötä luomuvalvonnasta poistui kuitenkin myös sellaisia toimijoita, jotka eivät tuottaneet markkinoille koskaan luomutuotteita, joka on positiivista, mainitsee Markkanen. 

Muitakin syitä on, vaikka:

QuoteMyös markkinoiden muuttuminen luomukysynnän hiipumisella saattaa olla tekemistä luomutuotannon vähenemiseen. Esimerkiksi monien luomuviljojen hinnat ovat laskeneet lähes tavanomaisen viljan tasolle, kun luomulaadusta vielä muutama vuosi sitten maksettiin huomattavasti korkeampaa markkinahintaa.

Mutta tässä Pohjois-Savon ELY-keskus tiukasti pysyy:

Quote" Notkahduksia ja ryntäyksiä luomuun on tullut ennenkin ja katse on suunnattava tulevaisuuteen. EU:n maatalouspolitiikan kansallinen tavoite on 25 % tuotantoalasta luomuvalvonnassa vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Savossa luomuvalvonnassa on nyt noin 10 % koko alueen viljellystä peltoalasta. Ympäristön kannalta luonnonmukainen tuotanto olisi kuitenkin tärkeää saada pysymään vahvasti mukana, mutta se edellyttää myös kuluttajilta vahvaa luomutuotteiden kysyntää*), toteaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Juha Kaipiainen.

Pohjois-Savo? Jaa-a, pitäisikö varapuheenjohtajaamme Mattia kiittää ja onnitella hyvästä ja menestyksellisestä paikalisesta työstä?

Pohjois-Savosta löytyy myös Pro Luomulta tämä maakunnallinen kooste vuodelta 2020:

https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2021/04/luomu-pohjois-savossa-2020-koonti_paivitetty.pdf

Silloin näytti vielä tältä (dia 16):

QuoteTulevaisuuden näkymät
• Luomutilojen määrä Pohjois-Savossa kasvussa; keväällä 2020 yhteensä
33 uutta toimijaa liittyi luomuvalvontaan.
• Kuluttajien ja ammattikeittiöiden kiinnostus luomua kohtaan on
kasvanut ja kasvaa edelleen.
• Luomutuotanto kiinnostaa viljelijöitä ja tukipolitiikka kannustaa siihen.
• Uudet tuotantosuunnat; luomukeruu, alhaisen jalostusasteen tuotanto
ja kotieläintuotanto. (Ely-keskus)
• Maltillinen kasvu markkinaehtoisesti on toivottavaa.
• Takaiskuna Liperin myllyn palaminen ja tieto, ettei yrittäjä jatka
toimintaa. Mylly ollut alueella merkittävä luomuviljan ostaja.
• Jalostava teollisuus, pienimuotoisenakin, on tarpeen.
(MTK Sirpa Lintunen)

_______

*) Pohjois-Savossa vai koko maassa? Nykyinen (?) 2,2 prosentin osuus koko maassa ei kyllä taida riittää mihinkään. Eikä myynti Pohjois-Savon kaupoissa sitäkään vähää. Vuoteen 2030 on vain 7 vuotta aikaa. Realistisempi tavoite voisi olla, että luomuviljely siihen mennessä palautuisi ennalleen.

Heikki Jokipii

#471
YLE sitten otti edelliseen kiinni ja säestää tällä:

Luomutuotanto sukeltaa Itä-Suomessa " ”Vähenemistahti vain kiihtyy”, ennustaa alan viljelijä

Ehkä uudenlainen esille tullut näkökulma siinä oli tämä (lihav. HJ):

QuoteMaatalouspäällikkö Timo Tanskanen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta kertoo, että luomun viljelyn väheneminen on valtakunnallinen ilmiö. Asiantuntijat ovat pohtineet esimerkiksi sitä, ovatko muut vahvat kasvispohjaiset tuotebrändit ohittaneet luomun vai säästävätkö kuluttajat tuotteiden hinnassa.

Todellakin, myös Pohjois-Karjalassa luomuviljelijöiden määtä oli vähentynyt 21%. Ja luomuala 14%.

Eikä kummassakaan maakunnassa K-ryhmän kartan mukaan luomun suosio ole kovin kaksinen. Jonkun muun brändin on ollut helppo se ohittaa.

Pohjois-Karjalastakin löytyy Pro Luomun maakunnallinen kooste:

https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2020/11/luomu-pohjois-karjalassa.pdf

Ylpeitä siinä oltiin, miten korkea on luomun osuus (viljelyssä!) maakunnassa. Tuo tilanne ilmeisesti vuodelta 2019.

Heikki Jokipii

Tällaista särmää kuin vuonna 2017 ei tuossa tänä vuonna toteutetussa ruoan tulevaisuuskeskustelussa ollut:

QuotePaneelikeskustelussa vuonna 2017 oli särmää, kun aiheena oli luomuruoan tulevaisuus. Panelisteina olivat luomun hyvin tuntevat professori Juha Helenius, maan viljelijä Juuso Joona, tutkimusprofessori Eija Turtola sekä luomuun kriittisesti suhtautuva tutkija Lauri Reuter ja Tiede-lehden päätoimittaja, Helsingin Sanomien tiedetoimituksen esimies Jukka Ruukki.

En ollut paikalla, mutta sen voi päätellä jo mukaan kutsutuista, kumpaisessakin.

Heikki Jokipii

Nyt valtion budjetti 2024 on ilmestynyt:

Talousarvioesitys varmistaa CAP-suunnitelman toimeenpanoa ja tukee luonnon monimuotoisuutta

Tietysti myös MMM:n hallinnonalan osalta. Tuossa tiedotteessa luomua ei mainittu. Täytyypä sukeltaa sisäsivuille. Nyt on etsittävä siitä ainakin nämä samat luvut. Onko jotain muutosta?

Heikki Jokipii

Tästä linkistä esitys löytyy:

https://budjetti.vm.fi/indox/tae//2024/hallituksenEsitys_tae_2024.jsp

Ja sieltä tämä:

https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2024&lang=fi&maindoc=/2024/tae/hallituksenEsitys/hallituksenEsitys.xml&id=/2024/tae/hallituksenEsitys/YksityiskohtaisetPerustelut/30/20/43/43.html

(Näin selviän kopioimiselta.  ;D)

Siellä lihavoimani (HJ) mainitaan:

QuoteYmpäristökorvaukset jaetaan ympäristösitoumuksiin ja ympäristösopimuksiin. Sitoumus on viisivuotinen. Ympäristökorvausten toimenpiteet on sovitettu yhteen suorien tukien ekojärjestelmiin, jotta järjestelmien toimenpiteet olisivat vaaditusti erilaisia. Kohdentaminen on lohkokohtaista, ei alueellista. Luonnonmukaisen tuotannon sitoumus voi kattaa tilan kasvintuotannon ja kotieläintuotannon. Sitoumus on viisivuotinen. Toimenpide toteuttaa luomuohjelmaa sekä Pellolta pöytään -strategiaa. Neuvontatoimenpiteessä myönnetään korvaus tehdystä neuvontapalvelusta hyväksytyille neuvojille. Ei-tuotannollisina investointeina tuetaan kosteikkojen perustamista. Ei-tuotannollisten investointien edellytyksenä on ympäristökorvauksen mukaisen ympäristösopimuksen tekeminen investoinnin jälkeen kohteen hoidon varmistamiseksi.

Joten budjetin hyväksyessään eduskunta tavallaan hyväksyy nekin.

Nämä luvut näyttävät hyvin samanlaisilta:

Quote2024 talousarvio    286 816 000
2023 talousarvio    286 560 000

Taulukossa  "CAP-suunnitelman ympäristökorvausten ja luonnonmukaisen tuotannon valtuudesta aiheutuvat menot, valtion ja EU:n osuudet yhteensä (milj. euroa)" määrärahat näyttävät myös hyvin samankokoislta vv. 2024-2028.

***

Vielä ei ole Luomuliitto valtion budjetista "kiljaissut". Tai Pro Luomu.

Heikki Jokipii

#475
Sen sijaan tätä kohtaa (myönnän) en ymmärrä tänäkään vuonna:

Quote30.20.43    Ympäristökorvaukset, luonnonmukainen tuotanto, neuvonta ja ei-tuotannolliset investoinnit (siirtomääräraha 3 v)         
     " EU-hankkeiden myöntämisvaltuus    1 115,0    20,01

Nyt lienee tällä kansalaisella oikeus kysyä?

Heikki Jokipii

Luomuliitolta ei lausuntoa/kannanottoa ole tullut. WWF:ltä on. Siellä vain tämä yksi lause:

WWF:n lausunto VN:n talousarvioesityksestä erityisesti 30. (Maa- ja
metsätalousministeriön) ja 35. (Ympäristöministeriön) hallinnonalat
(pdf)

QuoteCAP-rahoituksen osalta luonnon monimuotoisuuden kannalta on erityisen tärkeää turvata ympäristösopimusten ja luomun rahoitus.
(lihav. HJ)

Vailla enempiä perusteluja. Vaikka se on kuulemma erityisen tärkeää, ei kerrota, miksi se sitä olisi.

***

Ellei tätä sitten tulkita budjettikannanotoksi:

Luomutoimijat ehdottavat arvonlisäveron poistamista luomuelintarvikkeilta

Kun luomuohjeohjelma budjetin hyväksymisen kautta (taas) virallistuu, antakaamme Luomuliiton kertoa, mitä se pitää sisällään:

QuoteSuomen kansallisen luomuohjelman " Luomu 2.0 " tavoitteena on mm. luomuviljellyn peltoalan osuuden kasvattaminen 25 prosenttiin ja luomutuotteiden markkinaosuuden kasvattaminen viiteen prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.


Heikki Jokipii

Painopiste Suomen luomuistamisessa on nyt siirretty paikalliseen työhön:

Online-työpaja: Kehitä luomua tiedolla 12.12.

QuoteOhjelma
Huom. Ohjelma täydentyy pian.

* Tunne maakuntasi luomukuluttaja. Nostoja luomun kuluttajatutkimuksesta, Aura Lamminparras, Pro Luomu ry
* Millaista tietoa luomun kehittämishankkeet tarvitsevat ja tuottavat?
Mm. Viivi Virkkula, ProAgria Oulu, Tehoa pohjoiseen luomuun -hanke; Ann-Sofi Ljungqvist, Yrkesakademin i Österbotten, Eko+ -hanke; Sauli Jaakkola, Pyhäjärvi-instituutti, Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon -hanke
Yhteistä keskustelua

Alueellisesta aktiivisuuden lisääntymisestä asiassa on merkkejä muuallakin. Vaikkapa tämä:

https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/talouspaiva-luomutiloille/

Heikki Jokipii

#479
Näin tällä MMM:n sivulle nyt lukee:

https://mmm.fi/luomu

QuoteLuomu on merkittävä osa suomalaista ruokajärjestelmää. Se vastaa kuluttajien vaatimuksiin ja tarjoaa ratkaisuja moniin ympäristö- ja ilmastokysymyksiin. Luomussa käytössä olevat viljelymenetelmät edesauttavat monien ympäristötavoitteiden toteutumista, kuten torjunta-aineiden ja kemiallisten lannoitteiden käytön vähentämistä. Hallitusohjelman tavoitteena on lisätä kotimaisten luomutuotteiden osuutta ruuantuotannossa, elintarvikejalostuksessa, kotimaan kulutuksessa ja viennissä.

Vaikkei hsllitusohjelmassa mitään luomusta puhuttukaan.