Pohjois-Savon ELY-keskus katsoi tämän lehdistötiedotteen tässä tilanteessa tarpeelliseksi:
Luomutoimijoiden määrä ja luomuviljelyala Pohjois-Savon alueella väheni merkittävästi vuonna 2023Pohjois-Savossa luomuviljelty peltoala väheni tänä vuonna lähes kaksikymmentä prosenttia viime vuoteen verrattuna. Luomualan kehitys kääntyi myös valtakunnallisesti laskuun pitkään jatkuneen kasvun jälkeen.
Tarkasti sanoen 18% (Ruokaviraston mukaan). Siirtymävaiheessa olevan pellon 19%. Luomutilojen määrä väheni 21%.
Lisää poimintoja:
Pohjois-Savon ja samoin koko maan luomupeltoala on lisääntynyt varsin tasaisesti 2010-luvun alusta lähtien tähän. Pohjois-Savon ELY-keskuksen tarkastaja Anni Markkanen arvioi, että suurin syy nyt koettuun alamäkeen on luomuehtojen myyntikasvivaatimuksen tiukentuminen.
Myyntikasvivaatimuksen tiukennus on EU:n lainsäädännön kansallinen tulkinta. Sen tavoitteena on, että markkinoille saataisiin aiempaa enemmän luomutuotteita.
– Myyntikasvivaatimus ja seoskasvustotulkinta on hankaloittanut monien sekatilojen toimintaa. Luomukasvitilalla on voitu todeta, että käy kannattamattomaksi tuottaa joka vuosi 30 % myyntikasvia, jos se ei ole tilus- ja peltorakenteen kannalta järkevää. Tiukentuneiden myyntikasvivaatimuksien myötä luomuvalvonnasta poistui kuitenkin myös sellaisia toimijoita, jotka eivät tuottaneet markkinoille koskaan luomutuotteita, joka on positiivista, mainitsee Markkanen.
Muitakin syitä on, vaikka:
Myös markkinoiden muuttuminen luomukysynnän hiipumisella saattaa olla tekemistä luomutuotannon vähenemiseen. Esimerkiksi monien luomuviljojen hinnat ovat laskeneet lähes tavanomaisen viljan tasolle, kun luomulaadusta vielä muutama vuosi sitten maksettiin huomattavasti korkeampaa markkinahintaa.
Mutta tässä Pohjois-Savon ELY-keskus tiukasti pysyy:
– Notkahduksia ja ryntäyksiä luomuun on tullut ennenkin ja katse on suunnattava tulevaisuuteen. EU:n maatalouspolitiikan kansallinen tavoite on 25 % tuotantoalasta luomuvalvonnassa vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Savossa luomuvalvonnassa on nyt noin 10 % koko alueen viljellystä peltoalasta. Ympäristön kannalta luonnonmukainen tuotanto olisi kuitenkin tärkeää saada pysymään vahvasti mukana, mutta se edellyttää myös kuluttajilta vahvaa luomutuotteiden kysyntää*), toteaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Juha Kaipiainen.
Pohjois-Savo? Jaa-a, pitäisikö varapuheenjohtajaamme Mattia kiittää ja onnitella hyvästä ja menestyksellisestä paikalisesta työstä?
Pohjois-Savosta löytyy myös Pro Luomulta tämä maakunnallinen kooste vuodelta 2020:
https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2021/04/luomu-pohjois-savossa-2020-koonti_paivitetty.pdfSilloin näytti vielä tältä (dia 16):
Tulevaisuuden näkymät
• Luomutilojen määrä Pohjois-Savossa kasvussa; keväällä 2020 yhteensä
33 uutta toimijaa liittyi luomuvalvontaan.
• Kuluttajien ja ammattikeittiöiden kiinnostus luomua kohtaan on
kasvanut ja kasvaa edelleen.
• Luomutuotanto kiinnostaa viljelijöitä ja tukipolitiikka kannustaa siihen.
• Uudet tuotantosuunnat; luomukeruu, alhaisen jalostusasteen tuotanto
ja kotieläintuotanto. (Ely-keskus)
• Maltillinen kasvu markkinaehtoisesti on toivottavaa.
• Takaiskuna Liperin myllyn palaminen ja tieto, ettei yrittäjä jatka
toimintaa. Mylly ollut alueella merkittävä luomuviljan ostaja.
• Jalostava teollisuus, pienimuotoisenakin, on tarpeen.
(MTK Sirpa Lintunen)
_______
*) Pohjois-Savossa vai koko maassa? Nykyinen (?) 2,2 prosentin osuus koko maassa ei kyllä taida riittää mihinkään. Eikä myynti Pohjois-Savon kaupoissa sitäkään vähää. Vuoteen 2030 on vain 7 vuotta aikaa. Realistisempi tavoite voisi olla, että luomuviljely siihen mennessä palautuisi ennalleen.