PS. Yritin tietysti vastausta Rauhalalle paperilehteen. Katsotaan kuinka siinä käy, julkaistaako se.
Nyt se ei ole yli viikkoon tullut. Taidanpa "luovuttaa" ja julkaista sen täällä. Tällaisen lähetin.
***
Sisukkaasti Osmo Rauhala yrittää elvyttää vanhaa ideaansa, jonka sai aikanaan solutettua mukaan maabrändiraportiin, kirjoituksessaan "Luomutuotanto olisi yksi tapa kirkastaa Suomi-kuvaa" (HS 2.7.20).
Idea, että Suomessa 50% viljelyalasta siirrettäisiin luomutuotantoon, oli jo itsessään onneton. Mutta vielä onnettomammaksi asia tulee, kun nyt EU:n komissio on saanut päähänsä, että 25% koko EU:n viljelyalasta tulisi siirtää luomuun ("Farm to Fork" -strategia).
Mitä se merkitsisi EU:n (ja Suomen) ruoantuotannolle? EU:n tilastot eivät ole vieläkään kelvollisia, mutta Suomen ovat. Ja niiden mukaan oli näin v. 2019.
Yhteenveto siitä, millaisia tuotanto-osuuksia saavutettiin luomuviljelyn 11,7 prosentin viljelyala-osuudella v. 2019:
Vilja 3,6%
Kasvikset 2,2%
Marjat 2,9%
Hedelmät (omena) 1,5%
Maito 3,2%
Kananmunat 6,9%.
Liha 1%
Tuossa lihan 1% on saatu armeliasti ylöspäin pyöristämällä, sillä oletuksella että luomubroilereita on tuotettu v. 2019 yhtä paljon kuin parhaana vuonna aiemmin.
Koska luomuviljelyn suhteellinen tuottavuus ei ole EU:ssa Suomea kummempaa, merkitsisi tuo komission tavoite melkoista ruoantuotannon romahdusta. Kun on erittäin epätodennäköistä, että EU-kansalaiset suostuisivat syömään vähemmän, merkitsisi se sitä, että yhä enemmän jouduttaisiin tuomaan ruokaa EU:n ulkopuolelta.
Nyt on erittäin huono hetki edes harkita moista tavoitetta, kun YK:n asiantuntijoiden mukaan koronakriisi, yhdistyneenä erilaisten tuholaisten invaasioihin, uhkaa vakavasti köyhien maiden kykyä ruokkia väestönsä.
Suomen ruokaviennissä luomun lisääminen tuskin auttaa. Vuosikausien ponnistelujen jälkeen sen osuus on ruokaviennissä surkeat 2 prosenttia. Sitäkin osuutta pitää verrata tuohon hyväksytyn luomualan osuuteen.
Heikki Jokipii
puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa — Turvattu Luonto ry