Tuohon alaviitteeseeni vielä. Hyvin itsestään selvänä esitetään hyvänä asiana, että "luomutuotanto vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista". Mutta onko se? Jos samassa mainitussa selonteossa vielä kerrotaan:
8 Ruokaturva ja huoltovarmuus
Maapallolla odotetaan vuonna 2030 olevan 8,5 miljardia ihmistä. Maailmanlaajuisena haasteena onkin ruokaturvan ja hyvän ravitsemuksen takaaminen kasvavalle väestölle kestävällä tavalla. Arvioiden mukaan vuonna 2030 maailmassa tarvitaan 60 prosenttia enemmän ruokaa, 45 prosenttia enemmän energiaa ja 30 prosenttia enemmän vettä kuin nyt.
(lihav. HJ)
Paljonko noiden tosiasioiden edessä on merkitystä tavoitteella, jossa halutaan tuota ehkä kiusallista riippuvuutta vähentää? Jo ennen kuin - ja siitä riippumatta, jos - typpilannoitetta ryhdytään laajemmin valmistamaan tavalla, jossa fossiilisia raaka-aineita (ja/tai energiaa) ei käytetä? Onko se kelvollinen edes Suomen tavoitteeksi, kun tiedämme, miten luomuviljely, yleistyessään, johtaisi täällä
varmasti ruoan tuonnin kasvuun, "toisten riisikupeille".
No, kuten edellä huomattiin, tuo selonteko ei oikeastaan varsinaisesti sitä tavoitteeksi asettanutkaan (so. ei mitään toimenpiteitä tuon toteamuksen jälkeen ja pohjalta).
PS. klo 13:15: Pitäisikö yhdistyksemme - jopa jo perinteiseen tapaansa - kuitenkin antaa tuosta selonteosta lausuntonsa? Varsinkin, kun sen lähetteessä nyt ihan erikseen sanotaan:
Muutkin kuin jakelussa mainitut tahot voivat antaa lausuntonsa.
Aikaa on 28.10.16 saakka.
Niiden joukossa, joilta lausunto
on pyydetty, olivat mm. seuraavat:
Biodynaaminen yhdistys ry
EkoCentria
Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
Luomuinstituutti
Luomuliitto ry
ProLuomu ry
WWF
(Viimeksimainittu ei ole sekään katunut luomulinjauksiaan, Suomessa, vaikka ei
kokonaisuudessaan ole ihan toivoton tapaus.)