Ruotsissa vaatimukset luomutuista luopumisesta kasvavat:
Sluta särbehandla ekologisk odling
http://www.atl.nu/debatt/sluta-sarbehandla-ekologisk-odling/Tässä mukana edellä maininittu Malmberg ja toinenkin kansanedustaja:
Betty Malmberg (M)
Riksdagsledamot för Östergötland
Erik Bengtzboe (M)
Riksdagsledamot för Södermanland
Muutama ote:
"Moderaterna tycker det är hög tid att fasa ut de extra stödpengar som går till ekologisk odling. Personligen anser vi det också viktigt eftersom de extra bidragen skapar en förtäckt känsla av att ekomaten skulle vara bättre för klimatet och miljön än andra svenskproducerade livsmedel, trots att det inte finns någon entydig forskning som stöder det. Inte heller kan bättre hälsa påvisas. Som konsument måste man alltid vara uppmärksam på det man äter och eko utgör inget undantag. Förra hösten visade Livsmedelsverkets kontroller att ekoäggen innehöll mer dioxin än andra ägg.
En studie gjord av Statens veterinärmedicinska anstalt 2011 visar att förekomsten av jordbakterien campylobacter är sex gånger högre i kyckling som har fått gå ute eller som har fötts upp ekologiskt.
"
Tuo on ainakin täsmällisyydessään minulle uusi tieto, että kampylobakteereita on ulkoilevissa ja luomukanoissa 6 kertaa enemmän kuin muissa. Olisko tuohon kenelläkään linkkiä.
"Enligt professor Husted vid Köpenhamns universitet (Sydsvenskan 4/4 2015) är det känslor som styr konsumenternas val av ekologisk mat och mot känslor är det som bekant svårt att argumentera."
Samanoja tuloksia on saatu Suomessakin ja ne ovat olleet esillä tälläkin palstalla.
***
LISÄYS 1Tässä ruotsalaisen tutkimuksen tulokset, josta käy ilmi että
kampylobakteereja yli 8 kertaisesti luomukanoissa kuin tavanomaisissa:
http://www.svenskfagel.se/?p=1145Resultat
De åtgärder som under en följd av år har vidtagits i Sverige har sänkt antalet positiva flockar från cirka 60 procent år 1989 till 11,6 procent år 2015 utslaget över året. Enligt undersökningar så varierar antalet flockar som bär på campylobacter med årstiderna. Av ännu okänd anledning är förekomsten av campylobacter som högst under sensommar och höst. Resultaten av de senaste årens undersökningar har varierat från 0 procent upp till 25 procent smittade flockar (den högre siffran endast under någon enstaka vecka).
Under 2012 genomförde Svensk Fågel i samarbete med SVA en rad riktade studier för att få jämförbara resultat mellan olika länder och produktionsformer. Små- eller storskalig produktion är inte avgörande utan förekomsten av campylobacter är i huvudsak beroende av standard på hus och management i form av de biosäkerhetsåtgärder som ingår som krav för medlemmar inom Svensk Fågel.
Resultat:
EU-genomsnitt kyckling: 75 % positiva
Småskalig produktion i Sverige: 62 % positiva
Ekologisk produktion i Sverige: 80 % positivaSvensk konventionell produktion: 9,2 % positiva (2012).LISÄYS 2Känslor styr valet av ekologisk mat
Sydsvenskan
https://www.8till5.se/2015-04-04/kanslor-styr-valet-av-ekologisk-mat