Author Topic: Puolueet ja luomu  (Read 138448 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #195 on: 13.01.19 - klo:06:27 »
On vaikea sanoa, edustaako hän, Pauli Talvitie, kunnolla Kokoomuksen mielipiteitä luomusta ...

Suomi tarvitsee luomustrategian ja kirjauksen siitä hallitusohjelmaan

... koska hän on itse luomuviljelijä ja vieläpä Luomuliiton puheenjohtaja.  Mutta "kokoomusvaikuttajana" voi varmasti vaikuttaa ainakin siihen, ettei Kokoomus pääse irti vanhasta linjastaan. Koska asiassa hiljaa olevia, myötäilijöitä siinäkin puolueessa riittää. Jolloin muutama aktiivinen luomuihminen saattaa kyetä määräämään, minkälaisen kannan puolue puolueena ottaa. Tiedämme, että Talvitien hengenheimolaisia on puolueessa muitakin.

Tuosta luomustrategian päivitystarpeesta ja kirjaamisesta hallitusohjelmaan eli läpinäkyvämmästä poliittisesta käsittelystä voi hänen kanssaan olla periaatteessa jopa samaa mieltä.

Muusta ei sitten voikaan. Siinä tuli lueteltua kaikki ne kliseet, joita luomun puolesta yleensä esitetään. Jotka on kaikki täällä köykäisiksi havaittu.

Mutta poliitikko hän on, ja liittyy tällä tavalla ...

Quote
Luomulla olisi myös kaikki edellytykset menestyä vientimarkkinoilla.

... suomalaisten poliitikkojen pitkään perinteeseen. Idean realismistahan meillä on oma keskustelunsa.

***

Olivat Talvitien mielipiteet tuossa edustavia tai ei, niin olemme kyllä jo aiemminkin ihmetelleet Kokoomuksen epäjohdonmukaisuutta tai horjuvuutta juuri tässä luomukysymyksessä. Yleensä se kannattaa markkinataloutta ja yksilön mahdollisimman täydellistä valinnanvapautta, muuta juuri tässä kysymyksessä se on taipunut tukemaan valtiovallan pyrkimystä ohjailla tuotantoa ja kulutusta.

Vielä Kataisen hallituksen ohjelmassa 2011 puhuttiin siitä, että luomua tule kehittää "kysyntää vastaavasti", mutta sittemmin on annettu täysin suunnitelmataloudelle periksi, ja Kokoomus hallituksessa hyväksyy tavoitteen, jossa luomualatavoite vain yksinkertaisesti ylhäältä annetaan. "Viisivuotissuunitelmakaudelle", joka jatkuu vuoteen 2020.

Mutta en silti ole Kokoomuksesta ja luomusta ihan varma. Vaikkapa sen äänenkannattaja  Nykypäivä eli Verkkoiuutiset julkaisee silloin tällöin luomun suhteen kriittisiä kirjoituksia. Kertoi mm. ruotsalaistutklmuksesta luomun ilmastokuormasta. Eikä tuo ollut ainoa, vuosien varrella on ollut muitakin.
« Last Edit: 13.01.19 - klo:18:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #196 on: 14.01.19 - klo:06:09 »

Kokoomuksesta ja luomusta vielä. Muistanko oikein, että Nykypäivä/Verkkouutiset julkaisi myönteisessä hengessä uutisen tästä
sisarpuolueessa tehdystä ehdotuksesta?

Eli vähän ylitulkiten olisi vihjannut, että Kokoomuskin olisi valmis luopumaan luomun erityisestä tukemisesta?
« Last Edit: 14.01.19 - klo:06:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #197 on: 22.01.19 - klo:03:18 »
Kokoomus oli sitten toinen puolue, jossa tämä ehdotus tuotiin esille:

”Ruokakysymykset ratkaistava pian ilmaston muuttuessa”

Quote
Kokoomusopiskelijoiden mielestä ruokakysymykset on ratkaistava pikaisesti ilmaston muuttuessa. Yksi tavoite, jota kokoomusopiskelijat eivät vielä ole saaneet puolueessa läpi, on viljeltyjen geenimuunneltujen organismien ravinnoksi tuottamisen salliminen.

Kokoomusopiskelijoiden asiaa koskeva puoluekokousaloite hävisi äänestyksen vuoden 2018 puoluekokouksessa.

Ensimmäinenhän oli Vihreät, jossa vastaava aloite myös puoluekokouksessa hylättiin, mutta se johti kuitenkin tällaisen keskustelupaperin tekemiseen:

Vihreät: Geenimuuntelua on tutkittava ratkaisuna maanviljelyn ongelmiin

Joka on varsin hyvä. Vaikka joissakin kohdissa Vihreille tyypillinen "monsantofobia" näkyykin.

Kumpikaan aloite - läpi menneenäkään - ei tietysti olisi ollut suoranainen kannanotto luomuviljelyyn, koska on hyvin kuviteltavissa kanta tai linja, että tuon lisäksi, sen ohella jatketaan luomuviljelyn tukemista kuten ennenkin.
« Last Edit: 22.01.19 - klo:08:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #198 on: 23.01.19 - klo:06:19 »
Sen sijaan demareilta asian pohdinta on jäänyt kesken ja selvästi syrjemmälle. Tämäkin puheenvuoro, joka löytyi demarien sivustolta, on jo aika vanha (2010) - ja jo vanhahtava:

Puhdas geenimuuntelematon elintarviketuotanto turvattava Suomessa

Esimerkiksi näin ei enää uuden geenitekniikan kehityksen myötä sanottaisi:

Quote
Erityisesti gm-viljelyssä on vaarana, että suomalaisesta itsenäisestä viljelijästä tehdään ylikansallisten monopoliasemassa olevien siemenkauppiaiden renki, sillä gm-siemeniä ei voi itse jalostaa.

Oliko niin kirjoittamishetkelläkään? Aika harva "itsenäinen viljelijä" jalostaa siemeniään itse. Ja onko se kovin suositeltavaakaan? Mutta geenieditointia olisi varaa käyttää pienilläkin suomalaisilla jalostajilla, siemenkauppa ei valuisi "Monsantojen" käsiin. Eikä olisi enää pelkoa niiden monopoliasemastakaan (vaikka sellaistakaan ei ole koskaan ollut!).

Myös tämä on aika epäkurantti väite ...

Quote
-Muuntogeenisestä ruuasta puuttuu myös seuranta mahdollisista terveysvaikutuksista ja sen vuoksi sosialidemokraatit eivät halua avata ovea, jota ei enää koskaan voi perässään sulkea, Taimela totesi.

... siihen nähden, että GMO-lajikkeet ovat varmasti kaikkein tarkimmin tutkittuja. Eikä EU:ssa nykyisin käytännössä edes saa vedota terveysvaikutuksiin, jos lajike on unionissa hyväksytty. Vaan täytyy vedota kaavoitukseen ym.

Ei ainakaan minulla ole tiedossa, että myöskään esim. demarien nuoret tai opiskelijat tms. olisivat olleet asiassa aloitteellisia.

***

Mutta sen sijaan löytyy kyllä demareiltakin tuoreempia kannanottoja, joissa asetutaan luomun puolelle. Tästä vähän uudemmasta uutisesta (2014) löytyvät kaikkien puolueiden kannanotot (kaikki myönteisiä!), mutta lainataan sieltä nyt demaria:

Luomulle tukea eduskunnasta – luomututkimusohjelman julkistamistilaisuuden satoa

Quote
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, kansanedustaja Raimo Piirainen:

SDP on sitoutunut luomu- ja lähiruuan edistämiseen. Lähi- ja luomuruokatuotanto ovat kasvavia trendejä kuluttajien keskuudessa. Niiden hyödyntäminen ja edistäminen on tärkeää elintarviketeollisuuden kehittämisessä ja alan työllisyyden turvaamisessa. Lähi- ja luomuruokaa on pyrittävä suosimaan paikallisissa hankinnoissa vielä nykyistä enemmän. Siihen auttaa esimerkiksi hankintalainsäädäntöön liittyvä koulutus kunnan hankinnoista vastaaville.
[...]
Hallitus on edistänyt lähi- ja luomutuotantoa tällä kaudella mm. julkaisemalla periaatepäätökset lähiruokaohjelmaksi sekä – ja luomualan kehittämisohjelmaksi. Niissä ohjelmissa listataan keinoja, jolla lähi- ja luomutuotantoa voidaan edistää. Luomualan kehittämisohjelman tavoitteena on, että viljellystä peltolasta 20 % on luonnonmukaisessa tuotannossa vuonna 2020. SDP tukee ohjelmien tavoitteita.

Tuotakin tuoreempi on Antti Lindtmanin kannanotto viime kesältä (2018):

Quote
Lindtmanin mukaan puolue haluaa tukea maanviljelijöitä myös luomutuotantoon siirtymisessä. Hän kertoi puheessaan, että näin voitaisiin samaan aikaan leikata ravinnekuormaa merkittävästi ja lisäksi pienentää kasvihuonepäästöjä.

On ehkä vähän irroitettu yhteydestään, mutta noin hän sanoi. Ei kasvihuonepäästöistä puhuessaan tuolloin arvannut, mitä oli tulossa.
« Last Edit: 23.01.19 - klo:09:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #199 on: 25.01.19 - klo:10:17 »
Nyt ryhdyin sitten etsimään muidenkin puolueiden tai niiden jäsenjärjestöjen kannanottoja geenimuunteluun. Se olikin yllättävän vaikeaa. Esimerkiksi vasemmmistoliitolta en virallista kannanottoa löytänyt. Eduskunnassa järjestettiin kyllä 3.10.2008 Vasemmistoliiton ja Vihreän liiton toimesta seminaari, jonka aiheena oli gmo-vapaa Suomi. Mutta ohjelma-asiakirjoissa ei kysymystä mainittu.

Perussuomalaisilta löysin (2015 maatalousohjelmasta):

Quote
GMO- vapaus on puhtaan suomalaisen maatalou-
den vientivaltti, minkä takia Perussuomalaiset haluaa
estää GMO- kasvien tuotannollisen viljelyn Suomes-
sa. Pienimuotoinen tutkimukseen ja pohjoisissa oloissa
menestyvien lajikkeiden kehittämiseen liittyvä koetoi-
minta voitaisiin sallia laboratorio-oloissa tai riittävän
etäällä muusta viljelystä. Luomutuotannon ja -jalos-
tuksen laajentumiselle on turvattava riittävät puitteet.

Kovin on tutunoloista tekstiä: GMO-vapaus on puhtautta ja vientivaltti. Mutta maininta "pohjoisissa oloissa menestyvien lajikkeiden kehittämiseen liittyvästä koetoiminnasta" on sekä yllättävä että optimismia herättävä.

Voi ehkä olla turha toive, että löytäisimme kannanottoja uuteen geenitekniikkaan, geenieditointiin.

Mutta ehkäpä erilaisia kannanottoja alkaa tippua, kun eduskuntavaalit lähestyvät. Ja tulevathan hyvin pian sen jälkeen eurovaalitkin, joissa erityisesti kanta uuteen geenitekniikkaan olisi hyvä tuoda esille (EU:ssahan se linjaus tehdään).
« Last Edit: 25.01.19 - klo:16:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #200 on: 28.02.19 - klo:06:45 »
On vaikea sanoa, edustaako hän, Pauli Talvitie, kunnolla Kokoomuksen mielipiteitä luomusta ...

Suomi tarvitsee luomustrategian ja kirjauksen siitä hallitusohjelmaan

... koska hän on itse luomuviljelijä ja vieläpä Luomuliiton puheenjohtaja.  Mutta "kokoomusvaikuttajana" voi varmasti vaikuttaa ainakin siihen, ettei Kokoomus pääse irti vanhasta linjastaan. Koska asiassa hiljaa olevia, myötäilijöitä siinäkin puolueessa riittää. Jolloin muutama aktiivinen luomuihminen saattaa kyetä määräämään, minkälaisen kannan puolue puolueena ottaa. Tiedämme, että Talvitien hengenheimolaisia on puolueessa muitakin.

Tuosta luomustrategian päivitystarpeesta ja kirjaamisesta hallitusohjelmaan eli läpinäkyvämmästä poliittisesta käsittelystä voi hänen kanssaan olla periaatteessa jopa samaa mieltä.

Muusta ei sitten voikaan. Siinä tuli lueteltua kaikki ne kliseet, joita luomun puolesta yleensä esitetään. Jotka on kaikki täällä köykäisiksi havaittu.

Nyt sitten nämä järjestöt esittävät "virallisemmin" saman asian:

Tavoite seuraavalle hallitukselle: tuplataan luomu

Tuohon ei oikeastaan voi muuta kuin toistaa kaksi viimeistä kappaletta tuosta lainauksesta eli aiemmasta puheenvuorostani.

Nyt yritetään tukea hakea myös tästä:

Quote
Luomualan vaalitavoitteet tukevat selvityshenkilö Reijo Karhisen laatiman maatalouden kannattavuusselvityksen esityksiä.

Helppoa se onkin, kun ko. kohdat Karhisen raportissa mitä ilmeisimmin olivat luomuväen itse kirjoittamia.

Ei oikein osata päättää, lisääntyykö luomun kysyntä ihan luonnostaan ..

Quote
Tukea kannattaa suunnata tuotantoon, jolle on kysyntää. Luomun kulutus Suomessa ja tärkeimmillä vientimarkkinoilla on kasvanut koko 2010-luvun ajan. Kysynnän ennakoidaan kasvavan myös tulevaisuudessa.

... vai onko sen kysynnänkin varmistaminen hallituksen/poliitikkojen vastuulla:

Quote
Myös luomun kysynnän lisäämiseksi tarvitaan aktiivisia toimenpiteitä. Luomun käyttöä on mahdollista edistää monin ohjauskeinoin erityisesti julkisissa ammattikeittiöissä.
« Last Edit: 28.02.19 - klo:09:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 28.02.19 - klo:08:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #202 on: 10.03.19 - klo:07:04 »
Hesarin vaalikone on ilmestynyt. Siinä ei tänä vuonna ollut kysymystä luomusta. Ainoa ruokaa koskeva väite oli kasvisruoan lisäämisestä ja sen tärkeydestä.

Mutta muitakin vaalikoneita kohta ilmestyy. Ja tietysti ehdokkaat voivat vapaamuotoisissa vastauksissaan ottaa luomun esille, vaikkei siitä kysyttäisikään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #203 on: 10.03.19 - klo:07:21 »
SDP ei sitten tässä asiassa ole vaihtoehto, ei tarjoa muutosta nykyisen hallituksen linjaan. Ote sen vaaliohjelmasta 2019:

Quote
Suomeen kunnianhimoinen luomutavoite

Luomutuotannon on todettu vähentävän
maatalouden päästöjä paikallisesti. Luomu
pyrkii vähentämään tuotannon riippuvuutta
uusiutumattomista luonnonvaroista. Luo-
mupinta-ala kasvoi Eviran ennakkotietojen
mukaan 10 prosenttia vuonna 2017 ja nousi
yli 263 000 hehtaariin, mikä on 11,7 pro-
senttia maan koko viljellystä peltoalasta.

Suomalaisesta peltopinta-alasta luomuvil-
jelyn osuuden tulee nousta 30 prosenttiin
vuoteen 2030 mennessä. Julkisten han-
kintojen tulee olla edelläkävijöitä luomun
hyödyntämisessä. Lisäksi julkisista elintar-
vikehankinnoista puolet tulee olla luomua
vuoteen 2030 mennessä.

Ei tuon parempia perusteita. Ei kannanottoa tai yritystä selittää, miksi ruotsalainen tutkimus päätyi tulokseensa luomun ilmastorasituksesta.

"Paikallisesti"? Ellei se yleisesti vähennä, on se eduskuntavaaleissa kyllä kelvoton perustelu. Ei, ei tuota ole luultavasti enempää mietitty, vaan on vain päätetty pistää tuokin täky ohjelmaan. Kun niin jäsenistössä kuin äänestäjissä on luomun kannattajiakin. Ja minun kaltaisiani vastustajia yhä lukumääräisesti vähän.

Ja vähentääkö se päästöjä, edes paikallisesti? Sitä väitettäkään ei pitäisi purematta niellä. Kuten täällä on useassa keskustelussa tullut esille. Tutkimusviittein.

Ei ole mietitty sitä, että tuo tavoite merkitsee sitä, että nykyiseen verrattuna pitää sitten n. 15% ruoastamme tuoda ulkomailta. Lisänä entiseen tuontiin.

Eikä ole mietitty tuon kustannusvaikutuksiakaan. Jotka eivät ehkä koko budjettiin nähden ole suuret. Mutta ei mistään ne kustannukset ovat suuret.

Tuo on harmin paikka. Olisi toivonut, että SDP olisi edes yrittänyt hiukan herättää keskustelua asiasta. Mutta ei, se myötäilee täysin hallituksen luomulinjaa. Jos joku pienemmistä puolueista yrittää keskustelua avata, se ei luultavasti näillä näkymin auta. Näistä vaaleista ei millään tavalla tule luomuvaaleja.
« Last Edit: 10.03.19 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #204 on: 10.03.19 - klo:08:39 »
Tässä on sitten yksi kokoomuksen ehdokas, joka yrittää puhua muuta:

Sukupuolet, luomuviljely – varoitus totuuden laajentamisesta

Quote
Binga Tupamäki uskoo tieteeseen ja siihen, että on olemassa objektiivinen totuus, jota pitää tavoitella. Häntä häiritsee esimerkiksi se, jos tiedettä yritetään kääntää oman narratiivin tukemiseksi. Niin, että totuutta pyrittäisiin laajentamaan objektiivisesta subjektiiviseksi.
[...]
Toinen esimerkki liittyy ympäristöystävälliseen mielikuvaan luomuviljelystä, jota Tupamäki on jo pitkään kritisoinut ja jonka haitoista ilmastonmuutoksen kannalta on viime aikoina saatu lisää tutkimustietoa.

Tuo oli siis hänen kantansa. Mutta mikä on kokoomuksen kanta? Löytyykö siltä nyt vaaliohjelma? Ja siitä luomulinjausta?

Ja löytyihän sellainen ohjelma. Mutta siinä ei puhuttu luomuviljelystä. Täytyy etsiä kokoomuksen kantaa muualta.
« Last Edit: 10.03.19 - klo:08:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #205 on: 10.03.19 - klo:09:05 »
Keskustalta oli tullut tällainen ruokalinjaus, jossa luomusta näin:

Quote
Julkisissa keittiöissä on kotimaisen ruuan lisäksi edistettävä lähiruuan, luomun, antibioottivapaan lihan ja kasvisten kulutusta.
[...]
Kohti markkinaehtoisempaa luomutuotantoa

Kuluttajien, viljelijöiden, suurtalouskeittiöiden ja teollisuuden kiinnostus luomua kohtaan on kasvussa. Luomu on osalle kuluttajista vahva lisäarvotekijä. Luomutuotteet tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden edistää omalla lompakollaan luonnon monimuotoisuutta ja eläinten lajityypillistä käyttäytymistä. Esimerkiksi maidon ja kananmunien osalta luomutuotanto on yleistynyt merkittävästi, mutta monissa tuoteryhmissä liian korkea hinta jarruttaa kysyntää.

Julkisten toimijoiden tulee edistää luomun menekkiä omissa hankinnoissaan. Esimerkiksi portaat luomuun -ohjelman avulla luomutuotteiden osuutta julkisissa keittiöissä voidaan nostaa asteittain.

Luomutuotannon kannattavuus on noussut paremmaksi kuin tavanomaisen maataloustuotannon. Sen taustalla ovat korkeammat tuotehinnat ja luomutuet. Resurssien vähentyessä luomun ja tavanomaisen tuotannon välistä eroa tulee hallitusti kaventaa. Nykyinen ero tavanomaisen ja luomutuotannon tukien välillä vääristää peltomarkkinoita.

Uusia luomusitoumuksia ei määrärahapuutteen vuoksi voida avata vuonna 2019. Uusien tilojen siirtyminen luomutuotannon piiriin tulee mahdollistaa mahdollisimman nopeasti, kun määrärahat sen sallivat.   

Suomessa tavoitteena on ollut nostaa luomutuotannon osuus 20%:iin peltopinta-alasta. Seuraavassa Suomen luomu- ja lähiruokaohjelmassa huomio tulee peltopinta-alan sijaan kohdistaa markkinoille päättyvien tuotteiden määrään.

Luomutilojen tulee jatkossa tuottaa luomutuotteita. Tilojen tulee pitää peltojen lisäksi myös eläimet luomutuotannossa, jotta lopputuote on myös luomua.

Mitähän tuo luomun ja tavanomaisen välisen eron kaventaminen konkreettisesti tarkoittaisi? Tuo, ettei tavoitteena enää pidettäisi luomuviljelyalan osuuden prosenttilukua, on myös potentiaalisesti suurehko muutos.

Mutta tuossa siis Keskustan linja. Yritetään nyt esitellä tasapuolisesti vielä täältä puuttuvien puolueiden linjatkin. Vaikkei näistä vaaleista niitä luomuvaaleja tulisikaan.
« Last Edit: 10.03.19 - klo:09:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #206 on: 10.03.19 - klo:11:15 »
Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelmasta ei löytynyt kuin tämä:

Quote
Edistämme kasvisruokailua ja vahvistamme eläinten oikeuksia.
Laaditaan kansallinen ilmastoruoka-ohjelma, joka tähtää lihankulutuksen vähentämiseen sekä ymmärryksen lisäämiseen ruoantuotannosta. Siirrytään julkisissa hankinnoissa ja ruokailuissa kasvispainotteiseen lähiruokaan. Lihan, kananmunien ja maidon osalta kuntia ohjataan suosimaan suomalaista luomutuotantoa. Uudistetaan eläinlakia tukemaan tuotantoeläinten lajityypillistä käyttäytymistä. Kielletään eläinten liikkumista voimakkaasti rajoittavat emakkohäkit sekä siirtymäajan jälkeen myös maidontuotannossa parsinavetat.
(kursiv. HJ)

Tuossa tuo yksi (kursivoitu) luomuvaatimus jotenkin hypähtää silmille. Onko mitenkään osoitettu, että luomueläintuotteet olisivat erityistä "ilmastoruokaa"? Asia voi olla jopa ihan päinvastoin (nyt ei ole tähän tutkimuslinkkiä).*)

:***

Muiden, täällä vielä mainitsematta jääneiden puolueiden kohdalla en onnistunut löytämään luomua vaaliohjelmista tai kovin tuoreista muistakaan ohjelmista. Jos jokin kannanotto vielä niiltä tulee vaalikamppailun kuluessa esille, kerrotaan siitä. Vihreiden maatalousohjelma on suhteellisen tuore, ja siitä olikin jo puhetta edellä 11.09.18.

__________

*) Tälläinen artikkeli vuodelta 2012 löytyi nopealla haulla:

Cattle and methane: More complicated than first meets the (rib) eye

Quote
Research in the UK has found that organic farms are less energy intensive than conventional farming, but they are also less productive. That means organic livestock have higher greenhouse gas emissions per unit of milk or meat.

« Last Edit: 10.03.19 - klo:12:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #207 on: 14.03.19 - klo:06:17 »
Hesarin vaalikone on ilmestynyt. Siinä ei tänä vuonna ollut kysymystä luomusta. Ainoa ruokaa koskeva väite oli kasvisruoan lisäämisestä ja sen tärkeydestä.

Mutta muitakin vaalikoneita kohta ilmestyy. Ja tietysti ehdokkaat voivat vapaamuotoisissa vastauksissaan ottaa luomun esille, vaikkei siitä kysyttäisikään.

Myöskään YLE:n vaalikoneessa ei ollut luomua koskevaa kysymystä eli väittämää.

Ja kun sellaista ei ollut, kone jopa suositteli minulle (ehkä vähän hätäisesti annettujen) vastausteni pohjalta mm. Kimmo Tiilikaista äänestettäväksi!  ;D
« Last Edit: 14.03.19 - klo:06:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #208 on: 30.03.19 - klo:09:42 »
Luomukysymyksessä ei vieläkään näy mitään liikettä, mutta paluu normaaliaikaan, jota nyt halutaan kutsua talviajaksi, näyttää toteutuvan:

Tiukka äänestystulos selvisi: Talviaika sai enemmän kannatusta

Ja symbolisesti se on iso juttu, luomuasiassakin: se osoittaa, että demokratiassa voidaan muuttaa huono päätös,  vaikka sen takana olisikin joskus ollut koko poliittinen kenttä.

Mutta demokratiassa pystytään aina myös sähläämään ja sotkemaan selvä asia. Kun kesäajasta luopuminen jo näytti päätetyltä, nyt sitten annetaan valtioille vapaat kädet sooloilla, eikä EU tee tästä keskitettyä päätöstä:

Aikavyöhykkeiden tilkkutäkki yritetään välttää EU-maissa – Suomi ilmoitti oman kantansa ensimmäisenä

Toki hankaluuksia yritetään tuossa välttää. Mutta tuo on itse aiheutettu päänsärky.

Mitä tuo luomuun ym. kuuluu? Samaan tapaan hyväksytään niissä asioissa kansallisia linjauksia, kansallinen ratkaisuvalta. Ainakin osittain. Ja koordinoidaan sitten jälkeenpäin. Ja päädytään hyvin kummallisen järjestelmään.

Quote
Normaalin tapaan lainvalmisteluun kuuluu lausuntokierros, johon kuka tahansa voi lähettää näkemyksensä suomalaisille soveliammasta aikavyöhykkeestä.

Se tuosta vielä puuttuisi, että vaadittaisiin/esitettäisiin kansanäänestystä. Mutta se idea ei taida nyt enää olla muodissa, kun on nähty, mitä briteissä on tapahtunut Brexit-prosessissa.  8)
« Last Edit: 30.03.19 - klo:13:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26330
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #209 on: 31.03.19 - klo:08:45 »
Tulevassa europarlamentissa tullaan keskustemaan geenieditoinnista, mutta tällaistakin pyrkimystä tulee siellä myös olemaan:

Why new CAP must place small sustainable producers at the centre

Näennäisesti tuossa puhutaan pientilojen puolesta. Mutta näistä kappaleista, näistä kiertoilmaisuista näkyy luomulinja (lihav. HJ):

Quote
Heavy agrochemical use and intensive resource exploitation are damaging soils, biodiversity, water systems and the atmosphere, driving climate change and threatening the viability of production for future generations.

Human and animal health is also threatened by chemical residues of foods, the creation of a uniform and unhealthy diets, and excessive antibiotic use in livestock farming.

[...]

It is this base of producers that can (and has already started to) drive the required transition towards agroecological and other resilient systems of production and distribution. However, a conducive policy environment is needed to facilitate this.

Going small-scale

A food system centred on small-scale producers utilising diverse regenerative management systems minimises the reliance on external inputs and fossil fuel use and invests in soils and local ecosystems.

There is growing evidence to suggest that an agroecological transition is the most viable way to feed Europe sustainably and that concerns about yield gaps are misplaced, especially in the face of an increasingly erratic climate.

Viimeisessä kappaleessa yritetään kertoa, että luomu kestäisi vaihtelevia säitä paremmin, ja sen vuoksi ei kannata kiinnittää huomiota satotasojen eroihin. Mutta kuinkahan on? Sen uskomuksen varaan kuitenkin tuossa kehotetaan EU:n CAP-ratkaisu rakentamaan.

Kysypä tästäkin EU-ehdokkaaltasi. Osa ehdokkaista kertoo mielipiteensä kyllä kysymättäkin.
« Last Edit: 31.03.19 - klo:09:40 by Heikki Jokipii »