Tässä artikkelissa, paitsi tieto, että glyfosaatti on yhä maailman käytetyin torjunta-aine (ja sen käyttö jopa kasvussa), on mielenkiintoista tietoa siitä, mitä on aiemmin tapahtunut yrityksille se kieltää:
Weedkiller glyphosate, controversial but still most usedSuurin osa kielloista on paikallisia ja rajoitettuja: on kielletty käyttö esimerkiksi puistoissa ja urheilukentillä, mm. joissakin EU-maissa.
Ainoa maa, jossa se on kokonaan kielletty on Sri Lanka, mutta sielläkin keiltoa yritetään nyt saada kumotuksi:
Sri Lanka banned the import and use of glyphosate in June 2015 following reports that it was responsible for a sharp increase in kidney disease.
However the scientific community notes there is no reliable evidence of this link and Sri Lanka's tea industry is lobbying to get the ban lifted.
(lihav. HJ)
Kiellon peruste oli tosiaan omituinen, ja huomattava on, etti tuota yhteyttä ole missään muualla edes väitetty havaitun. Ei edes nyt EU:n glyfosaattisodassa, edes esim. Greenpeacen toimesta. Jaa, taisi Séralinin ryhmä olla löytävinään munuaisvaurioita hiirissään, mutta väitti niiden johtuvan muuntogeenisestä maissista, jota koe-eläimille oli syötetty.
Mutta kun tuollainen maa nyt sitten (ainakin vielä) on, olisi syytä nyt tutkia, miten sen
maataloudelle tämän 2 vuoden aikana on käynyt. Vaikkapa rajoitetusti, mitä tuo kielto on vaikuttanut mainittuun teen tuotantoon. (Sri Lankan tapauksesta on edellä 20.03.14 ja 15.04.14 lyhyet maininnat.)
Tuollaisiksi maiksi täytynee tosin varmaan laskea mukaan ne muutamat
100% luomumaiksi pyrkivät, kuten Kuuba (?), Bhutan ja Intian pieni osavaltio Sikkim? Mutta kuten tuosta linkistä voi lukea, niissä maissa ei ole pystytty estämään
ruoan tuontia maista, joissa tuollaista rajoitusta ei ole.
El Salvadorissa se kiellettiin v. 2013, mutta poistettiin sittemmin kiellettyjen listalta. Kolumbia kielsi sen levityksen lentokoneilla ...
- Colombia, the world's largest cocaine producer, suspended in 2015 its use of glyphosate for aerial spraying of illicit crops on concerns it may be carcinogenic. It is still used in manual fumigation and authorities are pushing for a return to aerial spraying.
... mutta siis sitäkin rajoitusta yritetään nyt saada kumotuksi. Sitäpaitsi Kolumbiassa ei lentokonelevityksessä päätarkoitus ollut (ruokakasvien)
kasvinsuojelu, vaan päinvastoin noiden viidakossa piilevien laittomien kokaiiniviljelmien
hävittäminen. Mitähän tuolla kiellolla tavoiteltiin: oltiiinko huolestuneita näiden rikollisten oletetusta kohonneesta syöpäriskistä? Vai glyfosaattijäämistä valmiissa kokaiinissa, USA:n laittomilla, mutta yhtäkaikki "laatutietoisilla" markkinoilla? Siellähän myydään marijuanaakin luomuna.
EU:n päätöstä en halua ennakoida ... ei, itse asiassa villisti haluaisin ... mutta El Salvadorin tapaus tuossa kuitenkin muistuttaa siitä, että jos tulee (puolivahingossa) kiellettyäkin, niin asiaa on myös mahdollista jälkikäteen tehokkaasti katua.