Osattiin sitä olla itsepäisiä puolin ja toisin.
Pro-glyphosate states refuse to back re-approval of less than 10 yearsEli glyfosaatin puolesta olevat maat kieltäytyivät tekemästä kompromissin kompromissia. Alkuperäinen komission ehdotushan oli 15 vuoden lupa.
Mukana olevan Greenpeacen selvityksen mukaan Saksa oli pidättäytymässä äänestyksestä. Joka ei yllätä, niinhän se jo oli, eikä mahdollinen uusi hallitus siellä asiaa muuta. Mutta Saksa voi siltii olla ratkaiseva asiassa, koska siinä tarvitaan myös väestöllinen määräenemmistö.
Seuraavan kerran piti asiaa käsitellä jo tällä viikolla, puhuttu on myös päivämääristä 6.11. ja 9.11.17. Nyt en tiedä, koska se tapahtuu, en tiedä edes, tietääkö sitä kukaan.
Vastustajatkin muuten pelaavat eräänlaista uhkapeliä. Yleisesti nekin maat myöntävät, että kieltoon tarvittaisiin sirrtymis- tai sopeutumisvaihetta, äkillisesti toteutettu kielto aiheuttaisi isoja vaikeuksia, jopa voitaneen puhua pienestä katastrofista. Mutaa sellainen saattaa nyt olla edessä, jos käyttöluvan voimassaoloaika nyt vain tuon päätöksenteon halvaantumisen takia yksinkertaisesti umpeutuu. Se päivämäärä on muuten 15.12.17, jostain tekstistä sen löysin. (Tosin kai se viljelijän varastoissa olevan glyfosaatin käyttölupa jää yhä voimaan - ja se voi sitten olla tapa tuosta selvitä, jos niin käy? Kummasti voi tulla esiin tapauksia, joissa aine oli jo kauan sitten myyty, mutta jostain syystä vain unohtunut siirtää viljelijän varastoon?)
Samaan aikaa on EU:n maatalouspolitiikka ja sen tukipolitiikkakin tulossa keskustelun alle. Osaa jo melkein kuvitella, kun maanviljelijän tilannetta tehdään yhä vaikeammaksi, että kohta viljelijät haluavat erota EU:sta ...
***
Eräs ranskalainen meppi oli puolustanut Ranskan linjaa osin myöntämällä asian, sanomalla, että glyfosaatin korvaajan löytäminen 5 vuodessa on "vaikeaa mutta ei mahdotonta". Tässä oli oikein paraatiesimerkki sellaisesta ennustamisesta, jonka Karl Popper aikanaan totesi loogisesti mahdottomaksi: jos ennustamme, mitä vasta huomenna tiedämme, tiedämme sen jo tänään.
Tietysti epämääräisesti on mahdollista ennustaa, että jo panostamme tutkimusresursseja asiaan, tiedämme siitä ehkä tulevaisuudessa jotain enemmän. Mutta erityisesti tässä glyfosaatin tapauksessa asiaan panostaminen ja vielä pakotetulla aikataululla eli kiireellisenä, ei kyllä tunnu järkevältä asioiden priorisoinnilta eli ohjaukselta. Kun aineen haitat ovat käytännössä ilmentyneet - vain netissä ja mediassa! Ja se asia on jo tutkittu! Vaikka eräät piirit kyllä uskovat, että vielä hartaammin sen haittoja etsimällä, kyllä jotakin vielä löytyy!
***
Toisaalta tuli mieleeni ilkikurinen ajatus, että haluaako Ranska tällä kaikella antaa vähän tasoitusta luomuviljelijöilleen, jos se "toisella kädelläään" haluaa
lopettaa luomutuet?