Tuli uusi Yhteishyvä postilaatikosta. Siellä oli tämä artikkeli:
”Tavoitteena on kannattava maatalous, joka on ilmaston kannalta kestävää” – Vierelän tilalla viljellään tulevaisuutta ajatellen Joka alkoi näin (lihav. HJ):
Vierelän luomutilalla Vihdissä pellot uinuvat vielä lumikerroksen alla, mutta Eliisa ja Mika Malinin ajatukset askaroivat jo tiiviisti tulevassa kasvukaudessa. Oman tilan ohella heitä kiinnostaa erityisellä tavalla ruoantuotannon laajempi perspektiivi, ”iso kuva”, kuten he itse sanovat.
Tila on mukana tässä:
Vierelä on yksi yli sadasta suomalaisesta Carbon Action -hankkeen pilottitilasta, joilla testataan hiiliviljelyn menetelmiä. Kyseessä on maailmanlaajuisesti erityinen hanke, jossa tutkijat ja viljelijät yhdistävät voimansa useiksi vuosiksi selvittääkseen, mitkä ovat toimivimpia keinoja sitoa ilmakehän hiilidioksidia maaperään.
Ja tämä on asian yleislinja, taustateoria:
Nykyisin vallalla olevien viljelymenetelmien pulmana ovat hiilipäästöt ja vesistökuormitus. Runsaan maanmuokkauksen yhteydessä ilmaan vapautuu hiilidioksidia ja vesistöihin kulkeutuu maa-ainesta. Pellon ravinteita päätyy näin väärään osoitteeseen. Samalla viljelijä menettää peltoon uhraamiaan työtunteja ja rahaa.
Hiiliviljelyssä pyrkimys on päinvastaiseen. Maata muokataan mahdollisimman niukasti, ja pellot pyritään pitämään vihreän kasvuston peitossa aina, kun mahdollista. Tällöin hiili ei karkaa ilmakehään ja ravinteet pysyvät maaperää hyödyttämässä. Jos pellolla on vihreä kasvipeite, se muuttuu päästölähteestä hiilinieluksi.
Kyse on siis suorakylvöstä? Ei aivan, muistakaa edellä lihavoimani.
Niinpä loppuartikkeli kertookin siitä, miten muokkausta yritetään tehdä mahdollisimman vähän tai kevyestii.
Onko niin, että koko Carbon Action -hanke ei oikein tiedä, mitä siinä yritetään? Se on sitoutunut tähän:(lihav. HJ):
Hiiliviljely on osa uudistavaa maataloutta
[..]
* Uudistavan viljelyn menetelmiä ovat muun muassa monipuolinen viljelykierto, vihreä kasvipeite suurimman osan vuotta, syväjuuristen kasvien viljely, minimimuokkaus, torjunta-aineiden käytön minimointi ja eloperäisen aineen lisääminen peltoon.
Kuvatulla luomutilalla tietysti synteettisten torjunta-aineiden käyttö on kokonaan kielletty. Mutta noin on siis koko asiaan sotkettu luomunsukuisia tavoitteita ja aitosuorakylvö tehty mahdottomaksi. Jää.vain kevytmuokkaus. Paperiversion kuvateksti puhui "kultivoinnista", kyntämisen sijasta.
Näin asiaa tuossa kuvataankin:
”Hiiliviljelyn omaksuminen ei edellytä luomuun siirtymistä, vaan on mahdollista tavanomaisessakin viljelyssä. Silloinkin tavoitteena on vaalia luonnon omia prosesseja ja käyttää mahdollisimman vähän neitseellisiä lannoitteita ja torjunta-aineita”, Eliisa kertoo.
Mutta onko hankkeessa loppujen lopuksi tavoitteena yrittää tutkimalla todistaa, että ainakin
melkein-suorakylvö onnistuu luomussakin?
***
Tällainen osallistuja ko. hankkeessa on jo aiemmin herättänyt epäluulomme.