Author Topic: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus  (Read 34780 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #90 on: 05.10.17 - klo:04:05 »
Vaikka luomuviljelylle yritetään ylläpitää (jopa tilakohtaista) omavaraisuuden ideaalia ja imagoa, tällainen on todellisuus, Pohjoismaissa, jopa rehun osalta:

POHJOISMAIDEN VÄLILLÄ MELKO SUURIA EROJA LUOMUN OMAVARAISUUDESSA ELÄINTEN RUOKINNASSA

Norjassa oli käynyt näin:

Quote
Norjassa luomulehmän syömien rehujen kotimaisuusaste oli jopa alhaisempi kuin tavanomaisen lehmän ja siksi yksi norjalaisten tavoitteista koko maan tasolla olikin saada luomulehmien ruokinta omavaraisemmaksi.

Mutta yhdessäkään maassa ei siis omavaraisuutta ollut. Mikä kaikki siinä vaikuttaakin, niin se ei ainakaan keskeisesti ole se, että suurten maiden luomubrandit suurine tuotantomäärineen "jyräisivät". Ainakaan lehmät itse eivät rehujaan omassa supermarketissaan valitse. :D

Näin siis on asianlaita, vaikka (kuten monessa yhteydessä olemme tuoneet esille) valtaosa luomuviljelystä tähtää juuri eläinten ruokkimiseen. Mikä tulee esille myös tässä Satakuntaa koskevassa uutisessa:

Viljelijöiden kiinnostus luomuun kasvaa Satakunnassakin "Tämä ei ole koskaan ollut luomumaakunta"

Quote
–Tämä ei koskaan ole ollut luomumaakunta, sanoo luomuasiantuntija Anne Johansson Pro Agria Länsi-Suomesta.

Syy on maatalouden rakenteessa. Satakunnassa on paljon vilja- ja erikoiskasvitiloja. Luomutilojen viljelykierrossa vaaditaan vuosia, jolloin pellot tuottavat nurmea. Siksi luomua on enemmän seuduilla, joissa on paljon karjankasvatusta.

Tämä ei ole sama ilmiö kuin luomuviljelyn loisiminen tavanomaisen varassa, mutta kyllä liittyy siihen. Myös tavanomaista valkuaisrehua ihan luvallisesti hiukan käytetään.
« Last Edit: 05.10.17 - klo:05:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #91 on: 28.03.18 - klo:04:26 »
Tässäkin tempauksessa haluttiin vahvistaa tätä mielikuvakytkentää:

Luomukananmunia ja infoa kotimaisesta ruoasta

Tarkoitus oli pitää mielenosoitus:

Quote
MTK Hämeen Maaseutunuoret järjestävät kuluttajatempauksen torstaina 29.3. kello 14 alkaen Hämeenlinnan Tiiriön Citymarketin edustalla.

Tempauksella muistutellaan kuluttajia ostamaan pääsiäispöytään kotimaista ruokaa, joka on vastuullisesti tuotettua ja turvallista. Valitsemalla kotimaisen tuotteen on sen alkuperä tiedossa pellolta pöytään.

Korkeiden tuotannon laatuvaatimuksien ja tilojen valvonnan vuoksi suomalainen tuotantoketju on puhdas ja toimiva.

Mutta tässä se muuttuu mainoskampanjaksi:

Quote
Maaseutunuoret jakavat 306 Luomuna oy:n luomukanamunakennoa tuottajaesittelyineen muistuttaakseen kuluttajia kotimaisen ruuan erinomaisuudesta ja puhtaudesta.

Jaettavat munat ovat hämäläistä lähiruokaa suoraan Lopen Vojakkalan kylästä.

Totta kyllä, kananmunat tulevat kai käytännössä kaikki Suomesta. Mutta niin tulevat myös kaikki tavanomaiset munat,  eivät vain ne 5%, jotka ovat luomumunia (ja 3 kertaa muita kalliimpia, eli tarvitsevat siten mainoskampanjaa).
« Last Edit: 28.03.18 - klo:04:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #92 on: 13.04.18 - klo:08:51 »
Nämä vuosittain järjestettävät messut ovat jo itsessään keino vahvistaa tuota (oikeastaan siis valheellista) mielikuvakytkentää. Nyt siihen oli vielä yritetty lisäpontta tällä palkitsemisvalinnalla:

Vuoden lähiruokateko luomuviljelijän ja ravintolayrityksen yhteistyölle

Näyttää siltä, että asia oli jo varmistettu raadin valinnassa:

Quote
Vuoden lähiruokateon raadissa toimivat lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, MMM, (pj.), ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK, kampanjakoordinaattori Aura Lamminparras, Pro Luomu ry, kehittämispäällikkö Heidi Valtakari, Turun yliopiston Brahea-keskus ja Jarmo Myllysilta, Suomen AMT. Raadin sihteerinä toimi tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus Messukeskuksesta.
« Last Edit: 13.04.18 - klo:09:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #93 on: 19.06.18 - klo:06:30 »
Nyt on kokonainen vuosi vierähtänyt siitä kun saimme tämän epävirallisen vastauksen:

Tiedottaja Minna Nurro Pro Luomusta vastasi yksityismailissa näin, kun kysyin häneltä tuonnin osuudesta Suomessa. Luvan kanssa kopioin vastauksen tähän:

Quote
Tuonnin osuudeksi luomun myynnistä arvioidaan tällä hetkellä noin 55 %. Tarkkaa tietoa ei ole saatavilla, koska Tullin tilastoissa luomua ei eritellä ja kaupalle tuontituote vs. suomalainen tuote ei ole tilastointiperuste. Voinee kuitenkin päätellä, että tuonnin osuus on aiemmin arvioidusta 60 % alentunut, koska etenkin luomuhedelmien myynti on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Muutkin luomutuoteryhmät kasaa, mutta hevi on ollut kasvun veturi jo pitkään.

Olin siis etiäisineni oikeassa. Tuonnin osuus on siis aiemmin julkisuudessa ilmoitetusta 40 prosentista huikeasti kasvanut.

Kun ei muutakaan voida, sovelletaan siis noita prosenttilukuja uusiin myyntilukuihin.

Jos luomumyynti vuonna 2017 oli 309 miljoonaa, siitä oli:

- tuontiluomua 170 miljoonaa ja
- kotimaista luomua 139 miljoonaa.
« Last Edit: 19.06.18 - klo:06:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #94 on: 03.08.18 - klo:05:17 »
Tässä ei hintaero vastaavaan kotimaiseen, tavanomaiseen tuotteeseen nähden ole aivan toivoton.

Rainbow Luomu ranskanperunat 500 g (Foodie, 3,10 euroa kilo)

Mutta ilmeisesti on niin, että tuota valmistuotetta ei kotimaisena ja luomuna ole yksinkertaisesti saatavilla. Liian pienet (kysynnän) volyymit tms.? Ei pystytä Suomessa läheskään tuohon hintaan luomuna tuottamaan? Tuo tuotehan tulee Alankomaista.

Vastaava Suomessa netissä  tarjolls ollut luomutuote "Ranskanperunat 600 g, Demeter (Natural Cool)" oli sekin Alankomaista. Hintaa ei löytämässäni lähteessä tuolle kerrottu. Saksasta löytyi sille tuotteelle kilohinta 3,65 €.
« Last Edit: 03.08.18 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #95 on: 05.09.19 - klo:06:36 »
Jos S-ryhmällä nyt on tällainen palvelu tarjota asiakkailleen ...

S-ryhmältä ensimmäisenä palvelu, joka kertoo ruokaostosten todellisen kotimaisuuden

... niin kuvittelisi, että S-ryhmä voisi myös antaa sen tiedon, jonka antamista Kottila ei näytä saavan aikaiseksi.

Eli mikä osuus myydystä luomuruoasta on kotimaista. Koska S-ryhmä on ylivoimaisesti suurin luomuruoan myyjä (yli 50%) kertoisi tulos sen osalta aika hyvin kokonaistilanteestakin.

Tiedotteessakin mainittu kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmän vähittäiskaupassa - hänhän on myös Pro Luomun puheenjohtaja - voisi ottaa asian sydämelleen.
« Last Edit: 05.09.19 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #96 on: 24.11.19 - klo:07:21 »
Tämä on merkille pantava tapaus, Ruohonjuuressa (vaikka pieni onkin):

Herneproteiini, 650 g
FOODIN


Tuoteselosteessa netissä seisoo näin:

Quote
ALKUPERÄMAA: Ei

Mitä sillä sitten tarkoitetaankaan. Suurentamalla pussin kuvaa saa selville, että tuote on valmistettu kanadalaisesta luomuherneestä.

Luomuhernettä ei Suomessa paljon tule, mutta tulee kuitenkin. Kauppaan asti nähtävästi ei tule.
« Last Edit: 24.11.19 - klo:10:44 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 667
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #97 on: 27.11.19 - klo:11:40 »
Ja herneet nenään vetävä kilohinta tuolla Ruohonjuuren kanadalaisella herneproteiinilla on:
https://www.ruohonjuuri.fi/herneproteiini-foodin-6430051828997

Herneproteiini, 650 g
FOODIN
20,75 €
( 31,92 € / kg

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #98 on: 02.12.19 - klo:02:57 »
Päsähtipä päähän, että jopa luomukinkut ovat kilohinnaltaan halvempia kuin tuo tarjottu kanadalainen luomuproteiinitökötti tai -jauho. Ainoastaan eräät Anton & Antonin luomukinkut ovat hiukan kalliimpia. (Ne ovat kotimaisia, jos se seikka rauhoittaa.)
« Last Edit: 02.12.19 - klo:06:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #99 on: 06.02.20 - klo:08:19 »
Jos vielä jatkamme tästä Pro Luomun tiedotteesta niin siinäkin olisi ollut tilaisuus kertoa, mikä osuua myydystä tavarasta oli tuontiluomua.

Nyt sitä tietoa ei ole kerrottu. Hiukan voimme haarukoida tällaisista tiedoista:

Quote
Suurimmat tuoteryhmät luomumyynnissä olivat viime vuosien tapaan hedelmät, maito ja muut nestemäiset maitotuotteet sekä vihannekset. Hedelmä- ja vihannesosastoilta myydään yli 20 prosenttia kaikesta päivittäistavarakaupan luomumyynnistä.

Myös kahvi ja kananmunat olivat edelleen suosittuja luomutuotteita. Yhteensä näiden viiden suosituimman tuoteryhmän osuus luomumyynnistä on noin 45 prosenttia.


Hedelmät suurelta osin tuodaan — luomubanaani on pitkään ollut suosituin yksittäinen luomutuote. Kahveissa tuodaan ainakin raaka-aine, vaikka ne muodollisesti olisivat kotimaisia merkkejä. Kahvilla on kaikkineen monin tavoin ihmeteltävän suuri merkitys Suomen luomukulutuksessa.

Quote
[...] erityisesti kombucha siivittivät luomun kasvua panimojuomien tuoteryhmässä.
[...]
Myös juustoissa ja lastenruoassa luomumyynnin kasvu oli merkittävää.


Nekin luultavasti valtaosin tuontituotteita. Mutta Pro Luomulla on mahdollisuus antaa asiasta täsmällisempi arvio. Vai joudummeko odottamaan  nk. etukorttitutkimusta , joka pystyy kertomaan vielä täsmällisemmän tiedon?
« Last Edit: 06.02.20 - klo:09:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #100 on: 18.03.20 - klo:11:39 »
Tässäkin tapauksessa säästymme tänä keväänä kantaa ottamasta, sattuneesta syystä:

Messukeskus keskeyttää käynnissä olevat tapahtumansa – kevään messuja myöhennetään

Quote
Messukeskus siirtää myös huhti–toukokuuksi suunnitellut yli 500 henkilön tapahtumansa myöhemmäksi vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi. Myöhemmäksi siirtyvät tapahtumat ovat: Kevätmessut ja Lähiruoka & Luomu (alkuperäinen ajankohta 2.–5. huhtikuuta), Lapsimessut, Hupicon ja Outlet Expo (17.–19. huhtikuuta) sekä Eläinystäväni (18.–19. huhtikuuta) ja The HIMSS & Health 2.0 European Conference (26.–28. toukokuuta).
(lihav. HJ)

Tai ainakin voimme kannanottoamme lykätä. Luultavasti pitkäänkin. Ensi alkuun nyt kuukaudella.

***

Korona vaikeuttaa ihmisten liikkumista. Mutta meille on kerrottu, että tavara kyllä kulkee, myös maiden välillä. Jos siinä asiassa kuitenkin jotain hankaluuksia ilmenee, ne saattaisivat näkyä myös ja jopa ensin ja erityisesti tuontivaltaisessa luomussa?

Jotain tällaisia on jo raportoitu:

Elintarvikekaupan häiriöitä ilmennyt Euroopassa rajojen mentyä kiinni – EU-komissio: Ruuan liikkuvuus on turvattava
« Last Edit: 18.03.20 - klo:15:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #101 on: 19.03.20 - klo:06:21 »
Kuin Ruotsissa tilanne on tällainen...

Koronakriisi on jo saanut Ruotsin kysymään ruokaa Suomesta – Naapurimaan omavaraisuusaste historiallisen alhainen

... niin siihen on maan luomuinnostus kyllä vaikuttanut. Meitä suurempi luomuviljelyn osuus on kyllä sekin tehokkaasti vähentänyt Ruotsin omavaraisuutta. Ja jo tämän triidin alkupäässä osoitimme, ettei luomun kasvu sielläkään tullut omista pelloista.
« Last Edit: 19.03.20 - klo:06:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14434
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #102 on: 19.03.20 - klo:07:17 »
Muistaa täytyy, että luomuviljely on tavanomaista käsityövaltaisempaa.

Nyt ei saada maahan ulkomaisia kausityöläisiä. Vaikuttaako se kotimaisen luomun tuotantoon? Ja tarjontaan? Tai — hintaan? Mahdollisten tuontiluomun saantikatkosten lisäksi?

Tässä mainitaan vain yksi luomutila, eikä tuolta kannalta enempää analysoida asiaa, mutta tuodaan esille tämä tässä nyt kuitenkin:

Korona uhkaa viedä kausityövoiman mikkeliläiseltä Kalliolan luomulta ja monelta muulta vihannestuottajalta – Maakunta tarvitsee tuhat käsiparia

Suomen luomumyynnin vaatimaton 2,6% osuus (= voilyymissa ehkä n. puolet siitä) takaa kyllä sen, ettei mitään varsinaista huoltovarmuusongelmaa synny kummastakaan, vaikka niin tapahtuisi. Suuntaamalla pienen osan tavanomaisesta ruokaviennistä Suomeen korvaamme helposti luomun vajauksen.
« Last Edit: 19.03.20 - klo:08:23 by Heikki Jokipii »