Author Topic: Luomun Wunderkind  (Read 8049 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12415
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun Wunderkind
« Reply #30 on: 16.05.17 - klo:05:00 »
Kun tästä tilasta ja sen tilanpitäjistä on juttua ollut muissakin lehdissä ...

Niko Ahlqvist siirtyy Katinhännän tilalla luomuun

... niin eiköhän myös me laiteta se omaan seurantaamme. Ja kysytä parin vuoden päästä satotasosta ym. asioista. Sen verran julkisuushakuisia he näyttävät olevan, että varmaankin vastaavat yhteydenottoihimme. Vaikka reilusti epäluulomme ja kriittisyytemme tunnustaisimmekin. Jos luvataan, että ...

Quote
Katinhännän tilalla uudistusten tuomat hyödyt tsekataan huolella.

... niin eiköhän tuota (tuossa saavutettua) tietoa sitten suostuta jakamaan muillekin?
« Last Edit: 16.05.17 - klo:07:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12415
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun Wunderkind
« Reply #31 on: 09.10.18 - klo:05:22 »
Nyt se on tapahtunut.  Ainakin, jos uskomme*) tähän (maksumuurin takana olevaan) Hesarin artikkeliin, joka keskittyi pääosin luomuviljelijä (mainittiin erikseen!) Juuso Joonaan ja hänen kokeiluihinsa (vaikka odottanut olisi, että puhuttaisiin suorakylvöstä, kun mykorritsasienistä aloitettin).

Viljelysmaa voisi sitoa hurjasti hiiltä ilmasta – salaisuus on tuttu Suomen metsistä, mutta liika lannoitus näivettää sen

Quote
Viime vuosina hän on saanut yhtä suuria tai jopa parempia satoja kuin aiemmin tavanomaisessa tuotannossa, jossa apuna olivat kemialliset lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet.

Tekstissä tuo otsikon "liika" lannoitus oli muuttunut jo kaikeksi lannoitukseksi keinolannoitteilla (joka olisi siis vahingollista). Ajatus, väite, joka takuulla oli peräisin Joonalta.

Nyt toivoisi, että joku suorakylvöä käyttävä käytännön maamies kirjoittaisi vastineen tuohon artikkeliin.

_________

*) emme muuten usko! Olettaen, ettei Juuso Joona ollut aikanaan (tai tuossa: "aiemmin") tosi surkea tavanomainen viljelijä.
« Last Edit: 09.10.18 - klo:08:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12415
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun Wunderkind
« Reply #32 on: 27.03.19 - klo:06:02 »
Juuso Joona tykkää olla esillä (nyt uudessa Yhteishyvässä, lihav. HJ):

Ekoviljelijä Joona: ”Ruokajärjestelmä kaipaa systeemistä muutosta”

Tällä kertaa hän on kiinnostunut viennistä...

Quote
Olla enemmän kuin luomu. Se on maanviljelijä Juuso Joonan tavoite.

”Ruoantuotantoa pitäisi reivata*) voimakkaasti ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Perusluomulla emme pitkään pärjää vientikilpailussa.”

Joonan mielestä Suomessa pitäisi pystyä takaamaan vieläkin paremmin sekä ruoan puhtaus että sen korkea ravintoarvo.

... ja paikallisuudesta:

Quote
”Maatalouden tuotantorakenne tulisi saada tasapainoisemmaksi niin, etteivät tuotantomuodot olisi niin keskittyneet ja eriytyneet maantieteellisesti. Se takaisi ravinteiden ja hiilen tehokkaan kierron. Paikallisuus voisi läpäistä koko ruokajärjestelmän. Suomella tulisi olla rohkeutta edelläkävijänä.”

Hän kertoo itsestään:

Quote
Uusien ratkaisujen löytäminen kiinnosti Joonaa jo yliopistossa ja kiinnostaa edelleen.

Kunhan ne ratkaisut sopivat noin satavuotiaisiin luomusääntöihin:

Quote
Joonan mukaan koko ruokajärjestelmä kaipaa systeemistä muutosta. Kemiallisiin tuotantopanoksiin nojaavasta viljelystä pitäisi siirtyä kierrättävään ja hiiltä sitovaan monipuoliseen viljelyyn.

Eli palaanista takaisin siihen vanhaan. Hänellä ei siis tuossa ilmeisesti ole mielessään mikään luomun uusi versio, joka esim. sallisi jossain määrin kemialliset lannoitteet. Niinpä mahdollisen hiilen sidonnan ohella hänen mallissaan viljelyalaa tuhlaava typensidonta jatkuu. Eikä ainakaan tuosta ilmene, että hän olisi innostunut esim. geenitekniikan uusista huimista saavutuksista.


PS. Hänen tilaansa ja sen tuotantoa esitellään ylimalkaisesti. Mutta ei kerrota mitään tarkkoja tuotantolukuja:

Quote
120 hehtaarin peltoala tuottaa viljoja sekä öljy- ja palkokasveja elintarviketeollisuudelle ja siementuotantoon. Suoraan tilalta myydään myös muutamaan maalaispuotiin herneitä, papuja ja rypsiöljyä.

Eikä tilan nettisivustoltakaan ...

http://tyynelantila.fi/

... vieläkään löydy saavutetuista sadoista päivitettyä, tuoretta tietoa. Vielä ei ilmeisesti ole kerrottavissa niistä huippuluomusadoista joita hän v. 2013 Huili-lehdessä lupaili. Mutta hän antoikin itselleen 10 vuotta aikaa maan kasvukunnon parantamiseen. Joten joutunemme odottamaan ainakin vuoteen 2023. Katso tämän triidin alku.


___________

*) tuollaiseen huolimattomaan kielenkäyttöön ei muuten varmaan syyllistyisi toinen tuntemamme luomun puolestapuhuja Ilmari Schepel, vaikka olisi asiasta samaa mielta. Hän tietäisi, miten ja mitä "reivataan". :D
« Last Edit: 28.03.19 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12415
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun Wunderkind
« Reply #33 on: 26.08.19 - klo:05:51 »
Tästä luomuun siirtyvästä suurtilallisesta halutaan nyt selvästi tehdä luomuviljelyn mannekiinia, vaikkei "Wunderkindistä" hänen kohdallanan voidakaan puhua:

"Luomukurssi tai konkurssi" – luomuun siirtyvälle Niko Ahlqvistille sataa tukea verkossa

Painopiste näyttää lisäksi olevan viljelijän taloudellisessa toimeentuloaa, ei niinkään ideologiassa. [...]

Näin tämän luomun ihmemiehen annetaan nyt kertoa:

”Suomessa ei kukaan viljelisi ilman tukia – niillä kompensoidaan halpaa ruokaa ”, sanoo viljelijä Niko Ahlqvist, joka keräsi lähes 1,4 miljoonan euron maataloustuet

Quote
”Suomessa ei kukaan viljelisi ilman tukia. Tuilla kompensoidaan halpaa ruokaa. Mutta tuet eivät ratkaise viljelijän onnistumista. Sen ratkaisee kyky myydä ja markkinoida”, sanoo Suomen suurin viljanviljelijä Niko Ahlqvist.
[...]
 ”Luomu on saatava tavallisen kuluttajan kukkarolle sopivaksi”, Niko Ahlqvist sanoo.

Loput maksumuurin takana mutta saimme tuossa luultavavasti tietää riittävästi. Varmasti tuo edellyttää muutakin myyntitaitoa, mutta olennaisesti siis tukia tarvitaan ja vaaditaan, jotta luomua voitaisiin ylipäänsä saada kaupaksi, että sillä olisi edes jotenkin järjellinen hinta. Talousosaamista!
« Last Edit: 26.08.19 - klo:06:18 by Heikki Jokipii »