Vanhaa on vielä mukana (em. uutisesta):
[...]
Lannoitteista ja torjunta-aineista on pulaa, ja tilannetta pahentavat kuivuudet ja hurrikaanit, joita ilmastonmuutos kiihdyttää.
Lisäksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiristänyt vuonna 1962 julistettua Kuuban kauppasaartoa. Se estää muun muassa lainansaannin kansainvälisiltä luottolaitoksilta.
Ilmastonmuutos on pakko mainita.
Ei kysytä, miksi pulaa on lannoitteista ja torjunta-aineista on pulaa, jos asiaan kuitenkin käytetään tällainen huikea summa rahaa:
Kuuba maksaa tuontiruuasta noin 1,7 miljardia euroa vuodessa, mikä koettelee maan horjuvaa taloutta. Ruokaomavaraisuuden saavuttaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä maatalous tuottaa heikosti ja kärsii pääomapulasta.
Tarkistetaanpa lannoitteiden hinnat esim.
täältä. Ja tehdään hyvin karkea laskelma (olemme jo tehneet vastaavia edellä). Oletetaan, että lannoitteet maksaisivat kuubalaisille vaikka 500 euroa tonnilta. Oletetaan, että niihin käytettäisiin 10% tuosta koko potista eli 170 miljoonaa. Sillä rahalla lannoitteita saisi 340 000 tonnia. Yhtä kuubalaista kohti noin 30 kiloa. Suomessa lannoitteita käytetään noin 600 000 tonnia vuodessa eli n. 110 kiloa suomalaista kohti. Tuosta voi sitten arvioida, millainen osuus tuosta potista tarvittaisiin suomalaisen tason saavuttamiseen (pieni osa kuitenkin). Jossa Suomessa meillä on melko hyvä ruokaomavaraisuus.
Kauppasaarto piti tietenkin mainita. Se ei siis mitenkään estä ruoan tuontia, mutta jokin haitta täytyi keksiä. Minä epäilen, että pitääkö tuo lainahanojen kiinni pysyminen lainkaan paikkansa. Jos aivan kohtuullisesti oletamme, että "kansainvälisillä" luottolaitoksilla emme tarkoita yhdysvaltalaisia?
***
Mutta silti, kaikkineen, tuo artikkeli erottuu edukseen niistä Kuuban luomuviljelyä ihannoivista artikkeleista, joita IPS julkaisi vielä 5-10 vuotta sitten. Se voi kyllä heijastaa sitäkin, että jotain on ratkaisevasti muuttunut myös itse Kuubassa. Ks. myös edelliset puheenvuorot ja niiden linkit muuntogeenisen lajikkeen (maissin) hyväksymisestä.
Olisi toivonut, että
tänä kesänä edesmennyt Dennis Avery olisi saanut tietää näistä uusista kehityskuluista. Hänhän kirjoitti Kuubasta paljon. Ks. tämän triidin aivan alkua. Ja triidi luotiin tämän uutisemme jälkeen:
Uskomaton uutinen Luomu-Kuubasta