• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun piilomainonta - A Collection

Started by Heikki Jokipii, 07.11.07 - klo:15:49

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#210
Radio Suomessa se tietty juontaja iski taas. Puhe oli (pääkaupunkiseudun uusista) hotelleista, ja esitettiin kysymys, millä perusteella ihmiset yleensä hotellinsa valitsevat. Juontaja aloitti oman mallivastauksensa aamiaisesta:

"Luomumuna, ..."

Heikki Jokipii

#211
Vaikea sanoa, piilomainostaako tässä YLE vai nämä kuninkaallisjulkikkset:

Prinssi Harry ja Meghan paljastivat tulevan hääkakun: luomua ja sitruunaa perinteiden sijaan


PS. 31.3.18: Vaikkei juuri sitä tuossa suoranaisesti mainosteta, niin muistaa täytyy, että Harryn velipojalla Charlesilla on valtava luomufirma.

Heikki Jokipii

#212
Artikkeli on kertovinaan eläinten olosuhteista ...

Tässä kanalassa ei tanssita isännän ja emännän pillin mukaan

.... mutta luomun piilomainontaa se on:

QuoteRuokinnassa ja kanojen tuntemisessa piilee homman ydin. ”Kaikki, mitä syötät kanalle, päätyy munaan”, Juha Kuorttinen muistuttaa.

Juuri tästä syntyy hänen mukaansa luomumunien ero muihin kananmuniin. ”Monelle on hepreaa, mikä mikäkin kana nykyään on. Luomukana syö ihan eri tavalla kuin muut. Sille ei anneta mitään keinotekoista.”

Kuorttisen tytär Kaisa Rautakannel vertaa ruokintaa siihen, syökö ihminen tuoretta kalaa vai teollisesti valmistettua kalapuikkoa. ”Lähtökohtana on mahdollisimman puhdas ja aito ravinto.”

Vaativa ruokinta maksaa. Kun kanat lisäksi munivat hieman vähemmän kuin muussa tuotannossa, kustannukset ovat korkeammat.

Vaikutelma siis annetaan, että siinä, että kanoja ruokitaan ilman keinolannoitteita tuotettuja rehuja käyttäen, olisi jotain järkeä. Että se olisi hyvä peruste ja hyvä syy kolminkertaisen hinnan maksamiselle, sinä kuluttaja. Tai että järkevää olisi edullisen geenimuunnellun soijan välttely? Ainahan se geeni saattaa pompsahtaa siitä kananmunasta esiin? Tulla sinuun?

Erityisen typerä on muuten tuo kalapuikkovertaus: tuore kala varmaan saattaa maistua paremmalta, mutta kalapuikko ei varmasti ole likaista ja takuulla on valmistettu ihan aidosta kalasta (vaikka sitä kalaa olisi siinä aika vähänkin). Kalapuikkojen valmistajana protestoisin tuota artikkelia MT:lle.

Eli ihmissyöjällä ei olisi mitään syytä vaatia vain tuoretta kalaa syöneitä laitettavaksi pataan.  ;D


Heikki Jokipii

#213
Kotiliesi piilomainostaa...

Nopeat sämpylät, jotka onnistuvat varmasti " ilman vaivausta, hiivaa tai hapanjuurta

(Yläotsikkona oli myös käytetty tätä: "Avainsana: Onneks on luomua")

... teeskennellen, ettei piilomainosta, ettei siitä oikeastaan ole lainkaan kyse:

QuoteTuusulalaisen Merja Kosken toinessa kirjassa, Onneks On Luomua, on helppoja reseptejä, elämänmakuisia tuottajatarinoita ja asiantuntijakommentteja luomusta ja luomuviljelystä. Kirja julkaistiin syksyllä 2017.

Kirja toimii hyvänä perusoppaana kaikille kotikokeille. Se ei tyrkytä luomua, vaan kertoo selkeästi, mitä luomuruoka on Suomessa ja mihin asioihin kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota, kun hän valitsee ruoka-aineita kaupassa.

Suomessa luomun parissa työskentelee tuhansia tilallisia. Kosken kirja vie helppojen ruokaohjeiden kautta tutustumismatkalle suomalaisten luomutilallisten pihoille, pelloille ja keittiöihin. Kirja on hatunnosto suomalaisille lähi-, pien- ja luomuruoan tuottajille

Vai ei kirja tuolla otsikolla (ja sisällöllä) tyrkytä luomua!

Enää puuttui se, että Kotiliesi olisi kertonut Merja Kosken "havainnosta", ettei luomutuote tule yhtään kallimmaksi.

PS. Radiossa se tietty juontaja äsken kertoi, että nyt alkoi nuukuusviikko. Olisi voinut lisätä, että syksymmällä, silloin on se luomuviikko.  ;)

Heikki Jokipii

#214
Ja näin nämä huippukokitkin jatkavat tätä toimintaansa:

Kestävä kehitys tuo Michelin-kokit yhteen - kokkausta ja keskustelua kestävästä tulevaisuudesta

QuotePariskunta kutsuu taas Michelin-kokit koolle ja 6. toukokuuta Askin sisarravintolassa Jordissa vietetään ainutlaatuista iltaa. Vierailevina keittiömestareina ovat muun muassa René Mammen Aarhusin Substansista, Paul Ivic Wienin Tianista, Toni Kostian Helsingin Grönistä ja Sayan Isaksson Tukholman Esperantosta.

- Tällä kertaa teemana on kestävä kehitys. Syventääksemme teemaa järjestämme seuraavana päivänä vielä paneelikeskustelun, jossa pohditaan nykyistä ja tulevaa elämäntapaa, ravitsemusta, luomua ja biodynaamista viljelyä, Stenman-Langhoff sanoo.

Kun noita huippukokkkejs tuskin voi mitenkään pitää aiheen asiantuntijoina, eikä työ huippuravintolassa siitä asiasta juuri lisäkokemusta anna, niin piilomainonnastahan tuossa on kyse. (Mahtaako lihavuustutkija Aila Rissanenkaan tuota asiantuntemusta keskustelussa olennaisesti lisätä?)

Tuohon keskusteluun ei muuten sitten yhdistyksemme kutsumattomana vieraanakaan osallistu, en ainakaan minä. Syy siihen löytyy tuosta uutisesta, ihan numeroina ilmaistuna.  ;D

Heikki Jokipii

#215
Maaseudun Tulevaisuus (kuten moni muukin media) osallistuu kiltisti näihin Pro Luomun myynninedistämistalkoisiin:

Luomumansikat viedään käsistä

Hiukan asiantynkää on piilomainokseen saatu:

QuoteKaikesta Suomessa tuotetusta mansikasta luomun osuus on vain 2,5 prosenttia. Alhaisen osuuden arvellaan johtuvan luomuviljelyn haasteellisuudesta.

Siitä ei sitten tuossa puhetta ollutkaan, miten tuota "käsistä viemistä" rajoittaa, ja pitää tuon prosentin noin alhaisena, ihmisten ilmeinen haluttomuus maksaa käytännössä samasta tavarasta melkein kaksinkertaista hintaa ja/tai lähteä sitä vasiten omalla autolla hakemaan, tämän kalliimman hinnan maksaakseen.

Heikki Jokipii

#216
Kun minä Helsingistä tullut toimittaja teen näin, tehkää te landepaukutkin perässä (Etelä-Saimaa):

Kolumni: On hienoa hifistellä vaikka paikallisilla ruuilla ja juomilla

QuoteHänen mukaansa erityisesti nuoret aikuiset ovat tänä päivänä todella valveutuneita oluen juojia ja hakevat erilaisia, ja erikoisia makuja sekä tuotteita. Malliesimerkkinä nuorten aikuisten ihmisryhmästä voin todeta, että niin tosiaan teemme. Ilmiö ei myöskään rajoitu pelkästään olueen. Uskon, että lähituotetut, paikalliset tuotteet, kuten myös luomu, kiinnostavat nykyajan nuorisoa yhä enemmän ja enemmän.
(lihav. HJ)

Luomualkoholin "valveutuneisuudesta" meillä on tietysti myös jo tämä toinen ketju.

Heikki Jokipii

#217
Quote from: Heikki Jokipii on 21.03.18 - klo:05:09
Vaikea sanoa, piilomainostaako tässä YLE vai nämä kuninkaallisjulkikkset:

Prinssi Harry ja Meghan paljastivat tulevan hääkakun: luomua ja sitruunaa perinteiden sijaan


PS. 31.3.18: Vaikkei juuri sitä tuossa suoranaisesti mainosteta, niin muistaa täytyy, että Harryn velipojalla Charlesilla on valtava luomufirma.

Vaan minulla saattoi tuossa olla jo vanhentunutta tietoa, jos Seura-lehteen on uskominen:

Seura spekuloi: Tuleeko epäsuositusta prinssi Charlesista koskaan kuningasta?

QuoteEnsinnäkin Charles on joutunut kyräilyjen kohteeksi epäonnisten liiketoimiensa vuoksi. Yksi esimerkki prinssin bisneksistä on viisi vuotta sitten suljettu Duchy Home Farm, joka erikoistui biodynaamiseen viljelyyn. Tappiollinen maatila tuotti BBC:n mukaan muotopuolia ja kalliita vihanneksia, joita ei miltään muilta tiloilta olisi otettu myyntiin.
(lihav. HJ)

Tästä Wikipedia-artikkelista saa kyllä sen käsityksen, että tila olisi yhä olemassa, vaikka jotain v. 2013 tapahtuikin:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duchy_Home_Farm

Ja että Charlesin muutkin luomubisnekset pyörisivät edelleen, ja tuottaisivat voittoakin.


PS. Itsestään selvää lienee, ettei tuo Seuran teksti suinkaan ole piilomainontaa.

Uusi tieto tuossa oli, että niin hurahtanut asiaan Charles on, että vielä biodynaamistakin. God Save the Queen!:

Mutta tulee kyllä mieleen nämä eräät aateliset kartanonomistajat Suomessakin: mikä ihmeen sukurasitus heitä huuhaata kohti ajaa?

Heikki Jokipii

#218
Tällainen tapaus:

Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa " ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

Mutta kun kyseinen tila sattui olemaan (lihav. HJ) ...

QuoteLämmin kesä ja syksy toivat Nuuksion kansallispuiston laidalla sijaitsevalle Ali-Takkulan tilalle hankalan pysäköintivitsauksen, kalliin puhelinrumban ja seisahduksia luomutilan töihin.

... niin sehän antoi Hesarille hyvän verukkeen kertoa myönteisiä luomusta. Tekstissä, sivulauseissa, ja myös kuvateksteissä.

Heikki Jokipii

#219
Tämä tyyli on jo muualla käynyt harvinaiseksi, mutta Kansan Uutiset harrastaa sitä vielä.

TAKAISIN PERUSASIOIDEN ,,,,RELLE: MAKARONILAATIKKO UUDELLA KIERTEELL,,

Ote ainesosalistasta:

Quote1 l luomu-täysmaitoa

3 luomumunaa

Heikki Jokipii

#220
Quote from: Heikki Jokipii on 03.12.17 - klo:05:40

Joulukuun Yhteishyvä 2017 taitaa vaatia sitä sanontatavan rastia seinään.

Koko paksussa numerossa ei mainittu luomua kertaakaan. Ei mainoksissakaan.

Kyllä uusi numero 5/2018 taitaisi vaatia melkein saman.

Tosin numerossa oli kaksi isoa luomumainosta. Mutta sehän oikeastaan on ihan OK.

Toisessa mainoksessa kerrottiin, että HOK/Elanto on Suomen suurin luomumyyjä. Mutta senhän jo tiesimmekin. Ja olemme jo kyseenalaistaneetkin sen,  onko se luomulle tai HOK/Elannolle edes kovin mairitteleva tosiasia.

Mutta näin siis aiempi aika massiivinen luomulla "pommitus" näyttää sielläkin vähän laantuneen.

Heikki Jokipii

#221
Melko selvä esimerkki otsikon ilmiöstä:

Strömsöstä tuttu puutarhuri neuvoo, kuinka katat näyttävän pöydän " katso upeat kuvat!

QuoteKauniin kattauksen lisäksi Gustav Söderström on tarkka siitä, että tarjolla oleva ruoka on lähi- ja luomuruokaa. Hän kertoo etenkin turisteja kiinnostavan ruoan alkuperän, jonka isäntä ilomielin kertoo. Hänen veikkauksensa on, että tulevaisuudessa ruoan alkuperä on ykköskriteeri kuluttajien ruokaostoksissa.

" Tulemme Suomessa tässä ehkä hieman jäljessä monia muita maita, mikä näkyy tarjonnan vähäisyytenä ja suhteellisen korkeina hintoina. Turistit ovat selvästi valmiimpia maksamaan lähi- ja luomuruoasta kuin suomalaiset.

Tarjonnasta hän on erittäin hyvin perillä siksikin, koska pyörittää majatalossaan myös Reko-lähiruokarengasta. Haastattelun aikanakin paikalla poikkeaa kotikunnan biodynaamisen viljelytilan isäntä tuomassa tuotteitaan myyntiin.

" Kun raaka-aineet ovat näin hyviä, ei niiden makua edes raaski peittää. Sitä turistit aina kiittelevät, että pääsevät syömään puhtaita suomalaisia makuja.

Mitä tuohon nyt sanoisi? Strömsössä varmaan luomuhinnatkin ovat laskussa, koska siellä varmaan luomusadotkin ylittävät tavanomaisen tason? Kuitenkin tuossa kiitellään turisteja, jotka ovat valmiimpia maksamaan [enemmän].

Ja siinä hän pääsee kertomaan, että (luomuun liittyvä) puhtaus (ja biodynaamisuus?) joltain maistuisivat. Eli kannattaa maksaa?!

Heikki Jokipii

Onko tämä vain normaalia uutisointia:

Sieviläinen lammastila palkittiin vuoden luomuyrityksenä

Ei, tuollaisen aika turhanaikaisen, ja oikeastaan yhdistyksen sisäisen kilpailun raportointi on lähinnä luonteeltaan piilomainontaa.

Heikki Jokipii

#223
Tässä ei nyt ole mitään kovin erikoista, mutta pannaanpa merkille, että Iltalehtikin tätä jatkaa:

Uusi, puhtaampi vuosi ja kevyempi minä: viisi helppoa lisäystä arkirutiineihin

QuoteSyö värikästä luomua

Kohtele kehoasi lempeästi ja anna sille värikästä, kasvispitoista luomuruokaa. Kun vaihdat ruokasi luomuun, vähennät kehosi myrkkykuormaa. Kasvisruoka on myös helppo keino pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

Jokaiselle jotakin? Ehkä osa lehden lukijoista haluaa lukea kehon myrkkykuorman vähentämisestä ja detoxista?

Heikki Jokipii

HS:n torstailiitteessä oli kyllä ihan reilu maksettu S-marketin mainos, jossa luki isoin kirjaimin: luomubanaania, luomuviiliä ...

Mutta kun se jatkui kiemurtelevana nauhana seuraavilla sivuilla tekstin keskellä, sitä voi pitää piilomainoksena. Puuttui merkintä: ilmoitus.