Author Topic: Puutaheinää puuvillasta  (Read 58613 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #45 on: 11.01.17 - klo:08:18 »
Paljonko luomupuuvillan sadot ovat tavanomaisesta? Sitä tietoa onkin yllättävästi aika vaikea netistä löytää. Yleisesti luomupuuvillalle myönteiset sivut kääntävät tarkastelun äkkiä taloudelliseen tuottoon.

Mutta tältä sivulta löydämme tämän arvion:

Quote
WHY NOT ORGANIC COTTON?
The answer is simple: the cost to grow organic cotton in California is higher than retailers are willing to pay. Studies show that organic cotton fields in California yield 40% less fiber than conventional, and lacking a secure market farmers are unwilling to risk the lower yields and corresponding decrease in financial return.
(lihav. HJ)

Mutta linkkejä noihin mainittuihin tutkimuksiin ei tarjota.

Tältä luomumyönteiseltä sivulta löydämme tämän arvion:

Long-term trial in India shows: Organic Cotton is competitive with GM crops

Eli luomupuuvilla olisi taloudellisesti kovastikin kilpailukykyistä vaihtoehtoiseen tavanomaiseen GM-viljelyyn verrattuna. Tutkimukseen siinäkin vedotaan. Selittämättömäksi jää, miksi sitten kuitenkin on näin:

Quote
Bt cotton is mostly grown by smallholders on a total of more than 99 percent of the cotton growing area. Compared to this, the production of organic cotton is vanishingly small; according to FiBL-statistics the volume is 0.6 percent of the whole cotton production in India.

Eli miten ihmeessä luomuvaihtoehto on onnistunut pysymään noin "häviävän" pienenä? Jos satotasokin olisi vain näin pikkuisen pienempi, viitatussa tutkimuksessa:

Quote
In the observation period 2007-2010, organic cotton yields were on average 14 percent lower compared to conventional cotton.

Mutta tuotantokustannukset taas reippaasti pienemmät:

Quote
However, in economic terms organic systems were on par with conventional ones: after deduction of the 38 percent lower production costs, the organic farmer has as much in his pocket as his conventional counterpart.

Lisäksi muuten pelkään eli luulen,  ettei missään noissa tutkimuksissa ole otettu huomioon luomun piilohehtaareita eli välivuosia  Jotka tietysti ovat mukana myös puuvillan luomuviljelyssä. (Ja/tai sitten tämä ilmiö.)
« Last Edit: 11.01.17 - klo:13:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #46 on: 07.03.17 - klo:18:15 »
Eipä päässyt Kela tästä irti, tänäkään vuonna. Satunnainen tuote uudesta äitiyspakkauksesta:

http://www.kela.fi/aitiyspakkaus-2017/-/blogs/puolipotkuhousut

Siinä tuoteseloste (lihav. HJ):

Quote
Puolipotkuhousut
Valkoiset puolipotkuhousut, joissa umpinaiset lahkeet.

Koko: 50–56 cm.
Materiaali: 100 % luomupuuvilla.

En nyt toista edellä jo sanomaani.

PS. 9.3.17: Tarkistuksen jälkeen: useimmat puuvillatuotteet olivat kuitenkin tavanomaista puuvillaa. Vain pari vaatetta mainittiin luomupuuvillaisiksi, itse asiassa. Järkevöitymiskehitystä? Vai eivätkö luomupuuvillaisten vaatteiden tarjoajat ole tänä vuonna kyenneet tarjoamaan tuotteitaan kilpailukykyiseen hintaan?

Mutta tänä vuonna ei siis oikeastaan tarvinnut mieltään pahoittaa:

”Kyllä minä niin mieleni pahoitin”, alkaa aina Hesarin uuden pakinoitsijan pakina.

Mutta kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun luin Hesarin pääuutissiivulta johdantona, että ”uusi äitiyspakkaus on yhä luomumpi” ja varsinaisesta uutisesta, että ”osa vaatteista on luomupuuvillaa”.

Tähänkin loistavaan sosiaaliseen keksintöön on nyt joku saanut ujutettua tätä luomuhömppää. Kuten edeltä hyvin selviää, tällä ratkaisulla on vain nostettu kustannuksia, ei saavutettu mitään etuja.
« Last Edit: 08.03.17 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #47 on: 10.03.17 - klo:05:49 »
Tällainenkin väite löytyy tältä kaupalliselta saitilta:

Riippumattojen Maailma

Quote
Noin 25 % ympäri maailmaa käytetyistä tuholaismyrkyistä käytetään puuvillan tuotannossa. Samaan aikaan vain 2,4 %  maailmanlaajuisesta hyötyviljelyalasta on käytetty puuvillan viljelyyn. Tavanomainen puuvillantuotanto käyttää lisäksi erittäin paljon vettä, joka ei kaikkialla ole yhtä lailla ehtymätön luonnonvara kuin Suomessa.

Luomupuuvillan viljelemisessä veden käyttö on huomattavasti vähäisempää kuin tavanomaisen puuvillan viljelyssä. Kiertoviljelyssä maaperän luonnollinen hedelmällisyys säilyy.
(lihav. HJ)

Mutta kuinkahan on? Hainpa Googlesta, ja päädyin ensimmäiseksi tälle sivulle:

Mythbuster: Increased water use of organic cotton?

Ja sieltähän sitä luomupuuvillan puolesta (!) tehtyä "myytinmurtamista" tuli:

Quote
Water Use {3}
Conventional cotton: Water use per pound of cotton: 0.002 AF
Organic cotton: Water use per pound of cotton: 0.0024 AF

So organic cotton doesn’t use pesticides, but it uses more water. Is this really true? There is evidence that once fields are transitioned to organic, the need for water is lessened.

Ja.sitten:

Quote
Conclusion
The water use of organic cotton compared to conventional cotton is indeed a slightly higher (0.0004 AF). But after 1 or 2 rotation cycles the soil quality rises and allows for the same or even less water usage.

Tuossa ei sitten olleet lähteet eivät joko toimineet tai niitä ei ollut. Mutta tuo väite, että ajan myötä luomupuuvillan vedenkulutus olisi pienempi, on kyllä ihan vastaavanlainen kuin se, että luomusadot paranisivat ajan myötä. Yhtä helppo heittää, ja luultavasti yhtä katteeton väite kuin sekin. Molemmissa kuulemma "on evidenssiä" - joka sitten on kyllä kovasti piilossa. Ei esitetty tuossakaan.

Ja mitä tuo kiertoviljely voisi luomupuuvillan viljelyssä olla? Eipä juuri muuta kuin muussakaan luomuviljelyssä: pellot lepovuorossa ja typpeä keräämässä, tai kompostia tuodaan muilta pelloilta. Niinpä myös vedenkulutukseen pitäisi laskea mukaan tämä vaihe. Olen aivan varma, ettei niin ei ole tehty, eli vertailtu on vain puuvillaa kasvavia peltoja (kuten satotasovertailuissakin aina tehdään).

(Hiukan hupaisa on tuo puolustelu siinä, että se oikeastaan sanoo: eihän tuo ole lainkaan totta, paitsi onhan se kyllä, "indeed" ...)

Lisäksi luomupuuvillan tuotto niiltäkin pelloilta on vain n. 75% tavanomaisesta, myöntävät ja toteavat nuo luomua puolustavatkin saitit. (Olen nähnyt alempiakin arvioita, ks. edellä 11.01.17.) Tuo vedenkulutus ilmoitettiin kuitenkin paunaa kohti, joten tällä ei välttämättä ole siinä merkitystä (vaikka muutoin on).

Mistä löytyisi tästä vedenkulutuksesta rehellinen ja objektiivinen vertailututkimus?

(Ohittaen nyt tässä muut ko. riippumattosaitin esittämät väitteet.)
« Last Edit: 10.03.17 - klo:11:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #48 on: 12.05.17 - klo:04:40 »
Tämä sivusto on väitteessään jo hieman tavanomaista kohtuullisempi ...

Mistä vaatteesi on tehty?

... mutta kallistuu silti tavallaan suosittamaan luomupuuvillaa:

Quote
Yhden puuvillakilon tuottamiseen kuluu jopa 20 000 litraa vettä. Kyllä, puuvilla on siis erittäin janoinen kasvi. Luomupuuvilla vaatii hieman vähemmän vettä, mutta silti huomattavan paljon. Puuvillan viljelyssä käytetään tavallisesti vaarallisia ja haitallisia kemikaaleja, jotka eivät ole hyväksi niin ympäristölle, viljelyksillä työskenteleville ihmisille kuin puuvillavaatteiden ostajillekaan. Luomupuuvillan käyttö on kuitenkin yleistymässä, vaikka se tuleekin tavallista puuvillaa kalliimmaksi. Sen viljelyssä ei kuitenkaan käytetä haitallisia kemikaaleja, joten mikäli vaatteiden kemikaalijäämät ja ympäristö huolettavat, on luomupuuvilla ei-luomua parempi vaihtoehto.
(lihav. HJ)

Eikä kyllä kerro lähdettä sille, miten tuo luomupuuvillan vähäisempi vedenkulutus on laskettu. Onkohan se todella laskettu tuotettua puuvillakiloa kohti? Vai sittenkin hehtaaria kohti tai oletuksella samasta hehtaarisadosta? Kun juuri edellä tuolta "Mythbuster"-saitilta löytyi tietoa, että luomupuuvillan tuotanto tarvitsee (nyt, tutkimusten mukaan) enemmän vettä, vaikkakin vain (siinä arvioituna) hitusen enemmän. Onko (tuolla suomalaisella saitilla)  luettu siitä tai jostain muualta vain tuo tulevaisuuden lupaus?

Eikä ota kantaa siihen, kuinka järkevää on olla huolestunut "vaatteiden kemikaalijäämistä". Kuittaa asian vain sanalla "mikäli". Tai evidenssiä sille, että tällaisia jäämiä ylipäänsä yleisesti löytyisi.

Eikä vahingossakaan tuo esille muuntogeenistä puuvillaa ja sitä, miten siihen pätevät tuossa kappaleessa esitetyt syytökset.

Ja onko tuollaisen (yhä vain noin tai alle) 1% osuuden kohdalla oikea, järkevä sananvalinta oikeastaan "yleistymässä"?
« Last Edit: 12.05.17 - klo:08:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #49 on: 25.05.17 - klo:05:26 »
Tällainen terveyssidemainos kertoo lukijoilleen rivien välissä, että luomupuuvillasta olisi ko. merkkien saamiseen ollut hyötyä (lihav. HJ):

Quote
Ainutlaatuinen, hengittävä siivetön ohutside, jonka pehmeä pinta on aitoa 100% luomu puuvillaa. Yksittäispakattu. Valmistettu Suomessa. Tuote on saanut myös sekä ympäristö- että allergia- ja astmaliiton merkit.

Kysyttynä ei valmistaja tai kauppias asiaa ei varmasti osaisi mitenkään perustella tai selittää. Ja voisi tuossa tietysti aina sanoa, että emmehän me mitään ole väittäneet.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #50 on: 03.06.17 - klo:04:44 »
Tässä kertaus tästä vertailusta:

Your organic cotton t-shirt might be worse for the environment than regular cotton

Tämän on kirjoittajakin huomannut:

Quote
It’s common to see the claim that organic cotton actually requires less water over time, in large part because soil with more carbon from organic matter stores water better. But generally a cotton plant requires the same amount of water whether it’s organic or not, and non-organic farmers also use plenty of methods to keep their soil heath.

Sitten artikkelissa on vertailu tuosta vedenkäytöstä, t-paitojen ja farkkujen kohdalla. Mutta emme varmaan tuosta väitteestä, että luomupuuvilla tarvitsisi vähemmän vettä, tuolla eroon pääse. Sillä sitähän on näin helppo perustella: toistetaan sitä väitettä yhä uudelleen!
« Last Edit: 08.06.17 - klo:08:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #51 on: 08.06.17 - klo:07:23 »
Puuvillan (haitalliset) ympäristövaikutukset ovat vähentyneet ja vähenevät yhä ...

Cotton’s effect on the environment continues to diminish

... eikä siinä asiassa luomupuuvillalla ole ollut eikä ole osaa eikä arpaa.
« Last Edit: 08.06.17 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #52 on: 09.08.17 - klo:05:33 »
Mainos, mutta näinkin disinformaatiota levitetään:

Luomupumpuli, 100 g SIMPLY GENTLE

Quote
Pimpeli - pumpuli!

Luomulaatuinen vanu ihon puhdistuksen apuvälineeksi. Ihanan pehmeä valinta!

Tuotteella on Soil Association -luomusertifiointi

Siinä sanotaan, vaikkei suoranaisesti sanotakaan, että luomuvanu olisi erityisen pehmeätä. Ei takuulla ole. Tässä tapauksessa tarvittaisiin makutestin sijaan tuntotesti. Sokkona. Ei takuulla järjestetä. Tuo sanoilla ja mielikuvilla "hyväily" heille varmasti riittää.

S-ryhmän Foodiesta löytyi myös (tavanomaisen) pumpulivanun hinta. Pari tuotetta, molemmat alle kympin kilo. Kun tuo tuote maksaa kilolta 40 euroa. P:n puhumisesta (tai kirjoittamisesta) pyydetään kovaa palkkaa.
« Last Edit: 09.08.17 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #53 on: 19.09.17 - klo:04:35 »
Hesarissa oli tänään juttu retkeilyvaatteista, jotka sisältävät keinokuituja, siis muovia. Ynnä varoitteluja, spekulaatioita mikromuovin vaaroista luonnolle ja ihmisellekin. Sinänsä aiheellista, varmasti. Tai ainakin, ehkä.

Mutta miksi vaihtoehtona systemaattisesti koko jutussa oli esitetty luomupuuvilla? Sitä ei jutussa mitenkään perusteltu,  näin vain oli tehty.

Tavanomainen puuvilla ei joka tapauksessa muovia sisällä. Kankaaseen sitä voidaan tietysti lisätä, mutta jutun esimerkkikin oli vaatteesta, joka sisälsi 35 prosenttia luomupuuvillaa ja 65% polyesteriä.
« Last Edit: 19.09.17 - klo:08:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #54 on: 30.09.17 - klo:08:03 »
Tämäntyyppistä roskaa ja piilomainontaa julkaistaan yhä lapsiperheille suunnatussa aikakauslehdessä:

Luomu, eko ja öko – mitä merkinnät lastenvaatteissa tarkoittavat?


Quote
2. Luomu lupaa vähemmän kemikaaleja
Jos haluat lapsesi iholle mahdollisimman vähän kemikaaleja, valitse GOTS-sertifioitu luomupuuvilla. Se takaa Ökotex-laadun sekä sertifioidun luomupuuvillan käytön.
[...]
4. Tarkkana, jos iho on herkkä
Luomulaatu ja myrkyttömyys ovat hyvä valinta erityisesti vauvoille, allergisille ja atooppiselle iholle, mutta sopivat kaikille.

Kirjoittajan firma on tietysti luomupuuvillan myyjä.
« Last Edit: 30.09.17 - klo:10:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #55 on: 08.01.18 - klo:14:30 »
Tällaisia perustelemattomia väitteitä saattaa putkahtaa milloin tahansa missä tahansa, niinkuin tässä:

Miljoonat sukkahousut lentävät roskiin, miksei niistä tehdä kestävämpiä? ”Markkinalogiikka toimii niin, että on parempi tehdä huonompaa”

Quote
Mistä ekologisen materiaalin tunnistaa?

Jos etsii puuvillaisia tai villaisia sukkahousuja, kannattaa suosia luomutuotantoa. Myös bambusukkahousuja voi pitää ekologisempana vaihtoehtona, koska bambu kasvaa nopeasti

Vaikka jo tuossa kappaleessa asia tavallaan kiistetään, eli tuottoisampi bambu on ekologisempi. Ja artikkelissahan oli jo sanottu:

Quote
Luonnonmateriaaleista tehdyt puuvilla- ja villasukkahousut eivät ole välttämättä yhtään ekologisempia tai eettisempiä. Puuvillan tuotanto kuluttaa paljon vettä, ympäristöä ja kemikaaleja.


Kaikkia noitahan heikkotuottoisempi luomupuuvilla kuluttaa vielä tavanomaista enemmän. Myös "kemikaaleja", niitä omiaan.

Mutta tuo luomuvaihtoehdon suosittelu on heillä kuin polvirefleksi lääkärin kumivasaran kopautukseen. Tai sitten markkinalogiikka tomii niin, että kannattaa myydä kalliimmalla sitä, mistä on ennenkin saatu kalliimpi hinta?
« Last Edit: 09.01.18 - klo:01:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #56 on: 02.02.18 - klo:04:11 »
Tässä Elloksen mainoksessa esitetään vähintäänkin puolitotuuksia ja oikeastaan kyllä puutaheinää:

https://www.ellos.fi/name-it/nbfdakka-pant-housut/1515190-01-62 (Ja: "Lue lisää")

Quote
Tuote sisältää ekologista puuvillaa, joka on viljelty ilman kemiallisia torjunta-aineita, keinotekoisia lannoitteita ja geenimuuntelua (GMO). Tämä tekee viljelijöiden työolosuhteista terveellisemmät ja parantaa maaperää.

Teoreettisesti torjunta-aineiden välttäminen vähentää työntekijöiden altistumista (mutta suojavarusteita on olemassa). Mutta niitä vähentäisi myös geenimuunneltujen lajikkeiden käyttö. Joka samalla kuitenkin säilyttäisi satotason tai sitä parantaisi.

Kaikkien kolmen mainitun välttäminen ei mitenkään paranna maaperää. Eikä geenimuuntelun ja keinotekoisten lannoitteiden välttäminen edes teoreettisesti tee työolosuhteita terveellisemmiksi.

"Ekologista puuvillaa" ei ole olemassa, kyse on luomupuuvillasta, suomenkielellä. Ruotsalainen firma, joka yrittää tuossa harhaanjohtaa suomalaisia samalla tavalla kuin ruotsalaisiakin harhaanjohdetaan. Tai tuon mainoksen toimittaja on aivan uusi alalla? Eikä osannut kääntää oikein?

Puhumatta nyt (uudelleen, ks. edellä koko tämä keskusteluosio) siitä, miten viljelyalaa ja vettä tuotettua kiloa kohti tuhlaavaa luomupuuvillaa ei millään voi kutsua "ekologiseksi", jolla sanalla yleisesti viitataan luontoa suojelevaan tai säästävään vaihtoehtoon.

PS. Palaute lähetetty nyt myös Ellokselle sen yhteydenottolomakkeella.
« Last Edit: 11.02.18 - klo:09:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #57 on: 11.02.18 - klo:08:01 »
Ei ole Ellokselta vastausta tullut.

****

Entä jos edellä esitetyn perusteella haluaisi suosia muuntogeenistä puuvillaa, ekologisimpana vaihtoehtona? Siinä taitaisi olla vähän samanlainen tilanne kuin GMO-ruoassakin. Ainakin netin mukaan luomupuuvillaa tarjotaan kovasti, mutta muuntogeenistä puuvillaa ei ainakaan mainoksien mukaan ole Suomessa tarjolla. Tietysti sitä saattaa silti olla, mutta siitä ei ole vain raaka-aineiden selostuksessa mainittu (muuntogeenisten ainesosien ilmoittaminen muussa kuin ruoassa ei liene pakollista).

Vrt. tätä keskusteluamme:

GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita
« Last Edit: 11.02.18 - klo:09:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #58 on: 20.02.18 - klo:04:19 »

Asia etenee, mutta rauhallisen järjestyneesti, virkatietä:

Quote
Kiitos yhteydenotostasi.
 
Olemme lähettäneet viestisi eteenpäin tuotekuvauksista vastaavalle henkilölle.

Ystävällisin terveisin

Karoliina, Ellos asiakaspalvelu
« Last Edit: 20.02.18 - klo:05:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Puutaheinää puuvillasta
« Reply #59 on: 23.09.18 - klo:13:50 »
Tässä tämä ekologisuutta  tavoitteleva blogisti ...

Ekologisempaa ja eettisempää sisustamista

... "onnistuu" tekemään valinnan, jonka seuraus on täsmälleen päinvastainen kuin se, jota hän tavoitteli:

Quote
Puuvillatuotteille yritän miettiä vähemmällä vesimäärällä valmistuvia vaihtoehtoja, tai ainakin ostamaan puuvillani luomuna.

PS. Maininta tästä kirjoitettu nyt kommenttina ko. blogiinkin.
« Last Edit: 23.09.18 - klo:14:52 by Heikki Jokipii »