Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Oikeutta eläimille?

(1/2) > >>

Heikki Jokipii:
Tästä tuli sitten ihan hallitustason juttu, ja Hesarissakin asiaa puidaan, ks.

Oikeutta eläimille -pääsivu ja sitten kehotetaan


--- Quote ---Mikäli www.tehotuotanto.net -sivuilla esitetyt kuvamateriaalit järkyttävät sinua, anna joululahja eläimille.
--- End quote ---

(huomaa tuo "tehotuotanto"-sana linkin nimessä - joka ei johdakaan sinne, vaan sieltä tänne?)

http://www.oikeuttaelaimille.net/ttnet/

jossa kuulemma kerrotaan "Totuus suomalaisesta eläintuotannosta".

Sieltä voi katsoa videonkin.

Mitä ajatuksia tämä herättää?

(Vaikka minulla onkin jo asiasta kuva ja mielipide, niin avaan tämän keskustelun sitä omaa mielipidettäni heti sanomatta!)

Matti Pekkarinen:
Ihmisistäkin saisi kuvatuksi vastaavan koosteen, vielä vaikuttavammankin: sairaita, kuolevia, kuolleita... nälkään kuolevia jne. Caseja löytyy, ainakin kun ahkerasti etsii.
Lieneekö tarkoitus lisätä luomun myyntiä, en tiedä.
Luomu ei mielestäni ole ratkaisu... pikemminkin se on ongelma, tässäkin asiassa: http://mattipekkarinen.net/sivu2.htm#s218elainsuoj

Matti

Heikki Jokipii:
Minä - kaupunkilaispoikana  ;) - katsoin tuon videon. Kyllä, likaistakin oli. Mutta olenko käsitänyt väärin, että siat - silloin tällöin ainakin - piehtaroivat mudassa?

Olen lukenut nyt useitakin asiantuntija-artikkeleita (kirjoittajina eläinlääkäreitä jne.), joissa tätä asiaa käsitellään. Ja niissä ei ole mitenkään hermostuttu ko. videoista.

Ihan erikseen todettiin, että eläimistä valittavasti osa kuolee, eikä niitä välttämättä heti saada pois haettua. Eli kuvaajat ovat olleet asialla joskus aamutuimaan tms.? Luultavasti. Kuolleisiin eläimiin koko video oikeastaan keskittyi.

Yhden jutun minäkin luulen tietäväni: emakko on aivan syystä kaltereiden takana, kun pikku porsaat tavoittelevat sen nisiä. Ellei se olisi, olisi riski, että se kääntyisi niiden päälle, ja tukehduttaisi jonkun. Eikö?

Matti Pekkarinen:

"Minä - kaupunkilaispoikana  ;) - katsoin tuon videon. Kyllä, likaistakin oli. Mutta olenko käsitänyt väärin, että siat - silloin tällöin ainakin - piehtaroivat mudassa? "
-Kyllä tonkivat ja piehtaroivat mielellään, mutta filmillä näkyvä lika taisi kyllä olla ulostetta. Ko. sikalassa oli ilmeisesti ripulia, ja silloin tahriintuminen on väistämätöntä. Kunnon rehuilla, hygienialla ja lääkkeillä ripulit pitkälti vältetään.

"Ihan erikseen todettiin, että eläimistä valittavasti osa kuolee, eikä niitä välttämättä heti saada pois haettua. Eli kuvaajat ovat olleet asialla joskus aamutuimaan tms.? Luultavasti. Kuolleisiin eläimiin koko video oikeastaan keskittyi."
-Ymmärrettävistä syistä liikkeellä lienee oltu aamuöisin.

"Yhden jutun minäkin luulen tietäväni: emakko on aivan syystä kaltereiden takana, kun pikku porsaat tavoittelevat sen nisiä. Ellei se olisi, olisi riski, että se kääntyisi niiden päälle, ja tukehduttaisi jonkun. Eikö?"
-Joo: karsinan mitat ja rakenne on imettävällä emakolla tarkkaan mietitty, juuri tuosta syystä. Porsaat pääsevät aidan ali kulkemaan syrjemmällekin. En ole aikoihin sattunut sikalassa käymään, joten ihan tarkkaan en ratkaisuja osaa kuvailla.

Matti

Heikki Jokipii:
Hesarin yleisönosastossa reagoitiin tähän asioan, mutta lopulta aika monella tavalla. Tottalai siellä oli myös "pakollinen luomumanoskin", mutta sen lisälsi oli tällaisia kirjoituksia, tässä otteita parista 1.12.2007.

ERKKI O. AURANEN kirjoiitti otsikolla "Lainmuutos ei vaikuta eläinten käytökseen", ja sanoi mm. näin:


--- Quote ---Keskustelussa tulee ottaa huomioon eläinten luonnonmukainen käyttäytyminen. Kun kanahäkissäni sai olla Suomessa viisi kanaa ja Ruotsissa neljä kanaa, olivat kanat terveitä ja kuolleisuus alhaista.

Eläinaktivistit ja -suojelijat vaativat kanahäkkien kieltämistä ja kanojen päästämistä "vapaiksi", jolloin kanojen luonteessa olevan kannibalismin johdosta kanat nokkivat heikompiaan julmasti, ja kuolleisuus on suurehkoa.

Samoin sikojen luonne on todella "sikamainen", eli siat haluavat rypeä mudassa ja lannassaan. Helsingin Sanomissa 30. 11. oleva kuva esittää erittäin puhtaita sikoja!

Ruotsissa Uppsalan yliopistossa oli 1970-luvulla maatalousosasto, jossa tutkittiin kanan hyvinvointia häkissä. Minunkin valmistamiani kanahäkkejä oli tutkimuksissa mukana. Yliopiston raportin mukaan kanat olivat terveempiä häkissä kuin lattialla vapaana. Onhan tosiasia, että eläimet tuottavat munia ja lihaa ja maitoa parhaiten silloin, kun ne ovat terveitä.

Kanaloissa kerätään kuolleet ja sairaat kanat pois kerran päivässä. Sikaloissa sairaat eläimet siirretään kerran päivässä erilliseen sairaskarsinaan. Samalla kuolleet kerätään pois ja ne joko haudataan maahan tai ruhot poltetaan. Kuolema on nimittäin väistämätöntä myös eläinmaailmassa, ja joskus se tulee yllättäenkin.

Kanaloista ja sikaloista saa hätkähdyttäviä kuvia, kun ottaa kuvat juuri ennen kuin hoitaja vie kuolleet pois.
--- End quote ---

Saman päivänä oli siten toinekin kirjoitus, jonka oli kirjoittanut JAANA MERIKALLIO. Se oli oikeastaan aika mielenkinnoinen, siitä lainaus:


--- Quote ---Söisin lihaa mielelläni, jos tietäisin, että eläimet ovat saaneet elää onnellisen, eläimellisen elämän. Luomuliha takaa tämän, mutta miksi sitä ei Suomessa saa?

Aina, jos sitä on saatavilla, ostan sitä. Lihatiskillä saan usein vastauksen, että sitä ei saada tai se on myyty loppuun. Lehdistä taas saan lukea, että luomulla ei ole kysyntää.

Atria sekoittaa luomulihan tehotuotetun sekaan taloudellisista syistä johtuen. Muissa maissa, esimerkiksi Tanskassa, luomu on kannattava bisnes, ja sillä on merkittävä markkinaosuus. Miksei Suomessa?

Jos luomulihan tie lihatiskille on näin kivinen ja kaupallisesti mahdoton, niin olisiko mahdollista lanseerata markkinoille hiukan väljemmin kriteerein, mutta kuitenkin luotettavasti tuotettua "onnellisen eläimen lihaa"?

Minulle kuluttajana on oleellista se, että eläin on saanut elää hyvän elämän. Sillä on jo vähemmän merkitystä, onko eläin ruokittu sataprosenttisesti luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla, ja vielä vähemmän on merkitystä sillä, että luomulihan tien teurastamolta lihatiskille pitäisi kulkea täysin omia reittejään, erillään muusta lihasta.

[...]

Jos luomu ei onnistu, niin eikö edes eläinten eläimellisempi elämä? Varmasti tällä lailla tuotetulle lihalle löytyy halukkaita ostajia, vaikka se maksaisikin enemmän kuin tehotuotettu liha.
--- End quote ---

Lihavointi HJ. Otsikkona hänellä oli: "Onnellisen eläimen liha menisi taatusti kaupaksi". Kommentoimatta tässä vaiheessa ...


Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Go to full version