Tämäkin on hyvin käytännönläheinen idea:
__________
BANGLADESH
Ilmastonmuutos ajaa korottamaan tulvavalleja
Rafiqul Islam
Rafiqul Islam, 23.05.16 (IPS) - Miljoonien bangladeshilaisten kodit ja pellot uhkaavat jäädä veden alle ilmastonmuutoksen edetessä. Maa on kuitenkin päättänyt panna hanttiin vesimassoille korottamalla rannikon tulvavalleja metrin tai kaksi.
Seuraava >>
__________
Ainakin, jos se perustuu havaittuihin haittoihin, eikä sellaiseen spekulaatioon kuin Suomenlahdella. Linkkaan tuon artikkelin tänne, kun se ilmestyy nettiin.
PS. 25.5.16: Tässä se on:
Bangladesh varautuu ilmastonmuutokseen tulvavalleja korottamallaTuota lukiessa tuli mieleen, ja tarkistin. 1960-luvulta, johon artikkelissa viitattiin, väkiluku on siellä kolminkertaistunut, n. 50 miljoonasta yli 150 miljoonaan. Ja kasvaa yhä nopeasti, n. 1,6% vuodessa. Siihen "tulvaan" ei sitten niin helppoa niksiä olekaan.
Se kyllä poistaa keinovalikoimasta yhden: suoja-alueiden muodostamisen. Maa on kertakaikkiaan otettava viljelykseen viimeistä aaria myöten. Se on jo nyt yli kaksi kertaa tiheämmin (yli 1000 as./km
2) asuttu kuin Alankomaat, johon se on jossain suhteissa muutoin verrattavissa.
PS: 26.5.16: Tämä viimeinen kappale - edellisen pohjalta - on siten problemaattinen:
Merenpinta nousee Bangladeshissa eri ennusteiden mukaan 26–98 senttiä vuoteen 2100 mennessä. Metrin nousu veisi 17 prosenttia maa-alueesta ja kodin 31 miljoonalta ihmiseltä, paikallinen Unnyan Onneshan -järjestö laskee.
Metrin nousuun varautuminen perustuu ilmastomallien pahimmasta päästä oleviin skenaarioihin, ei varmasti toteutuneen kehityksen ekstrapolointiin. Itse asiassa jokien tuoma liete taitaa tällä hetkellä
kasvattaa Bangladeshin maa-alaa! Mikä ei tietysti merkitse, etteivätkö
myrskyt silti tekisi pahojaan.
Mutta tuosta voi lisäksi laskea, että tuo skenaario perustuu arvioon, että v. 2100 mennessä Bangladeshissa on
vain 182 miljoonaa asukasta. World Factbookin mukaan siellä on
jo nyt tämä määrä asukkaita: 168,957,745 (July 2015 est.). Tuolla väestönkasvulla 182 miljoonaa olisi saavutettu alle 10 vuodessa.
Näin siis tuo laskelma perustuu merenpinnan nousun osalta
äärimmäisen pessimistisiin ja väestönkasvun osalta
äärimmäisen optimistisiin oletuksiin.
Tuossa ei ole tietysti sanottu, etteivätkö oletukset - molemmat tai jompikumpi - voisi olla oikeitakin, realistisia. Väestönkasvuakin on onnistuttu eri puolilla maailmaa hillitsemään, ei ole kirkossa (tai moskeijassa, tässä tapauksessa?) kuulutettu, etteikö se voisi onnistua Bangladeshissakin.