Author Topic: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan  (Read 283177 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #135 on: 31.03.14 - klo:11:53 »
Uusi IPCC:n raportti kertoo HS:n mukaan tätä:

Ilmastoraportti: Talouskasvu romahtaa, viljasadot tyrehtyvät, myrskyjä luvassa

Sitähän se kertoo, mutta ko. raportin päätöksentekijöiden yhteenvedosta (taulukko 7) oli luettavissa, että seuraavaan noin 15 vuoteen ennusteet viljasadosta jakautuivat aivan tasan: puolet ennusti vähenemistä ja puolet ennusti kasvua!

Sen jälkeen ennusteet kallistuivat vähenemisen puolelle, tropiikin kahden puolen. Lauhkean ilmaston satoihin ei vaikutusta arveltu olevan.

Mutta edelleen "yläreunan" vähenemisennuste oli jossain 25 prosentissa. Viittaan edelleen jo edellä esittämääni: jos juuri siellä etelässä (ennenkaikkea Afrikassa) sadot ovat nostettavissa 100-200% nykyisestä, silloin ei edes tuo 25% väheneminen tunnu yhtään missään!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #136 on: 03.04.14 - klo:12:56 »
Tuolla Kepan uutiseen ...

IPCC: Luvassa lämpimämpi, märempi ja rankempi maailma

... liityvässä keskustelussa yritin muotoilla ajatusta ja ideaa, miten ilmastonmuutokseen liittyvä "aktivismi" onkin sitten muissa asioissa "passivismia".

Ilmastonmuutosta voi ehkä yrittäää ehkäistä aktiivisin toimin. Mutta maatalouden alueella ei tällaista optiota ole? Täytyy vain odottaa, miten se nyt ensi vuosikymmeninä esim.  Afrikassa kehittyy?

Quote
Hakala myös painotti, että satoihin - ja ruoantuotantoon ylipäänsä - vaikuttaa todella monta eri tekijää, joista sään osuus on helpoiten tulkittavissa. Vaikeammin analysoitavia ovat esimerkiksi tulvat, poliittiset tilanteet, hallinnon vakaus, maanomistus, tuotantopanosten (lannoitteiden, teknologian, ...) hankintakyky, varastointi, jakelu, kuluttajien ostovoima ja ruoan hinta.

Ja sitten katsoa, miten ilmastonmuutos siihen - oletuksena aika lailla nykyisellään olevaan? - maatalouteen iskee?

***

Sikäli kuin muistan, skenaariot hiilidioksidipäästöjen kehityksestä, joita tehtiin 10-15 vuotta sitten, perustuivat oletuksiin, että koko maailma, Afrikkaa myöten, vaurastuu 100 vuoden aikana valtavasti, kansantuotteella mitattuna reippaasti yli meidän - nykyisin rikkaan maailman - nykytason! Samainen KEPA kyllä kertoo toisaalla näistä tämänsuuntaisitakin skenaarioista.

(Sittemin näille skenaarioille on annettu tieteelliseltä kuulostavat lyhenteet - ja samalla kokonaan unohdettu, mitä ne pitivät sisällään!)

Minusta olisi aika uskomatonta, että nuo skenaariot voisivat toteutua, elleivät kehitymaat saisi maatalouttaan kuntoon.

Ja jos ne saavat maataloutensa kuntoon, eivät taas tuollaiset uhkakuvat ruoantuotannon romahtamisesta voi toteutua.

 
« Last Edit: 08.04.14 - klo:05:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #137 on: 04.04.14 - klo:14:54 »
Suomessa valmistellaan nyt myös "ilnastonmuutoksen kansallista sopeutumisstrategiaa". Valmisteluryhmän vetäjäksi on laitettu MMM:n (!) kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Näin hän sitten tässä ...

Miksi sopeutuminen ilmastonmuutokseen on Suomelle tärkeää

... "viran puolesta" kertoo:

Quote
Tekemättä jättäminen tulee kalliiksi! Erityisesti pitkäkestoisiin ja -vaikutteisiin investointeihin ja yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamiseen kannattaa panostaa aikaisessa vaiheessa. Korjaavat toimenpiteet myöhemmin tulevat usein kalliiksi.

Kansallisen sopeutumisstrategian luonnoksen otsikosta päätellen sen silmämääränä on vuosi 2022.

Uskallan ihan varmasti sanoa, että jokainen investointi, jokainen toimenpide, joka on tehty tänä aikana maataloudessa, tähän asiaan varautumisen suhteen, valuu tänä aikana täysin hukkaan.

Ja "tekemättä jättäminen" tulee hyvin halvaksi.

Koska jopa IPCC:n skenaarioiden mukaan Suomen ilmasto on tuolloin käytännössä aivan sama kuin nykyisin. (Ja jopa vuosikymmenen, pari - samojen skenaarioiden mukaan - sen jälkeen.)

Jos sellaista tehdään, että nyt ryhdytään kokeilemaan esim. maissin kasvatusta Suomessa (jota on väläytelty lehdissä) - en oikeastaan haluaisi suostua tällaisen maksumieheksi. Mutta eihän veronmaksaja valitse, haluaako vai ei.

***

Kuulen sieltä takarivistä vastaväitteen, että kyse on varustautumisesta pidemmällä tähtäimellä tapahtuviin muutoksiin.

Kuulkaa, hyvä rouva, se ei nyt pidä paikkansa, tässä yhteydessä. Siinä lukee vuosiluku 2022!
« Last Edit: 04.04.14 - klo:15:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #138 on: 07.04.14 - klo:06:02 »
Richard Tol, IPCC:n raportin valmisteluun osallistunut tiedemies, joka protestiksi asialle veti "nukkensa pois" eli kielsi nimeään käyttämästä, kertoi, että mm. juuri maatalousasioissa oli päätöksentekijöiden yhteenveto tehty "mediaseksikkäämmäksi":

"In the current SPM there are a number of statements in there that are widely cited that are just not correct,” Tol says.

One prediction has it that crop yields will begin to fall dramatically, a statement “that is particularly not supported by the chapter itself,” Tol says. “What it completely forgets is technological progress and that crop yields have been going up for as long as we’ve looked at crop yields.”

Eli hänenkin mukaansa asiassa tuossa SPM:ssä unohdettiin teknologinen kehitys. Eikä itse raportin kyseinen kappale antanut erityistä tukea ajatukselle, että sadot olisivat alkaneet dramaattisesti pienentyä tai niin kävisi jatkossakaan.
« Last Edit: 07.04.14 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #139 on: 08.04.14 - klo:04:41 »
Varsinaisen raportin maatalousosuudesta:

Quote
Formal detection of impacts requires that observed changes be compared to a clearly specified baseline that characterizes behaviour in the absence of climate change (Chapter 18). For food production systems, the number and strength of non-climate drivers, such as cultivar improvement or increased use of irrigation and fertilizers in the case of crops, make defining a clear baseline extremely difficult. Most non-climatic factors are not very well characterized in terms of spatial and temporal distributions, and the relationships between these factors and specific outcomes of interest (e.g., crop or fish production) are often difficult to quantify.

Attribution of any observed changes to climate trends are further complicated by the fact that models linking climate and agriculture must, implicitly or explicitly, make assumptions about farmer behaviour. In most cases, models implicitly assume that farming practices or technologies did not adjust in response to climate over the period of interest.
(s. 5-6)

Melko monimutkaisesti sanottuna siis se, että
- on äärimmäisen vaikea arvioida, miten maatalous kehittyy ilman ilmastonmuutosta
- ei tiedetä, mitä muuta asiassa tulevaisuudessa tapahtuu (esim. lannoitus ja keinokastelu)
- niinpä perusarviota on äärimmäisen vaikea tehdä
- kun se on vaikeaa, mallintajat menevät useimmiten yli siitä, missä aita on matalin, ja olettavat, että viljelijät toimivat kuten ennenkin, eivätkä esim. yritä sopeutua ilmaston muutoksiin - ja se on se käytetty perusarvio

Josta minä teen johtopäätöksen, että kaikki ruoan tuotannosta esitetyt (ainakin johonkin täsmällisyyteen pyrkivät) ennusteet - tuossa raportissa ja SPM:ssä, ja sitten lehdistötiedoitteissa jne. - ovat käytännössä aika lailla arvottomia arvauksia, (pilkallisessa mielessä) "akateemista" puuhastelua.

Tuo oletus asioiden jatkumisesta ennallaan saattaa olla puolustettavissa lyhyellä tähtäimellä, mutta jos puhumme 50-100 vuodesta, se ei ole. Ja ilmastonmuutoksessa puhumme tällaisista aikajänteistä, emme ensi vuodesta emmekä ensi vuosikymmenestäkään.

Itse raportti kyllä puhuu myös adaptaatiosta, ja siinä käydään laajasti läpi erilaisia asiaan vaikuttavia tekijöitä, kasvinjalostusta myöten. Mutta näin lopulta "liikkuvia osia" on minusta ylivoimaisen paljon, minkäänlaiseen ennustamiseen.

Mutta oli miten oli, sellaista ennustetta ko. raportti ei kyllä tehnyt, että "viljasadot tyrehtyvät" (HS, ks. edellä).

***

Toisaalta, ennustamisesta. Paul Ehrlich ennusti 1960-luvulla, että ihmiskunnan ruokkimiminen jatkossa (jo jostain 1980-luvulta eteenpäin) ei onnistu. Norman Borlaug ei tehnyt ennusteita.

« Last Edit: 08.04.14 - klo:05:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #140 on: 09.04.14 - klo:10:34 »
Ben Pile -niminen kirjoittaja sanoi - viitaten samaan em. raportin kohtaan kuin minä yllä - kritiikissään tästä ...

"[...] että viljelijät toimivat kuten ennenkin, eivätkä esim. yritä sopeutua ilmaston muutoksiin - ja se on se käytetty perusarvio"

... vielä ilkeämmin, että siis [myös] IPCC olettaa, että viljelijät ovat tyhmiä.
« Last Edit: 09.04.14 - klo:10:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #141 on: 11.04.14 - klo:06:31 »
Mitä nykytilanteeseen tulee, niin on kyllä etsimällä etsittyä, jos (Kepan uutisesta) ...

Quote
Vaikka ruoantuotanto on kasvanut viimeisten 40 vuoden aikana, voidaan osoittaa, että joillakin alueilla ilmastonmuutos on jo nyt pienentänyt satoja.

... jos "up to date"-tilanne on kuitenkin globaalisesti tällainen, ja aivan viiime vuosiin asti.

Kun tuollaisia "joitakin alueita" aina varmasti löytyy, epäilen suuresti, että olisi tosiaan pystytty osoittamaan, että nämä paikalliset/alueelliset sadon vähenemiset olisivat johtuneet juuri ilmastonmuutoksesta.

Ja kun ilmastonmuutoksen pitäisi sitten olla globaalinen ilmiö, niin jatkuvasti nousevat keskiarvot väistämättä sitten kertovat, että samainen ilmastonmuutos (?) on sitten jossain muualla suurentanut satoja, ja vielä menetykset ylikorvaten!

***

Tässä keskustelussa minua häritsee se lähes pakkomielteinen pyrkimys tuoda esille, että ilmastonmuutos jo nyt olisi aiheuttanut sitä ja tätä hirveätä - vaikka tutkimus, ihan IPCC:nkin mukaan, ei tällaista ole osoittanut. On sitten ihan toinen asia, mitä ilmastonmuutos tulevaisuudessa voisi aiheuttaa (jos keskilämpötila kohoaa useilla asteilla jne.).

Juuri tätä pakkomiellettä parodioimaan on tehty tämä:

A complete list of things caused by global warming

Quote
and all on 0.006 deg C per year!
« Last Edit: 11.04.14 - klo:07:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #142 on: 27.04.14 - klo:08:01 »
Edellä mainittu Richard Tol palaa samaan asiaan blogiartikkelissaan (IPCC again):

Quote
In the earlier drafts of the SPM, there was a key message that was new, snappy and relevant: Many of the more worrying impacts of climate change really are symptoms of mismanagement and underdevelopment. This message does not support the political agenda for greenhouse gas emission reduction.
(lihav. alkup.)

Lihavoidun lauseen kääännös (HJ): Useat huolestuttavammista ilmastonmuutoksen vaikutuksista ovat tosiasiassa oireita asioiden huonosta hoidosta ja alikehityksestä.

(Joka siis hänen mukaansa oli ko. asiakirjan aiempien versioiden uusi avainsanoma!)

Tol myös toistaa tämän:

Quote
The SPM omits that better cultivars and improved irrigation increase crop yields.


Eli päätöksentekijöiden yhteenveto jättää mainitsematta, että paremmat lajikkeet ja parempi kastelu nostavat satoja.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #143 on: 06.05.14 - klo:10:20 »
Tämä WSJ:ssä ilmestynyt analyysi ...

Sacrificing Africa for Climate Change

(so. Afrikan uhraaminen ilmastonmuutokselle/ilmastonmuutoksen alttarille)

... tulee hyvin lähelle sitä, mitä itsekin olen asiassa funtsannut.

Varsinkin, jos vaihtaa artikkelissa käsitellyn energiantuotannon tilalle maataloustuotannon menetelmät.
« Last Edit: 06.05.14 - klo:10:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #144 on: 07.05.14 - klo:06:31 »
Tässä keskustelussa minua häritsee se lähes pakkomielteinen pyrkimys tuoda esille, että ilmastonmuutos jo nyt olisi aiheuttanut sitä ja tätä hirveätä - vaikka tutkimus, ihan IPCC:nkin mukaan, ei tällaista ole osoittanut. On sitten ihan toinen asia, mitä ilmastonmuutos tulevaisuudessa voisi aiheuttaa (jos keskilämpötila kohoaa useilla asteilla jne.).

Ja "juuri" kun tuon ehdin kirjoittaa, niin Obaman hallinto julkaisee tämän raporttinssa, josta YLE:n uutiset koko tämän aamun ovat kertoneet ..

Raportti maalaa synkän kuvan Yhdysvaltain ilmastosta

... ja siellä:

Quote
– Johtopäätöksissä ei ole epäselvyyttä. Ilmastonmuutos ei ole jossain kaukana tulevaisuudessa, vaan se vaikuttaa jo nyt jokaisen amerikkalaisen elämään, vahvisti myös presidentti Barack Obama.
(lihav. HJ)

Ja sitten tietysti varaus:

Quote
– Toivottavasti viesti menee perille julkistamalla faktat todellisista kustannuksista. Vaikka emme voi yksittäisiä sääilmiöitä liittää suoraan ilmastomuutokseen, tiedämme, että sään ääri-ilmiöt lisääntyvät lämpötilan noustessa, ja se taas tarkoittaa sitä, että yhä useampi ihminen joutuu vaaraan, yhä useampi koti tuhoutuu ja mahdollisesti yhä useampia ihmishenkiä menetetään, presidentti sanoi.
(lihav. HJ)

Tuohon:

- jos "emme voi yksittäisiä sääilmiöitä liittää suoraan ilmastonmuutokseen", niin emme sitten kertakaikkiaan voi *)
- IPCC:n raportit eivät tue ajatusta, että sään ääri-ilmiöt olisivat lisääntyneet
(eikä niissä esitetä edes yksiselitteistä ennustetta siitä, että ne tulisivat lisäääntymään, minun käsittääkseni, ellei korkeampia lämpötiloja sinänsä luokitella "ääri-ilmiöksi".)

__________________

*) tällaisesta vihjailusta, vrt. vaikka toisessa keskustelussamme esitetty rinnastus, skenaario 1600-luvusta:

"En minä väitä mitään yksittäisistä tapauksista, mutta senjälkeen kun Kaisa Matintytär muutti pitäjään, lehmät ovat olleet usein ummessa, hallaöitä on esiintynyt .. "
« Last Edit: 07.05.14 - klo:12:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #145 on: 07.05.14 - klo:08:22 »
Nyt sitten tietysti MMM on avannut tällaisen keskustelun kansalle ("Ota kantaa"):

Kerro miten ilmastonmuutokseen pitäisi varautua?

Kuten edellä (04.04.14) todettu, oikea vastaus asiaan on, ainakin maataloudessa, vuoteen 2022 mennessä: ei millään tavalla.

Mutta sinne tuskin kannattaa mennä tätä oikeaa vastausta kertomaan.
« Last Edit: 07.05.14 - klo:08:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #146 on: 08.05.14 - klo:15:24 »
Taisin olla osittain tuossa väärässä.

Nimittäin tähän Matin tuolla toisesssa keskustelussa mainitsemaan suorakylvöön on varmasti syytä satsata!

Oikeastaan mahdollisesta ilmaston kehityksestä riippumatta. Mutta myötäsukaisesti tuon hiidlidioksidipäästöjen vähentämisen tavoitteen kanssa. Ja käsittääkseni hyvin kustannustehokkaasti.

Kannattaisiko tätä asiaa kuitenkin mennä tuonne "Ota kantaa"-keskusteluun tuomaan esillle / mainostamaan?
« Last Edit: 09.05.14 - klo:06:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #147 on: 11.05.14 - klo:07:28 »
Tutkimusta ja keskustelua tässä asiassa täytyy seurata:

Köyhdyttääkö hiilidioksidi ravintomme?

Ko. "ilmastoskeptinen" saitti antaa vastauksen, että ongelma olisi (melko helposti) hoidettavissa, mutta onko se?

Sivulla on linkit tutkimukseen, ja muihin uutisiin asiassa.

Muistan, että tuo väite/teoria oli kovasti "tapetilla" noin 10 vuotta sitten, mutta sitten jotenkin hävisi keskustelusta. Olisiko syynä silloin ollut, että tieteellinen näyttö oli riittämätöntä? Olisiko tämän uuden tutkimuksen osalta nyt toisin?

Mitä mahdollisiin ratkaisuihin tulee, niin minulla kyllä tulee mieleen GM-tekniikka ... vaikken osaakaan yksityiskohtaisesti sanoa, miten.
« Last Edit: 11.05.14 - klo:07:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #148 on: 13.05.14 - klo:07:04 »
Tässä on eräs yhteenveto siitä, miten em. asiaa on n. 10 vuoden aikana tutkittu:

Nutrition

Kaiken kaikkiaan asia littty ilmiöön nimeltä piilonälkä, "hidden hunger" - joka ei siis ole maailmassa tuntematon ilmiö nykyisinkään.

Osittain ainakin tuo mainitun tutkimuksen pelottelu siten käsittääkseni perustuu myös oletukseen, että "köyhät teillä on aina keskuudessanne", so. että jatkossakin suuri osa ihmisistä syö lähes ainoastaan perusruokaa, oli se sitten riisiä tai vehnää.

Toisaalta kehitystyö on jo aloitettu, tässä esim. enemmän rautaa sisältävästä riisistä:

GM Rice to Combat Iron Deficiency

Ja olen varma siitä, että jos tällainen riisi lanseerataan, eräät vihreät järjestöt keksivät heti noin 10 syytä, miksei sitä tarvitakaan, miten ihmisten raudan puutteen ongelma voidaan ratkaista ihan helposti jollain toisella tavalla!  ;D

PS. Pieni epäilyksenpoikanenkin tulee mieleen. Eikö täällä rikkaassa maailmassa kasvihuoneissa lisätä hiilidioksidia ilmaan, tietoisesti? Onko huomattu, onko tullut valituksia siitä, että näin kasvatetut vihannekset olisivat sitten ravitsemuksellisesti jotenkin "höttöä"? Neuvoja, että esim. Suomessa tästä syystä kannattaisi mieluummin suosia tuontivihanneksia talvella?  ;)

« Last Edit: 13.05.14 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #149 on: 26.05.14 - klo:12:24 »

Asiaa, Maailman Kuvalehdessä:

Quote
Maailmassa on yli sata maata, joiden päästöjen merkitys on varsin vähäinen. Esimerkiksi useimpien Afrikan maiden sekä pienien saarivaltioiden päästöjen tarkkailu ei tässä tilanteessa ole tärkeintä.

Sanojana ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma.
« Last Edit: 26.05.14 - klo:12:43 by Heikki Jokipii »