Tähänkin asiaan tämä tuodaan keskeiseksi selitykseksi:
Intian protestoivien viljelijöiden suurin uhka on voimistuva ilmastonmuutosOn pantu merkille asiakokonaisuuden syvät, historialliset juuret. Velkaantuminen, vararikot ja epätoivo ovat pitkään ajaneet maaseudun ihmisiä mahdottomiin tilanteisiin, äärimmillään itsemurhiin – neljännesvuosisadan ajan tiedettyyn tuhansien murhenäytelmään.*)
Keskeinen tekijä, vesi ja ilmastonmuutos, on analyyseissa jäänyt kuitenkin huomiotta.
Lähes puolet Intian työväestä toimii maataloussektorilla. Liittovaltion tutkimusinstituutin NITI Aayogin mukaan 52 prosenttia viljelyalasta on vailla keinokastelua, jolloin toimeentulo saadaan sadeviljelyn ehdoilla.
”Kun globaalit lämpötilat ovat nousseet, sateet tulevat sattumanvaraisemmin pitempine kuivuuksineen ja lyhyempine runsaiden sateiden jaksoineen eli tulvineen”, toimittaja Omar Ahmad kirjoittaa.
Sitten vähän luomunäkökulmaa:
Myös keinokastelua hyödyntävät viljelivät kärsivät ilmastonmuutoksesta, sillä sateisuusolojen muutokset lyhentävät kasvukautta, jolloin on pakko nopeuttaa kasvua keinolannoitteilla ja runsaalla pohjavesikastelulla.
Tämä nostaa kuluja aaria kohden ja heikentää maaperän laatua, jolloin sadot ja rahallinen tuotto viljelijälle niukkenevat entisestään.
Luodaan kuva, että muutoin oltaisiin keinolannoitteita käyttämättä! Maassa, jonka läpi Vihreä vallankumous meni jo vosikymmeniä sitten! Ja kummasti uskalletaan yhä väittää, että sadot tuolla tavalla
niukkenevat.
Tällaista sitten ennustetaan:
Maatalous- ja viljelijäin hyvinvoinnin ministeriö arvioi 2019 esimerkiksi vehnän tuotannon laskevan jopa 23 prosenttia vuoteen 2050 mennessä ilmastonmuutoksen seurauksena.
Kuten on lähes epätoivoisesti yritetty ennustaa ennen tuotakin. Mitä on tapahtunut, mikä nyt on trendi? Tämä:
https://www.indexmundi.com/agriculture/?country=in&commodity=wheat&graph=productionTuollaisen 23 prosentin vähenemisenkään myötä Intian vehnäntuotanto ei palaisi edes sille tasolla, jolla se oli n. 20 vuotta sitten. Vaan olisi sitä suurempi.
_______
*) tarkistin aikanaan asian: Intian kaupungeissa tehtiin enemmän itsemurhia kuin maaseudulla. Mutta kumpaisessakin suhteessa hyvin vähän verrattuna Eurooppaan ja Suomeen.