Hesari kertoi tänään (maksumuurin takana):
Maapallon keskilämpö viime jääkauden kylmimmässä vaiheessa oli 7,8 astettaArizonan yliopiston tutkijat laskivat vihdoin maailman keskilämmön 20 000 vuotta sitten. Apuna olivat planktonfossiilit sekä ilmasto- ja säämallit.
Juttu vilisi arvioita/spekulaatioita siitä, mitä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos nyt vaikuttaa. Erityisesti arktisilla alueilla.
Mikä minua tietysti häiritsi, että tuo kuvattu tapahtunut lämpeneminen ei tietysti millään tavalla voinut johtua ihmisen päästämästä hiilidioksidista.
(Sinänsä huomionarvoista on, että jutussa oli palattu IPCC:n vanhaan arvioon, että hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuminen merkitsee 3,4 asteen nousua maapallon keskilämpöön. Se kaksinkertaistuminen olisi tapahtunut 560 ppm:n tasolla. Nyt olemme 417 ppm:ssä, joka kohoaa n. 2 kaksi pykälää vuodessa. Implisiittisesti sanotaan siis, että tuo pelätty ylempi taso saavutetaan n. 70 vuodessa. Trendin siis pitäisi olla nyt jotain 0,3 astetta vuosikymmenessä. Mutta satelliittimittausten mukaan se on 0,14 astetta.)
Ja täytyyhän minun linkata tuohon perään tämä:
Wild Horses And Mammoths Were Still Eating Grass Year-Round In The Arctic Until 2500-4000 Years Ago Surface temperatures needed to have been much warmer than today to supply enough grass year-round for horses and mammoths to subsist in the Arctic through the Late Holocene.