Muut > Muut aiheet

Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan

(1/128) > >>

Heikki Jokipii:
Eipä taida olla asiaa ja aluetta, jonka yhteyteen ei jollakin aasinsillalla tai ilman saisi tungettua tätä ilmastonmuutosjuttua.

Tämä tuli mieleen, kun huomaisin, että Finfoodillakin oli erillinen uutinen, jotta

Oras Tynkkynen ilmastopoliittiseksi asiantuntijaksi

No, onhan se ajateltavissa, että ilmasto vaikuttaa maatalouden harjoittamiseen, ja sitä kautta suomalaiseen ruokaan jne. Mutta kytkentää ei vaivauduttu kyllä uutisessa mitenkään esittelemään.

Samoin näyttää nyt siltä, että KEPA on yhtä innostunut ilmastonmuutoskysymyksestä kuin virallisesta pääasiastaan eli kehitysmaiden auttamisesta. Mm. sen "Maailma kylässä" -festivaalin asiaohjelmapuolta hallittisi ilmastonmuutos.

Kepan sivuilla kyllä asiaa jotenkin perustellaan, siten, että juuri köyhät maat ovat erityisen haavoittuvaisia ilmastonmuutoksen aiheuttamille kauheuksille.

Mutta missä viipyy se entinen "rautainen logiikka", joka tuli niin tutuksi sen ruokakampanjassa: "Nälän syy on köyhyys". Eikö yhtä hyvin nyt pitäsi tolkuttaa, että ilmastohaavoittuvuuden syy on köyhyys? Jolloin köyhyys poistamalla ... ei, probleemana on:

Maailma kylässä: Väyrynen, miten kieltää kiinalaisilta autot ja ilmastointi?

(Heikki Jokiipii 27.05.07)

Heikki Jokipii:
Edellä mainitussa "Maailma kylässä" -artikkelissa on sitten erillinen kappale, jossa kerrotaan, että "Ilmastonmuutos pahentaa resurssisotia Afrikassa".


Lainaus
Tyypillisen esimerkki Alestalon kuvaamasta tilanteesta on Darfurin sota. Ilmastomuutos on kärjistänyt aavikoitumisen ja väestönkasvun luomaa viljelijöiden ja paimentolaisten maankäyttökiistaa.

Samaan tapaan  la 19.5.2007 --- PALLON LIIKKEET,  "Ensimmäistä ilmastosotaa käydään jo", tulkitsee toimittaja Anu Nousiainen Hesarissa.  Mainitaan kyllä tämäntyyppisiä asioita, kuten ....


Lainaus
Professori Ateya neuvoo katsomaan Darfurin sotaa etäältä. Pitää tarkastella Afrikan historiaa. Useat Afrikan konflikteista ovat olleet seurausta kansakuntien tuskallisesta rakentamisesta. Afrikkalaisten, Ateya sanoo, on luovuttava perinteisistä järjestelmistään ja siirryttävä moderniin yhteiskuntaan. On jätettävä heimoajattelu ja liityttävä uuteen kansakuntaan. Tästä Darfurissakin on pohjimmiltaan kyse, hän opastaa.

Mutta sitten:


Lainaus
Mutta on muutakin.

Professori puhuu pitkään ja rauhallisesti, selittää kärsivällisesti, vastaa hapuilevimpiinkin kysymyksiin.

On yksi asia, josta hän tahtoo puhua aivan erityisesti.

Se on ympäristön muuttuminen Darfurissa ja muuallakin Sudanissa. Ilmastonmuutos.

Se, Ateya tietää, on vähintään yhtä suuri mullistus kuin siirtyminen heimoyhteiskunnasta moderniin kansakuntaan.

Joka vuosi aavikko leviää. Laitumet ja viljelymaat kutistuvat. Paimentolaisten ja viljelijöiden maariidat kiristyvät.

Ennen viljelijät antoivat paimentolaisten kulkea maidensa kautta. Nyt he rakentavat aitoja, kun nomadit tuovat tuhannet kamelinsa yhä etelämmäs tamppaamaan kuivia peltotilkkuja ja juomaan kallisarvoisia vesivaroja.

Tämähän jo tiedettiin, ja aikanaan kun siellä Sahelin alueella oli tosi paha kriisi, niin todettiin hyvin selkeästi, että erittäin suuri osa siitä oli seurausta perinteisestä statuskilvoittelusta - se jätkä, jolla oli eniten karjaa, oli kingi - ja niinpä kaikki "kovat jätkät" hankkivat sitä, täysin rippumatta karjatalouden tuotteiden kysynnästä, niin paljon kuin pystyivät - kunnes laitumien kantokyky loppui. Tästä kyllä mainitaan:


Lainaus
Vuosien mittaan Darfurin lukuisat heimot ovat itse tuhonneet elinympäristöään, kun karja ja viljely ovat hävittäneet hiekkaa sitovaa kasvustoa.


Mutta sitten SE, jota lukeva yleisö odottaa (?):


Lainaus
Nyt ilmaston lämpeneminen mutkistaa kriisiä lisää, professori Ateya sanoo. YK:n tuoreen ilmastoraportin mukaan Sahelin alueella Afrikassa entistä kuumempi ja kuivempi ilmasto on jo lyhentänyt kasvukautta ja heikentänyt satoja. Sahelin vyöhyke kulkee keskisen Darfurin poikki Saharan eteläpuolella.

Nyt kuitenkin YK:n ilmastoraportti sanoo näin:

a) Sahelin alueen kuivuus on helpottanut sitten 1980-luvun, sateisuus on selvästi kasvanut
b) sanoo kyllä, ennustaa kyllä, että jatkossa kuivuus lisääntyy

Mutta nyt vielä sitä ei ole havaittavissa. Lukevatko siis sotivat osapuolet tarkkaan YK:n raportteja - ovatko ne raportit siis vihollisuuksien perusteena ... Huh


Lainaus
Tutkijat sanovat, että siellä viljelyyn kelpaava maa vähenee jatkuvasti. Satoja vuosia vanhat elintavat voivat sortua yhdenkin sukupolven aikana.

Tässä ei ollenkaan ole ajateltu, että "satoja vuosia vanhat elintavat" ylilaiduntamisineen ja ehkä kaskiviljelyksineen joutaisivat sortua, ei suinkaan yhden sukupolven aikana, vaan välittömästi!


Lainaus
Onko Darfur vain esimakua siitä kaaoksesta, jonka ilmastonmuutos vielä aiheuttaa? Silloin se, mitä Darfurissa nyt tapahtuu, muistetaan ehkä myöhemmin maailman ensimmäisenä ilmastosotana.

Kyllä, luultavasti! Koska vanha sanontatapa on se, että jokaisen sodan ensimmäinen sankarivainaja on totuus. Se on tässä sodassa jo vainaja. Tältäkin osin, mihin edellä viittasin.

(Heikki Jokipii 27.05.07)

Heikki Jokipii:
Ja nyt kun tämä ilmastonmuutos kuulemma on jylläämässä, ja muutenkin, niin näyttää siltä, että heikko Afrikka (pl. sen tietyt "vahvat" maat ja alueet, tietysti) halutaan alistaa vihreiden ideoiden temmellyskentäksi.

Olemme jo usein ja ankarasti kritisoineet ideaa, että Afrikassa yritettäisiin nälänhätää lievittää luomulla.

Mutta nyt myös energiakysymyksissä ilmeisesti haluttaisiin, että Afrikka turvautuisi (vain tai ainakin pääasiassa) uusiutuviin energialähteisiin - eikä niissäkään tehokkaimpaan, eli vesivoimaan, vaan juuri sellaisiiin, kuten aurinko- ja tuulivoimaan, joista vihreät tykkäävät. Mm. EU:n linjana näyttää olevan pitkälle tämä - siitä huolimatta, että EU:ssa itsessään aurinko- ja tuulivoiman osuus on äärimmäisen pieni, siitä yksinkertaisesta syystä, että ne voimamuodot ovat liian kalliita (ja/tai epävarmoja). Mutta siitä huolimatta katsotaan afrikkalaisilla olevan niihin varaa.

Sen sijaan vahvoja Kiinaa ja Intiaa ei juuri edes uskalleta yrittää painostaa. Ne tekevät itselleen erilaista "epävihreätä" energiaa "täyttä häkää" (!) ja länsimaat korkeintaan vähän voivotelevat, mutta toisaalta "ymmärtävät".

(Heikki Jokipii 06.06.07)

Heikki Jokipii:
Nyt tässä uudessa YK:n aavikoitumisraportissa taas uhkaillaan ilmastonmuutoksella. Mutta yhtä hyvin kuin näin ...

Climate change 'will dry Africa'

... asia voi olla näinkin:

CLIMATE CHANGE MAY MEAN GREEN SAHEL

Luultavasti olennaisinta on kuitenkin, että aavikot leviävät "maaperää kuluttavan maatalouden takia" ja silloin myös keino vastustaa huonoa kehitystä löytyy:

Lainaus
"Aavikoitumista voidaan YK:n mukaan hidastaa esimerkiksi istuttamalla oikealla tavalla viljakasveja ja puita aavikoiden reuna-alueille."

Tästä asiasta kertoi jo viime vuonna BBC:n uutinen. Eli iskulauseena: aavikoitusmiskehtiystä ei vastusteta yrittämällä nyt esim. säästää energiankulutuksessa  lannoitteiden valmistuksen kohdalla, vaan päinvastoin ravitsemala, lainnoittamalla systemaatisesti näitä tyhjiin imettyjä maita.

(Heikki Jokipii 03.07.07)

Matti Pekkarinen:
Aavikoituminen ei tosiaan aina noudata ilmastomuutospelottelijoiden visioita: http://www.tieteenkuvalehti.com/Crosslink.jsp?d=195&a=1219&id=8518_12


Matti

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Go to full version