Suomen Luonto –lehti kommentoi numerossaan 1/2003 ehdotustamme Vuoden Turhake –kilpailuun (ks. antiluomun uutinen 9. 10. 2002) ja myös protestointiamme lehden valinnan jälkeen. Koko kirjoitus löytyy alla olevan linkin takaa. Asiasta oli lähetettävä uusi vastine:
*****
Antiluomun varsinainen perustelu
Protestoin edelleen raivokkaasti, nyt päätoimittaja Jorma Laurilan juttua ehdotuksestamme, että luomunautintoaineet valittaisiin vuoden turhakkeeksi. ("Turhakkeiden turhake?", Suomen Luonto 1/2003). Hänen mukaansa "perusteet eivät vakuuta". Ne eivät varmasti vakuuta, koska hän on "sensuroinut" olennaisimman osan perusteluistamme:
"Valmistusprosessi kuluttaa luontoa, koska luomuviljeltyinä nautintoaineiden tuotanto vaatii paljon enemmän viljelypinta-alaa. Tämä lisäpinta-ala on joko pois ruoan tuotannosta tai sitten se on raivattava koskemattomasta luonnosta. Luomuviljely vaatii paljon lisätyötä, joka sekin on poissa ruoan tuotantoon suunnattavista panostuksista."
Niinpä Laurilan yritys kauhistella suuria tehotiloja on täysin harhaanjohtavaa. Jos "tehotila" on 1000 hehtaarin suuruinen, vaatii se samaan tuotokseen päästäkseen luomuviljeltynä ehkä 1500 hehtaaria. Se on 50% lisää maata pois koskemattomasta luonnosta. Eikä auta yhtään, jos tilat ovat pieniä: 1000 yhden hehtaarin tilan tuotokseen vaaditaan luomuviljeltynä 1500 yhden hehtaarin tilaa. Työtä vaaditaan vastaavasti lisää. Viljelijöiden reilussakin kaupassa saamat lisätulot häviävät luomun tehottomuuteen.
Vastustaessamme luomua katsomme siten olevamme luonnon suojelun asialla. Erilainen mielipide luonnon suojelun keinoista ei mielestäni oikeuta Laurilan "nälvivään ja yksisilmäiseen" kirjoitustapaan.
Kiitettävää sen sijaan oli, että osoitteemme
www.antiluomu.org mainittiin. Laurilan kirjoituksen muiden virheiden osin viittaan siihen. Siellä on myös keskustelupalsta, jossa voi keskustelua jatkaa.
Ystävällisesti
Heikki Jokipii, Antiluomu.org
*******
Tässä vielä luvattuja lisäkommentteja. Kirjoituksessa todetaan: ”Ruokaa riittäisi jo nyt kaikille, jos se jaettaisiin tasapuolisesti.” Tämä pitää kyllä paikkansa. Mutta on erittäin vaikea ymmärtää, miten sillä voi puolustaa luomua. Ilman keinotekoisia lannoitteita maailmassa pystyttäisiin ruokkimaan noin 4 miljardia ihmistä. Jos siis koko maailma siirtyisi luomuun ja ruoka jaettaisiin tasan – kuolisimme kaikki nälkään!
Myöskin Laurila väittää, että ” Kehitysmaiden köyhät eivät hyötyneet millään tavoin esimerkiksi 1970-luvun vihreäksi vallankumoukseksi kutsutusta tehoviljelyn ohjelmasta.” Enemmän väärin ei voisi sanoa. Vihreä vallankumous kolminkertaisti niiden kehitysmaiden ruokatuotannon, jota se kosketti. Se pelasti maailman siltä globaaliselta nälkäkatastrofilta, jota yleisesti ennustettiin 1960-luvulla kohta tulevaksi. Kehitysmaiden odotettavissa olevan eliniän kasvu 40 vuodesta 60 vuoteen samana aikana on tämän vihreän vallankumouksen ansiota. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ei vihreää vallankumousta ole viety läpi. Sinne syntyvä voi odottaa elävänsä noin 40 vuotta nykyisinkin.
Kirjoituksessa esitetään myös, että luomu viljelytapana aiheuttaisi muita haittoja vähemmän, kuten vesistöjen rehevöitymistä jne. Näistä kysymyksistä löytyy näillä sivuillamme useita artikkeleita, linkkejä ja keskeustelupuheenvuoroja. Viittaan niihin. Kaikki viljely vaikuttaa luontoon myös hieman haitallisesti. Yleisenä sääntönä kuitenkin: jokin luomun näennäinen etu häviää sekin aina luomun tuottamattomuuteen.
Laurilan viitaus uutisartikkeliimme luomun ”pakkosyötöstä” on irrotettu yhteyksistään. Kun Laurilan artikkelissa väitetään, että koko sivustomme vaikuttaa ”teekkarihuumorilta”, niin tässä sellaista saa nähdäkin. Luomua hiukankin sisältävien tuotteiden pakkausmerkintää vaatimalla me tuomme esille, kuinka naurettavaa on tämä EU:n ”geeniruoan” merkintäpakko. Ellei GM-merkintä ole naurettava asia, niin silloin ei ole tämä ehdottamamme luomumerkintäkään.
On valitettavaa, että luonnonsuojeluliike on ottanut omakseen luomuaatteen kaltaisen, jo lähtökohdiltaan tieteenvastaisen ajattelutavan. Luomu kyllä saattaa näyttää luontoa säästämään pyrkivältä viljelymuodolta, mutta sitä se ei ole, kuten näilläkin sivuilla on hyvin osoitettu. Toivoisimme, että luonnonsuojeluliike kävisi asiasta sisällään kriittisen keskustelun, eikä linnoittautuisi vanhojen totuttujen asenteiden taakse.
Linkki: Suomen Luonto, Toimitukselta 1/2003Heikki Jokipii, 21. 01. 2003.