Author Topic: Turun sanomien luomuartikkeli 13.11.2007  (Read 7204 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Turun sanomien luomuartikkeli 13.11.2007
« on: 14.11.07 - klo:19:26 »
Kopioin sen "röyhkeästi" tänne, koska se ei anna linkata itseään. Tämä asia on keskusteltava läpi. HJ
______________________________________

Edullisten yhdisteiden pitoisuudet jopa lähes kaksinkertaisia
Luomuruoan terveellisyys todistettu


KAI AULIO

Monien uskoma mutta harvoissa tutkimuksissa vahvistettu käsitys luonnonmukaisin menetelmin tuotettujen elintarvikkeiden terveyseduista saa vankkaa tukea nelivuotisesta, alan kaikkien aikojen laajimmasta tutkimuksesta.

Newcastlen yliopiston johdolla tehdyn, Euroopan unionin tukeman 17 miljoonan euron tutkimuksen mukaan luomuruoassa on esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksien riskiä vähentäviä antioksidantteja 40 prosenttia enemmän kuin tavanomaisin menetelmin tuotetussa vastaavassa ruoassa. Newcastlen yliopiston professorin Carlo Leifertin johdolla tehty tutkimus poistaa epäilyksiä, joiden mukaan luomuruoan paremmuus olisi ainoastaan elämäntapakysymys, ei niinkään tieteellisesti vahvistettu tosiasia.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan virallisesti noin vuoden kuluessa, mutta professori Leifertin ryhmä kertoi luomuruoan myönteisistä vaikutuksista brittien tiedotusvälineille.

Vaikka luomuruoan paremmasta ja terveellisemmästä laadusta on vallalla yleinen käsitys, tutkimukset ovat harvoin vahvistaneet väitteitä. Muun muassa Suomen Kansanterveyslaitoksen taannoisessa laajassa yhteenvetokatsauksessa luomuelintarvikkeiden laatua pidettiin enimmäkseen elämäntapavalintana, ei niinkään terveyttä lisäävänä vaihtoehtona. Luonnonmukaisen maatilatalouden harjoittamisen kiistattomat hyödyt ovatkin olleet pääosin ympäristöperusteisia.

Luomutiloilla ja muussa tuotannossa esimerkiksi maaperän suojelu sekä vesistöjen ravinnekuormitus ovat kiistatta vähäisempiä kuin ns. tehomaatalouden keinoin harjoitettavassa elintarviketuotannossa.

Solujen rakennemuutoksia ja vaurioita aiheuttavia hapettumisreaktioita vastaan taistelevien antioksidanttien lisäksi luomumenetelmin tuotetuissa elintarvikkeissa on brittitutkimuksen mukaan enemmän kivennäisaineita kuten rautaa, sinkkiä ja magnesiumia kuin tavanomaisessa vastaavassa ravinnossa.

Luomu voi täyttää vihannesvajauksen

Luomuruoka voikin olla Leifertin mukaan vastaus tarpeeseen, jota monikaan kansalainen ei suosituksista huolimatta noudata. Vihanneksia ja hedelmiä tulisi ravitsemussuosituksen mukaan nauttia viidellä aterialla joka päivä. Jos nautitussa luomuravinnossa on selvästi enemmän antioksidantteja ja mineraaleja kuin normaaliruoassa, kasvikunnan tuotteiden syöntimääristä voidaan tarvittaessa tinkiä ja kuitenkin terveydelliset edut saavutetaan.

Newcastlen yliopiston tutkimuksessa luomuruoan ja tavanomaisin menetelmin kasvatettujen salaatin, perunoiden, porkkanoiden ja vehnän laatua verrattiin kasvattamalla eri ruokatarpeita rinnakkain samalla tilalla. Maaperä- ja ilmasto-olosuhteilla ei siten ollut mitään vaikutusta kasvisten tai karjataloustuotteiden laatuun. Tämä ero on merkittävä, sillä monissa tutkimuksissa saadut tulokset luomuruoan paremmuudesta on kirjallisuudessa ja julkisessa keskustelussa yhdistetty kasvatusolojen eroihin, ei niinkään itse elintarvikkeiden hyvyyteen.

Maitojen laadussa kaksinkertaiset erot

Kasvisten lisäksi luomumenetelmin tuotetut karjataloustuotteet todettiin Leifertin johtamassa tutkimuksessa terveydellisiltä ominaisuuksiltaan ylivertaisiksi. Maidon antioksidanttiyhdisteiden pitoisuudet olivat parhaimmillaan jopa lähes kaksinkertaiset - 90 prosenttia korkeammat - luomu- kuin tavanomaisessa tuotannossa.

Brittitilalla kasvatettujen elintarvikkeiden lisäksi Newcastlen yliopiston tutkimus laajensi aineistoa myös tuontiruokiin. Ja tulokset olivat yhtä vakuuttavia. Esimeriksi Kreikasta tuoduissa luomutomaateissa antioksidanttien määrät olivat lähes puolta suuremmat kuin tavanomaisissa, samoilla seuduilla kasvatetuissa vihanneksissa.

Aikaisemmat tiedon puutteet tunnustetaan

Luomukasvisten ja -maidon nauttiminen on tehokas keino aikamme pahimpiin riskeihin lukeutuvaa ylipainoa ja liikalihavuutta vastaan. Kun terveyttä vahvistavia yhdisteitä saadaan riittävästi vähemmällä syömismäärällä, myös painovaikeudet helpottuvat. Kasvisten syöminen ei ole sellaisenaan lihottavaa, mutta usein niiden kanssa nautitaan muutakin, usein rasvaista ravintoa, Leifert muistuttaa.

Uusilla, kattavilla tuloksilla on välitön vaikutus ainakin brittien ravitsemusohjeisiin. Tähän saakka viranomaiset ovat todenneet, ettei luomuruoan suuremmista terveyseduista ole riittävästi näyttöä. Mutta Newcastlen yliopiston tulokset vakuuttavat myös byrokraatit. Brittien suosituksia ollaankin muuttamassa jo lähiaikoina siten, että myös viralliset ohjeet suosittelevat luomuruoan käyttöä.

Ero yleisen uskomuksen ja tieteellisesti vahvan näytön välillä on niin suuri, että jopa luomuruoan puolestapuhujat ovat myöntäneet tiedon puutteen. Britanniassa luomutuotantoa valvovan ja alan tarjontaa edistävän Soil Association -järjestön puheenjohtaja Partick Holden pitääkin uusia ja aikaisempaa kattavampia tutkimustuloksia käänteentekevinä.

Nyt luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa suosittelevilla on kiistämättömät perusteet, joita kenenkään ei pitäisi enää epäillä, Holden iloitsee.

Julkaistu 13.11.2007 1:32:03

« Last Edit: 14.11.07 - klo:19:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: Turun sanomien luomuartikkeli 13.11.2007
« Reply #1 on: 15.11.07 - klo:07:24 »
Tähän ei siis vuoteen voi kunnolla kommnetoida ...

Mutta ylisesti nämä löydetyt erot käsittääkseni perustuvat siihen, että kun  luomussa ei käytetä torjunta-aineita, kasvit kehittävät itse oman kemiallisen torjuntansa, eli omat myrkkynsä.

Osa näistä kasvin omista torjunta-aineista saattaa sitten olla yllättävästi ihmiselle hyvästä - mutta kuinka moni niistä on vastaavasti pahasta?

Ja mistä määristä on kyse?

Samanlaista ideaahan ajattiin tässä taannoin, kun luomun ylivertaisuutta perusteltiin sillä, että (tanskalaisessa) luomuvihannessopassa oli asetylsalisyylihappoa, eli aspirinin ainesosaa, enemmän kuin tavanomiasessa. Pieni määrä aspiriinia (n. 1/2 tablettia päivässä) oln muualla todettu hyväksi ennalta ehkäiseväksi keinoksi sydäntauteja vastaan (ainakin keski-ikäisille). Murra kun sitten laskettin, paljonko luomusoppaa pitäisi syödä saman vaikutuksen saamiseksi, se oli tuhansia lautasellisia päivässä. Mikä ei aikanaan estänyt tekn.lis. Satu Hassia innostumasta asiasta.

PS. Tämä kirjoittaja Kai Aulio näyttää olevan TS:n oma "luomukirjeenvaihtaja" muutoinkin, googlauksen perusteella.

Kokkikuutonen

 • Tulokas
 • *
 • Posts: 10
  • View Profile
Vs: Turun sanomien luomuartikkeli 13.11.2007
« Reply #2 on: 15.11.07 - klo:10:58 »
"Newcastlen yliopiston professorin Carlo Leifertin "

Jahas, tällainen luomuprofessori siis tulosten takana ks. http://www.ncl.ac.uk/tcoa/producers/

Ensin annetaan ennakkotietoa tuloksista tai "tuloksista" mutta kuten Heikki sanoi, vuoteen ei päästä arvioimaan sitä, kuinka laadukas tuo tutkimus on ollut. Tämä on tätä luomutiedottamista ja -tutkimusta kuten aina. Nyt luomuttajat viittaavat tähän julkaisemattomaan tutkimukseen kuten parempaankin faktaan. Kun käy ilmi, kuten todennäköistä on, että luomunedistäjä-proffan menetelmät ja tutkimusote ovat olleet kyseenalaiset, on "tutkimus" silti tehtävänsä tehnyt.

Anssi Sahlberg

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 7
  • View Profile
Vs: Turun sanomien luomuartikkeli 13.11.2007
« Reply #3 on: 15.11.07 - klo:11:28 »
Näissä luomua kehuvissa jutuissa on aina se huono puoli, että ihmiset alkavat kuvittelemaan että vain luomuvihannekset ovat terveellisiä ja tavalliset vihannekset eivät ole. Sitten jää ostamatta kaikki vihannekset ja ruuan hinta on vielä nousussa biodiselinnon vuoksi ja yleisen talouskasvunkin, joka nostaa lihansyöntiä. Maatalouseläimet syövät heinää ja niistä saatu energia lihan muodossa kuluttaa paljon enemmän peltopinta-alaa kuin pelkkä kasvisravinto. Torjunta-aineista saatuihin syöpiin ei kuole kukaan, mutta väärään ravintoon (=liian vähän vihanneksia) kyllä. Vanha totuus on että kupillisesta kahvia saa saman verran karsinogeenejä kuin vuodessa vihanneksista. Ja kahvi on melkein terveellistä. Suodatinkahvi, ei pannukahvi kun siinä on sitä kolesterolia. Eli siis luomu on ekoteko kun tappaa kuluttajia...
Anssi Sahlberg
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry:n sihteeri

Ufomaster

 • Jäsen
 • **
 • Posts: 64
  • View Profile
  • Email
Vs: Turun sanomien luomuartikkeli 13.11.2007
« Reply #4 on: 29.05.12 - klo:00:05 »
Mitenkäs tässä lopulta kävikään? Tuo artikkeli nosti taas päätään Facebookissa ja oma muistilokeroni ei nyt oikein aktivoidu, julkaistiinko tuo Leifertin mainostama tutkimus missään ja mitä se lopulta kertoi?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: Turun sanomien luomuartikkeli 13.11.2007
« Reply #5 on: 29.05.12 - klo:06:34 »

Ei siitä näiden Leifertin tutkimustulosten julkaisemisesta käsittääkseni koskaan mitään tullut.

Leifertin tutkimuksista mainittiin tässä keskustelussa. Silloin (v. 2009) oli myös esillä tieto, että Leifert itse olisi vetänyt vähän takaisin, asia ei olekaan niin selvä (en valitettavasti linkannut ko. uutista).

Tässä Skeptic's Dictionaryn artikkelissa (ks. erityisesti "postscript") kerrotaan asiasta yksityiskohtaisemmin. Joitakin pikku lentolehtisiä asiasta on julkaistu, tutkimusta ei. Tuo artikkeli oli "Last updated 18-Feb-2012".

Eli luultavasti yhä vieläkään ko. julkaisua ei ole ilmestynyt.

Tämä ei näytä estävän - maailmallakaan - luomumielisiä yhä vielä (2011) viittaamasta Guardianin v. 2007 artikkeliin.


PS. 29.5.12 klo 20:  Asiasta on nyt myös uutinen, joka ohjaa tähän keskusteluun.
« Last Edit: 29.05.12 - klo:19:53 by Heikki Jokipii »

Ufomaster

 • Jäsen
 • **
 • Posts: 64
  • View Profile
  • Email
Vs: Turun sanomien luomuartikkeli 13.11.2007
« Reply #6 on: 30.05.12 - klo:11:24 »
Tuossa Leifert keississä oli siis lopulta kyse tästä projektista:

http://www.qlif.org/
« Last Edit: 30.05.12 - klo:13:59 by Ufomaster »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: Turun sanomien luomuartikkeli 13.11.2007
« Reply #7 on: 30.05.12 - klo:19:14 »

Juuri tuosta projektista on kyse, ja tuossa linkissähän ne (lento)lehtiset eli "leaflets" ovat - projektin lopputuloksena!

Ja todellakin, kuten Skeptic Dictionaryn kirjoittajakin toteaa, ne eivät edes tuo esille (saati perustele) noita alkuperäisiä Guardian-artikkelin väitteitä, vaan puhuvat oikeastaan muusta!

Enempi kehno tieteellisen projektin päätös. Ja samalta sivulta selviää, että projekti on todella päättynyt, loppuseminaari on v. 2009 pidetty.

Kummallista, miksi tämä floppi nyt on noussut esille suomalaisessa keskustelussa. Näinhän näyttää käyneen muuallakin kuin Facebookissa. Teoriani on, että TS on laittanut ko. artikkelinsa julkiseksi vasta äskettäin, ja nyt se on tullut Google-hakuihin. Mitään uutta asiassa ei ole ilmennyt. 
« Last Edit: 30.05.12 - klo:20:01 by Heikki Jokipii »