Yritin etsiä, myytäisiinkö Hikiän biodynaamista hunajaa missään Suomessa. Tämä "Kasvua Hämeessä" -artikkeli oikeastaan sisältää vastauksen:
Maailmanvalloitusta, puhtautta, mehiläisten ja ihmisten hyvinvointia
Hikiän
Lyhyt satokausi onkin yksi niistä asioista, joka tekee tuotteesta ekslusiivisen ja ohjaa muun muassa hinnoittelua. Yksi Hikiän 300 g hunajapurkki maksaa lähes 150 euroa.
Suomalaiselle kuluttajalle Hikiän hunajan purkkihinta saattaa kuulostaa päätähuimaavalta, mutta me päätimme lähteä suoraan kansainvälisille luksustuotemarkkinoille, jossa hintataso on eri luokkaa, Reko valaisee Hikiän strategiaa.
Ja kyllä se vastaus tuossa riittävän selvästi tulee esille: ei missään.
Kun siis vertailukohtaa juuri
biodynaamisesta hunajasta ei Suomesta löydy, oli sellainen etsittävä maailmalta. Se olikin vaikea löytää. Tallaisen löysin*) Amerikasta:
http://www.realfooddevotee.com/losangelesmenu/culturedhoneyDid you know most commercial honey bees are fed corn syrup from a GMO source? Tricky! Our gorgeous, golden honey comes from a local, biodynamic farm source which means the growers do not use pesticides. Instead, they opt for crop and animal rotation to control pests.
(lihav. HJ)
Noin 452 grammaa maksaa siis 12,49 dollaria. Euroissa kilohinnaksi tulee noin 23,42.
Los Angelesin ruokafriikeille tuo Hikiän hunaja sille asetetulla hinnalla siis tuskin menisi kaupaksi. Saa nyt sitten nähdä, löytyykö muualta kansainvälisiltä luksustuotemarkkinoilta riittävästi maksukykyistä ja -haluista ostajakuntaa. Myyvätkö kuitenkin kuvat kuusikon keskellä olevista mehiläispesistä? Toisaalta strategia jo lähtee tästä:
Tuotetta ei siis riitä kaikille. Hikiän asiakassegmentti on tästä syystä hyvin rajattu.
Tuolla purkkihinnalla sekin voi toimia.
***
Mehiläishoito on ollut paljon esillä Biodynaamisen yhdistyksen tiedotuksessa, harrastustoiminnassa ja kurssituksissa. Mm. tällainen kurssi järjestettiin kuutisen vuotta sitten:
Biodynaaminen mehiläiskurssi (Helsinki) Myös ammattilaisille tarkoitetun kurssin kielenä on englanti, kääntäjinä Suomen Mehiläishoitajien liiton kouluttaja Ari Seppälä ja Pentti Okkonen.
(lihav. HJ)
Yhdistys myös tarjoaa netissä asiaan yksityiskohtaiset ohjeet.
Mutta ainoa maatalousyrittäjä Suomessa näyttää siis nyt alueella olevan tuo yksi tila. Jonka konseptiin kuuluu
olla tarjoamatta biodynaamista hunajaa suomalaisille.
***
Jos maailman pölyttäjien olemassa olo olisi tuolla tavalla erittäin harvalukuisten kuluttajien varassa, ei asiasta kyllä mitään tulisi. Biodynaamisen viljelyn on ainakin Suomessa (ja luultavasti muuallakin) aivan turha korostaa rooliaan siinä. Jos taas on totta, että mehiläiset häiritsevät muiden pölyttäjien elämää, niin silloin paradoksaalisesti Hikiän hunaja on siinä suhteessa ihan OK.
______
*) Ruotsista ja Tanskasta löysin muutamia. Mutta tilamyyntiä, jossa ei kerrottu tuotteen hintaa.