Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 288790 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #555 on: 31.08.21 - klo:04:15 »
Yritin etsiä, myytäisiinkö Hikiän biodynaamista hunajaa missään Suomessa. Tämä "Kasvua Hämeessä" -artikkeli oikeastaan sisältää vastauksen:

Maailmanvalloitusta, puhtautta, mehiläisten ja ihmisten hyvinvointia
Hikiän


Quote
Lyhyt satokausi onkin yksi niistä asioista, joka tekee tuotteesta ekslusiivisen ja ohjaa muun muassa hinnoittelua. Yksi Hikiän 300 g hunajapurkki maksaa lähes 150 euroa.

Quote
Suomalaiselle kuluttajalle Hikiän hunajan purkkihinta saattaa kuulostaa päätähuimaavalta, mutta me päätimme lähteä suoraan kansainvälisille luksustuotemarkkinoille, jossa hintataso on eri luokkaa, Reko valaisee Hikiän strategiaa.


Ja kyllä se vastaus tuossa riittävän selvästi tulee esille: ei missään.

Kun siis vertailukohtaa juuri biodynaamisesta hunajasta ei Suomesta löydy, oli sellainen etsittävä maailmalta. Se olikin vaikea löytää. Tallaisen löysin*) Amerikasta:

http://www.realfooddevotee.com/losangelesmenu/culturedhoney

Quote
Did you know most commercial honey bees are fed corn syrup from a GMO source? Tricky! Our gorgeous, golden honey comes from a local, biodynamic farm source which means the growers do not use pesticides. Instead, they opt for crop and animal rotation to control pests.
(lihav. HJ)

Noin 452 grammaa maksaa siis 12,49 dollaria. Euroissa kilohinnaksi tulee noin  23,42.

Los Angelesin ruokafriikeille tuo Hikiän hunaja sille asetetulla hinnalla siis tuskin menisi kaupaksi. Saa nyt sitten nähdä, löytyykö muualta kansainvälisiltä luksustuotemarkkinoilta riittävästi maksukykyistä ja -haluista ostajakuntaa. Myyvätkö kuitenkin kuvat kuusikon keskellä olevista mehiläispesistä? Toisaalta strategia jo lähtee tästä:

Quote
Tuotetta ei siis riitä kaikille. Hikiän asiakassegmentti on tästä syystä hyvin rajattu.

Tuolla purkkihinnalla sekin voi toimia.

***

Mehiläishoito on ollut paljon esillä Biodynaamisen yhdistyksen tiedotuksessa, harrastustoiminnassa ja kurssituksissa. Mm. tällainen kurssi järjestettiin kuutisen vuotta sitten:

Biodynaaminen mehiläiskurssi (Helsinki)

Quote
Myös ammattilaisille tarkoitetun kurssin kielenä on englanti, kääntäjinä Suomen Mehiläishoitajien liiton kouluttaja Ari Seppälä ja Pentti Okkonen.
(lihav. HJ)

Yhdistys myös tarjoaa netissä asiaan yksityiskohtaiset ohjeet.

Mutta ainoa maatalousyrittäjä Suomessa näyttää siis nyt alueella olevan tuo yksi tila. Jonka konseptiin kuuluu olla tarjoamatta biodynaamista hunajaa suomalaisille.

***

Jos maailman pölyttäjien olemassa olo olisi tuolla tavalla erittäin harvalukuisten kuluttajien varassa, ei asiasta kyllä mitään tulisi. Biodynaamisen viljelyn on ainakin Suomessa (ja luultavasti muuallakin) aivan turha korostaa rooliaan siinä. Jos taas on totta, että mehiläiset häiritsevät muiden pölyttäjien elämää, niin silloin paradoksaalisesti Hikiän hunaja on siinä suhteessa ihan OK. 8)

______

*) Ruotsista ja Tanskasta löysin muutamia. Mutta tilamyyntiä, jossa ei kerrottu tuotteen hintaa.
« Last Edit: 31.08.21 - klo:05:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #556 on: 01.09.21 - klo:10:55 »
Tämän pienen niche-markkinaraon voi uskoa Pienenkylän ehkä lähes täysin valloittaneen. Kolme sivua (!) Demeter-eläinruokaa tarjolla:

https://pienikyla.com/tuote-osasto/elaintenruoat/

Tai ainakin niin biodynaamista kuin oli löydettävissä:

https://pienikyla.com/mita-defu-on/

Quote
PieniKylä etsi pitkään omille kotieläimilleen luonnonmukaista ja mahdollisimman biodynaamisesti tuotettua ruokaa. Lopulta Saksasta löytyi täydellinen lemmikkien ruoka – Defu.  Innostuimme Defun tuotteista niin paljon, että aloimme tuoda niitä maahan itse.
(lihav. HJ)

Ilmeisesti tuo eläinruoka ei ihan Demeter-kriteerejä täytä? Käytetty logo pakkauksissa kyllä Demeter-tunnusta kovasti muistuttaa.

Huomio, joka sopii yhteen edellisten huomioiden kanssa: tuokaan ei ole kotimaista biodynaamista tuotantoa vaan tuontiruokaa.

Hinnoittelu ei ole sellaista kuin edellisessä hunaja-esimerkissä. Mutta arvata voi, että asiakassegmentti kuitenkin on hyvin rajattu.

Kerroimme tästä jo aiemminkin. Silloin ei vielä ollut tarjolla noin laajaa sorttimenttia. Jossain määrin sen täytynee käydä kaupaksi.
« Last Edit: 05.09.21 - klo:10:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #557 on: 03.09.21 - klo:04:29 »
Kerroimme kesällä italialaisesta vetoomuksesta biodynaamista viljelyä ja sen akateemista asemaa vastaan.

GLP on julkaissut aiemmin, jo v. 2015, tämän italialaisen reippaan kritiikin:

Cult of Biodynamics: Future of farming or agrarian organic witchcraft?

Kirjoittaja näyttää olevan erikoistunut juuri maanviljelyn historiaan:

Quote
Antonio Saltini, adjunct professor of history at the Faculty of Agriculture at the University of Milan, is author of the four-volume work Storico delle scienze agrarie (History of agrarian sciences in Western civilization).

Painetaan nimi mieleen. Tätä ajatellen:

Tavoitteenamme on siis järjestää v. 2024 luomun ja Steinerin teoksen 100-vuotisjuhla. Muistojuhla (?!). Ehkä mielellään tieteellisen seminaarin muodossa, jossa luotaisiin yhteenveto siitä, mitä siitä luomuviljelystä sitten tuli, tuona aikana. Yhdistyksemme järjestäjinä, ei asiantuntijoina. Mutta sen verran tietysti yhdistys saa päättää, että kuka luennoiksijaksi kutsutaan! Kaikille avoin tilaisuus, tottakai. Vielä ei asia ole riittävästi kypsynyt, jotta tässä uskaltaisin toivottaa tervetuloa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #558 on: 06.09.21 - klo:04:25 »
Selvästi tulee tässä kerrottua ko. tilan luonne:

Itsepoiminnasta tuli suosittua ruokaosuuskunnan pellolla Vantaalla – kerrostaloasujakin pääsee laittamaan sormet multaan yhteisellä viljelyksellä (Vantaan Sanomat)

Quote
Helsingissä perustettu osuuskunta on vuokrannut Kaupunkilaisten oma pelto -projektiin viljelyalaa Vantaalla jo kymmenen vuoden ajan. Sopivaa peltoa ei löytynyt lähempää, mutta halu oman ruoan kasvattamiseen luomuna ja biodynaamisena oli kova.

– Helsingissä viljelypalstoihin on hirvittävä jono. Ja jaksavatko kaikki viljellä itse? Repo sanoo.

Osuuskunnan jäsenenä saa yhteisen pellon, jota kaksi palkattua ammattilaista hoitaa. Peltotöihin voi osallistua, kun itselle sopii, kuitenkin niin, että talkootunteja kertyy vähintään 10 tuntia vuodessa.
(lihav. HJ)


Olemme luokitelleet sen oikein, kun emme listassamme hyväksyneet sitä ammattimaiseksi tilaksi. Kyse on palstaviljelystä, vähän uusin järjestelyin. Senkin toimintaan osallistuvien määrä näyttää supistuneen ennen ilmoitetusta noin 200:sta:

Quote
– Suosio yllätti. Lähes 40 noin 150 osakkaasta kerää kasvikset itse pellolta, kun olemme ilmoittaneet, mitä on poimittavissa, kertoo osuuskunnan puheenjohtaja Olli Repo.
(lihav. HJ)

Epäiltävää onkin, onko noillakaan kaupunkilaisilla kovinkaan suurta tarvetta palstaviljellä juuri biodynaamisesti. Yhtä luonteva (tuossa mainittukin) selitys on, että tiiviisti asutulla kaupunkialueella ei vain nyt ole muunlaista kyllin tarjolla. Tai sitten ehdot ovat liian ankarat, kuten kotini lähellä olevilla, Puotilan kartanon yhteydessä olevilla viljelypalstoilla:

https://kaupunginosat.fi/vartiokyla/juorumaen-viljelypalstat/

Quote
Menettämisen uhalla palstan viljely on aloitettava viimeistään toukokuussa. Myös palstan jättäminen retuperälle   myöhemmin kesän aikana johtaa palstan menetykseen.

Viljelijän on noudatettava keväisen palstakirjeen ja Helsingin kaupungin rakennusviraston antamia käyttö- ja hoito-ohjeita esim. palstakohtaisen kompostoinnin ja jätehuollon suhteen palstan menettämisen uhalla.

Vuonna 2021 noin aarin kokoisen palstan vuokra on 61 euroa ja noin puolen aarin kokoisen pikkupalstan vuokra 46 euroa. Palstavuokraan sisältyy automaattisesti Puotila-Seuran jäsenyys.

Juorumäen palsta-alueelle on erittäin paljon tulijoita, joten hakijan on syytä varautua jonotukseen (tällä hetkellä noin 3 vuotta). Palstat jaetaan jonosta hakujärjestyksessä

Osallistuminen Kaupunkilaisten Oman Pellon toimintaan kuulostaa leppoisammalta.  ;D

Mutta silti yhä mukana roikkuva — vaikka useimmiten "sordiinolla" esiin tuotu — biodynaamisuus saattaa osittain jopa karkottaa innostuneita (?). Kaupunkilaisten Omalle Pellolle ei ole 3 vuoden jonoa. Muitakin syitä siihen tietysti on: tuo Vantaan pelto ei ole helsinkiläiselle kävelymatkan päässä.
« Last Edit: 07.09.21 - klo:04:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #559 on: 08.09.21 - klo:06:02 »
Olemme luokitelleet sen oikein, kun emme listassamme hyväksyneet sitä ammattimaiseksi tilaksi. Kyse on palstaviljelystä, vähän uusin järjestelyin. [..]

Sen sijaan Tapolan tila saattaisi vaatia uudelleen luokittelua. Tämä kurssi-ilmoitus herätti sellaisia ajatuksia:

Quote
KOTIELÄIMET; eläinten merkitys biodynamiikassa, sielullisuus
Tapola Camphillin maatila, Niinikoski, keskiviikkona 22.9.2021

Naudan olemus, osallisuus tilakokonaisuuden muovaajana ja omavaraisen tilakokonaisuuden mahdollistajana. Kotieläinten monimuotoisuuden merkitys; naudat, lampaat, kanat, mehiläiset. Kotieläinten ruokinta ja sen vaikutus elintarvikkeiden laatuun. Laidunnus- ja maisemanhoito, viljelykierto. Maidon jatkojalostus Tapolassa.


Tuokin kuulostaa jotenkin vakuuttavalta. Muualtakin vastaavanlaisia tietoja. Tekee mieli pitää Tapolaa ammattimaisena tilana. On mm.  Suomessa ainoa paikka, josta tällaisen tuotteen saa:

Joten kinkku, jossa  on Demeter-merkki, on periaatteessa Suomessa saatavissa! Varmaan sitä ei löydy lähikaupasta, vaan se täytyy tilata ja noutaa vähän erikoisjärjestelyin. Mutta niinhän se tuntuu olevan muidenkin biodynaamisten tuotteiden kohdalla.
;D
« Last Edit: 08.09.21 - klo:06:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #560 on: 09.09.21 - klo:05:52 »
Tällaisella sivulla oli eräs nimimerkki ("Keijotar") esittänyt tällaisen kommentin (tarttui Google-hakuun):

https://www.feissarimokat.com/2021/09/kuvakooste-osa-340/

Quote
Toi kuun mukainen viljely on aika yleistä, se on osa biodynaamista viljelyä. Biodynaaminen viljely luetaan samaan valtiontuen piiriin kuin tavallinen luonnonmukainen viljelykin. Mitään merkitystä sillä kuun asennolla ei tietenkään siihen kasvin kasvamiseen ole.


Tuossa hän oli muutoin täysin oikeassa. Paitsi siinä, että se olisi aika yleistä. Kuten tämän palstan ja tämän triidin lukijat hyvin tietävät, se on äärimmäisen harvinaista.

Vaikka asiaa kyllä siihen uskovien toimesta edelleen yritetään kovasti tehdä tykö, kaikkien tietoon ja saataville:

LÄHIRUOKAPÄIVÄ 11.9.2021 klo.11-15
HALTIJAN TILAN PÄIVÄ ON TÄYNNÄ ELÄMYKSIÄ; HYVÄÄ RUOKAA, OSTOKSIA, TEKEMISTÄ KAIKEN IKÄISILLE JA ILOISIA KOHTAAMISIA!


Kun jakelussa olen, tuli minulle tuosta myös sähköpostin kautta tieto. Jonka merkitsen tiedoksi, mutta en nyt kuitenkaan kutsua noudata.  8)
« Last Edit: 10.09.21 - klo:07:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #561 on: 11.09.21 - klo:07:31 »
Jos aivan tavallinen tavallisten kauppojen (K-kaupat, S-kaupat, Lidl) käyttäjä haluaisi syödä jotain biodynaamista... olisi se oikeastaan mahdotonta.

Hänen täytyisi juoda.

Myös luomuruokaan erikoistunut Topin Maatilamyymälä tarjoaa Facebookissa biodynaamisena ainoastaan (ulkomaista) vihannesmehua ja teetä. Samoin Kärkkäisen nettikauppa tarjoaa biodynaamisena aikuisille vain noita mehuja (ja aivan pienille lapsille, tai heidän vanhemmilleen, sveitsiläistä Holle-lastenruokaa, joka on ainakin osin biodynaamista),

(Lisäys 15.09.21:) Biodynaamisuutta tarjotaan tässäkin juotavaksi:

https://winetto.fi/shop/product/karmeliten-biobeer/

Tuota voisi periaatteessa saada päivittäistavarakaupasta.

***

Kun nyt yritän haravoida mahdollisimman tarkkaan biodynaamisen aatteen elonmerkit Suomessa, olisiko tämä sellainen (Googlen mukaan 4 päivää sitten):

https://www.jardineriaon.com/fi/biodynaaminen-kalenteri.html

Mutta eipä ihan taida olla. Pienistä (ja isommistakin) vihjeistä voi päätellä, ettei tekijän äidinkieli ole suomi. Joku tällainen kohta lopussa saa sitten täysin ymmälle:

Quote
Mitä mieltä olet biodynaamisesta kalenterista? Se on työkalu, joka on epäilemättä utelias, eikö niin? En ole niin selvä, että planeetat todella vaikuttavat kasvien viljelyyn. Itse asiassa en ole ainoa: Vuonna 1994 mies nimeltä Holger Kirchmann tuli siihen tulokseen, että on mahdotonta tieteellisesti todistaa, että kosminen voima vaikuttaa vihannesten kasvuun. Täällä sinulla on lisätietoja siitä.

Mielestäni kaikenlainen maatalous, joka ei vahingoita ympäristöä, on mielenkiintoinen. Mutta en tiedä, missä määrin biodynaaminen maatalous on niin tehokasta kuin sen sanotaan olevan.
(Lihav. alkup.)

Joten kyse lienee etsijästä, joka ei ole vielä omaa leiriään löytänyt.

Sinne voi kirjoittaa kommentin, mutta kukaan ei ole vielä mahdollisuutta käyttänyt.

Holger Kirchmannin tunnemme kyllä ihan varmasti jo ennestään.
« Last Edit: 15.09.21 - klo:11:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #562 on: 12.09.21 - klo:08:08 »
Jos Suomesta yleensä löytyykin vain juotavaa, Saksassa sen sijaan valikoimaa löytyy. Ludger Wess uudelleentwiittasi Oliver Rautenbergin twiitin:

Quote
Der Vollmond-Käse ist zurück!

"An Vollmondtagen gemolken, im Tierkreiszeichen.. verarbeitet. Streng Biodynamisch nach Rudolf Steiner..

Kühe tragen Hörner, die wie Antennen wirken. Der Empfang kosmischer Kräfte verändert die Kristalle der Milch ins Positive".

https://mobile.twitter.com/AnthroBlogger/status/1436755939646967813/photo/1

Eipä taida tuollaista täysikuujuustoa olla Suomesta saatavissa. Vaan tiedä häntä, voihan tuota kysellä suoraan niiltä viideltä biodynaamiselta tilalta, joilla on lehmiä. Mikään niistä ei kyllä erikseen kerro valmistavansa juustoa. — Biodynaaminen leipomo on Suomessa joskus ollut, mutta ei tietääkseni biodynaamista meijeriä tai juustolaa.

PS. 15.09.21: Olin väärässä eli en tiennyt, nyt tiedän: Tapolan Kyläyhteisöllä on myös juustola! (Yhä lisää syitä luokitella se tila uudella tavalla.)
« Last Edit: 15.09.21 - klo:13:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #563 on: 13.09.21 - klo:04:07 »
Viime syksyltä (25.11.2020). Sympatisoiva, mutta myös kepeästi kriittinen tarina:

Biodynaaminen Kuutarhanhoito

Quote
Biodynaaminen puutarhurointi on luomua menninkäistwistillä.
[..]
Planeettoja ei tarvitse tehdä eikä tilata, ne onneksi kiertelevät avaruudessa omin voimin. Niiden liikkeitä seuraillaan ja sen mukaan yritetään ajoittaa hoitotoimet tai niiden tekemättä jättämiset. Välillä itseäkin naurattaa. Mars kun marssii takaperin, tai jos Pluto on haukkumassa väärää puuta tai Kuu kumottaa kallellaan, ei tehdä mitään, vai? Hihi… Onkos porkkanalla horoskooppia, se on varmaan Yksisarvinen :) Aina ei voi jokaista Kuun kuiskausta kuunnella, vaan sää sanelee omia sääntöjään, siinä missä muillekin viljelijöille ja tarhureille. Esteri jos pyllyilee maata päin kunnolla, ei kuivakukkasatoa korjata, vaikka olisi miten esoteerinen konstellaatio kasassa.
[..]
Mutta marginaalista tämä biodynaaminen touhu Suomessa on…Ellen olisi steinerkoulun kuvisopettaja, tuskin olisin koko asiasta edes kuullut. Sadassa vuodessa meillä ei juurikaan ole asialle lämmetty. Voihan siihen olla syynsäkin, mutta katsotaan nyt sitäkin sitten.

Hän on varmaan niin sanoakseni sisäpiiriläisenä havainnut koulullaan tämänkin. Mutta tuossa siis tuo arvio asian laajuudesta Suomessa. Joka ei ollut meidän.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #564 on: 13.09.21 - klo:15:54 »
Viestiin liittyi muutama kuvakin. Eräästä niistä voimme päätellä tai ainakin arvaten arvioida, että suurin piirtein saman verran oli osallistujia kuin ensimmäisessä koulutuspäivässäkin: kymmenkunta.

Yksi jakso pidettiin Majvikin tilalla Sipoossa. Myös sieltä julkaistiin kuvia FB:ssa. Yhdestä kuvasta voi hiukan päätellä osallistujamäärää. Se oli edelleen se noin kymmenkunta. Mutta niinhän tuo oli suunniteltukin. Osallistujien oletettiin osallistuvan kaikkiin jaksoihin

Seuraava osio on sitten loppukuusta: Tapola Camphillin maatila, Niinikoski, keskiviikkona 22.9.2021. Sen jälkeen vielä yksi lokakuussa Tampereella: Ahlman, Tampere, keskiviikkona 6.10.2021. Tuo viimeinen ei sitten tapahdu —ainakaan virallisesti — Demeter-sertifioidulla tilalla.

Tilaisuuksien teemat vaihtelevat, mutta jo keväällä jo kiinnitimme huomiota siihen, että kaikkiin tilaisuuksiin kuului tällainen yhteinen osuus.

Nyt siis n. 10 henkeä on saanut tästä viljelytavasta tämän kesän ja syksyn aikana syvällisempää tietoa, ehkä uusia taitojakin? Seuraako tuosta, että Suomeen nyt ilmestyy esim. ensi keväänä useita uusia biodynaamisia tiloja? Sitä minä en usko. Sanokaa minun sanoneen — silloinkin, jos osoittautuu, että olin väärässä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #565 on: 16.09.21 - klo:04:45 »
Tämäkin vähäinen koulutusyhteistyö Keudan kanssa näyttää nyttemmin jääneen pois:

— klips —

Ja Biodynaamiseen yhdistyksen nettisivuston osiossa "Koulutus" kerrotaan nyt lähinnä yhdistyksen itsensä järjestämistä kursseista.

Vaikka noin onkin, olisiko entisestä kuitenkin jotain jäänyt? Jotain lukkarinrakkautta?

Keudan puutarhakoulutukseen kuuluu nimittäin tällainen osuus:

Puutarhatuotannon työpaikalla järjestettävä koulutus ja näytöt

Noiden työpaikkojen eli TJK-paikkojen listassa 2021 (excel) on peräti neljä (tai 5, jos PieniKylä lasketaan mukaan) biodynaamista tilaa kaikkiaan 40:stä. Melkoinen yliedustus siis, ja nyt en edes nalkuta luomutilojen yliedustuksesta listassa (joka saattaa jopa olla tarkoituksellista: Keudahan ilmoittaa antavansa juuri luomupuutarhurin koulutusta.)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #566 on: 16.09.21 - klo:05:48 »
Pistetäänpä samantien tämä. Tällainen esitelmän ja siihen liittyvä seminaari on tulossa:

Quote
RAVINNON LAATU - ESITELMÄ
Fri, Oct 8, 20214:30 PM  Sun, Oct 10, 20215:30 PM
Seminaari järjestetään Helsingissä Antroposofisen liiton tiloissa osoitteessa Uudenmaankatu 25.

Luennoitsijana Vitality-kirjan kirjoittaja Jens-Otto Andersen. Kirjasta on julkaistu otteita Demeter-lehdissä.


Koska on aika todennäköistä, ettei meidän palstamme lukijoilla ole helposti saatavilla noita Demeter-lehtiä, tarjoamme linkin tähän englanninkieliseen artikkeliin, joka esittelee Andersen ajattelua:

https://www.biodynamic.org.uk/wp-content/uploads/2019/10/SF132-Jens-Otto-Andersen.pdf

Tuo kirjoitus oli tietysti kirjaa kohtaan hyvin myötämielinen. Yritin tietysti etsiä tuota kirjaa koskevaa tieteellistä kritiikkiäkin. Sellaista en kuitenkaan onnistunut löytämään. Taitaa olla niin kansainvälisestikin, että biodynaaminen tutkimus elää pitkälti omassa "kuplassaan".  Jolloin sitä ei muiden toimesta usein vaivauduta kritisoimaakaan. Aika harva ulkopuolinen on valmis käsittelemään tällaisia kysymyksiä Steinerin "Maatalouskurssi" toisessa kädessään (esimerkki):

Quote
Jens-Otto speaks further about
protein as considered at in Steiner’s
3rd lecture. There Steiner speaks
about the ‘five sisters’ – Carbon,
Nitrogen, Hydrogen, Oxygen and
Sulphur. In his description of
how they work together, Steiner
encourages us to ‘follow the sulphur’.
What does he mean by that? Has
anyone ever tried to do that in a
scientific way? Jens-Otto surmises that
in doing so we would follow the path of
the living organism. He feels it would be
important to do that and even to develop new
methods of expressing the sulphur activity as
a reflection of the protein activity.


Otamme asian uudelleen esille, jos tuosta Andersenin esitelmästä aikanaan tulee nettiin edes suomenkielinen tiivistelmä. Tai muuta juttua. Demeter-lehteä ei tuolloinkaan varmaankaan voi käyttää. Niin harvoin siitä ilmestyy nettiversioita.

Sellainen tieto olisi erikseen kiinnostava, ja kaipa siitä tiedon saamme, että paljonko yleisöä tuo esitelmätilaisuus onnistuu keräämään.

PS. On kyllä jossain määrin halpa "puujalkasutkaus", mutta en malttanut: täytyy jatkossa viitata tarkasti, että etunimet ovat juuri "Jens-Otto". Eivätkä jotain muuta, esim. "Hans...".  ;D
« Last Edit: 16.09.21 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #567 on: 17.09.21 - klo:08:37 »
Ludger Wessin twiitti eilen:

Der #Biolandbau hat ein Problem mit Bündnispartnern, die #Esoterik, dubiosen Ideologien, Leerdenkern, Impfgegnern, Homöopathen und Mystikern anhängt. Solange das nicht geklärt wird, ist Bio nicht ernst zu nehmen. Wissenschaft ist es jedenfalls nicht.

Vastauksena tähän twiittiin:

Elias Probst
@eliasp · 14. syysk.
Vastauksena käyttäjille @farmerforfuture @FridayForFuture  ja 6 muulle

Es ist beschämend, wie sich jetzt anthroposophisch-esoterische und unwissenschaftliche Interessenverbände auf das *ForFuture-Trittbrett stellen und deren #UniteBehindTheScience-Prinzip mit den Füßen treten.

Eli Saksassakin esoteerisen steinerilaisuuden mukanaolo, jopa liitto tieteellisiin periaatteisiin nojaaviksi julistautuneiden liikkeiden kanssa nähdään hyvin ongelmallisena, jopa hävettävänä.

Mehän olemme täällä suosittaneet myös erilaisia etäisyyden ottamisia, jopa irrottautumista tyystin. Esimerkiksi Kepan/Fingon ja Pro Luomun kohdalla. Myös MMM:lle olemme suositelleet sitä, että Biodynaaminen yhdistys ei olisi mukana Suomen luonnon päivän järjestämisessä. — Suomessa ilmastoliike ei näytä erityisesti ottaneen steinerilaisia joukkoonsa. Vaikka steinerilaiset itse kyllä yrittävät tarjota omaa viljelytapaansa ilmasto-ongelmien ratkaisuksi.

Luonnollisesti se analyysi on meillä vielä kesken, missä määrin koko luomuaate on alunperin lähtöisin noista esoteerisistä olettamuksista ja yhä pohjautuu niihin. Sitä olemme pohtineet enemmän tässä toisessa triidissämme.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #568 on: 19.09.21 - klo:06:05 »
Ironiasta siinä, että biodynaaminen viini on, ainakin Suomessa, tunnetuin ko. viljelyn tuote, ja Steiner itse ankara raittiusmies, absolutisti, on jo edellä ollut puhetta. Tämä on sinänsä pikku juttu, mutta tällaisenkin olivat he löytäneet:

Ludger Wess uudelleentwiittasi
Margaret Sachs
@MargaretSachs
·
5t
"Very ironic that the Weleda firm sponsored a Handball team knowing that, for its founder, Rudolf Steiner, sport was a barbarism."
Twiitin lainaus
Grégoire Perra
@GregoirePerra
 · 21t
Très ironique que la firme Weleda sponsorise une équipe de Handball sachant que, pour son fondateur, Rudolf Steiner, le sport était une barbarie. twitter.com/Hbe28/status/1…

***

Kyllä, voisi ajatella, että sillä ei olisi niin väliä, mistä kaikesta Steiner on mielipiteensä sanonut (kun hän vielä sanoi sen kovin monesta asiasta). Mutta toisaalta olemme jo aiemmin törmänneet siihen, että biodynaamisen tutkimuksen keskeinen menetelmä on selvittää, mitä Steiner on tutkittavasta asiasta esittänyt.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #569 on: 20.09.21 - klo:04:06 »
Googlen kautta tästä tuli lisätietoa:

”Sekoilubaarin” uusi elämä

Quote
”Mennään Takkulan baariin, mennään sekoilemaan”, lauloi suomalainen kantrimies Jarno Sarjanen 1970-luvulla. Niin taisi laulaa moni asiakaskin kilvan jukeboksin kanssa. Entiset asiakkaat äityivät muistelemaan Takkulan baaria, kauppaa ja bensa-asemaa sosiaalisessa mediassa.
Tilaajille
Kimmo Oksanen HS
17.9. 19:00

Tällaista:

Quote
https://www.hs.fi › henkilo › kimmo-oksanen
2 päivää sitten — Vanhan Porintien varrella sijaitsevaa, entistä legendaarista Takkulan baaria remontoidaan biodynaamisesti viljeltyjen luomutuotteiden kaupaksi ja kahvilaksi.
(lihav. HJ)

Jaa-a. Kuinkahan mahtaa onnistua? Vai onko tuo tuore uutinen? Vai Googlen virhe? Selvitetäänpä...

***

Hei, nyt tajusin! Sehän on PienenKylän kauppa! PieniKylä osaa edelleen taitavasti valjastaa median tekstimainostamaan itseään. Nyt se on saanut mukaan Hesarin.

Tuosta osaamisesta aiemmin täällä. Tai täällä. Tai täällä.

***

Haltijan tilalle on takuuvarmasti aina saatavilla tekstimainostilaa Vesilahden-Lempäälän Sanomissa:

https://lvs.fi/2021/09/16/hiiri-syntyi-kaden-kaanteessa-lahiruokatapahtumassa-vesilahdessa/

No, kyllä Kaupunkilaisten Oma Peltokin on tässä onnistunut:

https://www.apu.fi/artikkelit/nayttelija-marja-salo-olen-joutunut-todistelemaan-aikuisuuttani

Quote
Roskien keräämisen lisäksi Marja haluaa opettaa lapsilleen myös, mistä ruoka tulee. Hän kuuluu Kaupunkilaisten oma pelto -yhteisöön. Sen osakkaat saavat paikallisesti tuotettuja biodynaamisesti viljeltyjä kasviksia ja osallistuvat talkootöihin.

Kaikessa vähäpätöisyydessäänkin biodynaaminen viljely tuntuu yhä silloin tällöin pääsevän mediaan esille.