Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Steinerilaisuus se yhä sinnittelee

<< < (155/159) > >>

Heikki Jokipii:
Tuon Heinolan tilan vaikean tilanteen voi ehkä jollakin tavalla ymmärtää.

Ehkä jotenkin myös Pienen Kylän tapauksen. Kyllä huonommin. Jos se kuitenkin vannoo "biodynaamisen tavan" nimeen, mikä ihme estää sitä tavoittelemasta sertifikaattia?

Mutta se ehkä ihmetyttää eniten, mitä tekevät ne pari luomutilaa Biodynaamisen Yhdistyksen listassa. Joiden kohdalla ei ole mitään merkkejä siitä, että niistä joskus voisi tulla biodynaamisia. Toisen kohdalla taustalla lienee joku historia, toisen ei sitäkään.

Tämä kyllä kieltämättä on jo jonkinlaista arveluttavaa järjestyksen kaipuuta. Mikseivät nuo tilat saisi olla ko. listalla? Mitä se minulle kuuluu?   8)

Alan jo toistaakin itseäni, huomaan. Olisiko taas aika jättää tämä kysymys vähän lepäämään? Olisi. Seuraavan kerran siitä vasta, jos jotain isompaa tapahtuu.

Heikki Jokipii:
Luovun paussistani näin pian tämän löytämäni reippaan ja raikkaan italialaisen kritiikin takia:

Onko biodynaaminen maatalous bluffia?

Italiassa syntyneestä erityisesti biodynaamisuutta vastaan kohdistuvasta tieteellisestä liikehdinnästä on täällä  kerrottu jo aiemmin.

***

Kun näin tuli "syntiä" tehtyä, otetaan samantien täältä tämä valmiiksi karkeasti laskettu tilasto (mahdollista tulevaa käyttöä varten):


--- Quote ---FAKTA
Yli 7 milj. ha viiniviljelmiä maailmassa
Alle 5% viiniviljelmistä luomua
Luomusta 3% biodynaamisia
Alkossa n. 7000 viiniä
Alkossa n. 1000 luomuviiniä
Alkossa n. 100 biodynaamista tuotetta
Suomessa 66 steinerkoulua tai -päiväkotia
Maailmassa 1000 steinerkoulua 64 maassa
--- End quote ---

***

Muutoin palaan mainittuun odottelumoodiini, tässä triidissä.

Heikki Jokipii:
Tehdään nyt kuitenkin pari huomiota. Näin kysyi FB:ssa:


--- Quote ---Biodynaaminen yhdistys
5 minuuttia sitten

Viljelijä: Onko 2023 vuosi, jolloin sinä aloitat matkasi biodynaamiseksi viljelijäksi?

Ota yhteyttä jos olet kiinnostuntut: https://www.biodyn.fi/neuvonta
--- End quote ---

Peruskoulutettuja pitäisi kyllä jo löytyä:


--- Quote from: Heikki Jokipii on 29.08.22 - klo:14:25 ---Ei ole tietoa, onko moni (tai kukaan?) Suomesta tuon kolmivuotisen kurssin käynyt. Mutta kukaan ei näytä sitä kautta itselleen ammattia, "leipäpuuta" löytäneen. Ei ole tapahtunut tuolla pohjalla, eikä Biodynaamisen yhdistyksen (perus)kurssien pohjalta. Niissäkin lienee jo koulutettu ainakin toista kymmentä henkilöä. Eikä sekään ole näkynyt Demeter-tilojen lukumäärässä. Joka on vain (epätasaisesti) laskenut, vain tuo yksi poikkeus.

--- End quote ---

***

Eilen tuli Mäntsälän Heinolan tilalle 11 kuukautta toimimattomuutta täyteen. Ja luultavasti niin jatkuukin, ja vuosipäivä kuukauden päästä koittaa.

Ellei sitten joku edellä mainituista ota haastetta vastaan, ja ryhdy ko. tilaa biodynaamisesti viljelemään. Vaikka sitten osuuskunnan kanssa yhdessä. Jos siitä vielä löytyy innostuneita. Juuri nyt ei siltä näytä. Mm. minimaalisen pienen liikevaihdon perusteella. 9 tonnia vuodessa olisi vähän yhdellekin henkilölle. Toisaalta tilikauden tappio, tonni, on yhdenkin ihmisen kestettävissä.  8)

Suuria Tapahtumia biodynaamiselle liikkeelle olisivat muuten nykyisin sekä se, että joku harvoista tiloista lopettaisi että se, jos syntyisi uusi Demeter-tila. Ja melkeinpä sellaiseksi voitaisin jo laskea, jos Heinolan tilallla ilmenisi jotain toimintaa.  8)

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Heikki Jokipii on 02.05.22 - klo:12:34 ---PS. Haun rajauksella vuoteen tulos käytännössä samanlainen. Yksi ulkomainen hapankaalisäilyke löytyi.

--- End quote ---

MT:

Kaalin alkuperä kummastuttaa suomalaisessa hapankaalirasiassa – Rasilainen selvittää, miksi kaalia täytyy tuoda Hollannista


--- Quote ---Hapankaalia pystyy tekemään vain syys- ja varastokaalilajikkeista, muuten hapatus ei onnistu ja rakenne kärsii, perustelee Johanna Raatikainen.
--- End quote ---

Biodynaamisen hapankaalin kohdalla voi riittää selitys, ettei sellaista täällä lainkaan viljellä. Tai ainakaan tarpeeksi. Ulkomaista oli siis tuo löytämäni Demeter-hapankaalikin.

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Heikki Jokipii on 03.03.21 - klo:08:31 ---Olisi periaatteessa kuviteltavissa myös sellainen kumppanuusmaatalousjärjestely, jossa peltoa viljeltäisiin modernin maatalouden parhailla ja uusimmilla keinoilla. Monta uutta asiaa kokeillen! Geenitekniikkakin mukaan lukien, jos EU vain sen suinkin sallisi! Mutta kumppanuusmaatalouden idea tuntuu nyt olevan kytketty hyvin tiukasti kiinni joko luomuun tai biodynaamisuuteen. Sääli.

Ja nimenomaan biodynaamisuuteen. Horst von Scheissesprecherin edellä mainitsemasta Suomen 13 biodynaamisesta tilasta 3 (tai 4) on mukana kumppanuusmaatalousliikkeessä.

--- End quote ---

Asia oli nähty selvästi myös tässä (tuoreessa) opinäytetyössä:

Kumppanuusmaatalousjäsenyys
Rantaniemi, Emmi (2022)


--- Quote ---Työn lopussa on pohdintaosio, jossa analysoidaan kokonaisuutta ja mahdollisia ideoita jatkotoimenpiteisiin. Kyselyn vastaukset motivaatiotekijöistä, jotka saavat lähtemään mukaan toimintaan ja jatkamaan siinä, tukivat jo aiemmin havaittuja tuloksia. Puhdas, lähellä tuotettu (luomu)ruoka, paikallisen tuottajan tukeminen ja oma viljelijä eli tieto siitä, kuka ruoan kasvattaa ja miten se on tuotettu, ovat suurimmat syyt sille, miksi kumppanuusmaatalous kiinnostaa ja miksi siihen halutaan sitoutua. Vastaajat arvottivat myös biodynaamisen tuotantotavan korkealle työn toimeksiantajan tilalla.
--- End quote ---
(lihav. HJ)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version