Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Steinerilaisuus se yhä sinnittelee

<< < (148/176) > >>

Heikki Jokipii:
Gyllenbergin säätiön yksi stipendinsaaja:


--- Quote ---Granstedt
Artur
De biodynamiska odlingsåtgärdernas betydelse för den organiska substansens uppbyggnad och kolbildning i marken
8000
--- End quote ---


Tuli tuosta ja listamme tarkastelusta mieleen, että jäljellä on vielä 7 sellaista tilaa, joilla biodynaamista viljelyä on harjoitettu yli 30 vuotta. Vaikka niin moni on lopettanutkin.

Niinpä aineksia vertailevalle tutkimukselle olisi. Onko niissä sitoutunut hiiltä jne. paremmin kuin saman ajan tavanomaista viljelyä harjoittaneilla tiloilla? Vertailutilat lienee helppo löytää.

Jos tuossa lisäksi halutaan arvioida viljelytavan globaalia merkitystä, olisi tietysti sanottava joku sana sen tavattoman pienestä osuudesta maailman maataloudessa.

Heikki Jokipii:
FB:ssa:


--- Quote ---Biodynaaminen yhdistys
13 tuntia sitten
Kasvuston käsittely piipreparaatilla on erittäin tärkeää biodynaamisilla tiloilla. Piipreparaatti välittää valon energiaa, edistää kasvien tasapainoista kasvua ja kypsymisprosesseja. Se edistää kasvin fotosynteesiprosesseja ja vahvistaa kasvin omaa vastustuskykyä tuholaisia ja tauteja vastaan.

Piipreparaatin vaikutuksia viinin viljelyssä on tutkittu juuri julkaistussa tutkimuksessa ja kyllä vaikutus näkyy myös laboratoriaanalyysein.

https://chembioagro.springeropen.com/articles/10.1186/s40538-022-00299-y
--- End quote ---


Entä jos ei näy? Sitten täytyy  mennä laajennetun luonnontieteen puolelle! Tällainen on tuo preparaatti:


--- Quote ---Piipreparaatti (501)
Hienoksi jauhettua kvartsia lehmän sarvessa haudataan maahan keväällä ja kaivetaan ylös syksyllä. Puoli vuotta kesäisessä maassa antaa piipreparaatille kyvyn välittää valon energiaa, edistää kasvien tasapainoista kasvua ja kypsymisprosesseja.
--- End quote ---

Nyt täytyisi löytää vastaava tulos (tai väite) Suomessa viljeltävästä lajista. Vaikka biodynaaminen mansikka?

***

Me muut olemmme käyttäneet kvartsia tämäntyyppisiin tarkoituksiin:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kvartsi


--- Quote ---Kvartsilla on monia käyttötarkoituksia, sitä käytetään esimerkiksi lasin, optisten kuitujen ja pietsosähköisten kiteiden valmistuksessa. Kvartsin värikkäitä muunnoksia käytetään korukivinä.[8]

Kivikaudella kvartsia on käytetty pienikokoisten työkalujen ja tarve-esineiden, kuten kaapimien, naskalien, nuolenkärkien yms. valmistamiseen. Tyypillisesti kvartsikappaleessa olevat säröt rajoittavat siitä valmistettavien esineiden kokoa. Kvartsia on käytetty myös tuluksissa yhdessä karkun eli tulusraudan kanssa. Todennäköisesti tämä käyttö on antanut kvartsille sen vanhan, suomenkielisen nimen ukonkivi – "Iski tulta Ilmarinen, välähytti Väinämöinen...".
--- End quote ---


Eikä tuo Biodynaamisen yhdistyksen mainitsema tarkoitus tule edes esiin. Sytyttikö? — Taidenäyttelyssä "Turku palaa!" vuosia sitten sain noilla keinoin kerran tulen syttymään!  ;D

***

Paljonko sitä tarvitaan tuohon biodynaamiseen tarkoitukseen? Otetaan vastaus täältä:

https://www.quintile72.net/preparat.htm


--- Quote ---Nro 501  Piipreparaatti. Käytetään sen jälkeen kun kasvit ovat saavuttaneet täyden kokonsa ja usein myös ennen sadon korjuuta. Piipreparaatti edistää kasvien kukintaa, hedelmien kypsymistä, siementen muodostumista, varastosäilyvyyttä sekä myös talvehtimista. Piipreparaatti ruiskutetaan sumuna kasvien lehdille aamupäivällä kuivalla säällä. (20 l vettä + 1 teelusikallinen kvartsijauhetta puolen hehtaarin alueelle.) Piipreparaatti säilytetään valoisalla ikkunalla. Tarkempia ohjeita käytöstä esim. viljoille Thunin kirjoissa.
--- End quote ---

Eli hehtaarille 2 teelusikallista kesän kuvatulla tavalla kypsynytta piioksidia. Samanlaista määristä eli muutamista grammoista hehtaaria kohti puhuttiin tuossa tutkimusselostuksessakin.

Tuo tutkimus vaatisi siis selvästi  kriittistä (vertais)arviointia. Ehkäpä John Reganold ottaa sen suorittaakseen?

Teoriassa kyllä. Pii mainitaan ravinteiden listoissa:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ravinne

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Heikki Jokipii on 17.07.22 - klo:08:44 ---Hyvin vääristyneestä otoksesta suomalaisesta maanviljelyksestä MMM ei ole huolissaan. Jos nuo neljä biodynaamista tilaa esim. huomenna tulevat joukkoon, niiden osuus olisi 30 prosenttia. Ja biodynaamisten tilojen osuus luomutiloista Suomessa ei ole sinne päinkään. Vaan alle yksi promillle. — Siitä nyt nalkuttamatta, että eivät ne luomutilatkaan Suomen luontoa edusta.

--- End quote ---

Luomu.fi:n listaa on hiukan päivitetty. Ja Kaupunkilaisten Oma Pelto on nyt ilmestynyt sinne, ja Majvik. Suhde on nyt 2/16 eli biodynaamisten tilojen osuus 12,5%.

Biodynaamiset tilat ovat siis edustettuina ehkä noin satakertaisesti muita luomutiloja paremmin!

Jos käytetään maksimimäärää, biodynaamisia tiloja olisi 11. Oikeasti niitä on vähemmän. Ruokaviraston mukaan luomutiloja on 4 959 (2021).


PS. Tarkennus. Noilla luvuilla osuus olisi 2,2 promillea. Siitä voi yrittää repiä.  8)

Heikki Jokipii:
Haltijan tilalla toiminta näyttää piristyneen. Mukaan on tullut nyt reippaammin edelläkin mainittu osuuskunta, mm. näin:

https://www.haltijantila.fi/osuuskunta


--- Quote ---Ruukin Puutarha
Demeterlaatua monipuolisesti
Ruukin Puutarha toimii yhdessä Ira ja Ari Hellstenin maatilayrityksen kanssa Haltijan tilalla biodynaamisen puutarhan hoitamisessa ja kehittämisessä. [..]
--- End quote ---

Jostain syystä noilla nettisivuilla ei kuitenkaan mainita osallistumista Suomen Luonnon Päivään (?). Eikä tila ole ilmestynyt em. luomu.fi:n listalle.

Vaikka eräästä myöhemmästä tapahtumasta syyskuun puolella sivuilla kerrotaan.

***

Haltijan tilan tuotteista annetaan tämä tieto:--- Quote ---Hunajaa
Haltijan tilan mehiläiset huolehtivat tilan puutarhan pölytyksestä ja me puolestamme haluamme olla turvaamassa mehiläisten tulevaisuutta. Hunajaa syntyy toistaiseksi pieniä eriä, jotka ovat myynnissä tilan  tapahtumissa.
--- End quote ---


Niinpä vieläkään ei ole odotettavissa, että voisimme ostaa normaalin kauppareissun yhteydessä biodynaamista hunajaa. — Siis periaatteessa. Meidän perheen ostoslistalla se ei kuitenkaan olisi.  8)

Heikki Jokipii:
Majvik lupaa Luonnon Päivänä tällaista:


--- Quote ---Keskustelutilaisuus teemalla *LUONNON ÄÄNI*. Luontokato, eli luonnon monmuotoisuuden hupeneminen on tunnustettu ilmastonmuutoksen rinnalla suurimmaksi ihmiskuntaa uhkaavaksi kriisiksi. Mutta mistä oikein on kysymys? Miksi luonnon moimuotoisuus on niin tärkeää? Miten se uhkaa olemassa oloamme? Mitä voimme tehdä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi?

Tule kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun ja ajatuksenvaihtoon luomuviljelijän ja taiteilijoiden välillä luonnon monimuotoisuudesta ja luontokadosta sekä tulevaisuuden peloista ja toivosta. Keskustelemassa on Majvikin tilan viljelijän Atte Hermansson, yhdessä muutaman taiteilijan kanssa. Taiteilijat julkaistaan myöhemmin. Keskustelun juontaa Luomuliiton tj & Sipoon luonnonsuojelijoiden pj. & Majviklainen Susann Rännäri.
--- End quote ---

Niinpä niin. Turvallisinta heidän kannaltaan on kutsua keskusteluun mukaan taiteilijoita. Tiedemiehet voisivat esittää kiusallisia ajatuksia ja kysymyksiä siitä, miten huonotuottoinen luomu ylipäänsä edistäisi luonnon monimuotoisuutta, ja miten erikseen sitä edistäisi preparaattien käyttö.

Tuossahan tuo tila olisi meitä aika lähellä. On tietysti tullut mieleen, jotta lähtisikö itse keskustelemaan. Mutta harkitsenpa vielä. "Mahtak räntät?", kysytään Raumalla.

***

Kahta muuta, muualla luvattua biodynaamista tilaa ei ole näkynyt luomu.fin listalla.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version