Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue
Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
Heikki Jokipii:
Kyllä se vaan sinnittelee.
Nyt Mäntsälässä "[a]ktiivit ovat hakeneet mallia toimintaan Helsingistä Herttoniemen ruokaosuuskunnasta" - ja siis ihan sitä myöten, että uusikin ruokaosuuskunta perustetaan biodynaamiselle tilalle!
***
Löytyypä nyttemmin biodynaamiseen viljelyyn tällainen kätevä apuvälinekin:
Biodynaamisen yhdistyksen Luontokalenteri 2013
--- Quote ---Biodynaamisen yhdistyksen luontokalenteri on vuoden 2013 kalenteri, ja samalla innostava opas luonnon ja tähtitaivaan tarkkailuun läpi vuoden.
--- End quote ---
Sieltä ne löytyvät varmaan "kosmiset syklit" ja oikeat ajat kylvää ja lannoittaa jne. helposti yksien kansien välistä! Siinä oiva joululahja vaikka em. Juha Berglundillekin, jos hän sattuu olemaan jonkun lukijamme kaveri (varmaan hän muistaa viinipullolla, tai parillakin, takaisin …) - vaikka se kyllä taitaa olla epätodennäköistä ...
Ja hyödyllinen asia tämä on Steiner-koulullekin:
--- Quote ---Osa kalentereiden myynnin tuotosta menee 7 A luokan matkakassaan.
--- End quote ---
Heikki Jokipii:
Tällainen pikkutieto täältä:
--- Quote ---ProAgria Etelä Suomi ry:n Uudenmaan aluetoimisto, Luomuliitto ja Biodynaaminen yhdistys järjestävät nimittäin pienryhmäkoulutuskokonaisuuden Uudenmaan alueen tuottajille.
--- End quote ---
(Lihav. HJ)
***
On kyllä kysyttävä, että jos luomuväen valtavirta kuitenkin haluaa esittää itsensä ja linjansa rationaalisena ja tieteellisenä vaiihtoehtona - heillä kun on nyt ihan uusi Helsingin yliopiston alainen luomuinstituuttikin - niin voisiko tässä yhteydessä pyytää jotain "hajurakoa" edes näihin steinirilaisiin?
Mutta ei varmaan voi. Mikkelin instituutista luultavasti tulee jatkossa kuin "tuutista" selvityksiä, miten "laajemman" tieteenkäsityksen puitteissa biodynaminen viljelykin on hyväksyttävä tieteen piiriin. Odottakaapa vain.
Heikki Jokipii:
Esko Valtaojalla on TS:ssa pakinanomainen puheenvuoro "Uskontoviiniä", aiheena mm. biodynaamiset viinit:
--- Quote ---Mistä biodynaamisten viinien ryntäys Alkoon? Mahtaakohan kyseessä olla Etiketti-lehdessä mainostetun Alkon eettisen ohjelman ja vastuullisen ostamisen edistäminen? Saammeko seuraavaksi nautittavaksemme voodoo-menoin poimittuja rypäleitä? Tai voisiko Alko peräti värvätä emerituspaavin siunaamaan joitain aivan erityisen eettisesti valittuja pulloeriä?
--- End quote ---
Jarrumies:
Ruokatiedon sivuille ilmestyi uusi opas:
http://www.ruokatieto.fi/uutiset/luomuruuan-jalostajan-avuksi-opas-kokoaa-alan-hiljaista-tietoa
Linkki oppaan pdf:ään:
http://www.tkk.utu.fi/extkk/ruokasuomi/oppaat/Luomujatkojalostajan_opas.pdf
Siitä tähän nyt vain ote:
--- Quote ---Demeter on biodynaamisen tuotannon sertifiointimerkki ja Saksassa arvostetuin yksityisistä luomumerkeistä. Demeter-merkin ja
biodynaamisen viljelyn historia juontaa juurensa 1920-luvulle. Demeter-ehdot täyttävistä tuotteista on Saksassa jopa puutetta. Käytännössä ongelma on, että Suomessa on hyvin vähän Demeter-viljelyä. Demeter-merkkiä edustaa Suomessa Biodynaaminen yhdistys.
--- End quote ---
Eli tuon luomuporukan oman oppaankin mukaan biodynaaminen (antroposofinen, steinerlainen) viljelely on osa luomua. Saksasta tuotu luomu on usein biodynaamista.
"...biodynaamisen viljelyn historia juontaa juurensa 1920-luvulle". Tuossa olisi voinut sanoa, että Steinerista innostuneet kansallissosialistit nimenomaan suosivat luomua (ks. esim. http://www.newyorker.com/online/blogs/culture/2013/01/the-right-wing-organic-farmers-of-germany.html).
Lukekaa muuten tuo opas ja poimikaa lainauksian palstalle. Itse en ole ehtinyt kuin silmäillä toistaiseksi.
Heikki Jokipii:
Itse kiinnitin huomiota siihen, miten kappaleessa "1.2. Luomutuotannon taustaa" liike maalaillaan kovin rationaalisista lähtökohdista syntyneeksi. Tosiasiahan ei ole tämä, vaan kaiken luomuliikkeen taustalla on jonkinlainen luonnonmystiikka. Steinerkin on mutkan kautta vaikuttanut muidenkin maiden luomuliikkeisiin.
Sittemmin luomuaatetta on "siivottu" näistä mystisistä aineksista, ainakin muualla kuin Saksassa. Sinänsä epämääräinen lähtökohta ei minusta minkään asian ja aatteen kannalta ole itsessään synti, jos aate tai asia pystyy muuttumaan.
Mutta onko luomuaate siihen pystynyt? Lopulta ei. Yhtenä iskevänä esimerkkinä voisi ottaa tuon homeopatian, joka, kuten toisessa keskustelussa osoitettiin, yhä vielä kulkee mukana, on vielä EU-säädöksissäkin. Toinen esimerkki on vaikka uskossa siihen, että luonnonmukaiset torjunta-aineet eivät voi olla pahoja, vaikka tiede olisi sen selkeästi osoittanut.
Eräänlaista alitajuista steinerilaisuutta on siinäkin, että vaikka ei enää uskottaisikaan niihin salaperäisiin "elämänvoimiin", silti odotetaan luomulta yhtä hyviä satoja kuin tehoviljelyssä, ja odotetaan, että luomumenetelmin tulisi ravitsevampia tuotteita. Tai odotetaan, että teholannoitteet pilaisivat pellot. Ja kun näin ei käy, erilaisin puolustusmekanismein yritetään asiaa selittää (pois).
Navigaatio
[0] Viestien etusivu
[#] Seuraava sivu
[*] Edellinen sivu
Go to full version