Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Steinerilaisuus se yhä sinnittelee

(1/179) > >>

Heikki Jokipii:
Kuvittelin jo, että Suomessa biodynaamista viljelyä ei enää kehdattaisi esiin ottaa – ainakaan ko. uskovaispiirin ulkopuolella, tai ainakaan hyväksyvästi  – mutta kuinka ollakaan, yhä asia kelpaa Vihreän Langan palstalle:

Viinintekijä Steinerin opissa

No, paikka on Ranska. Ja Saksassakin aate voi hyvin, sillä on jopa (vähän naamioituna) oppituoleja eräissä pienissä yliopistoissa!

***

Tarvittaisiinko tänne palstallemme asiasta yksi kunnon pilkka-artikkeli – jonka ei tarvitse olla kuin pelkkä kuvaus ko. systeemistä!

Heikki Jokipii:
Kun sain tuosta ”kimmokkeen”, niin katsoin tilannetta muutenkin, googlaten ehdolla ”viimeisen vuoden aikana” ja kylläpä kyllä:

Tämä biodynaaminen viini on esillä muuallakin, vaikkapa  täällä ja täällä.

MTT:n suojissa on meneillään hanke, jonka tiedoissa viitataan tällaiseen artikkeliin:


--- Quote ---Julkaisut:
SCHÄFER, W. Biodynaaminen ruoka - tutkitusti laadukasta. Demeter (2009) :3/2009, 3-11
--- End quote ---

Nämä ovat siis esimerkkejä ”tavanomaisten epäiltyjen” ulkopuolelta.

***

Tässä nyt ensihätään myös Skepsiksen artikkeli "Antroposofian pseudotieteellinen maailmankuva" ja Lauri Gröhnin tiivis luonnehdinta "Biodynaamisessa viljelyssä harjoitetaan magiaa".

Heikki Jokipii:
Kyllä se vielä hengissä on, näin Hesarin ruokapalsta 16.9.2010:


--- Quote ---”SUURENMOISET PIKKUPAJAT
Sarjassa kerrotaan, millä reseptillä pienet pärjäävät.

Stressitöntä karitsaa biodynaamiselta tilalta

Teollisuussuvun tytär ryhtyi viisikymppisenä lampuriksi. Tilan lampaanliha menee huippuravintoloihin.

[…]

Hän on kehittänyt Sällvikistä biodynaamiseen viljelyyn perustuvan tilan, jossa kasvatetaan myös lampaita ja nautoja. Ne pitävät auki laitumia ja tuottavat lantaa kompostiin. Sitä tarvitaan, sillä tilan pelloilla ei käytetä ostolannoitteita. Eläimet myös syövät apilaa ja huolehtivat typpikierrosta.

"Biodynaaminen viljely oli siihen aikaan ainoa luonnonmukainen viljelytapa, jolla oli selvät säännöt. Se on nimenomaan maan viljelyä, koska se pyrkii ylläpitämään ja parantamaan maan viljavuutta."
--- End quote ---

Hengissä se on Saksassakin. Siellä Maxeiner ja Miersch ihmettelivät myös sitä, miten kritiikittömästä asiaa voidaan lehdistössä esitellä paikallislehden sivulla, "Rumba mit Radieschen“ (rumbaa retiisien kera).

Alkuperäinen artikkeli on alla. Saksaa osaamatonkin voi kuvasta nähdä, miten maanviljelysinsinööri Christina Henatsch ”tanssii salaatin kanssa” ja saa ”eurytmisillä” liikkeillään kasvit onnellisiksi ja kasvamaan paremmin. *)

Die mit dem Salat tanz

Vaikea sanoa, millaista lampaanpolskaa suomalainen ”teollisuussuvun tytär” tanssii.   

Lübecker Nachrichten sentään selittää **) vähän tätä "biodynaamisuutta", Hesari ei, kertoo vain, miten tuote menee "huippuravintoloihin", eli antaa ymmärtää sen olevan huippulaatuista. Ja kun ei selitä, piilosanoma on, että biodynaamisista menetelmistähän se varmaan johtuu. - Vaikea ajatella, että asiakkaat kalliissa annoksissaan maistaisivat, että "ahaa, tämähän on selvästi tehty Steinerin oppien mukaan, tässä on ihan selvä sellainen vivahde, sen kyllä huomaa ... "
___________________

*) Asiaa oli jo kommentoitu lehdenkin palstalla:

Jörg schrieb am 29.08.2010 18:06:
Wenn man/Frau sonst keine Leiden hat.

("No, kunhan ei muutoin ole kipuja")

**) jolloin asian naurettavuus tulee arvostelukykyiselle lukijalle oikeastaan kuitenkin selväksi, vaikka toimittaja ei kriittinen olekaan ...

Heikki Jokipii:
Kolme vuotta sitten siis tätä ihmettelin:


--- Quote ---Kuvittelin jo, että Suomessa biodynaamista viljelyä ei enää kehdattaisi esiin ottaa [...]
--- End quote ---

Mutta sinnittelee se yhä. Nyt palkittiin tällainen tila (linkki ja lihav. HJ):


--- Quote ---Pirkanmaan luomuyhdistys palkitsee Rekolan biodynaamisen maatilan yrittäjät vuoden luomukeksijöinä. Yhdistys haluaa muistaa Sirkka ja Kalervo Rekolaa heidän elämäntyöstään sekä onnistuneesta sukupolvenvaihdoksestaan

Tilalla on vuonna 2011 toteutettu sukupolvenvaihdos, jonka jälkeen Sirkka ja Kalervo Rekola siirtyivät eläkkeelle ja Rekolabiodyn Oy jatkaa nyt Joona Rekolan ja Henri Murron voimin. Tilalla on vilja- ja leipomoyrittämisen lisäksi puutarhatuotantoa ja nautakarjaa. Siellä järjestetään myös erilaisia kursseja. *)

1970-luvulla aloittanut Rekolan biodynaaminen maatila on vanhin yhä toiminnassa oleva biodynaaminen maatila Suomessa. Biodynaaminen tuotanto on vanhin luomutuotannon suuntauksista.
--- End quote ---

Luomuväki ositttain yrittää ottaa irtiottoa tästä steinerilaisuudesta, ja esittää linjansa olevan luonnontieteen mukainen.  Ehkä, osin, onkin, tai yrittää olla, mutta koko idea on lopulta lähtöisin tästä Steinerista, sekä kansainvälisesti että Suomessa. Ja tämä alkuperäisin asian muoto näyttää siis edelleen olevan voimissaan.

Tampereella on tällainenkin:

Biodynaaminen ravintola C esittäytyy
 
Ja tämä Helsiingin Herttoniemen ruokaosuuskunta hehkuttelee, miten heillä on oman pellon biodynamiikkaa.

(Yhdistyksemme lähti tietyistä keskusteluista 10 vuotta sitten Skepsis ryn palstalla ... )


______________

*) varmaankin niitä "preparaattikursseja", joilla kerrotaan, mitä kaikkea, ja mihin kuunkierron
 aikaan pitää maan sisään, Steinerin oppien mukaan, kätkeä. Luultavasti nämäkin kurssit nauttivat valtion / EU:n tukea?


Jarrumies:
Kuinkahan kauan kestää ennen kuin Juha Berglung (mainittu tällä forumilla aiemminkin) palkitaan biodynaamisten viinien viljelystä? Berglund on Viini-lehden perustaja, Nanso Groupin hallituksen puheenjohtaja ja omistaa biodynaamisen viinitilan Ranskassa. Joten varmasti hän on hyvin verkottunut. Netissä on lukuisia Berglundin haastatteluja. Tässä yksi:

Tähdistä, kuusta ja auringosta on bioviini tehty


--- Quote ---– Kyllä me ihan tosissaan olemme. Voi toki olla skeptinen ja on syytä ollakin. Biodynaaminen kuulostaa pelottavalta, mutta itse ajattelen, että palaamme juurille, Juha Berglund sanoo.

Biodynaaminen viljely on extreme-tasolle vietyä luomuviljelyä. Biodynaamisesti voi viljellä niin kotipihan porkkanoita kuin viinitilan viiniköynnöksiäkin.

Yhteistä kummallekin on, että viljelmä nähdään elävänä organismina ja ekosysteeminä, kokonaisuutena, johon vaikuttaa kaikki sen ympärillä oleva. Ei vain aurinko, sade ja maaperä, vaan myös luonnon kiertokulku, vuodenajat, kuunkierto sekä kosmiset syklit ja vuorokausirytmit.

Bioviljelyssä ei käytetä lannoitteita ja kemiallisia torjunta-aineita. Viiniköynnösten hyvinvointiin, tuholaisten torjuntaan ja satoon vaikutetaan erilaisilla biodynaamisilla preparaateilla, jotka ovat homeopaattisia aineita.
--- End quote ---

Kyllä steinerilainen biodynaaminen viljely on yhä osa luomua vaikka monet luomun kannattajat yrittävät muuta väittää.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Go to full version