Luomuliiton uudesta kannanotosta, joka muutoin on yllätykseton ja jatkoa edelliselle (kommentoitu yllä 12.04.21), yritämme etsiä syytä sille, miksi eläintuotanto luomussa on niin vähäistä, suhteessa viljelypinta-alaan.
Luomuliiton kevätkokouksen kannanotto: Suomen panostus luomuun seuraavalla tukikaudella riittämätöntäKannanotto tähän uuteen EU:n/valtion linjaukseen:
Ajatus on periaatteena kannatettava, mutta radikaali muutos tämänhetkiseen käytäntöön, jossa kotieläimet ovat voineet olla tavanomaisessa tuotannossa ja pellot luomussa. Muutos aiheuttaisi luomukentässä haasteita, jotka tulee ottaa huomioon. Siirtymistä kohti koko tila luomussa periaatetta tulisi loiventaa kaikin mahdollisin tavoin.
Luomuliiton tekemän kyselyn mukaan kolmasosa tuottajista, joilla pellot ovat luomussa, mutta kotieläimet eivät, olisi siirtymässä peltojenkin osalta tavanomaiseen tuotantoon, mikäli ehto tulee voimaan. Tämä aiheuttaisi merkittävän pudotuksen luomuviljellyssä peltopinta-alassa.
Kuinka suuri osa luomutuottajista tuo kaikkiaan on? Sen pystymme lukemaan Ruokaviraston tilastosta, että kaikkiaan 5 010 luomutilasta 1 176 on eläintiloja. Mekaanisesti tuosta laskettuna olisi siis olemassa 3 834 sellaista tilaa, jossa eläimet eivät ole luomussa. Kolmasosa niistä olisi jo merkittävä 1 278 tilaa. Ihan näin (tai läheskään) se ei varmaan ole, koska tuossa 3 834 tilassa on tietysti mukana nekin, jossa todella ei eläimiä lainkaan ole.
Tällainen arvio oli ko. tekstistä poimittavissa ylempänä:
Esimerkiksi, jos kaikki luomutiloilla syntyneet vasikat kasvatettaisiin luomuna loppuun asti, luomulihan määrä markkinoilla kaksinkertaistuisi.
Paljonko se olisi? Katsotaan LUKE:n naudanlihan tuotantolukua vuodelta 2020.
Se oli 3,35 miljoonaa kiloa. Tuplattuna 6,7 miljoonaa kiloa. Nyt jo vähän vaikuttavampi osuus kokonaistuotannosta, joka oli naudanlihassa 87 miljoonaa kiloa. Siitä siis 7,7%. Jos oletamme muun luomulihan tuotannon pysyvän muuttumattomana, luomulihaa tuotettaisiin tuolloin yhteensä n. 7,74 miljoonaa kiloa. Osuus kaikesta 410 miljoonasta kilosta olisi n. 1,9%. Ei edelleenkään vakuuttava luku luomuviljelyalan osuuteen verrattuna. Tai reippaammin ilmaistuna: skandaalimaisen pieni luku.
***
Edelleen muuten ihmetellen, onko Luomuliiton tai täsmentäen, sen jäsenien edun mukaista, että luomupinta-alaa Suomessa tuolla tavalla väkisin lisättäisiin, mitä tuo julkilausuma vaatii.
Joka tapauksessa rajallisille tukirahoille olisi silloin enemmän jakajia kuin ennen.
Ja sitten se (josta myös EU on epävarma): löytyykö kalliille luomuruoalle (lisää tai innokkaampia) ostajia? Entä jos Suomen nykyinen 2,6% markkinaosuus ei kasvakaan? Ihan taloustieteen peruskaavan mukaan liikatarjonta laskee hinnat. Jos olettaa, että jotain noilla lisähehtaareilla tuotettaisiin. Vaikka se edelleen olisi vain neljännes tavanomaisesta. — Eikä sitä kaikkea saa menemään julkisisiin keittiöihinkään. Kun se ei ole tähän mennessäkään luomuväen toivomalla tavalla onnistunut.