Tässä Pro Luomun idyllinmaalauksessa...
Bovikin tila: Luomua, laatua ja maisemanhoitoa Ravintoloissa ympäri pääkaupunkiseutua Bovikin karitsanlihasta on tullut synonyymi laadulle ja tilan nimi mainitaan usein myös ruokalistassa. Suoramyynti ravintoloille ja kuluttajille onkin tilan ainoa myyntikanava. Aiemmin otettiin puhelin käteen ja soitettiin asiakkaille, että on lihaa tarjolla. Nykyään käytössä on myös sosiaalinen media.
... halutaan peittää tuollaisiin mielikuviin se, että luomulihaa on Suomessa niin surkean vähän tarjolla. Siihen nähden, kuinka suuri on eläintuotantoon omistettu luomupinta-ala.
Lampaanlihassakin, jossa
osuus on niinkin suuri kuin n. 23% (2019) kilomäärä jää 340 000:en. Eli n. 62 grammaan suomalaista kohti. Siinä on kuluttajankin käytettävä erikoisia kanavia, jos on sen perään. Jauhelihaa Tammiselta näkyi Foodiessa olevan. Muuta en löytänyt.
Entä tämä sitten:
Laidunnus vaatii Bovikin väeltä melkoisen työn. Keväällä vie noin kolme viikkoa saada kaikki eläimet luonnonlaitumille. Osa eläimistä viedään karja-autolla kauemmas ja osa proomulla saariin. Luonnonlaitumilla lampaat ja kyytöt saavat olla niin kauan kuin ruokaa riittää, sen jälkeen siirrytään tarvittaessa peltolaitumille.
Mutta onko tuossa eroa tavanomaiseen lammastilaan nähden? Perusteleeko se tätä:
”Meidän hinnat eivät ole halvimmasta päästä, sillä tuotantokustannukset ovat korkeat. Mutta pyrimme siihen, että laatu olisi aina hyvää. Kun eläimillä on ollut hyvä elämänlaatu ja myös kaikki muu on hoidettu laadukkaasti niin toivomme tietenkin, että lopputulos on priimaa”, Emmi sanoo.
Luultavasti ei, kumpaankin kysymykseen.*) Mutta tuolla eläinten elämänlaadulla on hyvä ratsastaa. Ja yrittää ylläpitää mielikuvaa, että se on luomun erikoisominaisuus.
***
Se asia on Pro Luomulla ennallaan, ettei luomulihan arvoketjuryhmältä ole tullut kohta vuoteen uutta pöytäkirjaa. Ei ole kyllä tullut muiltakaan ryhmiltä. Mutta liharyhmällä tuo korostuu siten, että sen viimeisin pöytäkirja netissä on
yhä poikittain. Se ei viesti — laadusta! Kun siitä jo
hyvin kauan sitten huomautimme.
______
*) Millaisia ne hinnat sitten ovat? Kun lampaan hinnoista juuri toisaalla oli puhe, verrataanpa hiukan. Täältä saamme yhden tiedon vertailuun:
https://bovik.fi/fi/tuotteet/½ Karitsa (n. 5-9kg) 18€/kg
Sis. viulu, parikyljykset, niskakiekot, ribsit, lapa 3:ssa osassa ja jauhelihaa.
Ohitetaan vähän yksityiskohdissa, ja verrataan tuota hintaa näihin hintoihin:
Tein näin, kuten edellä lupasin. Halal-lampaan osalta hinnat olivat näin. Ja molemmissa tapauksissa kyse oli karitsanpaistista:
- ensimmäisessä kaupassa 10,90 kilo
- toisessa kaupassa 11,90 kilo