Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 145820 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #465 on: 13.05.20 - klo:05:55 »
Luke vain panttaa puutarhatilastojaan. Siellä oli jo päivämäärä 12.05.20, nyt se on muutettu päivämääräksi 20.05.20. Nyt emme enää voi olla varmoja, pitääkö sekään.

***

Mutta viimeistelkäämme joutessamme katsauksemme luomueläintuotantoon. Ruokaviraston tilastojen mukaan tavallisempien eläinten lisäksi luomuna kasvatettiin 31.12.2019 myös seuraavia eläimiä.

Vuohia:
Kuttu (kileineen, 0-6 kk) Get (med killing, 0-6 mån) 8 tilalla 3061 kappaletta
Pukki Bock 4 tilaa 35 kpl

Ankka Anka 1 tila 4 kpl
Hevonen Häst 3 tilaa 8 kpl
Biisoni Bison 1 tila 48 kpl

Vuohen lihaa (tai maitoa) tai biisonilta samoja voi ehkä juuri ja juuri erikoistilauksella Suomesta luomuna saada. Mutta luomuankkaa tai luomuhevosta tuskin lautaselleen saa. Tai jos saa, se on sitten ulkomaista.

Vähänkään isommassa kuvassa nuo kaikki voi tietysti täysin unohtaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #466 on: 15.05.20 - klo:04:54 »
Rupesin miettimään tätä sivua (s. 10) Pro Luomun koosteessa vuodelta 2019:

Quote
• Vuonna 2019 Suomessa oli 1 036
luomukotieläintilaa.
• Luomumaitoa tuottavia tiloja oli 150
ja naudanlihaa tuottavia 396.
Luomusikatiloja oli 15 ja
luomubroileritiloja kolme.
Luomukananmunia tuotti 53 tilaa.


150+396+15+3+53=617. Mitä siis tuottaa 419 eläintilaa?

Selitys ei löydy edellisessä puheenvuorossa kerrotuista vähän epätavallisempia eläimiä kasvattavista tiloista, koska niitä oli yhteensäkin vain 17. Mitä siis tuottaa noin 400 luomueläintilaa?

Onko selitys esim. siinä, että jos tila ei kasvata eläimiä suoraan ruoaksi vaan nuoria eläimiä jatkokasvatettavaksi, niin siinä tapauksessa tila ei näennäisesti tuota mitään? Nk. emolehmätilat? Ja sikojen puolellakin on vastaavia.

Tuo on kuitenkin yksityiskohta, joka ei vaikuta kokonaismäärien arviointiin. Luomueläintuotteita tuotetaan "loppupeleissä" juuri se surkea osuus kuin tuotetaan.
« Last Edit: 16.05.20 - klo:08:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #467 on: 20.05.20 - klo:11:08 »
Nyt Luken puutarhatilastot 2019 viimein ilmestyivät:

Lämmin kesä siivitti avomaan puutarhatuotantoa

Pieni hetki, vielä.

***

Ei, nyt alkaa kyllä "käämit palaa". Tarkoituksenani oli tietysti verrata tavanomaista ja luomua. Mutta vieläkään siellä ei ole tietoja luomusta!!!

Soitin asiasta, ja ystävällisesti keskusteltiin. Ensi viikolla olisi tulossa, mutta luvattiin katsoa, jos asiaa voisi kiirehtiä.
« Last Edit: 20.05.20 - klo:11:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #468 on: 21.05.20 - klo:04:19 »
Sillä tuo on vain toisinto, versio Pro Luomun tiedotteesta. Sellaisena muuten vasta kolmas netistä löytämämme (Pro Luomun omaa ja luomu.fi:n uutista ei lasketa). Tänä vuonna tuo koostetta koskeva tiedote ei näytä saaneen normaalia levikkiään paikallis- ja maakuntalehdissä.

Pieneellä viiveellä tämä kuitenkin löytyi:

Suurin luomusato viime vuonna (Selkosanomat)

Selkeätä? On ja ei. Ovat ottaneet Pro Luomulta sen sanoman, että luomun kasvu on (tuotannossa ja myynnissä) lähes räjähtävää. Mutta sitten on jotain kerrottava sen osuudesta. Joka on selkeästi hyvin pieni. Ihan totuudessa ei edes pysytä:

Quote
Vain muutama prosentti Suomen ruoasta on luomuruokaa. Luomuruoan määrä kuitenkin kasvaa koko ajan. Yhä useammat haluavat syödä ruokaa, joka on tuotettu luonnonmukaisesti.


"Muutama" kun tarkoittaa suomenkielessä määrää 3 tai enemmän. Ja niin monta prosenttia ei luomuruoan osuus ole.

Yksityiskohta. Kuvatekstissä:

Quote
Kuvassa on kauppa, joka myy luomuruokaa kauppakeskus Triplassa Helsingissä.

Olikohan tuo kuva kovin tuore? Ei kai se vaan ole otettu tästä kaupasta? Aika paljon Selkosanomien kuvassa oleva rouva muistuttaa ko. lopettanutta yrittäjää (FB-kuvista katsottuna), vaikka ihan varma en voi olla.
« Last Edit: 21.05.20 - klo:04:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #469 on: 25.05.20 - klo:04:09 »
Kun kohta (toivon mukaan) tarkastelemme puutarhatilastoja, ja  saattaa näyttää vallan ihmeelliseltä, kuinka tavattoman paljon parempia hehtaarisadot ovat kasvihuoneissa, tämä lyhyt pätkä auttanee asiaa ymmärtämään:

Millaista on tilalla, jossa kausityövoimaa ei tarvita? Valvottu kasvihuonetuotanto tulee lisääntymään räjähdysmäisesti, ennustaa vertikaaliviljelmiään kehittävä viljelijä

Quote
Lapinjärvellä kausityövoimaa ei tarvita. Kun avomaalta saadaan kolme satoa, valvotussa kasvihuonetuotannossa saadaan jopa 12 satoa vuodessa.


Tuohan koskee sitten yhtälailla tavanomaista viljelyä ja luomua. Kasvihuonetekniikassa voi toki olla eroja. Mutta se ei ole välttämättä erottava tekijä luomulle. Eikä toistaiseksi Suomessa EU-määräyksissäkään ole eroa, jos on ajoissa perustettu luomukasvihuone.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #470 on: 27.05.20 - klo:06:49 »
Tähän Pro Luomun tiedotteeseen...

Paras hevikauppa löytyi Helsingistä – luomuhevin voitto Tampereelle

... olisi ollut kiva saada vierelle mahdollisimman tuore tieto siitä, kuinka vähän noista hyvin esille pannuista luomuvihanneksista oli keskimäärin kotimaisia. Tarkoitan tietysti tässä Luken puutarhatilastoja 2019. Jotka nyt ovat viivästyneet (luomun osalta) niin paljon, että vuoden 2020 sato alkaa jo osittain olla tulossa. Kasvihuonetuotannon osalta jo tietysti täydessä vauhdissa, ks. juuri edellä.

Mutta malttaa nyt täytyy nämä viimeiset hetket: tällä viikolla ne on luvattu.

Näin voi olla, ja varmaan onkin:

Quote
Pro Luomu iloitsee, että kaikissa finaalikaupoissa luomu oli hyvin esillä. Luomun myynti on Suomessa yli kaksinkertaistunut 2010-luvun aikana ja hedelmä- ja vihannesosastoilta myydään yli 20 prosenttia kaikesta päivittäistavarakaupan luomumyynnistä.


Mutta kovin suuri osa siitä ei ole voinut olla kotimaista. Ks. edellä. Pinta-alojen pohjalta jotain parannusta siinä osuudessa saattaa nyt olla v. 2019 tapahtunut. Mutta siis odotamme. En enää lisää tuohon määrettä "kärsivällisesti".
« Last Edit: 27.05.20 - klo:08:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #471 on: 28.05.20 - klo:09:15 »
Eli luomurypsiäkään ei pystytä tuottamaan sen valtavaa kysyntää vastaavasti. Ihmeellistä, mutta tämän saamme joka puolella kuulla. Korjuuala oli Luomusatotilaston mukaan kyllä rypsllä ja rapsilla edellisestä vuodesta kasvanut (?).

Pro Luomun 6 vuoden takaisen uutisen mukaan luomurypsin viljelyn ei pitäisi olla vaikeata:

Luomurypsi menestyy ilman neonikotinoideja

Kerrotaan tästä tavoitteesta:

RYPSIRAPSI 2025 - UUDEN VUOSIKYMMENEN VILJELYSTRATEGIA ÖLJYKASVEILLE

Quote
Tärkeimpinä tavoitteina on parantaa uusin viljelyteknisin keinoin öljykasvien viljelyvarmuutta ja kannattavuutta sekä nostaa keskimääräistä satotasoa 2 000 kiloon hehtaarilta kevätöljykasveilla ja 2 500 kiloon hehtaarilta syysöljykasveilla vuoteen 2025 mennessä.


Mikähän tavoite asetetaan luomuöljykasveille? Kun vuoden 2019 keskimääräinen hehtaarisato luomurypsillä ja - rapsilla oli 630 kg. Kun tavanomaisella puolella tämä lähtökohtataso oli 1 330 kg.
« Last Edit: 28.05.20 - klo:09:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #472 on: 30.05.20 - klo:06:41 »
Kun asia on tuolla tavalla ajankohtaistunut, Luomuliittokin haluaa olla asiassa mukana:

Mitä asioita tulee huomioida kevätrypsin viljelyssä luomussa? (29.5.2020)

Mutta saadaanko nuo kaikki asiat huomioon ottamalla satotasoa luomukeinoin nostettua siltä 630 kg tasolta? Sitä ei varsinaisesti tuossa kirjoituksessa luvata.
« Last Edit: 30.05.20 - klo:06:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #473 on: 30.05.20 - klo:08:00 »
Tarkoitan tietysti tässä Luken puutarhatilastoja 2019. Jotka nyt ovat viivästyneet (luomun osalta) niin paljon, että vuoden 2020 sato alkaa jo osittain olla tulossa. Kasvihuonetuotannon osalta jo tietysti täydessä vauhdissa, ks. juuri edellä.

Mutta malttaa nyt täytyy nämä viimeiset hetket: tällä viikolla ne on luvattu.

Eikä niitä kuitenkaan tullut. Eli sitä meidän kannaltamme olennaista, luomutilastoa 2019.

Nyt päädyin kirjoittamaan asiasta emailin, jossa kerroin olevani hyvin pettynyt.

Mainitsin kirjeessäni, että juuri nyt noilla tiedoilla on yhteiskuntapoliittisesti suuri merkitys. Nyt, kun EU painaa luomualan lisäämistä, täytyisi päättäjillä olla tieto siitä, mitä ratkaisusta olisi seurauksena.*)

PS. Hetken jo mietin, että ehdottaisin Pro Luomun Marja-Riitta Kottilalle, että me yhdessä paheksuisimme viivästymistä.  ;D

________

*) tätä en sanonut kirjeessäni, mutta Suomen hyvien tilastojen pohjalta koko EU saisi asiasta paremman kuvan. Viljojen ja eläintuotteiden osalta se voidaan jo tarjotakin, mutta puutarhatuotteet jäävät nyt harmillisesti puuttumaan.
« Last Edit: 30.05.20 - klo:09:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #474 on: 03.06.20 - klo:04:04 »
Nyt kun Luken puutarhatilastojen tuotantotiedoista on julkistettu*) uusi versio, voimme päivittää tämän:

Tässä pohjaksi ja vertailuun tiedot vuodelta 2018:

Vihanneksia yhteensä 258 miljoonaa kiloa, josta luomua 6,365 miljoonaa kiloa, osuus 2,5%.

Marjoja yhteensä 18 miljoonaa kiloa, josta luomua 0,547 miljoonaa kiloa, osuus 3,0%.

Omenia 7 miljoonaa kiloa, josta luomua 0,153 miljoonaa kiloa, osuus 2,1%.


Vuoden 2919 tiedot:

Vihanneksia yhteensä 289 miljoonaa kiloa, josta luomua 6,505 miljoonaa kiloa, osuus 2,2%.

Marjoja yhteensä 21 miljoonaa kiloa, josta luomua 0,618 miljoonaa kiloa, osuus 2,9%.

Omenia 8 miljoonaa kiloa, josta luomua 0,116 miljoonaa kiloa, osuus 1,5%.

Päivitetäänpä nämäkin:

Quote
Keskimääräinen hehtaarisato vihannesten avomaan tuotannossa 8 520 kiloa, luomussa 4 361 kiloa, eli 51% tavanomaisesta.
Marjojen keskimääräinen hehtaarisato v. 2018 oli 2 680,8 kg, luomussa 806,8 kg, eli 30% tavanomaisesta. Omenien keskimääräinen hehtaarisato v. 2018 oli 10 692,4 kg, luomussa 2 353,8 kg, eli 22% tavanomaisesta.


Vuoden 2919 tiedot:

Keskimääräinen hehtaarisato vihannesten avomaan tuotannossa 14 437 kiloa, luomussa 4364 kiloa, eli 30% tavanomaisesta.
Marjojen keskimääräinen hehtaarisato v. 2019 oli 2 681 kg, luomussa 796 kg, eli 30% tavanomaisesta. Omenien keskimääräinen hehtaarisato v. 2019 oli 10 692 kg, luomussa 1 681 kg/ha kg, eli 16% tavanomaisesta.

Ja mansikka:

Otetaanpa vielä erikseen mansikka kun siitä luomumansikasta joka vuosi kovasti kohkataan.

Mansikan keskimääräinen hehtaarisato v. 2018 oli 3690,2 kg, luomussa 1810,2 kg, eli 49% tavanomaisesta. Ja luomumansikoiden osuus koko mansikkasadosta on hyvin tutunoloinen luku 2,3%.

Vuoden 2919 tiedot:

Mansikan keskimääräinen hehtaarisato v. 2019 oli 3 690 kg, luomussa 2402 kg, eli 65% tavanomaisesta. Ja luomumansikoiden osuus koko mansikkasadosta on hyvin tutunoloinen luku 2,6%.

Tavanomaisen hehtaarisadoissa on taas edellä hiukan "oikaistu": kyse on tarkemmin ottaen kokonaisadon keskimääräisistä hehtaarisadoista. Tavanomaisen hehtaarisadot ovat oikeasti hitusen korkeampia.

***

Tämä odotuksemme ei täyttynyt, ei ilmennyt satotilastossa:

Nyt pitäisi todellakin olla odotettavissa iso muutos. Sillä luomupuutarhatuotannon viljelyala yhteensä kasvoi aika radikaalisti vuodesta 2018:  712 hehtaarilla. Prosenteissa 54%. Josta kasvusta siis valtaosa tapahtui luokassa "Muut puutarhakasvit".

Muissa puutarhakasveissa luomutuotantoa oli vain 0,850 miljoonaa kiloa, eli tuo viljelyalan hurja kasvu ei näkynyt tuloksessa.

______

*) ja eilen 2.6.2020 sillä täydennyksellä, että myös luomusatotilastot ovat mukana. Unohdamme tietysti heti närkästyksemme edellä, ja kiitämme Lukea.
« Last Edit: 03.06.20 - klo:07:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #475 on: 03.06.20 - klo:04:06 »
Nyt meillä on siis  valmis yhteenveto siitä, millaisia tuotanto-osuuksia saavutettiin luomuviljelyn 11,7 prosentin viljelyala-osuudella v. 2019:

Vilja 3,6%
Kasvikset 2,2%
Marjat 2,9%
Hedelmät (omena) 1,5%
Maito 3,2%
Kananmunat 6,9%.
Liha 1%

Tuossa lihan 1% on saatu armeliasti ylöspäin pyöristämällä, sillä oletuksella että luomubroilereita on tuotettu v. 2019 yhtä paljon kuin parhaana vuonna aiemmin. Tässä sitten luomun "handikapit", siitä lähtökohdasta, että samaan pitäisi pystyä. Prosenttiyksiköissä, vaikka käytänkin tässä %-merkkiä:

Vilja —8,1%
Kasvikset —9,5%
Marjat —8,8%
Hedelmät (omena) —10,2%
Maito —8,5%
Kananmunat —4,8%
Liha —10,7

Tuossa olikin suurinpiirtein kaikki mitä luomuna tuotetaan. Sille omistetulla pinta-alalla Suomessa.

Näin me tänä vuonna ehätimme hiukan Pro Luomua edelle, tältä osin: sen vuosittainen yhteenveto ei ole vielä ihan valmis. Molempia meitä viivästytti Luken "muniminen" kasvisten tietojen julkistamisessa (marjat ml.)

Voimme edelleen käyttää turvallisin mielin, liioittelematta tai vähättelemättä, iskulausettamme, että syötävää luomuviljely tuottaa vain neljänneksen tavanomaisesta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #476 on: 03.06.20 - klo:14:23 »
Luken asiasta vastaava virkamies Anna-Kaisa Jaakkonen kertoi vastausmailissaan alustavasti, että EU on tilastointiaan uudistamassa.

Mutta jo tuollaisenaan luulen, että Suomen tilasto voi palvella tätä tarkoitusta:

Mainitsin kirjeessäni, että juuri nyt noilla tiedoilla on yhteiskuntapoliittisesti suuri merkitys. Nyt, kun EU painaa luomualan lisäämistä, täytyisi päättäjillä olla tieto siitä, mitä ratkaisusta olisi seurauksena.

Vaikkkeivät siellä EU:ssa sattuisi juuri tänne meidän sivuillemme vilkaisemaankaan. Mutta hyvä olisi, jos niin tekisivät. Tuo edellisen puheenvuoron tilasto on aika järisyttävä.
« Last Edit: 10.06.20 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #477 on: 05.06.20 - klo:04:17 »
Otetaanpa tämä vielä ihmettelyn kohteeksi.

Nyt pitäisi todellakin olla odotettavissa iso muutos. Sillä luomupuutarhatuotannon viljelyala yhteensä kasvoi aika radikaalisti vuodesta 2018:  712 hehtaarilla. Prosenteissa 54%. Josta kasvusta siis valtaosa tapahtui luokassa "Muut puutarhakasvit".

Nuo viljelyalat olivat Ruokaviraston lukuja. Sen mukaan koko avomaan luomutuotantoala oli 1319,9 ha v. 2018 ja 2031,9 ha v. 2019. Kasvua siis tuo 712 ha. "Muut puutarhakasvit" 448,0 ha v. 2018 ja 1067,6 ha v. 2019.

Kuvittelin, että "Muut puutarhakasvit" tarkoittaa samaa kuin "Muut avomaanvihannekset" Lukella. Mutta eipä ollutkaan niin. Luken pinta-alaluvut olivat paljon pienempiä:

Muut avomaanvihannekset   

2018   
Yrityksiä (kpl)           121
Pinta-ala (ha)           115
Sato (1 000 kg)        647

2019
Yrityksiä (kpl)           137
Pinta-ala (ha)           145
Sato (1 000 kg)        850

Luomupuutarhaviljelyn avomaan kokonaispinta-alojen lukujakaan en saa stemmaamaan. Viljelläänkö luomuna myös esim. ammattimaisesti paljon kukkia, ja ne tuossa sotkevat?

Sitä kuvaa tuo ei heilauta, että vaatimatonta luomuviljely on, myös muiden avomaanvihannesten osalta. Suomalaista kohti niitä tuotettiin 155 grammaa vuonna 2019, siis koko vuoden kulutukseen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #478 on: 06.06.20 - klo:10:36 »
Käytännön Maamies on taas julistanut tämän kisan:

Satokisa 2020

Quote
Kasvukaudella 2020 kilpaillaan kevätvehnällä ja kuminalla. Kevätvehnällä järjestetään sekä kilo- että talouskilpailut, kuminalla järjestetään vain kilokilpailu.

Ilmoittautumisaikaa on toukokuun loppuun saakka. Kilpailuun voi ilmoittautua
lähettämällä sähköpostia Käytännön Maamiehen toimituksen sähköpostiosoitteeseen: toimitus@agraari.fi.

Kerro viestissä nimesi, yhteystietosi, ikäsi, lajikkeesi ja viljeletkö tavanomaisena vaiko luomuna. Käytännön Maamiehen toimituksesta otetaan yhteyttä jokaiseen
ilmoittautujaan.


Tuon kisan tuloksista on varmaan hauskaa riipimistä sitten syksymmällä, meidänkin aiheemme kannalta.

Tietooni olen saanut, että siinä on myös tällainen osallistuja:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.facebook.com/HAMKMustiala/photos/a.156244251153142/2745924652185076/%3Ftype%3D3%26source%3D57%26__tn__%3DEH-R&ved=2ahUKEwiK6vjE5uzpAhUNiYsKHda8BEYQFjACegQIBBAC&usg=AOvVaw0-X8A6qM0euNcxoqqJz37C

« Last Edit: 06.06.20 - klo:10:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #479 on: 07.06.20 - klo:04:05 »
Lisäpiirre satokisassa tänä vuonna. Twiitti:

***

Käytännön Maamies
@KMaamies
·
8t
Kaikilta #satokisa -lohkoilta otetaan maanäytteet, jotka lähetetään #EurofinsViljavuuspalvelu Maan kasvukunto- ja laaja ravinnetilatutkimukseen. Tuloksia hyödynnetään sitten syksyllä, kun pohditaan mikä pelto tuotti suurimman sadon. Tapio Lipponen Liedosta keräsi eilen näytteet.