Luulenpa, että pyydämme Lukea tekemään erikseen taulukot tavanomaisen viljelyn sadoista. (On taidettu jo kerran esittää tämä toivomuksemme, mutta esitetään uudelleen.)
Tässä alkaa meillä olla jo perinteitä. Teet, Jarrumies, aina hienot vertailulaskelmat, ja teet ne sitten yleensä lopullisista tiedoista. Se on perusteltua tälläkin kerralla. Nyt ei ole erityistä kiirettä. (Nuo jo tehdyt excelit voinet jakaa sähköpostitse jäsenille?)
Mutta tarkastellaan vielä kuitenkin näitä suuria summalukuja: 11,7 prosentilla alasta saatiin 140 miljoonaa kiloa viljaa (luomu) ja 88,3 prosentilla alasta saatiin 4000 miljoonaa kiloa. (tavanomainen, ei kiinnitetä nyt huomiota siihen, että jälkimmäisissä luvuissa on mukana luomun siirtymävaiheen alaa).
Prosenttiyksikköä kohti peltoalasta tuli satoa näin:
Luomuviljely 11,97 miljoonaa kiloa
Tavanomainen 43,3 miljoonaa kiloa
Kun nuo suhteutetaan, pääsemme taas tutun näköiseen iukuun: 0,28. Eli luomu tuotti noin 28% siitä, mitä tavanomainen viljely tuotti. Vähän yli neljänneksen.
Kyllä, peltoalaa käytetään myös muuhun kuin viljanviljelyyn. Mutta tarkempi tarkastelu tulee sitten aikanaan Jarrumiehen lopullisissa taulukoissa.
Luomun kohdalla kuitenkin tosiasiassa suuri osa muodollisesti nurmea olevasta alasta on piilossa olevaa viljanviljelyalaa: "latautumassa" olevat pellot kannattaa ja saa ilmoittaa nurmialana. Siten tuo yllä oleva kokonaialojen vertailu on perusteltua.
***
Jos ohitamme siis valtavan nurmen osuuden luomuviljelyssä, kauran huima ylivalta siinä jatkuu edelleen. Käsitellään asiaa toiseesa triidissä, kun saamme uusimmat tiedot asiasta, mutta ennen on ollut näin: luomukaura ei juurikaan päädy suomalaisten ravinnoksi, vaan valtaosa siitä menee vientiin.
Myös muiden viljojen tuotantomäärät luomussa ovat edelleen koko väestöön suhteutettuna hyvin vaatimattomia: vehnä 17, ohra 17 ja ruis 9 milj. kiloa. 5,5 miljoonalla ja koko vuodelle jaettuna ei niistä paljon tule. Eikä n. 12,5 miljoonasta luomuperunakilostakaan. Luomuherneet otettiin näin esille tekstissä...
Luomuherne- ja härkäpapu sato kasvoivat - molemmat lähes 70 % - molempien osuus kokonaissadosta on noin 15 %.
... mutta ei pylväskaaviossa tai absoluuttisena kilomääränä. Jos olisi otettu, olisi jouduttu kertomaan, että luomuherneitä tuotettiin 5 miljoonaa kiloa. Ei siis täyttä kiloakaan henkeä kohti.
***
Jos sitten katsoo tätä taulukkoa...
http://statdb.luke.fi/PXWeb/sq/a97a13fe-ac14-464a-a44d-9ebc5f578a63.. niin näkee, että luomulla on suuria osuuksia oikeastaan vain rehuviljoissa, eli eläinten syötäviksi viljellyissä kasveissa. Ihmisten syömät lajit jäävät yleensä noin 2 prosenttiin.
Onko tuo ym. 5 miljoonaa kiloa hernettäkin muuten rehuhernettä? Ja tarhaherne ihmisille on erikseen?
Siltä eli tuolta pohjalta odottaisi, että luomueläintuotanto nyt kasvaisi. Mutta tapahtuuko sitä? Saamme tulevaisuudessa tietää.