Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 68952 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 11861
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #360 on: 05.07.19 - klo:04:32 »
Innostunut ote on säilynyt:

Joka kymmenes suomalainen maatila on luomutila

Nyt, kun tuo on Pro Luomun sivustolla ilmestynyt, niin epäilemättä siitä on myös julkaistu lehdistötiedote.

Niinpä kohta saamme nähdä, miten enemmän tai vähemmän sellaisenaan media sen toistaa. Eikä esitä kysymyksiä. Mutta katsotaan nyt.

Media ei paljon reagoinut tuohon Pro Luomun julkistukseen keväällä. Nyt se tuntuu antavan hyvin tilaa tälle Luken tiedotteelle:

Luonnonmukaisia tuotteita syödään yhä enemmän – luomumaidon tuotanto nelinkertaistunut

Eikä tätä vieläkään hämmästellä:

Quote
Luomun markkinaosuus ruuan vähittäismyynnistä on Suomessa edelleen pieni, 2,4 prosenttia. Silti luomutuotannossa oleva peltoala laajentuu nopeasti.

Suomen peltoalasta luomuviljelyssä oli viime vuonna 13 prosenttia eli luomuviljeltyä peltoa oli lähes 300 000 hehtaaria. [...]

Eikä tätäkään:

Quote
Luomun osuus Suomen naudanlihantuotannosta on noin kolme prosenttia, sianlihasta alle puoli prosenttia, mutta kananmunista jo seitsemän prosenttia.
(lihav. HJ)

Vaikka tuon 13 prosentin*) ilmoittamisen jälkeen sitä kyllä pitäisi hämmästellä. Ja tietysti sitä, tuossa sanomatonta, että muutoin osuuttaan kasvattavassa kananlihassa (broilerissa) luomun osuus on n. 2 promillea. Tai sitä, ettei otsikkoon vedetyn luomumaidonkaan osuus (3%) ole kovin kaksinen, vieläkään, siihen peltoalaan nähden. Eikä viljankaan (3,2%).

Toinen kysymys on, miten sekään vähä (ja kallis) liha menee kaupaksi.


_________________

*) oikeammin 10,3% (varsinainen luomuhyväksytty ala v. 2018). Mutta ei tuo pienempi luku poista hämmästelyn aihetta.
« Last Edit: 05.07.19 - klo:06:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 11861
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #361 on: 05.07.19 - klo:04:51 »
Mitä tämä on?

Liettua julisti hätätilan kuivuuden vuoksi – poikkeustilanne mahdollistaa EU:n tuotantotavoitteisiin liittyvien rangaistusten kiertämisen

Quote
Liettua julisti keskiviikkona maahan hätätilan vakavan kuivuuden vuoksi. Kuivuuden pelätään tuhoavan jopa puolet maan tämän vuoden sadosta, kertoo STT.

Hätätilan julistus antaa Liettuan hallitukselle mahdollisuuden korvata viljelijöille osan kuivuuden aiheuttamista tappioista. Lisäksi viljelijät voivat välttyä EU:n tuotantotavoitteiden täyttämättömyyttä koskevilta rangaistuksilta.

Haluatko jatkaa lukemista?

Onko siis EU:lla tuotantotavoitteita? Samaan aikaan, kun sillä on tavoitteita luomualan lisäämisestä?

Ja looginen jatkokysymys: mitkä mahtavat olla (EU:n asettamat) Suomen tuotantotavoitteet?
« Last Edit: 05.07.19 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 11861
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #362 on: 11.07.19 - klo:07:00 »
Näin on nyt ...

”Ehkä tuskastutaan siihen, jos pellolla ei viljelykierto onnistu ja rikkakasvit ottavat valtaa” – Satakunnan luomupeltojen kasvu taittuu tänä vuonna

Quote
Satakunnan luomuviljelty peltoala kasvoi vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna peräti 14 prosenttia.

ProAgria Länsi-Suomen luomuasiantuntija Anne Johansson kuvailee kehitystä hienoksi, joskin ikävä uutinen on, ettei valtiolla ole tänä vuonna rahaa uusiin luomusitoumuksiin.

... koko maankin suhteen. Siitä seuraa se mielenkiintoinen tilanne, että Pro Luomu joutuu tänä vuonna raportoimaan luomun bruttoalan kasvuksi 0 prosenttia. Tai jopa hiuksen hienosti negatiivisen prosentin, jos ja kun kuitenkin jokunen luomutila myös lopettaa.
« Last Edit: 11.07.19 - klo:09:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 11861
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #363 on: 16.07.19 - klo:05:23 »
Pro Luomu on uutisessaan tehnyt puolestamme tämän kokonaisarvion:

KOULU kirittää luomukasvisten viljelyä

Quote
Luomun osuus Suomen koko vihannes- ja perunantuotannosta on noin 2-3 %. Vuonna 2018 luomuvihanneksia tuotettiin lähes 4,5 milj. kg ja luomuperunaa 14 milj. kg. Perunan ohella tärkeimmät suomalaiset luomukasvikset ovat porkkana, valkokaali, herne ja sipuli.

Sama maaginen 2-3% luku näyttää siis vallitsevan niissäkin. <KLIPS>

Kun tuo KOULU-hanke kestää vuoden 2021 loppuun, emme varmaan sitä ennen saa paljon tietoja siitä, kuinka se on onnistunut. Samoin Pro Luomun luomukasvisten arvoketjutyöryhmän uusia pöytäkirjoja ei ole nettiin ilmestynyt nyt yli vuoteen. Niinpä me olemme edelleen noiden v. 2018 tietojen varassa.

Jotka ovat juuri niin masentavia kuin ovat. Luomuvihanneksia ei syntynyt suomalaista kohti edes yhtä kiloa. Ilmoitetut luvut eivät muuten jostain syystä ihan stemmaa. Luomu Suomessa 2018 -koosteen listasta tulee tuotettujen luomuvihannesten summaksi n. 5,7 miljoonaa kiloa. Eli suomalaista kohti yksi kokonainen kilo. Siitä valtaosa oli porkkanaa ja tomaattia, kiloissa yhteensä yli 4 miljoonaa, muut sitten n. puoli miljoonaa kiloa tai sen alle.

Poimitaanpa sieltä esille luomukurkku: 459 000 kg. Suomalaista kohti siis 83 grammaa. Pienen perheen osuuden Suomen luomukurkkujen tuotannosta (240 g) voi juuri nyt ostaa S-kaupasta hintaan 1,67 euroa (kilohinta n. 7 euroa).

Quote
Kysyntä on ollut kasvussa jo pitkään, eikä tarjonta riitä kattamaan sitä.

Niinpä kai. Jos tuo hypoteettinen keskimäräinen perhe haluaisi samana vuonna ostaa toisenkin luomukurkun, tarjonnan eli tuotannon pitäisi kaksinkertaistua.

Kummallista muuten myös, että "valkokaali, herne ja sipuli" mainittiin tuossa "tärkeimmiksi", jos niiden tuotantomäärät luomuna olivat vielä kurkkuakin mitättömämämpiä.
« Last Edit: 16.07.19 - klo:15:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 11861
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #364 on: 18.07.19 - klo:05:18 »
Noista tiedoista yhteensä seuraa, että (noin) 22% tiloista tuottaa vähintään 60% tuloista. Vähintään siksi, että näillä eläintiloilla saattaa olla muitakin tuloja. Ja vastaavasti 78% luomutiloista tuottaa korkeintaan 40% tuloista.

Tuo jakauma koski siis rahallista tuottoa eli tuloa eikä siinä siis ollut mukana maataloustukia. Mutta kyllä sen pohjalta voidaan sanoa, että luomuviljelijät ovat "kahden kerroksen väkeä". Noista kahdesta ryhmästä toinen saa siis keskimäärin (myynti)tuloja alle 6% siitä, mitä nuo paremmin tienaavat tilat. Ja senkin voi siis sanoa, että tyypillinen luomutila ei tuota juuri mitään tyypilliseen suomalaiseen ruokapöytään?

Tässä on sitten esimerkki tuota toisesta ryhmästä:

Kustannustehokkuus ja paremmat tuotot kannustavat siirtymään luomuun – maitotilalle se oli oikea ratkaisu

Quote
Luomuun siirtymisen jälkeen Peltolan maitotilan liikevaihto on noussut reilusta 500 000 eurosta lähes miljoonaan.

Tätä selittää erityisesti tukien suuruus sekä peltoalan kasvu kolmanneksella noin 320 hehtaariin. Pellot ovat toistaiseksi tilalla eniten tulosta tuova tekijä.

– Tukien määrä nousi reilusta 600 eurosta per hehtaari päälle 900 euroon.

Mutta kuten tuosta näkyy, siinäkin ryhmässä luomun kannattavuus perustuu merkittävältä osaltaan yhteiskunnan tukeen. 320*900 on lähes 300 000 euroa.

Mutta jollekin Osuuspankille se lienee samantekevää: rahaa saa tulla niin ovista kuin ikkunoistakin.
« Last Edit: 18.07.19 - klo:05:46 by Heikki Jokipii »