Taas tätä suoraviivaista matematiikkaa, jossa ei oteta huomioon olemassa olevaa maailmaa koskevia tosiasioita:
WWF:n uusi ruokasuositus: Korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa, punaista lihaa kerran viikossa ja lasi maitoa päivässäMerkittävin syy lisätä kasvisyöntiä tuleekin Annukka Valkeapään mielestä siitä, että kasviksia pystytään tuottamaan todella paljon enemmän kuin lihaa.
– Jos meillä on rajallinen maa-ala käytössä ja tuotamme pääasiassa kasviperäistä ruokaa, niin pystymme ruokkimaan neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin, jos tuotetaan liharuokaa sillä samalla alueella. Lihan vaatima maa-ala on niin paljon isompi.
Tämä Brasialian asia on jo
käsitelty kertaalleen täällä. Uskoakseni siten, että se vaatisi nyt hyvän vastalauseen, paremman perustelun.
Ihan globaali näkökulma ja fakta, menemättä nyt suomalaiseen lihantuotantoon:
maatalouteen yhteensä käytetystä pinta-alasta 2/3 on
laidunmaata, jota valtaosin
ei voi käyttää kasvintuotantoon, ilman eroosiota ym. vahinkoa kyseisille alueille. Mutta karjaa voi laiduntaa, kestävästi.
PS. WWF ei tietääkseni ole mitenkään katunut tai vetänyt takaisin kannanottojaan luomun puolesta. Luomulihankaan. Ja samainen Valkeapää tässä alle
vuoden takaisessa hastatelussaan vahvisti sen asian, kuten myös edellisessä puheenvuorossa mainitun myytin yläpitämisen:
Silloin, kun lautaselleen valitsee lihaa, kannattaa valita sekin tarkoin: eri tuoteryhmien sisällä voi olla suuriakin eroja. Esimerkiksi luomu- ja luonnonlaidunliha ovat yleensä vastuullinen valinta.
– Etelä-amerikkalainen naudanliha on ensimmäinen asia, joka kannattaa jättää ostamatta. Niillä alueilla kaadetaan sademetsää karjan ja rehun kasvatukseen, ja tämän lihan ympäristövaikutukset ovat monikymmenkertaiset esimerkiksi suomalaiseen luomunautaan verrattuna, Valkeapää linjaa.
Mitenkä ihmeessä hän todistelee suomalaisen luomunaudan ympäristövaikutuksen pieniksi, jos luomueläinten ruokkimiseen kuluu se noin 10% peltoalasta, ja luomulihaa (naudan) saadaan vain hiukan yli 3% kaikesta naudanlihasta?
Tuo Brasilia/Etelä-Amerikka-kysymys on täällä meillä
jo kerran käsitelty. Luullakseni siten. että WWF ei voi toista väittää, ennen kuin on toisin todistanut.
Niinpä niin. Valkeapääkin toteaa, että (lihav. HJ), että "
tämän lihan ympäristövaikutukset ovat monikymmenkertaiset" (jne.) - jolloin vertailua ei suoraan voi syyttää valheesta (vaikka kys siis oli ehkä noin 6% brasilialaisesta naudanlihasta)! Eikä siinä yhteydessä harhanjohtamista, että juuri suomalainen
luomunauta olisi se "pulmunen".