Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Kasvissyönti maailman pelastuksena?

<< < (2/64) > >>

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Perenna on 16.08.09 - klo:06:36 ---
--- Quote from: Heikki Jokipii ---[...] koska ihmisjätettä viemäreistä ei luomupelloille palauteta [...]
--- End quote ---
Onneksi. Jätelietteen käyttö ruokakasviviljelmien lannoitteena on tosi paha juttu.
--- End quote ---

Tuo pitää ehdottomasti paikkansa ja siksi EU:ssa ei tämän viemärijätteen käyttö ole sallittua (tietääkseni) missään viljelyssä. Jopa se kompostimulta, jota tehdään kaupunkien biojätteestä, käytetään nykyään maisemoinnissa, ei pelloilla.

Mutta pidemmän päälle tämä on kestämätöntä. Niinpä aktiivista tutkimustyötä tehdään sen eteen, miten nämä erilaiset ravinteet saataisiin tehokkaasti ja turvallisesti otettua erikseen tästä jätteestä. Mutta kun tuloksena on epäilemättä sitten kemiallis-teollinen prosessi, joka tulos tulkitaan keinolannoitteeksi, ei sitä sitten voitane luomupellolla käyttää. Ja siten ravinteiden kierto niillä pelloilla yhä edelleen "vuotaa" - vaikka juuri päinvastaista mielikuvaa yritetään ylläpitää!


--- Quote ---
--- Quote from: Heikki Jokipii referoidessaan Averya ---Viljelyn tuottavuuden parantuessa myös eläimen kasvattamiseen tarvittava hehtaarimäärä on puolittunut 40 vuodessa, silloinkin kun karjaa ruokitaan viljalla.
--- End quote ---
Tässä on vain se kurjuus, että lihakarjan lihan ja lehmänmaidon ravintoainepitoisuus on kärsinyt, kun pääasiallinen ravinto ei enää ole niiden omin ravinto eli heinä. Siemenet ovat ravintona aika lailla toisenlainen aine kuin lehtivihreät kasvinosat.

--- End quote ---

Tämäkin saattaa hiukan pitää paikkansa ja tässä oma suunikin on sen joskus minulle noin kertonut.

Myös esimerkiksi muutoin tehoviljelyä kannattava Vaclav Smil on voimakkaasti kritisoinut tuhlauksena viljan käyttöä eläinten ravinnoksi. Asia saattaa vielä tulevaisuudessa kärjistyä, jos ihmiskunta kasvaa siihen noin 9 miljardiin, mitä YK arvioi.

Mutta jos nyt viljaa käytetään eläinravinnoksi, niin toki sen tehokkaampi tuottaminen kuitenkin hiukan lieventää tätä "syntiä". Kaikkein synnillisintä olisi/on luomuviljan syöttäminen karjalle.

Jos vanhan iskulauseen mukaan pihvilihatonniin tuottamiseen USA:ssa menee 10 tonnia viljaa, on parempi, että tämä viljamäärä otetaan yhdeltä hehtaarilta kuin kahdelta tai useammalta hehtaarilta.

Lainaus Vihreästä Langasta: "Valtaosa kalliilla tuotetusta luomuviljasta käytettiin karjan rehuksi." (Lainaus vuodelta 2000 - vaan lieneekö tilanne muuttunut.)

Mutta laidunalueiden (2/3 maatalousalueiden koko määrästä) hyväksikäyttö ei ole "syntiä" sen enempää tuotetun ravinnon laadun kuin luonnonkaan kannalta, jos asiassa muistetaan pysyä kohtuudessa (eli ei ylilaidunneta). Luonnon kannalta on parempi, että laidunnetaan kuin että yritettäisiin viljellä viljaa, joka tuottaisi huonosti ja olisi monin tavoin riskialtista (esimerkkinä vaikka Afrikan savannialueet, mm. suuri eroosioriski ja myös katoriski).

Perenna:
En ihan tiedä miten laiduntaminen määritellään, mutta AIV-rehulla ruokkiminen ei liene laiduntamista? Suomessa karjan ruokintatilanne on juuri virtasen takia parempi kuin monessa muussa maassa. Ei kai laiduntaminen sentään ole todellinen vaihtoehto suurempaan karjatalouteen muualla kuin Brasiliassa?

Voivoi. Olisi ihan mahdollista tuottaa terveellisempää ravintoa ja viljelyksilläkin rääkätä luontoa vähemmän - AIV ja suorakylvö.

Mikseivät vihreät innostu ajamaan tällaisia vähän isompia asioita vaan tosiaankin pipertävät - luomu sellaisena kuin se määritellään on nimenomaan pipertämistä.

(Joskus tuntuu etteivät vihreät innostu mistään millä olisi toteutumisen mahdollisuuksia ja merkityksetöntä laajempi vaikuttavuus. Ihan tähän ketjuun kuulumattomana esimerkkinä vaikka kauppojen kylmäkalusteiden kannet ja ovet - nythän kylmennetään koko hehtaarihalli niin että muulloin kuin ihan kamalimpina hellepäivinä pitää kesäaikaan ottaa erityinen kauppavälly mukaan kun kaupassa hytisee kylmästä. Mikseivät vihreät, eduskunnassa, hallituksessa ja EU:ssa kun ovat, rupea ajamaan kylmälaitteiden kansia ja ovia?)

palstaviljelijä:
Vettä kuluu ainakin kovasti enemmän lihan tuottamiseen:

Elintarvike litraa / kg
Peruna            500
Vehnä             900
Sinimailanen      900
Durra           1 110
Maissi          1 400
Riisi           1 912
Soijapapu       2 000
Broileri        3 500
Naudanliha    100 000

http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/ruokavjaymp.pdf

Study: vegan diets healthier for planet, people than meat diets
"The vegetarian diet turned out to be the most energy-efficient, followed by poultry and the average American diet. Fish and red meat virtually tied as the least efficient. "
http://www-news.uchicago.edu/releases/06/060413.diet.shtml

Heikki Jokipii:
Jos joku, niin vesi kyllä kiertää (kierrättämättä – ihmiskunnasta riippumatta) niin uskollisesti taivaalta maahan ja maalta mereen ja taas taivaalle, että vedenkulutuksen sureminen sinänsä on kyllä vihreiden varmaan hölmöin idea.

There’s another word for ‘water neutrality’: death

Nykytieteen mukaan vesi ei ole häviämässä minnekään, eikä edes makea vesi: jopa ilmastonmuutoksen ennustetaan lisäävän sadantaa, eli siis globaalisesti makean veden tarjontaa.

Kyllä tietysti tiedetään, että on alueita joilla vedestä on niukkuutta. Mutta ei varmastikaan niillä alueilla, joilla harrastetaan paljon vettä kuluttavaa karjanhoitoa (kuten vaikka Suomessa tai USA:n karjanhoitoalueilla). Niillä alueilla ei ole mitään syytä vettä säästää. Ajatus, että se vesi voitaisiin sitä täällä säästämällä jotenkin antaa maapallon kuiville alueille on vielä älyttömämpi kuin tuo edellä mainittu Tabermannin (ym.) idea ruoan jakamisesta tasan.

***

Mutta silti, minulla on epäilys, että tämä Pimentel – johon aina viitataan, ja vedottiin "palstaviljelijän" linkin artikkelissakin – on vetänyt tuon naudanlihakilon 100 000 vesilitraa hatustaan, tahallaan oikein yläkanttiin! Luku on liian ”pyöreä”. Tässä perustelujani:

Jos lähdemme ravinnosta, hyväksytään (tässä) tuo edellä itse esiin tuomani 10 X –sääntö, ja käytetään viljana maissia. Jos maissin vedenkulutus (sitä ei nyt problematisoida myöskään) on 1400 litraa kilolta, saamme 14 000 litraa.

Mutta mistä ihmeestä löydämme selityksen lopulle 86 000 litralle?

Tarkastellaan tässä lihakarjaa, niin ei tarvitse ”jyvittää” mitään vedenkulutusta maidontuotannon osalle. Tarkastellaan sonnia, joka netistä saamani tiedon mukaan, voidaan teurastaa noin 250-kiloisena, jonka painon saavuttamiseen siltä menee 12 – 14 kuukautta. Pyöristetään se 500 päiväksi. Pyöristetään (luullakseni alaspäin) siitä saatava liha 100 kiloksi (ellei muuten, niin laskelmien helpottamiseksi).

Sonnin juomisesta – vaikka se ihmiseen nähden paljon juokin – ei ole tässä laskelmassa juuri apua.

Näiden MTT:n tutkimustulosten mukaan sonni juo päivässä 14 ja 30 litran välillä. Vaikka käyttäisimme tuota 30 litraa, ja kertoisimme sen sonnimme 500 elinpäivällä, tulokseksi tulisi vaatimattomat 15 000 litraa. Se on siitä saatavaa 100 lihakiloa kohti 150 litraa eli vain 1,5 promillea Pimentelin luvusta.

Meillä on siis edelleen jäljellä tuo ainakin 85 000 litraa lihakiloa kohti. Sonnimme elinpäivää kohti se on siis 170 litraa.

Puhtaanapito? Siihen täytyy kulua jonkin verran, ehkä paljonkin. Mutta nyt tarkkana! Olemme edellä koko ajan laskeneet kulunutta vettä kiloa kohti, emme sonnia kohti. Ja jos kiloja on 100, niin sonnia kohti päivässä täytyisi siis kulua 17 000 litraa.

Nyt täytyy pyytää apua asiantuntijoilta:

a)   onko realistista,  että jokaista sonnia kohti kuluisi - sen pesuun - pienen uima-altaallisen verran vettä, joka päivä (1 metriä syvä allas, noin 4 x 4 metriä kooltaan) tai
b)   olenko unohtanut (asiantuntemattomuudessani) jonkun vielä mainitsemattoman – suuren - vedentarpeen?   

Tämän ympäristölupapäätöksen mukaan jatkojalostuksessakaan ei saisi vettä kauheasti kulutettua. Laitos tuottaa lihaa noin 25 000 tonnia ja kuluttaa vettä noin 100 000 kuutiota eli tuhatta litraa eli kiloa kohti ei siitä tulisi kuin jotain 4 litraa.

palstaviljelijä:
Kai sitä vettä ja energiaa kuluu myös rehuviljan kasvatukseen ja kuljettamiseen toiselta puolen maailmaa.

Entäs ruuan määrään tarvittava viljelypinta-ala?

Löysin eräästä "Joogan käsikirja" -kirjasta seuraavaa:

NAUTA RUOKKII VAIN YHDEN
Jokaista lihaa syövän ihmisen ruokkimiseen tarvitaan viisi hehtaaria eli noin kuuden jalkapallokentän kokoinen ala maata.

MAISSI RUOKKII VIISI
Viisi hehtaaria maata elättäisi viisi ihmistä, jos sillä kasvatettaisiin maissia ihmisten ravinnoksi eikä eläinten rehuksi.

VEHNÄ RUOKKII 12
Jos viidellä hehtaarilla maata viljeltäisiin vehnää, sadosta riittäisi ruokaa 12 ihmiselle.

SOIJA RUOKKII 30
Viiden hehtaarin alalta saatu soijapapusato tarjoaa eniten energiaa: sillä ruokittaisiin 30 ihmistä.

hmmm..
"Suomen peltopinta-ala vuonna 2005 oli 2.234.400 ha."
"Suomalaiset syövät lihaa kärkipäässä maailmassa. Viime vuoden tilastojen mukaan suomalainen söi lihaa keskimäärin 76,7 kiloa vuodessa."

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version