Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue
Kasvissyönti maailman pelastuksena?
Heikki Jokipii:
--- Quote from: palstaviljelijä on 17.08.09 - klo:21:05 ---Kai sitä vettä ja energiaa kuluu myös rehuviljan kasvatukseen ja kuljettamiseen toiselta puolen maailmaa.
--- End quote ---
Miksi sitä pitäisi kuljettaa "toiselta puolelta maailmaa"? Ehkä Suomessa, mutta esim. USA:ssa tämä tuskin on tarpeellista.
Mutta silloinkin kuluu käsittääkseni vain energiaa, ei juuri vettä. Ja energiankin kulutus voi olla vähäistä tai jopa pienempää kuin joidenkin lajien kotimaisessa kasvatuksessa. Luulisin, että esim. tuontisoija eläinten proteiinilähteenä "hakkaa" tässä suhteessa suunnitellun härkäpavun kasvatuksen.
Rehuviljan kasvatuksen tarvitsema vesimäärä oli jo edellisessä laskelmassani mukana.
Mietin edelleen tuota veden kulutusta naudanlihan kohdalla. Lihan jakelu ja kauppa on tietysti vaativampi juttu kuin viljan, ja kylmäketju vaatii energiaa, mutta tuskin enää vettä, tai ainakaan enempää kuin samanlainen kylmäketju broilereiden kohdalla. Eli siitäkään ei ole 85 000 litran selittäjäksi.
--- Quote ---Entäs ruuan määrään tarvittava viljelypinta-ala?
Löysin eräästä "Joogan käsikirja" -kirjasta seuraavaa:
NAUTA RUOKKII VAIN YHDEN
Jokaista lihaa syövän ihmisen ruokkimiseen tarvitaan viisi hehtaaria eli noin kuuden jalkapallokentän kokoinen ala maata. [...]
--- End quote ---
Tätä ei kukaan, edes Avery, ole periaatteessa kiistänyt (ks. edellä), paitsi, että tuossa kyllä vahvasti liioitellaan asiaa - sitenkö, että oletetaan ko. ihmisen syövän vain naudanlihaa?
Huomaat sen helposti siitä, että muistat, miten vegaaneja on suomalaisista korkeintaan jotain prosentin kahden kieppeillä (?) ja miten tuosta Suomen peltopinta-alasta tulee yli 5 miljoonaa asukasta kohti peltoa alle puoli hehtaaria. Ruoan tuonti tulee ehkä mukaan, mutta kun se on vain noin 20%, ei se kuvaa olennaisesti muuta.
(Tuossa Jooga-oppaassa esitetyt pinta-alaluvut taitavat muuten olla kautta linjan liian isoja, so. olisiko esim. hehtaari ja eekkeri kirjaa suomeksi käännettäessä sekoitettu toisiinsa? Jos näinkin, silti ne ovat isoja. Afrikan/luomun satojen mukaan laskettuja?)
PS. (Kulman kautta otsikkoon liittyen, vrt. edellä) Amerikasta "lennätetään", että Michelle Obaman Valkoisen Talon pihalla oleva kasvimaa on menettänyt luomustatuksensa. Syynä on se, että edellisten presidenttien aikana kyseisen puutarhan kohdalla olleita nurmikkoja on lannoitettu viemärijätteellä!
Heikki Jokipii:
Kun ei kukaan minua auttanut, etsin netistä.
Asiaa valaisemaan löytyi Juhani Koskisen opinnäytetyön (jonka uskon tulleen myös opettajien hyväksymäksi, kun se on nettiin tohdittu laittaa, ja hei, onhan se päässyt julkaisusarjaankin!):
KOTAMÄEN LYPSYKARJATILAN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ
Siinä (s. 13) arvioidaan 30 lehmän navetan kokonaisvedenkulutukseksi päivässä n. 4800 litraa (ja siinä on jo lypsykoneen puhdistuskin mukana, mutta lasketaan sillä)
Se tekee 160 litraa per lehmä päivässä. 160 kertaa 500 on 80 000 - mutta se koskee siis koko lehmää, ei yhtä kiloa, eli näin Pimentelin arvio *) olisi komeasti ainakin 100-kertainen todelliseen kulutukseen nähden!
***
Jos tuo suurin piirtein pätee, mitä tämän rehuviljan vesivaatimuksiin **) tulee, niin voimme siten uskoakseni sanoa, että Pimentelillä tuli arvioon "vain pilkkuvirhe", yksi nolla liikaa. Mutta kun tuo 100 000 on ollut tietyille tahoille mieleinen (ks. yllä), käyttökelpoisen pelottava luku, niin mitäpä sitä olisi suotta vaivauduttu korjaamaan. ***)
______________
*) ts. tarkemmin kylläkin hänen luvustaan johdettu arvio
**) jotka kyllä tietääkseni yleensä taivas pyytämättä täyttää ;D
***) em. artikkelin kirjoittaneella DI:llä eivät "hälytyskellot soineet" kahden kertaluokan erosta broilerin lihaan?!
Heikki Jokipii:
Tätä yritin HS:n nettikeskusteluun 13.11.2009, mutta jostain syystä se ei siellä lainkaan ilmestynyt. No, siellä se olisi hukkunut muiden joukkoon, ehkä, täytyy etsiä positiivisia näkökulmia, aina! Niin teen! En vieläkään usko HS:n sensuuriin, vaikka minulle on käynyt tällä tavalla jo monta kertaa. En usko!
_______________
Artikkelissa (HS 13.11.2009 Ulkomaat) ”Ruoantuotannon lisääminen ei saa nälkää katoamaan maailmasta”, puuttuu nyt joku logiikka. Ensin sanotaan näin:
--- Quote ---”Belgialainen De Schutter moittii myös EU:n itsekästä maatalouspolitiikkaa. Unioni työntää ylituotantoaan niihin kolmansiin maihin, jotka eivät voi suojella omaa tuotantoaan.
’Tämä on hyvin haitallista kehitysmaiden kannalta.’”
--- End quote ---
Mutta sitten De Schutter kehottaa tähän:
--- Quote ---”Tavallisia EU-kuluttajia De Schutter kehottaa vähentämään lihan ja maitotuotteiden kulutusta. Tehokarjan ruokkiminen on nälkäisiltä pois.”
--- End quote ---
Jos EU-kuluttajat todella vähentävät lihan ja maitotuotteiden kulutustaan, on välittömänä seurauksena EU:ssa yhä enemmän ylituotantoa. Jos se työnnetään – vaikka ilmaiseksi ja varsinkin silloin – kehitysmaihin, ”nälkäisille”, olemme vielä vahvemmin jatkamassa De Schutterin ensin tuomitsemaa politiikkaa!
Heikki Jokipii:
Tuohon vielä rautalankaselitys.
Jos toki onkin niin, että lihansyönti vie enemmän maan resursseja, kuin kasvisyönti, niin jos me vaikka täällä Suomessa itse kasvatamme syötävät eläimemme, se ei ole pois kehitysmailta.
(Kansan)taloudessa ei ole olemassa jotain isoa "säkkiä", jossa kaikki raha tai hyvä olisi, ja sillä tavalla tästä "säkistä" ottaminen olisi muilta pois. Tähän yhteiseen "säkkiin" uskominen johtaa hakoteille. Se johtaa sellaiseen näennäistoimintaan, että tekemällä itse täällä jotakin, jotenkin mukama oikein ("luomu, lähiruoka ..) voisimme, edelleen mukana, auttaa kehitysmaan kansalaista. Tai, että kun se on "oikein", niin vähät väliä menetelmän tehokkuudestakaan [... ja reilun kaupan tuotteet").
(Joku tällainen maailman yhteiseen suureen säkkiin uskova tyyppi sai äskettäin Helsingin Sanomissa itselleen julkisuutta - säästämällä viikon ajan raivokkaasti vettä. Täällä Suomessa! Kyllä, tässä en valehtele, näin Hesari kertoi,)
***
Jossain "pinnan alla" on koko ajan sellainen vahva ajatusmalli - onko se pohjaltaan jopa kristillinen, tiedä häntä - että maailma muuttuu paremmaksi vain, jos sinä itse muutut paremmaksi, ja vain ja juuri sitä kautta. (so. sekä välttämätön että riittävä ehto).
Toisin päin sen saattaisi tietyissä asioissa allekirjoittaakin, jos vaikka todella jonkun yksilön tai ryhmän toiminta on esteenä muiden hyvinvoinnille. Näin on joskus, mutta nämäkin tilanteet ovat lopulta harvinaisempia kuin luullaan, tai halutaan luulla tai kertoa olevan.
Yleisesti se, että elää itse niukasti kuin keskiajan kerjäläismunkki. ei pelasta köyhyydestä ja surkeudesta yhtään oikeata kehitysmaiden kerjäläistä. Jopa päinvastoin: turistieurollasi ko. "kerjäläinen" (tai kaupustelija tms.) elää "siellä" perheineen päivän.
Heikki Jokipii:
Nyt taas tuolla Tiede-lehden keskustelussa (jonka aiheena kyllä oli Monsanto) törmäsin siihen tuttuun ideaan, että luomuviljely kyllä riittäisi maailmalle, jos ei syötäisi (niin paljon) lihaa. (Ajatuksessa oli tietysti "sisäänrakennettuna" näkemys, että luomuviljely muutoin olisi jotenkin toivottavaa, tavoittelemisen arvoista ...)
Samaan on Staffan Danielsson (ent. kansanedustaja) törmännyt Ruotsissa (lihav. HJ):
--- Quote ---Företrädare för det organiska jordbruket utgår nuförtiden ofta ifrån att det inte finns någon brist på mat i världen, trots att bevisligen ca 1.000 miljoner människor hungrar och många fler är väldigt fattiga. Beläggen för detta är att matsvinnet är stort och att maten fördelas ojämnt mellan rika och fattiga länder och att alltför många äter kött. Med det resonemanget har man trollat bort hungern, och förmodligen har den väl aldrig funnits trots att 100-tals och 1.000-tals miljoner människor bevisligen har hungrat och svultit på jorden det senaste halvseklet.
Detta argument tas också ofta fram för att försvara att det organiska jordbruket kan försörja världen om mineralgödsel och kemiska bekämpningsmedel och genteknik och gröna revolutionen och annat förbjöds. Det finns ju alldeles för mycket mat.
--- End quote ---
(Blogiartikkelista ATL går på ekoskördpropaganda)
Tuossa edellä on jo hahmoteltu tämän ajattelutavan kritiikkiä. Vaikka siellä nyt eräät perustosiasiat ovatkin, tuota analyysiä pitäisi ehkä terävöittää. Tuo ajattelutapa kun on "vaarallisen" houkuttava, vaikka olenkin vakuuttunut sen petollisuudesta.
Näin Danielsson jatkaa tästä asiasta:
--- Quote ---Jag tycker det är ansvarslöst och cyniskt att påstå att det inte finns någon matbrist i världen trots att så många hungrar och svälter. Matsvinnet och mindre köttkonsumtion kommer att ta många decennier att minska och förändra, och under den tiden måste människor ha mat.
--- End quote ---
Eli joka tapauksessa tuollaiseen muutokseen (ohitetaan tässä ruokahävikki, josta on oma keskustelunsa) kuluisi vuosikymmeniä aikaa, mikä on nähdäkseni hyvin realstinen arvio. Mutta sen lisäksi: miten se voisi toteutua? Säännöstelyllä? Ostokorttien vai hintamekanismin kautta? Saataisiinko tällaisen idean taakse demokraattista enemmistöä? Tai kehitettyä sille demokraattinen, tasapuolinen systeemi? Globaalisti? Näitä kysymyksiä eivät asian kannattajat ole käsittääkseni lainkaan esille tuoneet. (Korjatkaa, jos löydätte vastaesimerkin.)
Lisäksi näyttäisi siltä, että tuo muutos ei ole ollenkaan toteutumassa ihmisten vapaaehtoisten valintojen kautta. Kehitysmaissakin, sitä mukaa kun ne vaurastuvat, lihan kulutus kasvaa, eikä kehittyneissä maissa näy varsinaista vähentymistä, vaikka kulutuksen kasvu siellä täällä näyttäisikin taittuneen.
Tietysti tähän tulee vielä lisäksi se, että eläinten pito on luomuviljelylle tärkeämpää kuin tavanomaiselle viljelylle, pellon ravinteiden saannin kannalta.
***
Jos mennään näihin "jos ..." -skenaariohin, niin onhan meillä myös nämä visiot keinolihasta ...
The End of Farming
Real factories will replace factory farms
... jotka sitten ratkaisisivat tuonkin ongelman, jos tiede ja teknologia kylliksi (ja kyllin nopeasti) kehittyvät ...
(Tästä tehdään tarvittaessa oma triidi)
Navigaatio
[0] Viestien etusivu
[#] Seuraava sivu
[*] Edellinen sivu
Go to full version