Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Kasvissyönti maailman pelastuksena?

(1/61) > >>

Heikki Jokipii:
Tuolla toisessa aiheessa "palstaviljelijö" kertoi mielipiteenään:


--- Quote from: palstaviljelijä on 12.08.09 - klo:10:15 ---Mistä sitten johtuu liika lanta alueella? -> liiasta, luonnottomasta lihansyönnistä ja maitotuotteiden käytöstä.

--- End quote ---

Tätä kasvissyöntiajattelua myös vihreät yleisemminkin - jotenkin, ei johdonmukaisesti - tuovat ihanteena esille. Vaikkapa Vihreässä Langassa kasvisruoka on paljon esillä (Nyt tällä hetkellä esim. palstat "Helppo kasviskettiö" ja "Köyhän kasviskeittiö" ja blogissa "viikon kasvisresepti").

Mutta miten "luonnotonta" ja miten haitallista luonnollekaan lihan ja eläintuotteiden syönti tosiasiassa on?

Tästä Dennis Avery kirjoitti juuri äskettäin minusta ansiokkaan esseen, johon tässä nyt tässä vaiheessa vain linkkaan:

GIVING UP MEAT TO SAVE THE PLANET?

Kuusi "pointtia", miksi ei!

PS. Itse olisin lisännyt ironisen 7. "pointin", että luomuviljely tulee käytännössä mahdottomaksi, jos eläinten lanta loppuu ...

palstaviljelijä:
Aika monta pointtia romuttuu jo tällä:
http://ezinearticles.com/?Raw-Food-Protein-Sources---Where-Do-I-Get-My-Protein-on-a-Raw-Food-Diet?&id=2411308


--- Quote ---PS. Itse olisin lisännyt ironisen 7. "pointin", että luomuviljely tulee käytännössä mahdottomaksi, jos eläinten lanta loppuu ...
--- End quote ---
En ole kasvimaallani ikinä tarvinnut lantaa. Kauppojen luomusalaatit joissa on käytetty lantaa, maistuvat myös sille, eikä niitä voi syödä.

Puiden lehdet, heinä, virtsa ja kasvikäytteet ovat itsellä riittäneet aivan hyvin - ainakin pienimuotoisessa viljelyssä.

Heikki Jokipii:

--- Quote from: palstaviljelijä on 13.08.09 - klo:07:38 ---En ole kasvimaallani ikinä tarvinnut lantaa. Kauppojen luomusalaatit joissa on käytetty lantaa, maistuvat myös sille, eikä niitä voi syödä.

Puiden lehdet, heinä, virtsa ja kasvikäytteet ovat itsellä riittäneet aivan hyvin - ainakin pienimuotoisessa viljelyssä.
--- End quote ---

Tämä saattaa onnistua pienimuotoisessa viljelyssä *), mutta ei onnistu vähänkään isommassa kuviossa, vaan ainoastaan lannassa on riittävä ravinteiden pitoisuus, jotta sitä kannattaa kuljettaa. Ja niinpä sitä kuljetetaankin. Muut vaihtoehdot ovat toivottoman epäkäytännöllisiä eli kalliita. (Harrastelijaviljelijäthän - sen enempää kuin vaikka vapaa-ajan kalastajat - eivät juuri laske ajalleen ja vaivoilleen hintaa, suhteessa tulokseen.)

Ja huomattavan suuri osa luomutilojen ravinteista onkin peräisin muilta tiloilta ostetusta lannasta. Asiassa vallitsee huomattava tekopyhyys: suuri osa lannassa olevista ravinteista on peräisin keinolannoitteista, mutta ne saavat sitten jonkinlaisen "siunauksen" käytyään lehmän kautta.

Luomun kuluttajat asuvat keskimääräistä useammin pääkaupunkiseudulla (26% myydyistä luomutuotteista) ja myös muissa kaupungeissa, ja sinne kuljetetut ravinteet eivät palaa kiertoon, koska ihmisjätettä viemäreistä ei luomupelloille palauteta. Typpeä saa ilmasta luomukonstein, mutta pelto ja kasvit tarvitsevat muitakin ravinteita, jotka luomussa hissukseen vähentyvät. Ja vähentyisivät siis vielä nopeammin ilman tavanomaisen viljelyn tausta-apua.

***

Tuohon kykyysi maistaa kaupan kasviksista käytetty lannoite suhtaudun yhtä epäillen kuin väitteeseesi mansikoiden kohdalla tuolla toisaalla. Ja tässä uudessa asiassa olen valmis vedonlyöntiin, vaikka sellaisella kertoimella, että hävitessäsi maksat minulle vähemmän:

meistä kummastakin riippumaton henkilö ostaa molemmilla tavoilla kasvatettuja vihanneksia, laittaa ne samanlaisiin pusseihin, numeroi pussit jne. Ja maistamalla sitten yrität erottaa, mikä on kutakin jne.  Kokeillaanko? Tämän voi hoitaa postitsekin, ellet asu Helsingissä (kunhan varmistetaan, että kaikki kokeeessa olevat vihannekset ovat sitten yhtä tuoreita/nahistuneita).
_____________

*) jonkin aikaa, ainakin. Maan köyhtyminen ei aina välittömästi näy, vaan "seinä" voi tulla vastaan äkkiä, kun jokin ravinne - esim. fosfori - on käytännössä kokonaan loppu. Tällaista romahdusta on pelätty Saharan eteläpuolisessa Afrikassa jo yli 10 vuoden ajan - tämä muutos asiaan tulee mitä ilmeisemmin viime tingassa,

Heikki Jokipii:

--- Quote from: palstaviljelijä on 13.08.09 - klo:07:38 ---Aika monta pointtia romuttuu jo tällä:
http://ezinearticles.com/?Raw-Food-Protein-Sources---Where-Do-I-Get-My-Protein-on-a-Raw-Food-Diet?&id=2411308
--- End quote ---

Nyt en kyllä näe, että tuo olisi romuttanut yhtään Averyn pointtia.

Tuossahan vaan yritetään todistella, että kasvisruoastakin voi tarvittavia proteiineja saada. 

Mutta ei siinä mitenkään osoiteta, että se vaihtoehto olisi maailman kannalta parempi.

***

PS. Klo 13:30:

Averyn pointithan olivat, tiivistäen suomennettuna, seuraavat:

1.   Karja syö eniten ruohoa – joka ei ole meille käyttökelpoista – ja muuntaa sen meille kelpoiseen muotoon. Suuria laidunalueita ei käytännössä saa viljantuotantoon.

2.   Jos näitä laidunalueita ei hyödynnettäisi näin, salama ne lopulta sytyttäisi, ja kas, lisää hiilidioksidia ilmaan

3.   Karja syö muutoinkin mahtavia määriä ihmiselle kelpaamattomia jätteitä ja pistää ne täten kiertoon 

4.   Globaalisesti, eläinravinnosta saatavat proteiinit ovat sen verran ”arvokkaampia”, että jopa viljan syöttäminen eläimille kannattaa

5.   Lihassa on paljon arvokkaita ainesosia, mm. lasten kehitykselle

6.   Viljelyn tuottavuuden parantuessa myös eläimen kasvattamiseen tarvittava hehtaarimäärä on puolittunut 40 vuodessa, silloinkin kun karjaa ruokitaan viljalla

***

*) PS2 klo 14:40: Ja sen amerikkalaisen (tai suomalaisenkin) viljan kuljettamisen (eläimille syöttämisen sijasta) mielekkyydestä Afrikan nälkää näkeville on olemassa Pedro Sanchezin ym. arviot, joihin on viitattu täällä.

Mutta nykyisin "myy" hyvin hyväntahtoinen hölmöys. Mm. kansanedustaja Tommy Tabermann äskettäisessä Me-lehden kolumnissaan osasi kertoa, että maailma olisi parempi paikka, ja nälkä poissa, jos ruoka jaettaisiin maailmassa tasaisemmin (kunnes pääsi asiassaan siihen Rakkauden Nälkään ...). [Kyllä, juuri tämä sama Tabermann. Kyllä, lähetettiin hänelle v. 2006 kysely asian tiimoilta. Aivan, vastausta mailiin ei tullut.]

Perenna:

--- Quote from: Heikki Jokipii ---[...] koska ihmisjätettä viemäreistä ei luomupelloille palauteta [...]
--- End quote ---
Onneksi. Jätelietteen käyttö ruokakasviviljelmien lannoitteena on tosi paha juttu.


--- Quote from: Heikki Jokipii referoidessaan Averya ---Viljelyn tuottavuuden parantuessa myös eläimen kasvattamiseen tarvittava hehtaarimäärä on puolittunut 40 vuodessa, silloinkin kun karjaa ruokitaan viljalla.
--- End quote ---
Tässä on vain se kurjuus, että lihakarjan lihan ja lehmänmaidon ravintoainepitoisuus on kärsinyt, kun pääasiallinen ravinto ei enää ole niiden omin ravinto eli heinä. Siemenet ovat ravintona aika lailla toisenlainen aine kuin lehtivihreät kasvinosat.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Go to full version