Tällaiseenkin uutiseen saadaan ujutettua epäluulon lietsomista moderneja maatalouden keinoja kohtaan:
Uusi ruokakriisi uhkaa maailmaa: ruuan hinnan nopeasta kohoamisesta ongelmia erityisesti kehitysmailleMaatalouden tuottavuus on siis kohentunut huomattavasti. Mutta sillä on ollut hintansa, kuten todetaan FAO:n joulukuussa julkaisemassa Solaw 2021 -raportissa, jossa tarkastellaan maailman maaperä- ja käyttöä maatalouteen ja ruuantuotantoon.
Raportin mukaan järjestelmä on murtumispisteessä. Tuottavuuden nousu on saatu aikaan lisäämällä koneiden, lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä. Tämä on köyhdyttänyt maaperän jo kolmasosalla viljelyyn käytetystä alasta ja kiihdyttänyt eroosiota.
Katsokaamme, mistä kohtaa tuota raporttia nuo lauseet, nuo käsitykset on saatu. Sen täytynee olla tämä kohta:
https://www.fao.org/3/cb7654en/online/src/html/chapter-1-2.html1.2 Human-induced land degradation
As agriculture intensifies, converging evidence indicates the extent and severity of land degradation (Map S.7), where soil is eroded, nutrients are depleted and salinity increases. Human-induced degradation affects 34 percent (1 660 million ha) of agricultural land (Table S.2). Extending cultivation into areas of marginal land quality and increasing intensification on existing cropland are constrained by soil erosion and depletion of carbon, nutrients and soil biodiversity. The treatment of soils with inorganic fertilizers to increase or sustain yields has had significant adverse effects on soil health, and has contributed to freshwater pollution induced by run-off and drainage.
Mutta nyt hitaasti: mitä tuossa oikeastaan, oikeasti sanottiin?
Sanottiin, että kun viljely tulee
intensiivisemmäksi, eroosio lisääntyy, ravinteet käytetään loppuun, ja suolaisuus lisääntyy (1. virke). Mistä se voisi johtua? Eroosio liiasta kyntämisestä, rikkakasvien mekaanisesta torjunnassa. Ravinteiden loppuminen siitä, ettei lannoiteta tarpeeksi. Suolaantumisella omat syynsä, mutta
tuottavuudesta ei siinä tai noissa muissakaan ole kyse.
(2. virke.) Viljely laajenee marginaalisille alueille siitä syystä, että hyviä maita viljellään tehottomasti. Jos ja kun harrastetaan kaskiviljelyä, se lisää eroosiota, mutta ei ole tehoviljelyä. Jos yritetään viljellä intensiivisemmin hyviä maita, vaikka esim. vain yhtä lannoitetta lisäämällä, siitäkään ei hyvää seuraa. Mutta tehokkuutta sellainen ei ole. Koneiden käyttöä tuossa ei mainita lainkaan. Miten KU kuvittelee
koneilla maaperää köyhdytettävän? No, hurjasti kyntämällä se onnistuu. Mutta kyllä sen voi tehdä härjillä tai hevosillakin.
Vasta viimeisessä virkkeessä syyllinen sitten kaikkeen löydetään
epäorgaanisista lannoitteista. Mutta totta se ei ole, vaikka FAO:n tekstissä lukeekin.
Analyysi on joka tapauksessa tuossa kesken. Ruokakriisiä tuskin ratkaistaan jollain mukavasti tehottomammalla tuotannolla.